Хто такий митний брокер: послуги, ціни, ліцензії

  1. Хто такий митний брокер
  2. Як правильно вибрати митного посередника
  3. Основні обов'язки
  4. Можливі додаткові послуги митного брокера
  5. Вартість послуг

Зовнішньоекономічна діяльність (ЗЕД) - бізнес досить складний і пов'язаний з пошуком висококваліфікованих фахівців, які займаються всіма формальностями, пов'язаними з юридичним оформленням товарів на митниці.

А так як ЗЕД - це не тільки митне оформлення, то потрібно підшукати фахівця, який активно зможе співпрацювати з логістами, постачальниками, представниками різних державних структур. При цьому обов'язки можна розподіляти між кількома митними брокерами в залежності від обсягів діяльності фірми.

Якщо ви початківець учасник ЗЕД або бізнесмен, який давно на ринку займається зовнішньоторговельною діяльністю, то ця стаття для вас.

Зміст статті

Хто такий митний брокер

Митний брокер - це посередник у вигляді фізичної або юридичної особи, що представляє інтереси замовника послуг з розмитнення та митного оформлення товарів.

Співпраця з хорошим митним брокером забезпечує стабільну роботу бізнесу і постійний прибуток, а так само сприяє мінімізації ризиків.

Свої послуги він надає на основі нотаріально завіреного договору, в якому одна сторона - клієнт (замовник послуг), а друга - митний представник (брокер). У договорі повинні бути визначені обов'язки сторін і терміни на належне виконання замовлення.

Основними умовами для занесення до Реєстру митних брокерів є:

  • робочий штат організації, що складається як мінімум з двох співробітників по митному оформленню, яким видано відповідний кваліфікаційний атестат;
  • наявність установчого капіталу у вигляді статутного фонду або пайових внесків учасників, а також відповідної матеріально-технічної бази для надання послуг;
  • сплата, згідно із законодавством, митних платежів до органів митниці;
  • наявність договору страхування діяльності на мінімальну суму, рівну 10000-кратному розміру МРОТ, що зазначено в законодавстві;
  • умови для обліку операцій з митних послуг, що надаються клієнту, а також надання йому необхідної звітності.

У митного брокера повинна бути ліцензія на роботу.

Якщо митний брокер відповідає всім вищевказаним критеріям, його включають до державного реєстру митних брокерів, і він отримує документ, що підтверджує його право на надання посередницьких послуг з оформлення та очищення вантажів в митних органах.

Як правильно вибрати митного посередника

Головними критеріями при підборі митного представника для взаємної діяльності вважаються:

  1. Наявність відповідної Ліцензії на надання послуг посередницької роботи митного брокера.
    В обов'язковому порядку він повинен бути включений до Державного реєстру митних брокерів, це гарантує якість наданих брокерських послуг і фінансову відповідальність в розмірі страхового внеску.
  2. Місце розташування офісу поблизу митного поста, що полегшить оформлення вантажів при розмитненні.
  3. Позитивна репутація брокерської організації і наявність відповідних документів у співробітників, а також можливість для ознайомлення з результатами її попередньої діяльності.
  4. Наявність в робочому офісі митного брокера потрібної оргтехніки з встановленими ліцензійними програмами для проведення митних операцій, в тому числі, набору даних за вантажною митною декларацією, наявність штампів і печаток з даними фірми.

Співпрацюючи з митним брокером, ви, як клієнт, повинні бути впевнені в тому, що не буде додаткових клопотів під час проходження товару через митницю. Ви будете захищені від митних ризиків і втрат.

Зверніть увагу, що на сьогоднішньому ринку працюють як ліцензовані митні представники, так і «сірі» митні брокери (вони працюють без ліцензії і пропонують свої послуги за істотно заниженими розцінками в порівнянні з тими, у кого є ліцензія).

Але враховувати треба те, що ліцензія митного брокера - це показник професіоналізму і відповідної якості послуг. Ліцензований брокер несе повну відповідальність за кінцевий результат.

Розвиток «сірого» ринку праці митних брокерів обумовлено можливістю відмінно заробити в цій справі. Але, заплативши трохи більше ліцензованому брокеру, ви застраховані від збитків і ризиків.

Якщо при розмитненні товару виникає форс-мажорна обставина, то застосування «сірої» схеми власнику вантажу принесе серйозні неприємності і можливо збитки, аж до вилучення товару (вантажу) і кримінальної відповідальності.

«Біла» розмитнення (послуги ліцензованих митних брокерів) забезпечує стабільність, правильність при оформленні документів і гарантує проходження вантажу на митниці.

При використанні «сірої» розмитнення дані в документах на вантаж , Нерідко навмисне підміняються, наприклад, ціна, вага, код. Неправильно оформлені документи на митниці несуть додаткові витрати і час на перевірку, інші неприємні моменти, що впливають на успіх торгової угоди взагалі.

Перед тим, як потрапити на митницю з товаром, потрібно його ще доставити до місця призначення. Що таке фрахт і з чого складається його вартість? Про це в нашій статті.
Якщо при доставці вантажу вам доведеться користуватися декількома видами перевезень, то це мультимодальні перевезення посилання - дуже затребувана різновид доставки товарів.

Основні обов'язки

Послуги митного представника зводяться до наступних аспектах діяльності:

  • повне і докладний опис товару в декларації;
  • визначення коду транспортної накладної по ТН ЗЕД;
  • підрахунок сум митних платежів;
  • надання товару в митний орган і всіх додаткових даних про нього;
  • формування і подачу митної декларації на відповідний вантаж і інших документів;
  • організація сертифікації товару, отримання нотифікацій , Різних ліцензій, дозволів і погоджень в органах контролю;
  • перевірка наявності і правильного заповнення всіх необхідних документів для благополучного проходження митниці.

Але на цьому перелік послуг, які може надати митний брокер, не закінчуються. Він може коригуватися відповідно до побажань клієнта, але в рамках законодавства.

Зобов'язання митного брокера - це відповідальність, покладена на нього як перед державними органами митниці, так і перед клієнтом.

Ступінь відповідальності митного брокера обмовляється в договорі, який укладається з фіз- або юридичною особою на надання митних послуг (вказані всі права, обов'язки сторін, форс-мажори і т. Д).

Можливі додаткові послуги митного брокера

За бажанням замовника послуг митний брокер може додатково:

  • Давати консультації з усіх питань, пов'язаних із законодавчою базою в області митниці.
  • Займатиметься врегулюванням різних питань і формальностей з органами митниці.
  • Видавати експертну оцінку деяким видам обладнання.
  • Відповідати за збереження вантажу на складах в процесі митного оформлення.
  • Надавати юридичну підтримку в нестандартних і непередбачених ситуаціях при розмитненні товару.

Послуги митного брокера носять обов'язковий характер.

Вартість послуг

З усього перерахованого вище робимо висновки, що пошук митного брокера - завдання непросте і відповідальне.

При виборі потрібно враховувати все: від наявності ліцензії до технічного оснащення. Обов'язково ознайомитися:

  • з усіма аспектами договору,
  • з роботою і цінами на послуги ліцензійних брокерів,
  • з основними схемами в роботі,
  • тарифами на ті чи інші послуги при митному оформленні для клієнта.

Скільки коштують послуги міжнародного митного брокера? У більшості випадків, ціни обговорюються індивідуально в залежності від товару і його обсягів, терміну взаємодії між суб'єктами ЗЕД.

Існують сайти компаній великих митних брокерів Росії, де висвітлюються основні принципи роботи митних агентів і розцінками на їхні послуги, рейтингом, відгуками.

Але також при виборі постарайтеся самі знайти людей, вже скористалися послугами або проконсультуйтеся у співробітників митниці, краще в декількох відділах відразу для більш точного уявлення про брокера.

Додаткові відомості по темі ви знайдете в рубриці « Митні послуги ».

Безкоштовна консультація по телефону:

Москва і Московська область: +7 (499) 703-48-81 (дзвінок безкоштовний)

Санкт-Петербург і Лен.область: +7 (812) 309-93-24

Скільки коштують послуги міжнародного митного брокера?

Новости