Інфраструктура ринку. Формування та основні елементи

  1. теоретичний аспект
  2. Загальні відомості
  3. Основні завдання
  4. Специфіка продуктового обміну
  5. процес створення
  6. Основні ланки
  7. Важливий момент
  8. інфраструктура ринку
  9. трактування терміна
  10. компоненти інституту
  11. функції інституту
  12. етапи становлення

Ринкова економіка на сучасному етапі представлена ​​у вигляді системи господарювання, ефективний розвиток і функціонування якої залежить від стану її інфраструктури та діючих інститутів. На сьогоднішній день відзначається ускладнення і розширення функцій, які виконують ці компоненти. Це, в свою чергу, підвищує їх значення в загальній системі господарювання. Розглянемо далі, що собою представляють структура та інфраструктура ринку. Ринкова економіка на сучасному етапі представлена ​​у вигляді системи господарювання, ефективний розвиток і функціонування якої залежить від стану її інфраструктури та діючих інститутів

теоретичний аспект

Вперше термін "інфраструктура" був впроваджений в економічний аналіз для позначення споруд і об'єктів, за допомогою яких забезпечувалася нормальна діяльність армії на початку 20 століття. Слово має латинське коріння і походить від infra, що означає "нижче", і struktura - "розташування", "будова". Сьогодні існують різні трактування цього визначення. На думку одних авторів, інфраструктура виступає в якості всієї системи обслуговування. Ці дослідники бачать функцію даного інституту в наданні виробництва і населенню послуг, в обслуговуванні їх.

Інші автори під інфраструктурою розуміють тільки забезпечення процесу відтворення. Її призначення вони бачать у створенні єдиних виробничих умов і обслуговуванні їх. Існує і інша точка зору. Відповідно до неї інфраструктура являє собою накопичені матеріальні блага, які виступають в якості сукупності споруд і об'єктів, які забезпечують необхідні матеріально-технічні умови для ефективного функціонування промислових підприємств. Цей інститут вважається частиною національного багатства, сприяє створенню безперешкодного поля для діяльності.

До 40-х років 20 століття склалася думка, відповідно до якого інфраструктура розглядалася в якості комплексу галузей, що обслуговували стабільне функціонування процесу матеріального виробництва. У вітчизняних економічних виданнях розвиток інфраструктури ринку стали вивчати в 70-і роки. До 40-х років 20 століття склалася думка, відповідно до якого інфраструктура розглядалася в якості комплексу галузей, що обслуговували стабільне функціонування процесу матеріального виробництва

Загальні відомості

Поняття інфраструктури ринку включає в себе комплекс економічних і організаційно-правових відносин, пов'язаних в одне ціле. Значним чином стан саме цього інституту сприяє ефективному відтворенню обороту продукції, економічності і стійкості взаємодій, що стосуються його. Структура та інфраструктура ринку - різні, але тісно пов'язані один з одним категорії. У міру розвитку економічних відносин, удосконалення методів господарювання змінюються і вимоги, які пред'являються до самої системи в цілому і окремих її компонентів зокрема. інфраструктура товарного ринку є обов'язкова ланка цілісної економічної системи і підсистеми. Вона виступає як частина політекономічної або господарського життя. Інфраструктура сучасного ринку володіє підлеглим допоміжним характером. Вона забезпечує нормальну діяльність політичної та економічної систем.

Основні завдання

Ринок і ринкова інфраструктура створюють умови для реалізації потенціалу, який закладений у відносинах, що стосуються обігу продукції. У зв'язку з цим питання щодо вироблення перспективних напрямків вдосконалення і аналізу діючих інститутів мають істотний теоретичним і практичним значенням. З особливою увагою досліджується формування інфраструктури ринку, функціонування системи держрегулювання. Це обумовлено наявними урахуванням світового досвіду, відповідно до якого в якості обов'язкової умови ефективності економіки виступає зрілість цієї фінансової інституції. Сьогодні інфраструктура товарного ринку знаходиться в стадії постійного реформування. Цей процес, в свою чергу, вимагає проведення ретельного аналізу всіх тенденцій, визначення основних особливостей становлення системи. Ринок і ринкова інфраструктура створюють умови для реалізації потенціалу, який закладений у відносинах, що стосуються обігу продукції

Специфіка продуктового обміну

Оборот продукції має місце тільки в тому випадку, якщо окремі компоненти всієї економічної системи виконують покладені на них функції в повній мірі, забезпечуючи таким чином стійкість процесу відтворення. В цьому зв'язку функціональна структура в обов'язковому порядку передбачає активність трьох основних сегментів: ринків послуг і товарів, капіталу, робочої сили. Кожен з них відрізняється, в свою чергу, наявністю специфічних ланок, що взаємодіють один з одним.

Зокрема, ринок послуг і товарів розгалужується на безліч секторів (продукти харчування, одяг, туристичне обслуговування і так далі). Сегмент робочої сили розпадається на галузі кваліфікованих і некваліфікованих робітників, а також ділянки з окремих професій і спеціальностей. У структуру сфери капіталообіг включається інфраструктура ринку цінних паперів і грошових коштів. Вся система в цілому створює комплекс інститутів, служб, систем, організацій, які здійснюють її обслуговування і забезпечують стабільне функціонування.

процес створення

Інфраструктура ринку, перш ніж стати щодо самостійної частиною сфери соціального виробництва, пройшла кілька етапів, які визначаються великими віхами в процесі суспільного розподілу праці. Відділення ремесел від землеробства, викликавши виникнення міст, об'єктивно сприяло значному посиленню обміну продуктами між великими населеними пунктами і селами. Це, в свою чергу, призвело до створення інфраструктурних об'єктів. Через деякий час відбулася ще одна поділ праці: торгівля відокремилася від промисловості і землеробства. Це сприяло подальшому зростанню обміну продуктами за рахунок залучення до господарського обороту нових територій. Ці процеси, в свою чергу, зажадали розширення інфраструктури. Інфраструктура ринку, перш ніж стати щодо самостійної частиною сфери соціального виробництва, пройшла кілька етапів, які визначаються великими віхами в процесі суспільного розподілу праці

Основні ланки

Сьогодні в загальній системі виділяють кілька основних категорій, які мають першорядним значенням. До цих елементів, зокрема, відносять виробничу (зв'язок, транспорт, оптова торгівля і так далі), соціальну (комплекс об'єктів, задіяних в галузях сфер обслуговування: соцзабезпечення, охороні здоров'я, освіті, комунікаціях та ін.) Інфраструктури. Діяльність останньої спрямована на задоволення індивідуальних потреб, створення умов для життєдіяльності та інтелектуального вдосконалення населення. Що стосується інфраструктури виробництва, то слід зазначити, що вона не бере участь у випуску будь-яких продуктів. Вона лише створює умови для нормального функціонування цього процесу. Щодо осібно діє в системі і інфраструктура ринку.

Важливий момент

Елементи інфраструктури ринку в економіці виступають лише як наслідок своєрідних функцій, які покладені на даний інститут. З плином часу вони змінюються і все більше відокремлюється від завдань основного виробництва. У зв'язку з цим при визначенні інфраструктури виробництва в якості первинного ознаки виступають функції забезпечення. Особливість господарської діяльності підприємств полягає в тому, що результат не можна складувати або резервувати, оскільки він виражається у вигляді процесу зберігання, переміщення, передачі відомостей і іншого. Інфраструктуру можна характеризувати як другорядну сферу.

інфраструктура ринку

Цей інститут вважається новим сегментом економічного обороту продукції. В процесі розвитку господарської системи з'являється необхідність в створенні спеціалізованої сфери діяльності по задоволенню потреб окремих торгових майданчиків. Становлення ринку, таким чином, зумовило утворення нових установ, організацій, які здійснюють забезпечення його цивілізованого функціонування. Цей інститут вважається новим сегментом економічного обороту продукції

трактування терміна

Інфраструктура ринку розглядається в широкому і вузькому сенсах. В останньому випадку термін трактується як система служб, організацій та установ. Вони обслуговують діяльність структурних ринкових підрозділів. У широкому сенсі термін розглядається як комплекс матеріально-технічних, організаційних та економічних умов. Вони, в свою чергу, забезпечують область обігу продукції і сферу здійснення угод купівлі-продажу.

В останньому випадку в інститут включається інфраструктура фінансового ринку, кредитної системи. Вони грунтуються на засобах центрального і місцевого бюджетів. Крім того, особливе значення в забезпеченні функціонування галузі має і законодавча база. Вона регулює взаємодії між суб'єктами господарювання і визначає правила продуктообмена. Таким чином, інфраструктура ринку представлена ​​у вигляді комплексу правових норм, що регламентують переміщення послуг і товарів, угоди, або сукупності підприємств, служб, систем, інститутів, що здійснюють обслуговування і виконуючих відповідні функції для збереження нормального режиму його роботи.

компоненти інституту

До основних елементів інфраструктури ринку слід відносити:

  1. Комерційні банки і кредитну систему.
  2. Ярмарки, аукціони та інші види небіржового організаційного посередництва.
  3. Емісійну систему та банки.
  4. Біржі (валютні, фондові, сировинні та інші), а також їх посередництво, оформлене організаційно.
  5. Податкову інспекцію і систему зборів.
  6. Засоби бізнес-комунікацій і інформаційні технології.
  7. Систему регулювання зайнятості громадян, центри державного і недержавного сприяння в працевлаштуванні.
  8. Спеціальні агентства по рекламі, ЗМІ, інформаційні центри.
  9. Систему страхування підприємницького господарського ризику і обслуговуючі цю сферу компанії.
  10. Торгові палати, інші добровільні громадські та державні асоціації (об'єднання).
  11. Митну систему.
  12. Комерційні виставкові комплекси.
  13. Профспілки трудящих, зайнятих за наймом.
  14. Систему середнього і вищої економічної освіти.
  15. Консалтингові (консультативні) компанії.
  16. державні та громадські фонди, діяльність яких спрямована на стимулювання підприємницької активності.
  17. Аудиторські фірми.
  18. Особливі зони для здійснення вільного підприємництва.

функції інституту

Інфраструктура повинна забезпечувати цивілізований підхід суб'єктів до своєї господарської діяльності. Компоненти, які складають систему, не можна вважати зовнішніми. Вони утворені безпосередньо в ході здійснення ринкових відносин. Функціонування даного інституту відрізняється подвійним характером. З одного боку, воно забезпечує обслуговування суб'єктів ринку, а з іншого - процес відтворення трудових ресурсів - людини, що виступає в якості фактора, який брав пряму участь в товарообмін. До основних функцій системи слід віднести:

  1. Полегшення реалізації інтересів суб'єктами підприємницької діяльності.
  2. Збільшення оперативності та підвищення ефективності роботи учасників на базі спеціалізації.
  3. Організаційне оформлення взаємодій.
  4. Полегшення здійснення економічного і юридичного контролю, а також громадського та державного регулювання комерційної активності.

етапи становлення

Формування інфраструктури, яке почалося одночасно з реформами ринкової економіки, є досить тривалим процесом. Він складається з декількох стадій. У Росії можна виділити три основні етапи:

  1. 1985-1992 рр. Цей період пов'язаний головним чином з появою компонентів ринкових відносин у вітчизняній економіці. Цю стадію можна розглядати як зародження інституту. Обумовлюється це тим, що саме в цей проміжок часу створювалися передумови для утворення інфраструктури як підсистеми економіки. Виникнення стійкої потреби в послугах певних ланок інституту породило їх створення. Особливо активно в той період стали розвиватися страхові компанії, банки, валютні та сировинні біржі, інвестиційні системи.
  2. 1992-1998 рр. Протягом цього етапу тривало освіту найбільш істотних компонентів інфраструктури ринку. Відбувалося також встановлення стійких взаємозв'язків між ними. Разом з цим ринкова інфраструктура на цій стадії характеризується нерівномірністю. Порівняно високого рівня досягли інститути, які надавали посередницькі послуги під час обороту продукції кінцевого споживання. Добре розвинені були і фінансові організації.
  3. З 1999 року по теперішній час. На цій стадії відзначається якісне вдосконалення інфраструктури в ході активного функціонування ринку. Основною відмінною рисою цього етапу вважається тенденція до консолідації однотипних інститутів системи. Разом з цим сьогодні не отримали необхідного поширення деякі важливі ланки. Наприклад, досить слабка в даний час інфраструктура ринку цінних паперів. Це, в свою чергу, обмежує можливості припливу капіталу для створення і вдосконалення інших важливих інститутів системи.

Це, в свою чергу, обмежує можливості припливу капіталу для створення і вдосконалення інших важливих інститутів системи

Консолідаційні процеси мають місце на товарному, страховому, фінансовому ринках. Основний розвиток в рамках обороту продукції вони отримали в 2002-2005 рр. Укрупнення торгових підприємств здійснюється за рахунок створення розгалужених мереж по території країни.

Новости