Хто такий Аззедін Алайя і чому ми запам'ятаємо його назавжди

Скульптор світу моди

"Я не зміг зібратися і написати про це вчора, тому що все ще сподівався, що це неправда. Навіть зараз я все ще сподіваюся, - так почав свій текст-прощання модний критик Олександр Ф'юрі в інстаграме. - Аззедін Алайя був генієм, більш того, він був чудовим, добрим, жалісливим, щедрим і прекрасною людиною ". Туніський дизайнер пішов з життя в суботу, 18 листопада 2017 року, у віці 77 років.

Цю дату можна офіційно вважати кінцем ще однією модною епохи. Аззедін називали The King of Cling ( "королем облягає силуету", "королем стретча") і ставили в один ряд з Юбером де Живанши, Івом Сен-Лораном, Крістобаль Баленсьяґа і іншими великими кутюр'є. Ми вибрали 4 цікаві факти з життя Аззедін Алайя, які варто запам'ятати.

Ми вибрали 4 цікаві факти з життя Аззедін Алайя, які варто запам'ятати

модний скульптор

До того як приїхати в Париж в 1957 році (у віці 17 років), Алайя закінчив школу витончених мистецтв по класу скульптури в рідному Тунісі. "Коли я зрозумів, що не зможу бути видатним скульптором, я вирішив змінити напрямок", - згадував дизайнер в одному зі своїх інтерв'ю. Отримані знання Алайя переніс в свою нову професію і став буквально "ліпити" одяг з тканини. Скульптурні форми стали його візитною карткою в світі моди.

Дизайнер приділяв максимум уваги лекалами і годинами міг викладати плаття по фігурі моделі, поки посадки не буде ідеальною. Спочатку Алайя робив це по-старому, за допомогою олівця і паперу, а потім створював 3D-проекції майбутніх шедеврів. Навіть ставши знаменитим і успішним, він не міняв своїх звичок - працював ночами під саундтреки до старих чорно-білих фільмів.

Робота в Dior

Це була найкоротша і скандальна кар'єра з усіх запрошених дизайнерів в модний будинок Dior. Алайя пропрацював всього п'ять днів. На шостий спалахнула Алжирська війна і дизайнеру довелося покинути пост у зв'язку з тим, що він був вихідцем з Північної Африки. Відразу після відходу дизайнер зробив два сезони для Guy Laroche, потім працював для бренду Thierry Mugler. В кінці 1970-х дизайнер відкрив маленьке ательє у себе в квартирі і брав там знаменитостей для примірок протягом наступних 20 років. Одними з перших клієнток стали світська левиця Марі-Хелена Де Ротшильд і актриса Грета Гарбо.

Через роки, в 2011-му, керівництво Dior вирішило знову запросити Аззедін на пост креативного директора. Але замінити дизайнер повинен був свого близького друга Джона Гальяно, якого звільнили через антисемітського скандалу. Алайя відхилив пропозицію, дружба була важливіше.

Алайя відхилив пропозицію, дружба була важливіше

Нагороди та визнання

Довгі роки Алайя працював тільки в кутюрної напрямку (любов до високої моди дизайнеру прищепила сестра-близнючка ще в дитинстві). Свою першу колекцію прет-а-порте Аззедін показав в 1980-му, тоді ж заснував бренд під своїм ім'ям - Azzedine Alaïa. Вже в 1984 році його визнали найкращим дизайнером року за версією премії Oscars de la Mode, заснованої Міністерством культури Франції. Цей вечір увійшов в історію - на сцену для отримання нагороди дизайнера буквально винесла на руках співачка Грейс Джонс.

У 2008 році йому присвоїли звання кавалера ордена Почесного легіону Франції. Серед його знаменитих клієнток були Тіна Тернер, Грейс Джонс, Джессі Норман, Бріджит Нільсен, Мадонна, Джанет Джексон, Карін Ройтфельд, Франка Соццані, Маріон Котійяр, Мішель Обама, Леді Гага, Ріанна і багато інших.

названа дочка

Музою Алайя була Наомі Кемпбелл. Він жартома називав її "дочкою", а вона його - "татом". "Я познайомилася з Аззедіном, коли мені було 16. Це був мій перший робочий день в Парижі, і хтось вкрав всі мої гроші. Я не знала, що мені робити, що я буду їсти. Знайома модель, яка брала участь в показі Аззедін , запросила мене на обід, і я там ситно поїла. я відразу подумала, що він дуже милий і скромний чоловік, - він сам готував вечерю на кухні і сам сервірував стіл. я не сказала за вечір ні слова, тому що не знала французької, але коли я йшла, він зробив мені подарунок - плаття ", - розповіла в одному з інтерв'ю модель.

Алайя взагалі вважав, що найкращий комплімент дизайнеру - це "коли моделі просять залишити собі плаття після показу замість оплати". Наомі брала участь в показах Аззедін протягом 20 років.

З 1992 року кутюр'є покинув розклад паризького тижня високої моди і припинив випускати колекції в сезон. Колекції він представляв тільки тоді, коли йому було що сказати. За ці роки лише два покази-сюрпризу Azzedine Alaïa Couture вписалися в розклад традиційних тижнів моди: осінь / зима - 2011 і осінь / зима - 2017. Останній показ проходив зовсім недавно, в липні, і став, на жаль, заключним для кутюр'є. Так символічно співпало, що шоу відкривала і закривала його улюблениця - Наомі Кемпбелл.

Читайте також: Що Крістофер Бейлі зробив для Burberry .

Новости