І Никифорова їм в ректори: зженуть чи технічні вузи Татарстану в єдиний політех?

  1. З оглядкою на Стенфорд, ГАРВАРД, ОКСФОРД, КЕМБРИДЖ
  2. «ЯКЩО НЕ ЗРОБИМО МИ, ЗРОБИТЬ ХТОСЬ ІНШИЙ»
  3. «Неякісне освіту розбещує людей»
  4. «ПОТРІБНА СВІЖА КРОВ»
  5. ХТО АВТОР ІДЕЇ?
  6. МОЖЕ посипати ВСЯ СИСТЕМА РЕСПУБЛІКАНСЬКОГО ОСВІТИ
  7. «МИ ПЕРЕСТАЛИ проводити селекцію, ТОБТО відраховувати студентів»

19.11.2018

Міносвіти РТ всерйоз обговорює ідею злити КНІТУ-КАИ, КГЕУ, КГАСУ і Університет Іннополіс в один вуз, позбувшись від «зайвих» людей

Про революцію у вищій освіті задумалося уряд Татарстану. Серед варіантів - повторити кейс КФУ і об'єднати цілу групу вузів під одним дахом, а з їх філій, коледжів та іншої «дрібниці» сформувати мережу вищих професійних шкіл. Все це повинно дати економію, високі рейтинги і додаткові гроші з Москви. Експерти «БІЗНЕС Online» вважають ідею руйнівною і абсолютно не згодні з принизливій критикою викладачів з боку її авторів.

Міносвіти РТ формує робочу групу з розгляду питання об'єднання технічних вузів Казані в політехнічний університет, а також створення мережі вищих професійних шкіл Фото: «БІЗНЕС Online» Міносвіти РТ формує робочу групу з розгляду питання об'єднання технічних вузів Казані в політехнічний університет, а також створення мережі вищих професійних шкіл Фото: «БІЗНЕС Online»

З оглядкою на Стенфорд, ГАРВАРД, ОКСФОРД, КЕМБРИДЖ

Міносвіти РТ формує робочу групу з розгляду питання об'єднання технічних вузів Казані в політехнічний університет, а також створення мережі вищих професійних шкіл. Це випливає з опинився в розпорядженні «БІЗНЕС Online» листи за підписом першого заступника міністра освіти і науки РТ Андрія Помінова, адресованого керівникам татарстанських вузів. Їм пропонується до 16 листопада надати кандидатуру (не нижче проректора) для включення до складу робочої групи. До листа додається обгрунтування проекту, завізований підписами президента РТ Рустама Мінніханова і прем'єр-міністра РТ Олексія Песошін.

Йдеться «про створення в Казані політехнічного університету світового рівня». Ідеологічне обгрунтування проекту таке: серед університетів світового рівня немає галузевих вузів, успішний університет зобов'язаний бути «вичерпним». Ключова перевага таких університетів - самодостатність, здатність реалізовувати проекти на стику різних наук. При цьому за чисельністю студентів це не гіганти. Серед 100 кращих університетів світу майже немає вузів з числом студентів понад 30 тис. (Наприклад, в Стенфорді - 16 тис., В Гарварді, Оксфорді, Кембриджі - по 20 тис.). Звідси автори документа роблять висновок: успішний за світовими мірками університет повинен бути повним щодо охоплення напрямків і середнім за кількістю студентів.

«ЯКЩО НЕ ЗРОБИМО МИ, ЗРОБИТЬ ХТОСЬ ІНШИЙ»

Модернізувати вузівську систему РТ пропонується «ударами» за двома напрямками. Перше: зі складу вузів виділять коледжі, філії та програми прикладного бакалаврату - на їх основі думають створити мережу вищих професійних шкіл (ВПШ): машинобудування, хімічних технологій і т. Д. Пояснюється, що ВПШ - нова для Росії форма «полувисшего» освіти, яка об'єднує рівні середньої професійної освіти (СПО) і прикладного бакалаврату (нижчий рівень ВПО).

За задумом, такий підхід повинен вирішити проблему філій, до яких багато претензій. Тим часом вони вкрай важливі для розвитку малих міст. У форматі ВПШ філії зможуть працювати ідеально, запевняють автори концепції. «ВПШ - назріла необхідність реформи російської освіти, і її треба пропонувати керівництву країни, - відверто говориться в документі. - Якщо не зробимо ми, зробить хтось інший. Аналог пропонованого ВПШ - прекрасно зарекомендувала себе мережу так званих університетів прикладних наук в Німеччині ».

У Набережних Челнах, зокрема, пропонується об'єднати філії КФУ і КАИ - створити на їх основі (з можливим приєднанням пари профільних коледжів) ВПШ машинобудування. «Чи скоротиться адміністративний персонал, сконцентрується обладнання, оптимізується кадровий склад, з'явиться злагоджена робота вчорашніх конкурентів, - йдеться в концепції. - У великого промислового центру з'явиться свій власний технічний вуз ». У Нижньокамську пропонується створити ВПШ хімічних технологій, в Альметьевске - ВПШ нафти (об'єднавши АГНІ і філія КАИ). Підкреслюється, що для економіки ВПШ не менш важливі, ніж звичайні університети, просто вони роблять іншу роботу.

«Неякісне освіту розбещує людей»

Далі - цікавіше. «Верхню» частина (специалитет, магістратура, аспірантура) КАИ, Іннополіса, КГЕУ, КГАСУ пропонується об'єднати в політехнічний університет, в якому будуть інститути транспорту, енергетики, архітектури та будівництва, комп'ютерних технологій і т. Д. Компетенції різних вузів будуть доповнювати і збагачувати один одного, підкреслюється в документі, це саме рівноправне об'єднання, а не приєднання одного до інших. У підсумку отримуємо компактний (близько 25 тис. Студентів) університет з потужною інфраструктурою і сильними кадрами.

Що, за задумом авторів ідеї, дасть об'єднання?

Перше - виключається дублювання. Наприклад, в КГЕУ до 80% бакалаврських програм дублюють те, що є в КАИ. «Навіщо? Нам нікуди дівати гроші? »- запитують автори концепції.

Друге - з'явиться можливість, як сказано в документі, «віджати воду». В університетах скупчилися до 70% людей, які реально не працюють і працювати не будуть, безжально констатується в концепції, об'єднання дозволить повністю перезавантажити кадри.

Політех повинен стати центром тяжіння міжнародних студентів, а це не тільки глобальний вплив, але і можливість відбирати для себе кращі кадри з усього світу Фото: «БІЗНЕС Online» Політех повинен стати центром тяжіння міжнародних студентів, а це не тільки глобальний вплив, але і можливість відбирати для себе кращі кадри з усього світу Фото: «БІЗНЕС Online»

Третє - різке підвищення зарплати залишилися і залучення найсильніших з боку. «Навіть при незмінному загальному бюджеті університету він буде ділитися на менше число людей, - пишуть автори. - Важливе спостереження: зарплати наших професорів в рази менше зарплат їхніх західних колег, але число професорів на той же контингент студентів в західних університетах значно менше, ніж у нас, тобто зараз ми просто ділимо бюджет на набагато більшу кількість людей ».

Четвертий момент - ідеологічний: «Переосмислити і оновити цілі, головний фокус - якість. Неякісну освіту не просто безглуздо, воно шкідливе, тому що розбещує людей ».

П'яте - з об'єднаним університетом пропонують заявитися на програму «5-100». «У такій комбінації будуть всі шанси виграти цей статус і отримати фінансування на розвиток», - йдеться в обґрунтуванні.

Нарешті, політех повинен стати центром тяжіння міжнародних студентів, а це не тільки глобальний вплив, але і можливість відбирати для себе кращі кадри з усього світу. Крім того, сильний університет може заробляти дуже хороші гроші для себе і Казані. «Це дуже добре розуміють американці, де університети заробляють набагато більше, ніж вся нафтова галузь», - наголошується в документі.

Якщо дійде до справи, Рустама Мінніханова проситимуть очолити наглядову раду політеху, а ректором можуть призначити Миколу Никифорова Фото: «БІЗНЕС Online» Якщо дійде до справи, Рустама Мінніханова проситимуть очолити наглядову раду політеху, а ректором можуть призначити Миколу Никифорова Фото: «БІЗНЕС Online»

«ПОТРІБНА СВІЖА КРОВ»

В цілому макрологіка проекту така: світ став зовсім іншим, а у нас ще радянська (галузева) система організації університетів. Світ давно від цього відійшов. Один об'єднаний, по-справжньому сильний університет для економіки набагато краще, ніж чотири добротних, але «середніх» вузу разом узятих. У Казані буде два повноцінних університету світового рівня з чіткою спеціалізацією: класичний і політехнічний. Разом вони забезпечать потреби майже всієї економіки РТ. Аналог вже є: в Томську - два дуже сильних університету (якраз класичний і політех), які увійшли до переліку «5-100» російських вузів.

«Це буде непростий процес - виникає тисяча складнощів, - попереджають автори. - Крім того, є аргумент, що не всяке об'єднання дає хороші результати. На це проста відповідь: звичайно, ризики є, але все залежить від того, як спрацювати, а ризики від байдикування набагато більше ». Вони вказують на те, що відмінний приклад уже є - при прямому підпорядкуванні президента РТ дан хороший імпульс розвитку КФУ. Якщо дійде до справи, Рустама Мінніханова проситимуть очолити наглядову раду політеху, а ректором можуть призначити Миколу Никифорова. «Дуже потрібна" свіжа кров ", - підкреслюють автори. - В університетській специфіці неважко допомогти. "Рівновіддаленість" кандидатура буде легше прийнята колективами різних університетів ».

У федералів додаткових грошей на реформу обіцяють не просити - все буде зроблено за рахунок більш ефективного використання наявних ресурсів. Більш того, ми московським колегам ще й допоможемо. «Створено нове міністерство науки і вищої освіти, їм дуже потрібні нові ідеї і проекти, - підкреслюється в документі. - Так що момент для нових підходів хороший ». Татарстан пропонується заявити пілотом модернізації професійної освіти.

Вказується, що процес займе 3-5 років.

Джерело «БІЗНЕС Online» в системі вищої освіти РТ прямо вказав, що ініціатор нинішньої реінкарнації ідеї - Альберт Гільмутдінов Фото: «БІЗНЕС Online» Джерело «БІЗНЕС Online» в системі вищої освіти РТ прямо вказав, що ініціатор нинішньої реінкарнації ідеї - Альберт Гільмутдінов Фото: «БІЗНЕС Online»

ХТО АВТОР ІДЕЇ?

Бажаючи прояснити ситуацію, «БІЗНЕС Online» направив ряд питань в Міносвіти РТ. У відповідь нам повідомили, що все викладене в листі - ідея для обговорення на рівні експертизи, рішення про реалізацію такого проекту немає і найближчим часом не передбачається.

Але нам не відповіли на принципово важливе питання: від кого виходить ідея?

Екс-ректор КАИ Геннадій Дегтярьов в бесіді з «БІЗНЕС Online» пригадав, що щось подібне під час свого перебування замміністра і міністра освіти РТ пропонував нинішній ректор КНІТУ-КАИ Альберт Гільмутдінов. «Років 10 тому ходила думка про те, що треба зробити два вузи - класичний і технічний університети», - нагадав Геннадій Лукич. Тут пригадується історія 8-річної давності, коли обговорювалася ідея об'єднання КАИ і КГЕУ. Серед іншого міністр Гільмутдінов тоді зазначив : «Зараз ця ідея в роботі. Важливо зрозуміти, що на рубежі тисячоліть світ став іншим. Не можна жити старими думками. Якщо ми хочемо бути конкурентоспроможними, то треба створювати великі наукові центри, світового рівня »(порівняйте з першим абзацом четвертої главки даної статті - прим. Ред.).

Коментувати ситуацію не став взагалі жоден з керівників згаданих у листі вузів - КНІТУ-КАИ, КГАСУ, КГЕУ, Університету Іннополіс Фото: «БІЗНЕС Online» Коментувати ситуацію не став взагалі жоден з керівників згаданих у листі вузів - КНІТУ-КАИ, КГАСУ, КГЕУ, Університету Іннополіс Фото: «БІЗНЕС Online»

Джерело «БІЗНЕС Online» в системі вищої освіти РТ прямо вказав, що ініціатор нинішньої реінкарнації ідеї - все той же Гільмутдінов. Кореспондент «БІЗНЕС Online» зателефонував Альберту Харісовічу, але він, вислухавши преамбулу про лист Міносвіти, з ходу відповів: «Поки не в курсі, будь-які коментарі давати не готовий. Давай почекаємо". Коментувати ситуацію не став взагалі жоден з керівників згаданих у листі вузів - КНІТУ-КАИ, КГАСУ, КГЕУ, Університету Іннополіс. Їх колеги з інших навчальних закладів теж, по всій видимості, не горіли бажанням ділитися своїми міркуваннями, хоча наш джерело стверджує, що у вузівській середовищі про лист Міносвіти вже всім відомо і воно обговорюється в далеко не позитивній тональності.

Ректор КФУ Ільшат Гафуров на запитання кореспондента «БІЗНЕС Online» про те, чи чув він про ідею об'єднати технічні вузи, відповів: «Ні, не чув, тому не можу коментувати. Ніяких документів немає. Одна справа - розмови, інше ... »Але ж думка про створення мегавуза з технічним ухилом безпосередньо перетинається з його ідеями про розвиток в КФУ потужного інженерного напрямку.

Не став обговорювати ситуацію і ректор КНІТУ-КХТІ Сергій Юшко. Так, його вузу серед перерахованих немає, але, як коротко повідомили в Міносвіти, КНІТУ в цих реформаторських опрацюваннях теж враховується.

Чи є сенс руйнувати самість вузів Чи є сенс руйнувати самість вузів? «Університет Іннополіс всередині своїх рамок розвивається, і не треба його поєднувати з кимось», - говорить джерело Фото: «БІЗНЕС Online»

МОЖЕ посипати ВСЯ СИСТЕМА РЕСПУБЛІКАНСЬКОГО ОСВІТИ

Експерти «БІЗНЕС Online» впевнені, що ідея не буде прийнята вузами.

По-перше, укрупнення не може бути самоціллю. Як зазначив член-кореспондент Академії наук РТ, екс-заступник міністра освіти РТ Вадим Хоменко, так, тенденція до укрупнення присутній у вищій освіті Росії, але не в кожному випадку таке об'єднання необхідне - є небезпека, що може розмитися здорова профільність ВНЗ. І татарстанські вузи, які тісно і дуже продуктивно пов'язані з профільними галузями (КГАСУ - з будівельною, КГЕУ - з енергетичної), саме такий випадок. Про це говорить і такий важливий оціночний чинник, як відсоток працевлаштування випускників за фахом - у згаданих закладів він високий.

І необов'язково супервуз повинен бути великим. «МФТІ - маленький, але це ж диво-вуз: і якість підготовки високе, і науки багато, і грошей пристойно», - наводить приклад Дегтярьов. «Каліфорнійський технологічний університет - крутіше технічного закладу в світі знайти складно, - говорить професор КНІТУ Ісмагил Хуснутдинов. - Там все 1 тисячу студентів, 1,2 тисячі аспірантів, і з ним пов'язані більше 30 нобелівських лауреатів.

І чи є сенс руйнувати самість вузів? «Університет Іннополіс всередині своїх рамок розвивається, і не треба його поєднувати з кимось, - говорить джерело. - Можливо, у Іннополіса набагато більш світле майбутнє, ніж у того ж КАИ. Це взагалі інша конструкція, не чіпайте її, і через якийсь час, можливо, вона розвинеться в таку систему, з якої ми будемо брати приклад ».

«Є небезпека, що може розмитися здорова профільність ВНЗ» Фото: © Олексій Філіппов, РІА «Новости» «Є небезпека, що може розмитися здорова профільність ВНЗ» Фото: © Олексій Філіппов, РІА «Новости»

Крім того, якщо почати руйнувати систему управління галузевими вузами, то може посипатися і вся система республіканського освіти, попереджають експерти, деякі спеціальності просто втратять акредитацію.

По-друге, економічна доцільність проекту сумнівна. Витрати на одного студента і так досить лімітовані, на об'єднанні кафедр крупно заощадити не вдасться.

По-третє, в Татарстані немає людей, у яких є досвід організації таких грандіозних проектів, адже експеримент з КФУ поки не завершений. «Тут немає людини, яка сказала б:" Хлопці, я побудував Оксфорд і тут побудую те ж саме ". Немає бекграунду », - вказує джерело.

По-четверте, всі вузи сьогодні знаходяться в скрутному становищі, об'єднати їх зовсім не означає поліпшити ситуацію. «Кажуть, під час війни з полону бігти було простіше поодинці або невеликими групами, - доступно пояснює Дегтярьов. - Те ж саме і зараз. Невеликий вуз краще орієнтується в житті, йому легше в важких умовах вижити ».

Ісмагил Хуснутдинов: «Викладач, який вимагає від студентів знань і частина учнів відсіває, стає поганим» Фото: «БІЗНЕС Online» Ісмагил Хуснутдинов: «Викладач, який вимагає від студентів знань і частина учнів відсіває, стає поганим» Фото: «БІЗНЕС Online»

«МИ ПЕРЕСТАЛИ проводити селекцію, ТОБТО відраховувати студентів»

По-четверте, у всіх експертів викликав різке неприйняття тезу про 70% «зайвих людей».

«Хотів би подивитися в очі людині, яка цю тезу видав, а потім поставити його перед аудиторією, і нехай він прочитає найпростішу лекцію і не осоромиться, - емоційно висловився на цей рахунок Хуснутдинов. - Так, багато недоліків, але, зрозумійте, годинне навантаження на викладача в порівнянні з радянським часом зросла в півтора рази. І проблема не в тому, що хтось більше працює, а хтось - менше. У вузах що неправильно? Зламалася - і не з нашої вини - фундаментальна річ. На нас повісили "соціальну" навантаження: ми повинні молодь потримати в вузі кілька років. У підсумку ми перестали проводити селекцію, тобто відраховувати. Викладач, який вимагає від студентів знань і частина учнів відсіває, стає поганим. Плюс матеріальна база викладачів погіршилася, відповідно, немає припливу талановитих хлопців. Якість студентів падає, якість викладання падає, система освіти котиться вниз. І простими перестановками і укрупнення це питання не вирішити ».

Своє уточнення вніс Дегтярьов. За його словами, рівень фінансування вузів дуже низький. Якщо на обладнання ще щось дають, то зарплата нікуди не годна. Щоб витримати вимоги «травневих указів» про зростання зарплати викладачів, скорочується навчальне навантаження з предметів, адже грошей на збільшення зарплати не дали. Якщо раніше викладач читав солідний курс, у нього було багато спілкування зі студентами та за умови ведення трьох курсів можна було отримувати нормальну зарплату, то зараз, щоб набрати навантаження в 800-900 годин, доводиться 5-6-7-8 дисциплін вести. «Це неможливо робити якісно! Кількість годин, відведених на вивчення тієї чи іншої дисципліни, падає, а навантаження на ставку викладача тільки збільшилася », - зазначив екс-ректор КАИ. Хоменко доповнює, що при такому навантаженні неможливо займатися наукою, що, звичайно, буде потрібно в політеху.

І все ЕКСПЕРТИ ПОГОДИЛИСЯ з тім, что об'єднання, Безумовно, має сенс, только если ми Хочемо прогріміті. «З якіх Показники, може, и прогріміть, війдемо на Перше місце в России. Найбільший в России вуз! Ну і що? »- скептично Дегтярьов. «Знову заради якихось рейтингів, - усміхається співрозмовник. - Але цих рейтингів так багато, вони такі дорогі, що вже грошей не вистачає на їх обслуговування ».

Словом, серйозно не змінивши систему фінансування, вимоги до підготовки кадрів, ідеологію самого буття вузів, навряд чи є резон сподіватися, що об'єднання в політех щось дасть. Більш того, можна привести вузи РТ до катастрофи, солідарні наші співрозмовники.

«БІЗНЕС Online» буде стежити за розвитком подій.

А як ви ставитеся до ідеї об'єднання технічних вузів Казані в політех?

11% Дуже здорова ідея - укрупнення дасть ефект

26% Черговий піар-проект

15% Мабуть, наші вузи впали так низько, що влада готова піти на крайні кроки

37% Поверніть радянську систему освіти - і все стане на свої місця

9% А просто збільшити зарплату викладачам не пробували?

2% Свій варіант (в коментарях)

Прийом голосів за Опитування закритий

Що, за задумом авторів ідеї, дасть об'єднання?
«Навіщо?
Нам нікуди дівати гроші?
Але нам не відповіли на принципово важливе питання: від кого виходить ідея?
Чи є сенс руйнувати самість вузів?
У вузах що неправильно?
Ну і що?
А як ви ставитеся до ідеї об'єднання технічних вузів Казані в політех?

Новости