Хто несе відповідальність за дотримання режиму праці і відпочинку водіїв?

  1. Як там - за океаном!
  2. Огляд транспортних подій в червні
  3. Техогляд в Литві - настав час змін?
  4. Огляд транспортних подій в травні
  5. Роз'яснення «Россільгоспнагляду» по порядку транзиту підкарантинних матеріалів

Професійні водії, що працюють в Європейському Союзі, зобов'язані беззастережно дотримуватися встановленого режиму праці і відпочинку. У деяких європейських країнах застосовуються покарання за проведення відпочинку в кабіні вантажного автомобіля. Під жорсткі санкції можуть потрапити як водії, так і роботодавці. В яких випадках відповідальність за недотримання режиму праці і відпочинку лягає на водив, і в яких - на роботодавців? Чи можливі інтерпретації відповідальності сторін?

У Кодексі адміністративних порушень місця для інтерпретацій немає

Виконання вимог до режиму праці та відпочинку здійснюється спільними зусиллями водіїв і керівників транспортних компаній. Особи, відповідальні за організацію процесу перевезення, повинні належним чином розпланувати поїздку, а водії зобов'язані це план виконувати.

Литовські юристи часто говорять про формується судовій практиці, коли за порушення виконуваної діяльності до відповідальності притягуються саме керівники компаній. Однак, Олена Цвирко, помічник адвоката в адвокатській конторі «Jurex», зазначила, що в новому Кодексі адміністративних порушень (коан), який вступив в силу в 2017 р, застосування адміністративних санкцій визначено дуже чітко. Слід зазначити, що в колишньому Кодексі можливості інтерпретувати застосування санкцій теж не було.

У ст. 451 - 453 коанов передбачена відповідальність за три види порушень: за перевищення тривалості безперервного водіння або за перевищення тривалості робочого дня; за порушення режиму щоденного або щотижневого відпочинку; за перевищення встановленої тривалості водіння протягом одного тижня або двох йдуть підряд тижнів. У Кодексі чітко сказано, що безпосередня відповідальність за ці порушення лягає на водіїв транспортних засобів, що здійснюють пасажирські або вантажні перевезення на внутрішніх і (або) міжнародних маршрутах. Залежно від того, як довго порушення мало місце, сума якого призначає водієві штрафу може бути в межах 10 - 300 євро. Це одна з тих небагатьох ситуацій, коли відповідальність несе не керівник транспортної компанії, а безпосередньо водій.

У ст. 454 -455 коанов йдеться про відповідальність за порушення правил використання тахографів. Це питання редакцією розглядався кілька раніше . Ми лише нагадаємо, що штраф за подібне порушення (фальсифікацію, неналежне зберігання даних тахографа і т.д.) може бути призначений як водієві, так і представникам компанії, в обов'язки яких входить належна організація процесу перевезення. Залежно від характеру порушення, штраф може бути призначений одночасно обом сторонам (водієві і роботодавцю), при цьому не ставлячи під сумнів факт наявності відповідальності.

Європейський регламент захищає водіїв

В інформаційному буклеті, виданому Європейською федерацією транспортних співробітників (ETF), представлена ​​інформація про положеннях, затверджених в Директиві ЄС ЄС № 561/2006 щодо режиму праці і відпочинку водіїв. У директиві зазначено, що транспортні компанії повинні забезпечити проведення щотижневого відпочинку водіїв поза транспортним засобом. На сьогоднішній день це положення перенесено в національне законодавство Франції і Бельгії, до утвердження цієї вимоги також готується Німеччина і покидає ЄС Великобританія.

У роз'ясненні ETF зазначено, що роботодавці не мають права змушувати водіїв проводити щотижневий відпочинок в кабінах вантажних автомобілів, в той час як у водіїв є право вибирати місце проведення скороченого (24-годинного) щотижневого відпочинку.

У роз'ясненні ETF також говориться, що відповідальність за дотримання режиму праці та відпочинку водіїв (в тому числі і проведення щотижневого відпочинку не в кабіні транспортного засобу) несуть роботодавці. Отже, якщо буде встановлено, що водій проводив щотижневий відпочинок в кабіні автомобілі, він не повинен платити ніякої штраф - незалежно від того, в якій державі ЄС штраф був призначений.

Тут слід зазначити, що штрафи за проведення щотижневого відпочинку в кабіні автомобіля аж ніяк не жартівливі. У Франції, наприклад, штраф може досягати 30 000 євро або навіть позбавлення волі строком на один рік. У Бельгії максимальна сума штрафу становить 1 800 євро. Німеччина планує штрафувати водіїв на суму в 60 євро, а роботодавців - на 180 євро. Ходять чутки, що у Великій Британії сума штрафу буде не менше 300 фунтів стерлінгів.

Чи можна «переадресувати» відповідальність?

Якщо, згідно з європейським регламентом, відповідальність за порушення режиму праці та відпочинку водіїв несе роботодавець, то чому в законодавстві деяких країн (в тому числі і в законодавстві Литви) покарання призначаються не тільки роботодавцям, а й водіям?

За словами адвоката Реди Алексінайте, на практиці штрафи можуть бути призначені обидва боки. «Мені б не хотілося коментувати адміністративну відповідальність, так як в кожній країні встановлена ​​своя система: в одних країнах штрафи призначаються виключно роботодавцям, в інших - виключно водіям», - каже Р. Алексінайте. За словами адвоката, це дуже специфічні питання, в кожному випадку вимагають окремої уваги.

Адвокат вважає, що в першу чергу необхідно визначити, кому був призначений штраф - водію, як фізичній особі, або підприємству, як юридичній особі. «Якщо штраф призначений підприємству, потрібно провести оцінку суми штрафу і з'ясувати тонкощі договору про повну матеріальну відповідальність: чи був такий договір укладений, і що в ньому було передбачено. Що стосується суми штрафу, потрібно визначити, перевищує цю суму 1 середньої зарплати водія, чи ні. На підставі такого аналізу робиться висновок, чи можна відносно водія застосовувати відповідальність за шкоду, заподіяну роботодавцю, чи ні », - говорить юрист.

Інша справа, якщо штраф призначається водієві.

«Я не думаю, що на захист водія буде досить аргументу про те, що він не був проінструктований або іншим чином ознайомлений з порядком режиму праці та відпочинку. У судовій практиці є приклади, коли суди визнавали, що для виконання елементарних речей інструктаж необов'язковий. Не приймайте ці слова так, що інструктувати водіїв або інших співробітників не обов'язково. Звичайно, обов'язково, але це не означає, що якщо немає інструкцій, то немає і відповідальності. Деякі обов'язки встановлені в законодавстві (наприклад, випадки, коли керувати транспортним засобом забороняється відповідно до Правил дорожнього руху). Тому незалежно від того, проінструктував роботодавець співробітника чи ні, це не звільняє співробітника від обов'язку виконувати вимоги законів », - підкреслила Р. Алексінайте.

Тому, за словами адвоката, необхідно з'ясувати всі обставини, які призвели до конкретної ситуації (наприклад, відповісти на питання, на якій підставі водій відмовляється платити призначений штраф?). У будь-якому випадку слід не забувати про те, що в чинному Трудовому кодексі встановлені строки звернення до Комісії з трудових спорів (3 місяці з дня визначення збитку) і про те, що за вказівкою роботодавця не можна вимагати, щоб водій відшкодував збитки, величина якого перевищує суму 3 середніх зарплат.

На закінчення можна сказати, що незважаючи на європейський регламент, в якому відповідальність за недотримання режиму праці і відпочинку водіїв чітко закріплена за керівництвом транспортних компаній, національне законодавство залишає багато місця для інтерпретацій, тому в деяких випадках фінансові покарання, призначені компаніям, можна покласти на водіїв . Якщо ж водії зважаться слідувати букві регламенту і будуть намагатися доводити відповідальність роботодавця, їм доведеться уважно вивчити зміст всіх ув'язнених з роботодавцями договорів і бути готовим до розподілу відповідальності.

Якщо ж водії зважаться слідувати букві регламенту і будуть намагатися доводити відповідальність роботодавця, їм доведеться уважно вивчити зміст всіх ув'язнених з роботодавцями договорів і бути готовим до розподілу відповідальності

Як там - за океаном!

Cargonews в основному пише про те, що відбувається на європейському та литовському транспортному ринку. У той же час хочеться знати, як йдуть справи в цій галузі в Америці. У нашій редакції з'явилася унікальна можливість поговорити з регіональним директором компанії «Keen Cargo Inc.» Дмитром Настасійчуком, який не з чуток знайомий з особливостями сектора вантажоперевезень в Сполучених Штатах і розповів нам багато цікавого про специфіку транспортного бізнесу в США.

2019-07-09 121

Огляд транспортних подій в червні

Президент «Linava» в Конфедерації промисловців Литви (КПЛ), труднощі в переговорах з приводу коефіцієнта зарплат водіїв-далекобійників і національна дискусія про оподаткування «брудних» автомобілів; новини з Брюсселя і різних країн Європи; транспортну співпрацю Євразійського економічного союзу з Китаєм і актуальний автономних технологій. Про це та багато іншого в травневому огляді від Cargonews.lt

2019-07-01 289

Техогляд в Литві - настав час змін?

У Литві з кінця минулого століття діє та ж система техогляду (ТО) - даний сегмент ринку рішенням держави по суті монополізований 10 працюють за регіональним принципом компаніями. Ініціатива міністерства внутрішніх справ змінити (лібералізувати) усталений порядок викликала бурхливий протест з їхнього боку. А що в зв'язку з цим вигідно перевізникам з їх великою кількістю вантажівок?

2019-06-25 201

Огляд транспортних подій в травні

Переломний конгрес «Linava» і дискусія про техогляд в Литві, найчастіше перевіряються дороги в Польщі і статистика продажів вантажівок в Європі, літні обмеження руху великовантажного транспорту в Росії і Білорусії та події в світі транспортних технологій. Про це та багато іншого в травневому огляді від Cargonews.lt

2019-06-03 359

Роз'яснення «Россільгоспнагляду» по порядку транзиту підкарантинних матеріалів

У відповідь на запит АсМАП надійшли роз'яснення Федеральної служби з ветеринарного і фітосанітарного нагляду щодо порядку автоперевезень транзитом через територію Російської Федерації в Республіку Казахстан і інші держави підконтрольних Россільгоспнагляду товарів, які увійшли до переліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.08.2014 № 778 (заборона на ввезення в РФ сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства, країною походження яких є Сполучені Штати Америки, країни європей ого союзу, Канада, Австралія, Королівство Норвегія, Україна, Республіка Албанія, Чорногорія, Республіка Ісландія і Ліхтенштейн).

2019-05-29 354

В яких випадках відповідальність за недотримання режиму праці і відпочинку лягає на водив, і в яких - на роботодавців?
Чи можливі інтерпретації відповідальності сторін?
Чи можна «переадресувати» відповідальність?
Наприклад, відповісти на питання, на якій підставі водій відмовляється платити призначений штраф?
А що в зв'язку з цим вигідно перевізникам з їх великою кількістю вантажівок?

Новости