Хто і за скільки продає медалі Великої Вітчизняної війни?

  1. ринковий підхід
  2. Епілог
"Втратив медаль" За перемогу над Німеччиною ", злетіла з колодки", - поскаржився знайомий ветеран. Попросив мене дізнатися, чи можна купити таку ж, щоб до Дня Перемоги парадний кітель був в повному порядку. Про те, де можна знайти медалі Великої Вітчизняної війни, і яким чином вони потрапляють на ринок - в репортажі журналіста видання "Мінський кур'єр".

Фото використано в якості ілюстрації. Автор: Дмитро Брушко. TUT.BY


У неділю я відправився на зустріч клубу колекціонерів і нумізматів до Палацу культури і спорту залізничників. Там завжди можна як мінімум отримати кваліфіковану консультацію. Ось і цікаве для мене столик, де представлені копії нагород.
- Це копії? - уточнюю, показавши на альбом з медалями часів ВВВ.
- Так, все відповідно до оригіналу, - підтвердив співрозмовник. - Розмір, аверс і реверс (лицьова і тильна сторони медалі), кріплення, колодка зі стрічкою. Є майже всі медалі СРСР часів війни. Зовні вони практично не відрізняються від оригіналу. Видає лише новизна.
- Скільки коштує копія медалі "За перемогу над Німеччиною"? Ветеран попросив купити йому замість втраченої.
- Такий у мене немає. Пройдіться по виставці, розпитайте. Може бути, у кого-то оригінал є.
Крім реальних на ринку все частіше стали з'являтися якісні підробки рідкісних медалей, зроблені в Китаї. Відрізнити їх від оригіналу може лише професіонал.
Виявилося, копій деяких найбільш масових медалей годі й шукати: вони дороги у виготовленні, їх вартість перевищила б ціну оригіналу. Наприклад, справжню "За перемогу над Німеччиною" можна купити за 50 тисяч рублів. Це буде штампований потертий кругляш без колодки.
- Якщо хочеш докладніше дізнатися про медалях, - порадив колекціонер-продавець, - поїдь на "поле чудес" на ринку в Ждановича і поговори там з антикварами-завсідниками. Повір, це того варто.

ринковий підхід

Попередньо витративши кілька вечорів на вивчення форумів фалеристів, читання каталогів орденів і медалей СРСР, відправився на "поле чудес". Виявилося, що колекціонерів приваблюють лише ордена і медалі малий наклад. Ними обмінюються при особистій зустрічі. Тому на ринок такі експонати не потрапляють. Та й самі торговці антикваріатом вважають за краще не мати справи зі справжніми бойовими нагородами на відміну від ювілейних нагород масового випуску.
З 30 січня 1947 року виготовлення медалей СРСР, за винятком медалей "Золота Зірка" Героя Радянського Союзу і "Серп і Молот" Героя Соціалістичної Праці, виробляли без нанесення номерів.
На ринку мені пощастило: співрозмовник, господар столика з антикваріатом, був у доброму гуморі, не зніяковів журналіста, лише попросив називати його просто Сан Саничем.
- Радянські медалі рідко запитують, - сказав він. - Більшість бойових медалей часів Великої Вітчизняної, виключаючи малотиражні, можна купити від 70 тисяч до 500 тисяч рублів залежно від стану. Потрібно тільки докласти зусиль.
- І "За відвагу"?
- Звичайно, - продовжує він. - Здати її як дорогоцінний метал (медаль зроблена зі срібла) проблематично. В ломбард теж не приймуть.
- Розумію, що це масова медаль, що її вручали і після війни. Але ж справжні медалі часів ВВВ номерні, зі своєю історією.

Офіційно відновити втрачену радянську нагороду неможливо. Згідно із законом за її збереження відповідає лише нагороджений.

- Не факт, - заперечує Сан Санич. - Де гарантія, що його не вибили на безномерної післявоєнної медалі?
Багато відвідувачів ринку, бачачи розсипу ювілейних кругляшей на столах, думають, що їх продали колишні власники "заради шматка хліба" або вони були вкрадені у ветеранів. Зовсім ні. Багато за медаль не виручиш. Чи не вистачить навіть один раз відсвяткувати.
Адже у більшості ветеранів одна-п'ять справжніх бойових медалей, а решта - "юбілейкі".
Різне буває ... Наприклад, один з наших торговців йшов вдень через двір, помітив, що біля сміттєвих контейнерів повалена в купу старі меблі, одяг, книги, посуд. Були там і два піджака: один з орденської планкою, а інший з орденами і медалями. Все це викинули нові власники квартири, що залишилася від ветерана. Родичі не захотіли нічого забирати. Новим же господарям немає діла до старих меблів і речей, які залишилися від колишніх мешканців. Так що нехай краще нагороди на прилавку виявляться, ніж на звалищі.
- Якось не по собі від цього ...
- Не можна судити тільки з однієї точки зору. Так, людина була воїном, захищав Батьківщину. Але з рідними у нього могли бути погані відносини. Можливо, для них будь-яка його річ - нагадування про сварки або пияцтво.
Подібних прикладів чимало, тільки про них не прийнято говорити. Але розмови, що за медалі машину можна купити, - дурниця. Пару мільйонів рублів дадуть тільки за колекційні, як "Ушакова" або "За оборону Одеси". Так що всі ці розмови, мовляв, "діди воювали, а внуки наживаються", перебільшені.
Медаллю за "За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр." нагороджені майже 15 мільйонів чоловік, "За відвагу" - 4,5 мільйона учасників війни, "За взяття Берліна" - трохи більше 1 мільйона.
Медалі Нахімова (понад 14 тисяч) і Ушакова (більше 16 тисяч нагороджень), "За оборону Одеси" (близько 30 тисяч), "За оборону Севастополя" (більше 52 тисяч), "Партизану Вітчизняної війни" (I ступеня - понад 56 тисяч нагороджень, II ступеня - понад 70 тисяч) є рідкісними.

Епілог

Після того, як я розповів ветерану почуте, він вирішив відмовитися від покупки медалі-заміни. Для нього такий розклад речей, як і для мене, виявився шоком. Ніхто не думав про таку стороні медалі.
Нагороди стануть сімейною реліквією лише в тому випадку, якщо буде бажання розповідати дітям про тих, хто їх заслужив. Коли показуєш пожовклі фотографії та кажеш, що на ній прадід (або прабабуся, або вони разом), який заради нас воював проти фашизму, захищав Сталінград, і тут же дістаєш з шкатулки медаль "За оборону Сталінграда". Медалі "За звільнення Варшави" і "За взяття Берліна" - свідки того, що прадід звільняв Європу. Тільки в цьому випадку для дитини медалі стануть частиною родової пам'яті.

офіційно

28 квітня 2015 року прийнятий Закон Республіки Білорусь "Про внесення змін і доповнень до деяких законів Республіки Білорусь з питань вдосконалення системи державних нагород". Внесено зміни до Кримінального та Адміністративного кодексів, що стосуються відповідальності за незаконне придбання, носіння і збут державних нагород.
Закон "Про державні нагороди Республіки Білорусь" доповнено статтею № 73.1 "Оборот державних нагород", відповідно до якої придбання або збут державних нагород Республіки Білорусь, СРСР і БРСР забороняються. Дана заборона не поширюється на випадки спадкування державних нагород, отримання / передачі їх музеями / музеям з метою укомплектування музейних фондів, а також на інші випадки, передбачені законодавчими актами Білорусі.
У Кодекс Республіки Білорусь про адміністративні правопорушення доданий пункт про те, що незаконні придбання або збут ордена, медалі Республіки Білорусь, СРСР або БССР, нагрудного знака до почесного звання Республіки Білорусь, СРСР або БССР тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі до 50 базових величин з конфіскацією предмета адміністративного правопорушення або без конфіскації.
Стаття № 387 Кримінального кодексу доповнено положенням про те, що такі ж правопорушення, вчинені протягом року після накладення адміністративного стягнення, караються громадськими роботами, або штрафом, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом, або обмеженням волі на строк до одного року. Зміни вступлять в силу через три місяці після офіційного опублікування.
Це копії?
Скільки коштує копія медалі "За перемогу над Німеччиною"?
І "За відвагу"?
Де гарантія, що його не вибили на безномерної післявоєнної медалі?

Новости