http: // www. OK /

Дата розміщення новини: 15.06.2016

2016

У червні 2016 року в Ульяновську вийшов друком перший в Росії повний Атлас-визначник пір'я птахів. Видання підготовлено силами Союзу охорони птахів Росії, Ульяновського обласного краєзнавчого музею ім. І.А. Гончарова за підтримки Недержавного природоохоронного центру НАБУ-Кавказ на кошти Спілки охорони природи та біорізноманіття NABU (Німеччина). Автор книги - Корепова Дарина, завідуюча відділом природи музею, член СОПР.

Вперше книгу представили 3 червня на VI Поволзькій екологічної тижня, в якій взяли участь віце-президент NABU Томас Теннхардт і заступник директора міжнародного департаменту NABU Віталій Ковальов.

Основу визначника пір'я становить колекція, яка формується протягом п'ятнадцяти років і включає матеріал, зібраний з території Європейської частини Росії, Сибіру, ​​Казахстану.

Книга розділена на три частини. Перша, вступна, знайомить читача з термінологією і пояснює як створити і зберігати колекцію пір'я, де шукати матеріал і для чого. Друга частина, головна, - власне таблиці з фотографіями і сканами пір'я, розділених на 8 груп по типу малюнка і забарвленням. Найбільш повно в колекції представлені махові пера з крил птаха і кермові з хвоста, саме вони і зображені на таблицях і описані в наступній частині. У третій частині описані махові і стернові пера 161 виду птахів з 18 загонів, для більшості з них дані зображення крил і хвостів. Всього в книзі використано більше 1000 оригінальних фотографій.

Видання надруковано на крейдованому папері в твердій палітурці, обсяг - 320 сторінок, формат - 215х275 мм, тираж - 500 примірників.

Ідентифікація пера може бути корисна при вивченні біорізноманіття території, проведенні оцінки збитку тваринному світу, заподіяної різними видами господарської діяльності (загибель птахів на ЛЕП, автотрасах, вітряних електростанціях та інших техногенних об'єктах), розслідуванні льотних пригод, виявленні раціону хижих птахів. Крім того, це чудова основа для еколого-просвітницької діяльності та знайомства з дивовижним світом птахів.

Видання адресоване орнітологам, фахівцям природоохоронних відомств, вчителям біології, керівникам польових практик і біологічних гуртків, студентам біологічних спеціальностей, школярам і любителям природи.

Повернутися на попередню сторінку


Новости