HR-директор adidas Group в Росії: На роботі я намагаюся не позиціонувати себе 'жінкою'

RB.ru розпитав про лояльність, конкуренції, про work-life balance, про "чоловічих" і "жіночих" професіях і про багато іншого Ольгу Дайновскую, HR-директора adidas Group в Росії і СНД.
Ольга Дайновская майже 2 роки займає позицію HR-директора adidas Group в Росії і СНД. До переходу в цю компанію, вона багато років пропрацювала в VimpelCom. Прийшовши туди в 2000 році на позицію проектного менеджера, довгий час займала позицію директора з організаційного розвитку, і в лютому 2011 року вийшла директором з управління результатом, навчання і розвитку.
Ольга, розкажіть, чи легко вам далося рішення покинути компанію, в якій ви провели стільки років? Чим ви керувалися?
Взагалі-то я дуже лояльна людина. Я думала, що якщо і піду з VimpelCom, то тільки на пенсію. У нас була повна взаємність. VimpelCom потрібна була моя енергія і готовність діяти, мене мотивувала можливість робити реальний внесок, вирішувати складні завдання і відчувати, що я можу зробити, то що, можливо, інші не зможуть. Я, взагалі, девелопер по суті, люблю динаміку. Мені здавалося: ну де може бути краще, ніж тут? Але в певний момент у компанії стали з'являтися інші пріоритети, і в цей період стали активно телефонувати хедхантери, в тому числі і хедхантер, який відкрив для мене "Адідас" як потенційного роботодавця, але треба відзначити, що навіть і тоді я не збиралася йти. Я погодилася на зустріч, хоча відразу попередила, що роботу міняти не збираюся. На питання про те, в яку компанію теоретично я б хотіла піти, я відповіла, що цікаво було б набути досвіду в міжнародній компанії, і, в результаті, мені запропонували посаду в adidas Group. При цьому я до останнього не могла зважитися на перехід, навіть після того, як пройшла всі етапи співбесіди, включаючи розмову з генеральним директором.
До речі, чекаючи на ресепшн в офісі adidas Group чергового співбесіди і роздивляючись спортивне оформлення приміщення, я зловила себе на тому, що відчуваю якісь теплі і світлі почуття. У шкільні роки я серйозно займалася лижними гонками, мій тато був майстром спорту з боксу, переді мною почали проноситься щасливі спогади з дитинства. І в той момент я подумала: а чому б не піти працювати в цю компанію? Правда, я швидко взяла себе в руки (сміється - ред.)! Незважаючи на те, що мені дуже сподобався генеральний директор, він "запалив" мене, я все-таки не прийняла рішення про відхід з VimpelCom. Переговори у нас з adidas Group тривали в цілому місяці два. В кінці-кінців мене запросили з'їздити в штаб-квартиру компанії, і коли я, зустрівшись з головним HR-ом, летіла назад в літаку, я зрозуміла, що все це вже занадто далеко зайшло, і, напевно, пора погоджуватися.
Виходить, рішення було емоційне, а не раціональне?
Абсолютно! Емоційне - з точки зору того, що спорт мені дуже близький, хоча я не займаюся ним вже давно. Але, тим не менше, я за духом своїм спортсмен. І, з іншого боку, я зрозуміла, що можу зробити внесок у цю компанію зараз, я вмію те, що їм потрібно. Найголовніше, що я не йшла з VimpelCom, я йшла в adidas Group.
А чи часто в бізнесі жінки керуються емоціями в прийнятті рішень - якщо порівнювати з чоловіками?
У діловому середовищі склався такий стереотип, що емоційні рішення - це щось негативне. Але я б просто відокремлювала їх від рішень імпульсивних, для мене це різні речі. Я зовсім не імпульсивна людина, навпаки, дуже зважений, логічний. Але все, що я роблю, наповнене емоціями. Я взагалі вважаю, що добре щось робити, не пропускаючи через себе, неможливо.
Що стосується різниці між чоловіками і жінками ... Так, є жінки імпульсивні. Але жінки, які рухаються до високих кар'єрних позицій, в будь-якому випадку починають набувати якусь чоловічу культуру і в підсумку виявляються в стані партнерства з чоловіком, гендерні кордони стираються: ви - партнери, професіонали, розумні хлопці, а не хлопчики і дівчатка. Якщо жінці вдається увійти в стан партнерства з чоловіками, то вона може зробити хорошу кар'єру. Я не феміністка, я добре до чоловіків ставлюся, але я вважаю, що російські жінки можуть досягти набагато більшого, ніж досягають зараз, можливо, навіть більше, ніж російські чоловіки.
Чому?
Не знаю, може бути з культурою це пов'язано, нас так виховали, что-ли ... Жіноча складова взагалі дуже активна в Росії. До нас в компанію на тренінг недавно приїжджав британський фахівець, за підсумками заходу він давав нам зворотний зв'язок. Так ось він був в позитивному шоці від сили, від енергії жінок в топ-менеджменті adidas Group в СНД.
В управлінській роботі абсолютно все одно, хто її виконує. Адже мова не про те, щоб мішки тягати або гранати кидати, що жінці, ймовірно, було б робити важко. Управлінська робота не чоловіча і не жіноча, це робота людини, який довів свою спроможність як лідер, як професіонал і як особистість.
Продовжуючи тему чоловічих і жіночих професій ... Вважається, що HR-фахівець - це професія, скоріше, жіноча, ніж чоловіча. Чи згодні?
Так, мені здається, що це більше жіноча професія. Тому що жінка за своєю природою, перш за все, творець вогнища і вихователь, а чоловік - годувальник. Чому жінка-HR крутіше, ніж чоловік-HR? Тому що HR - це, перш за все, розвиток, турбота, атмосфера, підтримка; це вітер у вітрила. Є чоловіки, які володіють відповідними якостями, але для жінки - це близько до природного стану.

І ви вибрали професію HR-фахівця тому, що вона - жіноча?

Ні, я не вибирала, все вийшло само собою. Хоча, якщо подумати - а яку професію я б вибрала тоді, якщо не HR? У VimpelCom я дуже довго була в кадровому резерві, і мені щоразу пропонували якісь посади. В тому числі, мені пропонували піти в напрямку general management. Але на такі пропозиції я ніколи не відгукувалася і, таким чином, можна сказати, що в певний момент життя я все-таки вибрала бути HR. Мені подобається, що, працюючи на цій позиції, я можу цілісно працювати з усією організацією. Як в медицині є різні лікарі за напрямками, а є терапевт. Ось я більше терапевт.

Але це "жіноче" напрямок ви вибрали все-таки не тому, що розраховували на менш високу конкуренцію з боку чоловіків?

Я взагалі про конкуренцію ніколи в своєму житті не думала, і ніколи не конкурувала з чоловіками, завжди сприймала їх як партнерів, і вони мене так сприймали. Та й хто такі конкуренти? Це ті, хто щось, можливо, роблять або можуть зробити краще, ніж ти? Тоді неважливо, хто це - чоловік чи жінка. Робота виконується в команді, і мені важливо, знати, що один член команди робить круто одне, інший - інше, а третій - третє. І мені абсолютно все одно, якої статі ці люди. Більш того, на роботі я себе намагаюся не позиціонувати "жінкою". Я професіонал, я товариш, я начальник - у мене багато інших ролей. У мене були і є в підпорядкуванні чоловіка, і мені здається, що їм досить комфортно. Я розумію, що чоловіками треба керувати інакше, ніж жінками.

На Заході періодично проводяться дослідження, які показують, що жінки на роботі часто стикаються з дискримінацією за статевою ознакою. А що в Росії, на ваш погляд?

Я думаю, стикаються. Але, тим не менш, це питання позиціонування себе. Моїми начальниками часто були чоловіки, і мені вдавалося продемонструвати, що я професійний і надійна людина, і можу бути з ними на рівних. Я не відчуваю слабкість, я досить впевнена в собі. Головне - не треба нічого нікому доводити, треба просто вміти і робити, і найголовніше, бути "справжньою". Мої обидва батьки займали високі управлінські позиції, я виросла в сім'ї з "сильним" татом і "сильною" мамою, але при цьому у них були абсолютно партнерські подружні стосунки, може бути, тому у мене в самої немає сумнівів в своїх силах. Я думаю, що з точки зору організації команд і створення атмосфери жінка може бути набагато сильніше чоловіки. Генетично сильніше.

Ну добре. Ось ви прийшли в VimpelCom і подумали: я зараз буду робити кар'єру ...

Ні, я взагалі ніколи так не думала. Я просто вирішувала ті завдання, які мені ставили, і я просто проявляла ініціативу, тому що я бачила: ось це не зроблено, дай-но я цим займуся. Робила це абсолютно в дусі "служіння", так як сама завжди хотіла працювати в "гарному" місці; не шукала його, а намагалася його створювати. Ні, я ніколи кар'єру не будувала, вона сама будувалася - мені постійно давали нові завдання, і це супроводжувалося поступовим підвищенням зарплати і зміною посад. Якби я була кар'єристкою, то, коли постало питання: general management або HR, я, напевно, вибрала б перший.

І взагалі, я зовсім не трудоголік, я уявляю себе без роботи, я люблю спілкуватися зі своїми друзями і близькими, люблю свою дачу, я могла б там жити, але у мене є честолюбство, спортивний інтерес, і коли є завдання, я задаюся питанням : як це, я, і не зроблю ?!

Робота на таких високих позиціях забирає багато часу, а у вас з work-life balance все в порядку?

Ну, я не можу сказати, що абсолютно в порядку. Але це керовано. Я просто сама вибираю такий життєвий графік. Якби я хотіла жити по-іншому, я могла б по-іншому. Але для того, щоб мати більше вільного часу, потрібна сильна команда. Коли якісь процеси вибудувані, то вже не доводиться займатися мікроменеджментом.

Але взагалі, в будь-якій ситуації можна управляти своїм часом. Якщо мені треба піти з роботи, щоб бути десь до 19 години, я піду. Хоча, якщо мені треба їхати у відпустку - це катастрофа, перед відпусткою я перебуваю в офісі до півночі. Загалом, work-life balance забезпечити можна, але все одно, мало працювати за умови високої залученості і якісного результату на таких позиціях вже практично неможливо.

Тобто все-таки правда те, що якщо жінка вирішила робити кар'єру, то від особистого життя, частково, їй доводиться відмовлятися?

Мені здається, що все сумісно, ​​але людина повинна бути дуже сильний - йому на все повинно вистачати енергії. Якщо приходиш додому втомлений - це нікому не потрібно. Але якщо вистачить потужності дарувати світло, радість і тепло на роботі, а потім - вдома, тоді все вийде.

А як ви свій вільний час проводите?

По-різному: на дачу їжджу, з друзями зустрічаюся, в театр ходжу, подорожую. У суботу та неділю ніколи не працюю, і підлеглих в цьому не заохочую. Вихідні - це святе! У відпустці іноді відповідаю на листи по електронній пошті.

Як виглядає ваш робочий день?

Прокидаюся о 6.30, займаюся йогою (раз в 2 роки я їжджу в Індію "надихатися" на здоровий спосіб життя, там є інститут натуропатії і йоги). Потім снідаю - іноді вдома, іноді на роботі, в ресторані при офісі дуже хороші сніданки. Працювати починаю десь о 8.30. Закінчую - о 20.00. Якщо мені нікуди не треба після роботи - то можу засидітися до 21.00. Але якщо мені потрібно кудись - по домашнім справам або з друзями зустрітися - я встаю і йду. В театр намагаюся ходити по суботах або неділях.

Почитати інші інтерв'ю з жінками - керівниками можна тут:
Олена Мясникова: "Душевний комфорт дорожче будь-яких грошей"
Партнер "Агентства Контакт": "Я - щасливий топ-менеджер"

Знайшли друкарську помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl + Enter

Ольга, розкажіть, чи легко вам далося рішення покинути компанію, в якій ви провели стільки років?
Чим ви керувалися?
Мені здавалося: ну де може бути краще, ніж тут?
І в той момент я подумала: а чому б не піти працювати в цю компанію?
Виходить, рішення було емоційне, а не раціональне?
А чи часто в бізнесі жінки керуються емоціями в прийнятті рішень - якщо порівнювати з чоловіками?
Чому?
Чи згодні?
Чому жінка-HR крутіше, ніж чоловік-HR?
І ви вибрали професію HR-фахівця тому, що вона - жіноча?

Новости