Хто в Росії всіх дорожче - вважаємо гроші в кишені топ-менеджерів

  1. Багатоликі топ-менеджери
  2. прибутковість наближення
Фото Григорій Сисоєв / РІА Новини

Список восьми найбільш високооплачуваних топ-менеджерів російських державних корпорацій: перше місце серед них займає голова правління ВАТ «Роснано» Анатолій Чубайс; Останнім, восьме дісталося голові ВТБ Андрія Костіна.

Формуючи рейтинг топ-менеджерів, журналісти « співрозмовника »Відразу ж застерігають, що їх дані приблизні і занижені. Причина в тому, що компанії і банки не розкривають, скільки ж бонусів до зарплати отримують їх управлінці. Останні до того ж мають право не розкривати дані про своє майно, і майже кожен з них цим користується.

Багатоликі топ-менеджери

Перше місце за доходами газета віддала чолі ПАТ «Газпром» Олексію Міллеру. За сумісництвом він ще й голова ради директорів в Газпромбанку, СОГАЗ, «Газпром нафти», «Газпром-Медіа». Місячна зарплата цього топ-менеджера становить понад 58 млн рублів (або 699 млн рублів на рік), що в тисячу разів більше, ніж у більшості співробітників «Газпрому». Наприклад, в ТОВ «Газпром видобуток Краснодар» в середньому отримують по 58 тис. Рублів на місяць. У «Газпром трансгаз Волгоград» - по 44 тисячі рублів.

За підрахунками журналістів, робота головою в ТОВ «УК" Роснано "» приносить Анатолію Чубайсу 41 млн рублів на рік. Але йому ще платять в раді директорів АТ «Роснано» і в раді директорів ПАТ «Трубна металургійна компанія». Крім цього, Чубайс співпрацює зі «Сколково», очолює ТОВ «НоваМедіка» і ТОВ «РоснаноМедІнвест». Річний дохід Чубайса 326 млн рублів, підрахували журналісти.

прибутковість наближення

Максимально наближений до влади голова правління «Роснефти» Ігор Сєчін, м'яко кажучи, не афішує свої доходи. Але їх можна спробувати вирахувати із загальних доходів 11 членів правління держкомпанії. У 2017 році вона склала 3 млрд 895 млн рублів, тобто в середньому по 354 млн рублів на рік на кожного. Логічно припустити, що голові правління дісталося більше, ніж іншим.

Цілком можливо, що в найближчі роки Сечин і його колеги-управлінці в «Роснефти» стануть отримувати ще більше і незалежно від ефективності їх роботи. За попередні роки компанія показала зменшення чистого прибутку, але зарплати у топ-менеджерів зросли. До того ж днями Сечин ще й попросив Володимира Путіна про податкові пільги.

Ще один з найвпливовіших людей в країні гендиректор «Ростех» Сергій Чемезов отримує зарплату в 400 разів перевищує середню по корпорації (44 тис. Рублів на місяць). Навряд чи Чемезова очікує зменшення добробуту - його дружба з Путіним з часів спільної роботи в Німеччині такого не має на увазі.

Близький не лише до Путіна, але і до глави уряду Дмитра Медведєва голова правління «Інтер РАО ЄЕС» Борис Ковальчук. Сьогодні відповідає за електроенергетику Ковальчук заробляє в 21 разів більше, ніж Медведєв - офіційно, звичайно. Дохід топ-менеджера склав 178 млн рублів річних.

У свою чергу, глава РЖД Олег Бєлозьоров не боїться вказувати свій офіційний дохід. Його заробіток понад 14 млн рублів на місяць. При цьому на посаді бригадира в РЖД платять 52 тис. Рублів на місяць, а вантажника - 20 тисяч.

Давній друг Володимира Путіна глава Ощадбанку Герман Греф без великих збитків для себе може позичити президенту Росії, якщо той попросить. Його зарплата складає 519 млн рублів на рік, а річний дохід Путіна менше 9 млн рублів. До речі, російський президент отримує зарплату в 14 разів нижче ніж аутсайдер рейтингу - глава ВТБ Андрій Костін, який задовольняється 122 млн рублів на рік.

Новости