Інша назва жорсткого диска. Чому жорсткий диск називають вінчестером

  1. висновок

В даний час накопичувач на жорстких магнітних дисках, є найбільш популярним пристроєм зберігання електронних даних. Він використовується, як в наших з Вами звичайних комп'ютерах і ноутбуках, так і в серверах.
Багато з Вас напевно чули, як називається жорсткий диск по-іншому. Наприклад, HDD, гвинт або винч. І якщо перше скорочення походить від цілком зрозумілого hard disk drive (жорсткий диск), то інші вирази більшості нічого не говорять. Так ось, дані скорочення пішли від іншого сленгового назви жорсткого диска - «вінчестер». Якщо Вам цікаво було б дізнатися, звідки з'явився такий вираз і хто його автор, то читайте статтю далі.

Для більшості вінчестер означає тип вогнепальної зброї, але ніяк не комп'ютерний пристрій. Так чому жорсткий диск називають «вінчестер» і звідки це пішло?

Історично так склалося, що перший жорсткий диск створили інженери корпорації IBM і назва вінчестер він отримав теж від них. У 1973 році, при розробці IBM нової моделі накопичувача IBM-3340, що інженери для простоти спілкування використовували його внутрішнє короткий робоча назва «30-30». Таке назва відображала внутрішній устрій диска. Він складався з двох пакетів дисків в максимальній компоновці по 30 мегабайт кожен. У моделі жорсткого диска 3340 вперше були використані головки читання / запису, які за рахунок аеродинамічних сил, що виникають від швидкості обертання дисків, парили над поверхнею, що значно скоротило повітряний зазор між головкою і диском. Так само пластини диска і читаючі головки були об'єднані в жодному не розбірному герметичному корпусі, що дозволило виключити будь-який зовнішній вплив і підвищити надійність пристрою. Ну а назва «вінчестер» (від англ. Winchester), накопичувач отримав завдяки керівнику проекту Кеннету Хотон, який в ході звичайного обговорення, як назвати жорсткий диск, випадково обізвав його вінчестером.

Дана назва виявилося співзвучним дуже популярному в той час мисливської зброї Winchester Model тисячу вісімсот дев'яносто чотири використовують патрон з маркуванням .30-30 Winchester, що означало розмір калібру в сотих частках дюйма «.30» або 7,62 мм і вагу пороху в гранах «30» або 1,94 грама.

30» або 7,62 мм і вагу пороху в гранах «30» або 1,94 грама

Ще за однією версією, таку назву жорсткий диск отримав тільки через самих патронів і зброя тут ні до чого.

Ще за однією версією, таку назву жорсткий диск отримав тільки через самих патронів і зброя тут ні до чого

висновок

Так чи інакше друга назва жорсткого диска - вінчестер, увійшло в історію і поки ще залишається в побуті, хоча іноді його скорочують до слів «гвинт» або «винч». У Європі та США назву «вінчестер» вийшло з ужитку ще в 1990-х роках, в російській же мові збереглося і отримало напівофіційний статус.

Швидше за все з масовим приходом твердотільних накопичувачів, жорсткі диски перестануть так називатися і дане сленгове назва піде в минуле і у нас, але це буде не скоро.

Так чому жорсткий диск називають «вінчестер» і звідки це пішло?

Новости