Хто виробляє найнадійніші жорсткі диски?

Це одвічне питання всіх власників ПК: хто виробляє найнадійніші жорсткі диски? Backblaze - компанія необмеженого резервного копіювання онлайн, стежить за тенденціями ось уже кілька років, і ось тільки в 2015 пролила трохи світла на це питання. У Backblaze є приблизно 41000 вінчестерів, постійно включених, постійно крутяться. І, як ви можете собі уявити, в інтересах компанії надійність і живучість цього обладнання. Кожен раз, коли жорсткий диск виходить з ладу, витрачається дуже багато часу, щоб знайти його, замінити, і відновити RAID-масив.

І хоча всі прекрасно знають, навіщо робляться жорсткі диски, деякі виробники халтурять в плані надійності. Так чиї "гвинти" надійніше?

Хто докладає всіх зусиль для захисту даних?

Щоб відповісти на це питання, ми подивилися на останні цифри Backblaze. Компанія розбила свої дані на дві колонки - по виробнику, і по конкретному диску. Дані досить складні, але ми спробуємо розібратися в цьому по шматочках.

До кінця грудня 2014 року, Backblaze володіли 15528 дисками Seagate, 22902 диска Hitachi, +1174 диска Western Digital, і 47 дисків Toshiba. Ці диски були не одного віку - деякі старше, деякі молодше. Серед свіженьких було кілька тисяч нових моделей на 4TB і навіть кілька моделей на 6TB.

Цифри трохи дивні, тому що Backblaze купує диски з розрахунку найдешевшої ціни на гігабайт сховища, надійність стає вторинним фактором. Більшу частину останніх п'яти років, Seagate і Hitachi пропонували кращу ціну за гігабайт, в той час, як Western Digital Red і Toshiba DT01ACA стали доступними лише недавно.

Як ви бачите на графіку вище, Hitachi випускає найнадійніші диски. Навіть попри те, що багатьом дискам Hitachi у Backblaze кілька років, відсоток поломки становить в середньому 2%. А останні жорсткі диски HGST ламаються взагалі з ймовірністю 1.4%. "Річний відсоток поломок" - це ймовірність диска зламатися за 12 місяців.

Western Digital трохи поступається, але все ж вражає: після трьох років роботи, 92.4% Western Digital Red 3tb все ще працюють - що теж відмінно.

Диски Seagate 3tb це просто катастрофа, 40% поломок за 2014 рік. У 2013, відсоток поломок склав 9.6% - таке неслабке ознаку. Завдяки новій версії на 4tb, відсоток поломок падає неймовірно - до 2.6%. Так що навіть за пару років ситуація може змінитися.

Який одиночний жорсткий диск надійніший? (А який менш?)

В середньому, якщо ви хочете надійний гвинт, вам варто зупинитися на моделі на 4tb для кращого поєднання ціни і надійності, і вибрати Seagate або Hitachi. Якщо ви шукаєте конкретну надійну модель диска, є дуже цікаві цифри.

Hitachi GST Deskstar 5K3000 3TB показали себе вкрай надійними, але вони дорожче, в порівнянні з іншими моделями HGST. Купивши такий диск, ви практично гарантовано (97-98%) не втратите його через три роки. Якщо ви хочете диск на 4tb, Hitachi Deskstar 5K4000 - ваш кращий вибір. У нього трохи вище відсоток поломки, але він дешевше, ніж Seagate або WD. Через тенденції зниження якості, у Seagate було кілька неприємних випадків, як з моделлю 3tb 7200.14. Але остання 4tb 7200.15 тримаються цілком гідно.

Backblaze також зауважує, що деякі диски (Westerd Digital Green 3tb, і Seagate Barracuda LP 2tb) починають глючити, як тільки потрапляють в слоти. Компанія вважає, це через високого рівня вібрації від тисяч інших дисків. (Вони думають, що це ще може бути пов'язано з їх власним варіантом установки дисків, який пов'язаний з економією енергії.)

Ви можете зайти на сайт Backblaze, і подивитися повний список їхніх дисків, і статистику .

Samsung, Toshiba, 6tb, та інше

На жаль, Backblaze не ставили багато дисків від Samsung і Toshiba. Навіть якщо так, через те, що Seagate придбала жорсткі диски Samsung в 2011, важко сказати, були б чисто "самсунговскіе" диски краще, ніж перекуплені. Toshiba і Fujitsu все ще володіють приблизно 10% ринку. Але, на жаль, нам доведеться чекати ще одного дослідження, щоб подивитися, як вони виглядають поруч з Seagate, Western Digital і Hitachi.

В іншому випадку, наступною зупинкою будуть 6tb диски. Backblaze очікують результати великого дослідження на початку наступного року, так як вони скуповують тисячі нових дисків цього обсягу. Вже не можемо дочекатися цих результатів.

Це одвічне питання всіх власників ПК: хто виробляє найнадійніші жорсткі диски?
Так чиї "гвинти" надійніше?
Хто докладає всіх зусиль для захисту даних?
Який одиночний жорсткий диск надійніший?
А який менш?

Новости