ІНДИКАТОР РАЗРЯДА акумулятори

  1. Схема індикатора розряду акумулятора
  2. Колір світлодіода - рівень заряду
  3. Граничне значення напруг
  4. тестування індикатора
  5. Спрощена версія індикатора

Світлодіодний індикатор рівня заряду звичайної або акумуляторної батареї, де все пороги встановлюються за допомогою потенціометрів, можна зібрати за наведеною в даному матеріалі схемою. Величезним плюсом є те, що він працює з батареями від 3 до 28 В.

Схема індикатора розряду акумулятора

Схема індикатора розряду акумулятора

Самі светоизлучающие діодні індикатори бувають різних типів і квітів, рекомендовані показані на самій схемі. Через відмінності в прямому падінні напруги, токоограничивающие резистори повинні бути скориговані для досягнення оптимальної роботи та однорідності світіння. За схемою R18-R22 пропонуються однакового опору - зверніть увагу, що ці резистори в результаті не повинні бути рівні. Однак, якщо всі вони одного кольору, одного номіналу резистора буде досить.

Колір світлодіода - рівень заряду

  • Червоний: від 0 до 25%
  • Помаранчевий: 25 - 50%
  • Жовтий: 50 - 75%
  • Зелений: 75 - 100%
  • Синій:> 100% напруги

Тут LM317 працює як простий джерело опорного напруги 1.25 В. Мінімальна вхідна напруга повинна перевищувати вихідну напругу на значення в пару вольт. Мінімальна вхідна напруга 1,25 В + 1,75 В = 3 В. Хоча LM317 має мінімальне навантаження по даташіту 5 мА, не виявлено жодного примірника, яка не функціонував би при 3,8 мА. Саме резистор R5 (330 Ом) забезпечує мінімальне навантаження.

При випробуваннях оцінювався рівень заряду 4,5 В батареї, саме для неї і наводяться напруги на схемі. Налаштування відбувається так: спочатку повинні бути визначені напруги спрацьовування кожного компаратора відповідно до рівня розряду батареї, потім напруга повинна бути розділене за коефіцієнтом ділення подільника напруги. Так, для 4,5 В АКБ, воно виглядає наступним чином:

Граничне значення напруг

  • 4.8V 1.12V
  • 4.5V 1.05V
  • 4,2 0.98V
  • 3.9V 0.91V

Робота індикатора стану АКБ

Мікросхема LM317 U3 - це 1.25 вольта джерело опорного напруги. Резистори R5 і R6 утворюють дільник напруги, що знижує напругу батареї до рівня, який знаходиться недалеко від значення опорного напруги. Елемент U2A є підсилювачем, так що незалежно від того, скільки ток споживання цього вузла, напруга залишається стабільним. Резистори R8 - R11 забезпечують високий опір на входи компаратора. мікросхема LM339 U1 складається з чотирьох компараторів, які порівнюють опорна напруга потенціометрів з напругою батареї. ОУ LM358 U2B - теж працює як своєрідний компаратор, який контролює світлодіод нижчого порядку.

На граничних значеннях напруги світлодіоди можуть світло не чітко, як правило відбувається мерехтіння між двома сусідніми світлодіодами. Щоб запобігти цьому, невелика кількість напруги позитивного зворотного зв'язку додається через R14 - R17.

тестування індикатора

Рекомендуємо проводити тестування з регульованим лабораторним джерелом харчування з можливістю обмеження струму, який захищає від випадкового короткого замикання або зміни полярності. Це робить настройку схеми набагато простіше.

Якщо тестування проводиться безпосередньо з акумулятора, зверніть увагу, що захист від зворотної полярності не передбачена. Краще спочатку ланцюга харчування підключати через резистор 100 Ом, щоб обмежити можливі несправності. А після визначення того, що полярність правильна, цей резистор може бути видалений.

Спрощена версія індикатора

Спрощена версія індикатора

Для тих, хто хоче зібрати пристрій простіше, мікросхема U2, все діоди і деякі резистори можуть бути усунені. Радимо почати з цієї версії, а потім, переконавшись у нормальній роботі, збирати повну версію індикатора розряду акумулятора. Всім удачі в запуску!

Новости