Імпорт вугілля з Росії повинен припинитися - Гройсман

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

3 вересня 2018, 08:14 Переглядів: 3 вересня 2018, 08:14 Переглядів:   Фото: Олександр Яремчук   Напередодні опалювального сезону в Україні залишається гострим питання власного палива для енергосистеми

Фото: Олександр Яремчук

Напередодні опалювального сезону в Україні залишається гострим питання власного палива для енергосистеми. Поки що наша країна продовжує імпортувати вугілля з Росії . Але з кожним місяцем зростають шанси на відмову від імпорту з країни-агресора - на українських шахтах вводять нові лави та збільшують видобуток вугілля. Активні дії в цьому напрямку почалися після того, як шахти, які видобувають вугілля марки "А" (антрацит), виявилися на окупованих територіях. Тоді Україна взяла курс на відмову від антрациту і переклад енергоблоків на вугілля марки "Г".

Днями прем'єр-міністру Володимиру Гройсману показали на шахті ДТЕК ім. Героїв Космосу, в Павлоградському районі Дніпропетровської області, сучасне обладнання і технології. Тільки в цьому році вони допомогли видати на-гора понад 3 млн тонн вугілля. Гостю показали прохідницький комбайн і механізоване кріплення для лави (конструкція дозволяє зробити лаву не тільки безпечною, але і використовувати функціональне обладнання для видобутку вугілля). Також гірники продемонстрували прем'єру новітній очисний комбайн КА-200, який скоро відправиться в забій. Розроблявся він з урахуванням побажань шахтарів. Йому під силу добувати вугілля з пологих і похилих пластів товщиною від 0,8 до 1,25 м. Унікальність цієї машини в тому, що у неї вертикальні "шарошки" - так на шахтарському сленгу називаються барабани з зубами, ріжучі пласт вугілля.

"Це підприємство - флагман вугледобувної промисловості і, думаю, є абсолютним орієнтиром для інших, в тому числі і для державних. Приклад в тому плані, як потрібно керувати, інвестувати і модернізувати галузь, щоб вона забезпечувала енергетичну незалежність нашої країни", - заявив прем'єр Володимир Гройсман після того, як поспілкувався з гірниками і побачив їх обладнання.

Ми запитали прем'єра, чи відмовиться Україна від імпорту російського вугілля. Прем'єр відповів:

"Українське вугілля марки" А "зараз знаходиться під окупацією на українському Донбасі. Ми повинні зробити все, щоб відмовитися від антрациту і максимально нарощувати видобуток вугілля марки" Г ". До речі, на цьому підприємстві (шахта ім. Героїв Космосу. - Авт.) він також видобувається. Я скажу вам в цифрах. ще кілька років тому ми використовували 9 млн тонн антрацитового вугілля. Сьогодні - 4,3 млн тонн, вдвічі менше. в цьому році ми переведемо ще чотири енергоблоки на групу "Г". Наше стратегічне завдання - більше нових лав, видобуток українського вугілля. Сьогодні ми всі повинні синхронізувати - потужності, які переводяться на вугілля марки "Г", і видобуток вугілля ".

У ДТЕК переконані, що відмовитися від імпорту вугілля - реальна перспектива для України.

"За 14 років компанія ДТЕК вклала в розвиток вуглевидобування 19 млрд грн. Це дозволило збільшити щорічний обсяг видобутку з 11 до 20 млн, - розповів" Сегодня "гендиректор ДТЕК Енерго Дмитро Сахарук. - На нашу думку, зараз критично важливо ввести правило: якщо є енергоблоки, які працюють на українському вугіллі, саме вони повинні бути в пріоритеті. Блоки, які працюють на імпортному вугіллі, повинні стояти. це буде стимулювати як приватну, так і державну вуглевидобуток, це дозволить не витрачати до 400 мільйонів доларів щорічно, а вкласти ці де ьгі в українську вуглевидобуток - в зарплати шахтарів і переоснащення галузі ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Україна повинна відмовитися від антрациту з Росії - Гройсман". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Ігор Сєров

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости