Інформація по обслуговуванню

  1. Огляд системи подушок безпеки (SIR)
  2. Опис системи фронтальних подушок безпеки
  3. Модуль зчитування показань датчиків і діагностики надувний подушки безпеки (SDM)
  4. Система визначення присутності пасажира подушки безпеки - якщо встановлена
  5. Індикатор включення / вимикання надувний подушки безпеки переднього пасажира - якщо встановлений
  6. Індикатор "AIR BAG" ( "ПОДУШКОЮ БЕЗПЕКИ")
  7. Двоступеневі модулі газогенератора
  8. Переднатягувачі ременя безпеки сидіння
  9. Датчики положення сидінь системи надувних подушок безпеки - якщо встановлено
  10. Вита пружина модуля рульового колеса надувний системи захисту в автомобілі
  11. Рульова колонка и рульова колесо
  12. колінний буфер
  13. Опис системи бічних подушок безпеки
  14. Модулі напрямних на даху надувний системи захисту в автомобілі
  15. Модулі бічних подушок безпеки
  16. Датчик бокового удару системи надувних подушок безпеки
  17. Джгут проводів системи надувних подушок безпеки

Огляд системи подушок безпеки (SIR)



Система надувних подушок безпеки (SIR) забезпечує додатковий захист пристебнутих ременями безпеки водія і пасажирів (2). До складу системи надувних подушок безпеки входить кілька модулів подушок безпеки, встановлених в різних частинах автомобіля, наприклад, в рульовому колесі (1), приладової панелі (1) і балках даху (1). Крім надувних подушок до складу системи можуть входити переднатягувачі (2) ременів безпеки, які натягують ремені в разі зіткнення, вибираючи слабину ременя в момент спрацьовування подушок. Кожна подушка безпеки спрацьовує по сигналу електричного кола. Управління подачею сигналу здійснюється встановленим в автомобілі модулем діагностики і контролю подушок безпеки (SDM). Модуль зчитування показань датчиків і діагностики визначає силу удару на підставі показань кількох датчиків, встановлених по периметру автомобіля. У момент зіткнення модуль SDM зчитує показання датчиків і визначає необхідність спрацьовування подушок безпеки і преднатяжителей. При ударі певної сили модуль віддає команду на спрацювання фронтальних подушок безпеки і преднатяжителей ременів безпеки. Якщо сила удару недостатня для спрацьовування подушок, модуль проте може віддати команду на спрацювання преднатяжителей. Модуль зчитування показань датчиків і діагностики (SDM) постійно проводить діагностику електричних компонентів системи надувних подушок безпеки. При виявленні несправності ланцюга в пам'ять модуля SDM заноситься діагностичний код і загоряється покажчик "AIR BAG" ( "ПОДУШКОЮ БЕЗПЕКИ"), що попереджає водія про виниклу несправність. Конструкція рульової колонки (3) і колінних буферів (3) дозволяє поглинати енергію фронтального зіткнення, при цьому вони мнуться, знижуючи ризик травмування водія і пасажира.

Опис системи фронтальних подушок безпеки

Система фронтальних надувних подушок безпеки складається з наступних елементів:

• Покажчик "AIR BAG" ( "ПОДУШКОЮ БЕЗПЕКИ") в комбінації приладів • Модуль зчитування показань датчиків і діагностики надувний подушки безпеки (SDM) • Система визначення присутності пасажира подушки безпеки • Індикатор включення / вимикання надувний подушки безпеки переднього пасажира • Модуль фронтальної подушки безпеки пасажира • Датчики положення сидінь системи надувних подушок безпеки • Модуль фронтальної подушки безпеки водія • Вита пружина модуля рульового колеса під шки безпеки • Переднатягувачі натяжителя ременя безпеки сидіння надувний системи захисту в автомобілі • Джгут проводів системи надувних подушок безпеки • Рульове колесо і колонка • Колінні буфери водія і переднього пасажира

При лобовому зіткненні достатньої сили спрацьовують фронтальні подушки безпеки і / або преднатяжители ременів. Модуль діагностики і контролю подушок безпеки (SDM) містить чутливе пристрій, який перетворює зміни швидкості руху автомобіля в електричний сигнал. Модуль SDM порівнює ці електричні сигнали з записаними в пам'яті значеннями. Якщо сигнал перевищить максимально допустиме значення, модуль зчитування показань датчиків і діагностики (SDM) спочатку визначить ступінь тяжкості зіткнення і потім або подасть електричний сигнал в запальні ланцюга системи пасивної безпеки, що призведе до спрацьовування надувних фронтальних подушок і преднатяжителей ременів безпеки, або віддасть сигнал на спрацьовування тільки преднатяжителей. Модуль зчитування показань датчиків і діагностики (SDM), модуль подушки безпеки в панелі приладів, модуль подушки безпеки водія, блок контактів в рульовому колесі, преднатяжители ременів безпеки і з'єднують їх джгути проводів утворюють запальні ланцюга фронтальних засобів захисту системи пасивної безпеки. Модуль зчитування показань датчиків і діагностики (SDM) стежить за виникненням несправностей в запальних ланцюгах системи пасивної безпеки і в разі виявлення таких несправностей подає команду на включення індикатора "AIR BAG" ( "ПОДУШКОЮ БЕЗПЕКИ").

Модуль зчитування показань датчиків і діагностики надувний подушки безпеки (SDM)

Модуль діагностики і контролю подушок безпеки SDM заснований на процесорі і є центральним блоком управління системою надувних подушок безпеки (SIR). До складу модуля зчитування показань датчиків і діагностики (SDM) входять кілька внутрішніх і зовнішніх (опціонально) датчиків, встановлених по периметру всього автомобіля в найбільш важливих місцях. У разі зіткнення модуль SDM порівнює свідчення внутрішніх і зовнішніх датчиків з зберігаються в його пам'яті контрольними значеннями. Якщо сигнал датчика перевищує контрольне значення, модуль SDM посилає електричний сигнал до відповідних запальні ланцюга системи пасивної безпеки на спрацьовування подушок безпеки. У момент спрацьовування модуль зчитування показань датчиків і діагностики (SDM) записує стан системи надувних подушок безпеки (SIR) і включає індикатор "AIR BAG" ( "ПОДУШКОЮ БЕЗПЕКИ"), розташований в комбінації приладів. При включеному запалюванні модуль SDM постійно проводить діагностику електричних компонентів і ланцюгів системи надувних подушок безпеки. При виявленні несправності в пам'ять модуля SDM заноситься діагностичний код несправності і в блок управління комбінацією приладів направляється сигнал на включення індикатора "AIR BAG" ( "ПОДУШКОЮ БЕЗПЕКИ"), тим самим водій повідомляється про виниклу несправність. У разі зникнення позитивного сигналу напруги з замку запалювання в момент зіткнення для спрацьовування подушок безпеки використовується резервна ланцюг, в якій підтримується напруга 23 В. При відключенні живлення системи надувних подушок безпеки для проведення технічного обслуговування слід дочекатися, поки повністю не пропаде напруга в резервної ланцюга харчування 23 В, на що зазвичай потрібно близько 1 хвилини.

Система визначення присутності пасажира подушки безпеки - якщо встановлена

Примітка: Система виявлення присутності пасажирів включає електронний блок управління і датчик, який можна обслуговувати окремо. Після проведення ремонту або заміни будь-якої деталі системи визначення присутності пасажира необхідно провести повторне обнуління системи, щоб забезпечити її належну роботу.

Система визначення присутності пасажира вимірює вагу пасажира, що знаходиться на передньому крайньому пасажирському сидінні, і передає інформацію в модуль діагностики і контролю подушок безпеки (SDM), який на підставі отриманої інформації може залишити модуль фронтальної подушки безпеки пасажира включеним або відключити його. До складу системи визначення присутності пасажира входить електронний блок управління, датчик у вигляді килимка, елемент підігріву сидіння (опція), джгут проводів і індикатори "PASSENGER AIR BAG ON / OFF" ( "ПОДУШКОЮ БЕЗПЕКИ ПАСАЖИРА ВКЛ. / ВИКЛ."). Датчик складається з гнучких пластикових деталей, встановлених під пенонаполнитель подушки сидіння. Тиск на датчик визначення присутності пасажира перетворюється в електричний сигнал, який виробляє зчитування і встановлює клас пасажира по його вазі. Якщо датчик визначить, що вага пасажира нижче зазначеного мінімуму, система визначення присутності пасажира віддасть модулю контролю і діагностики подушок безпеки (SDM) команду на відключення модуля фронтальної подушки безпеки. Якщо датчик визначить, що вага пасажира вище зазначеного мінімуму, система визначення присутності пасажира віддасть модулю контролю і діагностики подушок безпеки (SDM) команду на включення модуля фронтальної подушки безпеки. Система виявлення пасажира повідомить користувача про включений / відключений стан, привівши в дію індикатори PASSENGER AIR BAG ON / OFF ( "ПОДУШКОЮ БЕЗПЕКИ ПАСАЖИРА ВКЛ. / ВИКЛ."). У разі виявлення несправності система визначення присутності пасажира (PPS) також повідомить про це модуль SDM, який запросить панель приладів включити індикатор "AIR BAG" ( "ПОДУШКОЮ БЕЗПЕКИ").

Індикатор включення / вимикання надувний подушки безпеки переднього пасажира - якщо встановлений

Індикатори "PASSENGER AIR BAG ON / OFF" ( "ПОДУШКОЮ БЕЗПЕКИ ПАСАЖИРА ВКЛ. / ВИКЛ.") Повідомляють водія і пасажира про те, в якому стані знаходиться модуль фронтальної подушки безпеки пасажира.

Індикатор "AIR BAG" ( "ПОДУШКОЮ БЕЗПЕКИ")

Індикатор "AIR BAG" ( "ПОДУШКОЮ БЕЗПЕКИ"), розташований в комбінації приладів, використовується для повідомлення водія про виниклі в системі надувних подушок безпеки несправності, а також для перевірки наявності зв'язку між модулем діагностики і контролю подушок безпеки (SDM) і блоком управління комбінацією приладів. При включенні запалювання на модуль зчитування показань датчиків і діагностики (SDM) подається позитивний сигнал напруги з замку запалювання. Модуль SDM подає на комбінацію приладів запит на негайне включення індикатора AIR BAG (ПОДУШКОЮ БЕЗПЕКИ). У той час, як індикатор горить, модуль SDM проводить перевірку всіх елементів і ланцюгів системи надувних подушок безпеки (SIR). Якщо несправності не виявлені, модуль SDM по шині послідовної передачі даних посилає в комбінацію приладів команду на відключення індикатора "AIR BAG" ( "ПОДУШКОЮ БЕЗПЕКИ"). SDM забезпечує безперервний контроль за станом електричних ланцюгів подушок безпеки, виконуючи певну послідовність діагностичних перевірок. При виявленні несправності в пам'ять модуля SDM заноситься діагностичний код несправності і по шині послідовної передачі даних віддається команда блоку управління комбінацією приладів на включення індикатора "AIR BAG" ( "ПОДУШКОЮ БЕЗПЕКИ"). Несправність системи надувних подушок безпеки може призвести до того, що в момент зіткнення подушки не спрацюють, або спрацюють при недостатній силі удару. Індикатор "AIR BAG" ( "ПОДУШКОЮ БЕЗПЕКИ") буде горіти до тих пір, поки проблема залишаеться.

Двоступеневі модулі газогенератора

Двоступеневий модуль подушки безпеки складається з корпусу, надувний подушки безпеки, двох запальні пристрої, контейнера з робочим зарядом (пиропатрон) і в деяких випадках балона зі стисненим газом. Два запальних пристрої підключені до запальний ланцюга фронтальних засобів захисту системи пасивної безпеки. Завдання запальних ланцюгів фронтальних засобів захисту системи пасивної безпеки полягає в подачі імпульсу струму в модулі подушок, розташовані в рульовому колесі і панелі приладів, що призводить до спрацьовування подушок. Модулі подушок безпеки мають два ступені спрацьовування, що дозволяє регулювати ступінь їх жорсткості в залежності від сили зіткнення. При лобовому зіткненні середнього ступеня тяжкості активується 1-й ступінь модулів подушок (низький ступінь наповнення). При більш сильному зіткненні подушки повністю наповнюються газом в результаті спрацьовування 1-й і 2-й ступенів. При подачі імпульсу струму в запальні пристрої робочий заряд пиропатрона запалюється з утворенням газу, а в деяких випадках додатково викидається стиснений газ з балона. Газ, що утворюється в результаті згоряння заряду, миттєво заповнює подушку безпеки. Після наповнення подушки газ практично відразу ж виходить з неї через вентиляційні отвори і / або матеріал подушки.

До складу кожного двоступеневого модуля подушки безпеки входить перемичка для замикання контактів електричного роз'єму. Перемичка замикає запальний ланцюг подушки для запобігання її небажаного спрацьовування в тому випадку, коли модуль подушки відключений.

Переднатягувачі ременя безпеки сидіння

Преднатяжитель ременя безпеки складається з корпусу, натягача і / або кріплення ременя, стрічки ременя, запального пристрою і контейнера з робочим зарядом (пиропатрон). Запальний пристрій підключено до запальний ланцюга преднатяжители ременя безпеки. При зіткненні достатньої сили модуль діагностики і контролю подушок безпеки (SDM) подає струм в запальний ланцюг преднатяжители ременя безпеки. При подачі імпульсу струму в запальний пристрій робочий заряд пиропатрона запалюється з утворенням газу. Тиск газу, що утворюється в результаті згоряння заряду, пускає в хід механізм натягу ременя, в результаті чого повністю вибирається його слабке місце. Залежно від сили зіткнення преднатяжители ременів безпеки можуть спрацьовувати без надувних подушок або безпосередньо перед спрацьовуванням фронтальних подушок. До складу кожного преднатяжители ременя безпеки входить перемичка для замикання контактів електричного роз'єму. Перемичка замикає ланцюг преднатяжители для запобігання його небажаного спрацьовування в тому випадку, коли роз'єм відключений.

Датчики положення сидінь системи надувних подушок безпеки - якщо встановлено

Датчик положення сидіння системи надувних подушок безпеки використовується для визначення відстані від сидіння водія або переднього пасажира до фронтальної подушки безпеки. Сигнал датчика положення сидіння надходить в модуль діагностики і контролю подушок безпеки (SDM). На підставі сигналу датчика положення сидіння модуль зчитування показань датчиків і діагностики (SDM) може відключити 2-у сходинку газогенератора фронтальної подушки безпеки, якщо сидіння зрушене в крайнє переднє положення. Датчик положення сидіння є датчиком Холла і встановлюється на зовнішній направляючої санчат сидінь водія і пасажира. На санчатах закріплений металевий кронштейн, який замикає ланцюг магнітного датчика. Таким чином сигнал датчика може мати два стану в залежності від положення сидіння. Якщо сидіння зміщене в крайнє заднє положення, ланцюг датчика замкнута. Якщо сидіння зміщене в крайнє переднє положення, ланцюг датчика розімкнути. Кожному з 2 станів магнітного контуру датчика відповідає свій діапазон струмів. Сигнал датчика одного з 2-х діапазонів струму надходить в модуль зчитування показань датчиків і діагностики (SDM). Сигнал 1-го діапазону (магнітний контур замкнутий) вказує на крайнє заднє положення сидіння, сигнал 2-го діапазону (магнітний контур не замкнутий) вказує на крайнє переднє положення сидіння. Отримавши від датчика положення сидіння сигнал 1-го рівня (сидіння в крайньому задньому положенні), модуль зчитування показань датчиків і діагностики (SDM) не відключатиме 2-у сходинку газогенератора подушок безпеки, якщо сила удару згідно з показаннями датчиків зіткнення цього вимагає. Отримавши від датчика положення сидіння сигнал 2-го рівня (сидіння в крайньому передньому положенні), модуль зчитування показань датчиків і діагностики (SDM) відключить 2-у сходинку газогенератора подушки безпеки того сидіння, яке знаходиться в крайньому передньому положенні. Модуль зчитування показань датчиків і діагностики (SDM) відстежує стан ланцюга датчика положення сидіння і при виявленні несправності заносить діагностичний код B0079, при цьому 2-й ступінь подушки безпеки відключається.

Вита пружина модуля рульового колеса надувний системи захисту в автомобілі

Блок контактів подушки безпеки водія встановлено на рульовій колонці під рульовим колесом. Блок контактів подушки безпеки водія складається з двох або більше скручуються контактних шлейфів. Використання скручуються контактних шлейфів дозволяють обертати рульове колесо, забезпечуючи при цьому постійний електричний контакт між запальний ланцюгом подушки безпеки водія і ланцюгом подушки в рульовому колесі. У запальний ланцюга подушки безпеки водія використовується два або чотири (для двоступеневої системи) скручуються контактних шлейфу. Додаткові скручують контактні шлейфи можуть використовуватися для підключення додаткового обладнання, що встановлюється на кермі залежно від моделі автомобіля. Роз'єм блоку контактів рульового колеса розташований біля основи колонки. Усередині роз'єму встановлена ​​перемичка, яка замикає запальний ланцюг подушки для запобігання її небажаного спрацьовування під час технічного обслуговування.

Рульова колонка и рульова колесо

Рульова колесо и колонка спроектовані таким чином, щоб поглінаті Енергію удару водія про рульова колесо або спрацювала подушку безпеки. У разі лобового Зіткнення водій может вдарітіся про безпосередно про рульова колесо або про что спрацювала подушку безпеки, яка передасть отриманий НАВАНТАЖЕННЯ на колесо и колонку. Під вплива ваги водія на рульовий колесо або подушку безпеки колонка складеться вниз и частково погліне Енергію удару, зніжуючі ризики травмуванню. Після зіткнення рульове колесо і колонку необхідно перевірити на наявність пошкоджень.

колінний буфер

Колінні буфери призначені для запобігання зсуву нижньої частини тіла водія та переднього пасажира шляхом поглинання енергії через ноги. При лобовому ударі ноги водія і переднього пасажира можуть вдаритися об колінні буфери. Конструкція колінних буферів забезпечує їх руйнування або зминання, в результаті чого поглинається частина енергії зіткнення і знижується ризик травмування. Колінні буфери водія і пасажира розташовані в нижній частині панелі приладів. Після зіткнення необхідно перевірити їх на предмет наявності пошкоджень.

Опис системи бічних подушок безпеки

Система бічних надувних подушок безпеки складається з наступних елементів:

• Індикатори AIR BAG ( "ПОДУШКОЮ БЕЗПЕКИ") • Модуль зчитування показань датчиків і діагностики надувний подушки безпеки (SDM) • Датчики зіткнення бічних подушок безпеки • Стельові модулі подушок безпеки • Джгут проводів системи надувних подушок безпеки

Модулі напрямних на даху надувний системи захисту в автомобілі

Модулі подушок в балках даху, які приховані під оббивкою даху і закривають ділянку від передньої до задньої стійки кузова. До складу модуля подушки в балці даху входить корпус модуля, надувна подушка, запальний пристрій і контейнер з робочим зарядом (пиропатрон). Запальний пристрій підключено до запальний ланцюга подушки в балці даху. При бічному зіткненні достатньої сили спрацьовує датчик бокового удару, який направляє сигнал в модуль діагностики і контролю подушок безпеки (SDM). Модуль SDM порівнює надійшов від датчика бокового удару сигнал з зберігаються в його пам'яті контрольним значенням. Якщо сигнал датчика перевищує контрольне значення, модуль SDM посилає електричний сигнал на спрацьовування в запальний ланцюг модуля подушки в балці даху. Модуль зчитування показань датчиків і діагностики (SDM), модулі подушок безпеки в балках даху і джгути проводів утворюють запальні ланцюга бічних засобів захисту системи пасивної безпеки. Модуль зчитування показань датчиків і діагностики (SDM) стежить за виникненням несправностей в запальних ланцюгах системи пасивної безпеки і в разі наявності таких несправностей подає команду на включення індикатора "AIR BAG" ( "ПОДУШКОЮ БЕЗПЕКИ").

До складу кожного модуля подушки безпеки в балці даху входить перемичка для замикання контактів електричного роз'єму. Перемичка замикає запальний ланцюг надувний подушки для запобігання її небажаного спрацьовування під час технічного обслуговування.

Модулі бічних подушок безпеки

Модулі бічних подушок безпеки вмонтовані в зовнішні бічні стінки спинок сидінь. До складу модуля бічній подушки входить корпус модуля, надувна подушка, запальний пристрій і контейнер з робочим зарядом (пиропатрон). Запальний пристрій підключено до запальний ланцюга бічній подушки. При бічному зіткненні достатньої сили спрацьовує датчик бокового удару, який направляє сигнал в модуль діагностики і контролю подушок безпеки (SDM). Модуль SDM порівнює надійшов від датчика бокового удару сигнал з зберігаються в його пам'яті контрольним значенням. Якщо сигнал датчика перевищує контрольне значення, модуль SDM посилає електричний сигнал на спрацьовування в запальний ланцюг модуля бічних подушок безпеки. Модуль зчитування показань датчиків і діагностики (SDM), модулі бічних подушок безпеки і джгути проводів утворюють запальні ланцюга бічних засобів захисту системи пасивної безпеки. Модуль зчитування показань датчиків і діагностики (SDM) стежить за наявністю несправностей у запальних ланцюгах системи пасивної безпеки і в разі виявлення таких несправностей подає команду на включення індикатора "AIR BAG" ( "ПОДУШКОЮ БЕЗПЕКИ").

До складу кожного модуля бічній подушки безпеки входить перемичка для замикання контактів електричного роз'єму. Перемичка замикає запальний ланцюг надувний подушки для запобігання її небажаного спрацьовування в ході проведення технічного обслуговування.

Датчик бокового удару системи надувних подушок безпеки

Датчик бокового удару складається з чутливого елемента, що стежить за зміною швидкості і прискорення автомобіля для своєчасного виявлення бічного зіткнення. При достатній силі удару подається сигнал на спрацьовування подушок безпеки. Датчик бокового удару не є частиною запальний ланцюга засобів системи пасивної безпеки. Його сигнал є вхідним сигналом модуля діагностики і контролю подушок безпеки (SDM). Модуль SDM побудований на базі мікропроцесора, який порівнює дані про заміряних прискоренні з зберігаються в його пам'яті контрольним значенням. Якщо сигнал датчика перевищує контрольне значення, модуль SDM посилає електричний сигнал на спрацьовування в запальний ланцюг модулів подушок в балках даху.

Джгут проводів системи надувних подушок безпеки

Джгути проводів системи надувних подушок безпеки з герметизованими електричними роз'ємами об'єднують в єдину систему модулі подушок безпеки, модуль діагностики і контролю подушок безпеки (SDM), запальні ланцюга і шину послідовної передачі даних. Для того щоб роз'єми системи надувних подушок безпеки було простіше відрізнити від роз'ємів інших джгутів, вони пофарбовані в жовтий колір. Виконуючи ремонт джгута проводів ремонт системи надувних подушок безпеки необхідно дотримуватися в цьому посібнику інструкції з тестування і ремонту електропроводки.


© Copyright Chevrolet Europe. All rights reserved

Новости