Хліб з цільнозерновий борошна в хлібопічці: ПП-рецепт

  1. Чому цільнозернових борошно краще білої
  2. Список продуктів:
  3. приготування:

Дорогі товариші!

Продовжуючи тему здорового харчування, я вирішила повідомити вам справжнім листом про те, що слідом за багатьма марними продуктами ( про це читайте тут ) Я виключила зі свого раціону білий хліб, оскільки відношу його до «порожнім» продуктам, який не приносить ніякої користі організму. По суті, хліб я виключила майже повністю і замінила його сухарями. Сухарі я намагаюся сушити з цільнозернового хліба власного приготування або купую ячмінні критські без солі і цукру (мої улюблені).

Сухарі я намагаюся сушити з цільнозернового хліба власного приготування або купую ячмінні критські без солі і цукру (мої улюблені)

Ячмінний сухар з гарбузовим варенням на меді

Між іншим, вчені стверджують, що наш організм обов'язково потребує твердої їжі для правильної роботи травної системи і здоров'я зубів.

Чому цільнозернових борошно краще білої

Цільнозерновий (обойная) борошно - це борошно з тієї ж пшениці, користь якої ніхто не ставить під сумнів. Але при виробництві цільнозерновий борошна в ній залишаються всі складові частини зерен пшениці разом з усіма корисними компонентами, що містяться в ньому, а їх там дуже багато: вітамін В, білок, кальцій, магній, фосфор і т.д. У той же час, при виробництві білого борошна, її обробляють таким чином, що всі найцінніші елементи: оболонка і зародок, видаляються і нам залишається задовольнятися одним крохмалем.

А тепер найцікавіше: вживання крохмалю сприяє відкладенню жиру, виведенню кальцію з організму, погіршення засвоюваності вітаміну С і заліза організмом, і ще багато всього різного і страшного.

При цьому по калорійності цільнозернових і біле борошно практично однакові, принципову різницю складає процес їх перетравлення організмом.

Останнім часом найчастіше я печу 100% хліб з цільнозерновий борошна в хлібопічці (у мене Kenwood), рецептом якого я вас і пригощу сьогодні. Цей рецепт, як і багато інших, якими я з вами буду ділитися час від часу, розроблений кращою в Греції кулінарної школою Le Monde.

Цей рецепт, як і багато інших, якими я з вами буду ділитися час від часу, розроблений кращою в Греції кулінарної школою Le Monde

Відразу обмовлюся, що головна запорука успіху при випіканні хліба в хлібопічці - це беззаперечне дотримання всіх приписів. Я вже неодноразово переконалася, що при найменшому відходження від рецепта результат ніколи не вийде стовідсотково вдалим.

Перелік зазначених інгредієнтів я даю з розрахунку на 1 буханець хліба вагою 1 кг.

На зображенні у мене пів-кілограмовий буханець, тому що це був експериментальний рецепт і я побоялася ризикувати. Про це трохи нижче ⇓

Список продуктів:

  • вода, тепла (≈40ºС) - 390 мл
  • молоко - 10 мл
  • соняшникова олія - ​​1 ст.л.
  • цільнозернових борошно - 600 гр. (Замовити зі знижкою, промокод POR7412)
  • сіль - 1½ ч.л.
  • цукор - 1 ст.л.
  • сухі дріжджі - 1 ч.л.

І якщо вже в хлібопічці все повинно бути вкрай чітко, вкажу, що 1 ч.л. = 5 мл, 1 ст.л. = 15 мл. В іншому все просто ...

приготування:

  1. Кладемо всі інгредієнти в контейнер хлібопічки строго в тому порядку, як зазначено вище. Сіль і цукор не повинні вступати в контакт з дріжджами. Тому насипайте сіль і цукор в протилежні кути, а дріжджі - в центр контейнера.
    При взаємодії з цукром почнеться передчасна реакція дріжджів, а сіль, навпаки, не дасть дріжджам активуватися.
  2. Встановлюємо контейнер в хлібопічку і виставляємо час випікання. У звичайному режимі такий хліб випікається 4,5 години. Хоча ні, випікається він хвилин 30 всього-то, а весь інший час підходить і вимішує тісто.
  3. Якщо ваша хлібопічка підтримує прискорений режим, то час приготування можна скоротити до 2,5 годин. Якщо у вас теж Кенвуд ВМ 450, 350, 256 або 250, то виставляєте програму № 3, вага - 1 кг і час випікання у вас виставиться автоматично.
  4. Після закінчення програми виймаємо хліб з контейнера і ставимо на решітку до повного охолодження.

Сіль і цукор - важливі складові правильного хліба

А тепер зроблю невеличкий відступ і скажу в чому полягав експеримент. Як ви бачите на одній з картинок вище, в контейнері по кутах у мене «стоять» сіль і дріжджі. Це тому що цукру у мене немає. Його я замінила на таке ж кількості меду, який поклала безпосередньо після соняшникової олії. В результаті все вийшло. Експеримент вдався. Але хочу попередити, що повністю виключати цукор або мед не можна. Я спробувала так зробити в минулий раз, хоча знала, що без цукру дріжджі активуються погано. В результаті у мене вийшов щільний і вологий хліб з липкою текстурою, цілком, в принципі, їстівний, але не дуже приємний при розжовування. Хоча на сухарі пішов в самий раз. І сіль теж повністю виключати не рекомендую, так як крім смаку, вона впливає і на текстуру хліба. Тому хоч пів-ложечки солі потрібно завжди додавати.

На цьому буду завершувати свій невеличкий лікнеп по хлібу на цільнозерновий борошна.

Інші рецепта хліба в хлібопічці дивіться тут .

А тут у нас чудовий домашній кукурудзяний хліб в духовці.

А оскільки після хліба у вас залишиться трохи цільнозерновий борошна, раджу вам приготувати корисні бананові маффіни на 100% цільнозерновий борошна .

До побачення.

З вами була Ольга Афінська,

автор блогу Солодкі Хроніки

Удачі вам, любові і терпіння.

Усе. Поки що. Поки що.

Новости