Інструкція по отриманню та відправці пошти - Подебради.ру

  1. Інструкція по отриманню та відправці пошти послуги пошти в Чехії належать до життєво необхідним....
  2. документи
  3. Посилки і покупки
  4. Адреса гуртожитку
  5. отримання пошти
  6. звичайні листи
  7. рекомендовані листи
  8. посилки
  9. Відправка пошти
  10. звичайні листи
  11. рекомендовані листи
  12. посилки
  13. Лайфхак пошта Чехії
  14. Переїжджаєте - оформите пересилання
  15. Їдете, але має прийти лист - оформите довіреність на одного
  16. Прийшов щось важливе, але вас немає на місці - запросите продовження терміну зберігання
  17. Вам повинно прийти важливе рекомендований лист, але повідомлення все немає - йдіть на пошту самі
  18. разом
  19. Інші заміткі по темі
  20. Пошта - ваш друг
  21. документи
  22. Посилки і покупки
  23. Адреса гуртожитку
  24. отримання пошти
  25. звичайні листи
  26. рекомендовані листи
  27. посилки
  28. Відправка пошти
  29. звичайні листи
  30. рекомендовані листи
  31. посилки
  32. Інструкція по отриманню та відправці пошти
  33. Пошта - ваш друг
  34. документи
  35. Посилки і покупки
  36. Адреса гуртожитку
  37. отримання пошти
  38. звичайні листи
  39. рекомендовані листи
  40. посилки
  41. Відправка пошти
  42. звичайні листи
  43. рекомендовані листи
  44. посилки
  45. Інструкція по отриманню та відправці пошти
  46. Пошта - ваш друг
  47. документи
  48. Посилки і покупки
  49. Адреса гуртожитку
  50. отримання пошти
  51. звичайні листи
  52. рекомендовані листи
  53. посилки
  54. Відправка пошти
  55. звичайні листи
  56. рекомендовані листи
  57. посилки
  58. Інструкція по отриманню та відправці пошти
  59. Пошта - ваш друг
  60. документи
  61. Посилки і покупки
  62. Адреса гуртожитку
  63. отримання пошти
  64. звичайні листи
  65. рекомендовані листи
  66. посилки
  67. Відправка пошти
  68. звичайні листи
  69. рекомендовані листи
  70. посилки
  71. Лайфхак пошта Чехії
  72. Переїжджаєте - оформите пересилання
  73. Їдете, але має прийти лист - оформите довіреність на одного
  74. Прийшов щось важливе, але вас немає на місці - запросите продовження терміну зберігання
  75. Вам повинно прийти важливе рекомендований лист, але повідомлення все немає - йдіть на пошту самі
  76. разом
  77. Інші заміткі по темі
  78. Пошта - ваш друг
  79. документи
  80. Посилки і покупки
  81. Адреса гуртожитку
  82. отримання пошти
  83. звичайні листи
  84. рекомендовані листи
  85. посилки
  86. Відправка пошти
  87. звичайні листи
  88. рекомендовані листи
  89. посилки
  90. Лайфхак Пошти Чехії
  91. Переїжджаєте - оформите пересилання
  92. Їдете, але має прийти лист - оформите довіреність на одного
  93. Прийшов щось важливе, але вас немає на місці - запросите продовження терміну зберігання
  94. Вам повинно прийти важливе рекомендований лист, але повідомлення все немає - йдіть на пошту самі
  95. Разом
  96. Інші замітки по темі
  97. Пошта - ваш друг
  98. документи
  99. Посилки і покупки
  100. Адреса гуртожитку
  101. отримання пошти
  102. звичайні листи
  103. рекомендовані листи
  104. посилки
  105. Відправка пошти
  106. звичайні листи
  107. рекомендовані листи
  108. посилки
  109. Лайфхак Пошти Чехії
  110. Переїжджаєте - оформите пересилання
  111. Їдете, але має прийти лист - оформите довіреність на одного
  112. Прийшов щось важливе, але вас немає на місці - запросите продовження терміну зберігання
  113. Вам повинно прийти важливе рекомендований лист, але повідомлення все немає - йдіть на пошту самі
  114. Разом

Інструкція по отриманню та відправці пошти

послуги пошти в Чехії належать до життєво необхідним. Чи не вміти отримувати або відправляти пошту - це як не вміти користуватися громадським транспортом у великому місті і тому всюди ходити пішки. Чи не їздять чехи навіть на інший кінець міста заради передачі пари листків документів, не їздять до сусіднього міста заради однієї книжки. Всі новоприбулі спираються на репутацію Пошти Росії і обходять пошту стороною, але ми тут не в Росії, потрібно відкидати стереотипне російське поведінку і звикати до чеського.

Деякі і хотіли б користуватися поштою, але просто через відсутність використання поштових послуг не знають, як підписати конверт або свій поштовий індекс. Щорічно я десятки разів пояснюю, як підписувати конверти, як отримувати пошту, що говорити на пошті. У цій статті я зведу всі ключові знання про пошту в єдиний довідковий матеріал, заснований на моєму 5-річному досвіді з щонайменше сотнями відправлених і отриманих листів і посилок.

Пошта - ваш друг

Для початку, мабуть, слід роз'яснити, чому користуватися поштою - швидко, зручно і просто. Якщо для вас це і так очевидно, то можете пропустити цей розділ.

У Росії найчастіше ситуація така, що відправка посилки або листа з документами перетворюється в зубодробильний квест, але в Чехії все життя спирається на пошту, в поштові відділення ходять як в булочну, в них завжди багато людей і ходять туди зовсім не за пенсіями, купівлею постільної білизни або прального порошку, а заради відправки та отримання листів і посилок. Люди тут не тільки відправляють листи: кількість відправок та отримань приблизно 50:50, в зв'язку з цим і прийом працює дуже швидко. Пошта функціонує як годинник, всередині країни посилки і листи доходять за добу, а поштові відділення з очевидних причин належать до стратегічних об'єктів і тому в них суворо заборонено фотографувати.

документи

Чи не користуються всередині Чехії ніякими DHL, UPS і іншими кур'єрськими доставками для відправки документів - ці функції покладені на пошту і ніхто не сумнівається в надійності. Хіба що новоприбулий студент може здогадатися відправляти за допомогою DHL документи з Подебрад в Оломоуц.

Я поки не стикався ні з одним студентом з СНД, який би спокійно пішов в Подебрадах на пошту, підписав конверт, вклав документи і без тіні сумніву відправив в той чи інший орган. Всі бояться, що їх лист втратять, помнуть і взагалі будуть як на Пошті Росії кататися на конверті з гірки . Типовий випадок: студенти витрачають час, гроші і сили на те, щоб їхати в потрібний орган з потрібною папірцем і урочисто її передавати чиновнику. Потрібно забрати - знову беруть руки в ноги і витрачають половину дня, гроші на проїзд. Ці російські методи погано підходять до чеських реалій і тому виникають проблеми, тому можна з разу в раз стикатися з закритими дверима. Нормою ж в Чехії є запакувати все в конверт і відправити, навіть якщо мова йде про заснування в сусідньому районі Праги. В першу чергу навіть не для економії часу на відправку, а на економії сил на спробі зістикувати свій розклад з розкладом чиновника.

Якщо ви не вмієте користуватися поштою або уникаєте її, то живете як людина, яка приїхала до Праги з великого міста СНД зі слаборозвиненим громадським транспортом: ви будете возити документи самі, як якщо б ви в Празі катали тільки на таксі; ви будете їздити за покупками особисто, як якщо б ви по Празі ходили тільки пішки, не довіряючи шайтан-автобусу. Ви звикли, що в автобусах брудно, небезпечно, одні бомжі, їздить транспорт повільно і чекати його довго, а тому ви обходьте громадський транспорт і в Празі стороною, ходите виключно пішки, витрачаючи час на дорогу до вузу. Але варто викинути з голови життєвий досвід з СНД і починати жити в Чехії з нуля, - в Чехії потрібно жити по-чеськи, а не по-російськи. У Чехії громадським транспортом користуються всі, навіть вкрай забезпечені люди, навіть з балів люди їдуть в метро, ​​транспорт міститься в порядку, користуватися ним приємно і вигідно як вам особисто, так і місту в цілому. Так і поштою в Чехії відправляються навіть дуже важливі документи, користуватися нею зручно і приємно.

Посилки і покупки

У розрізі посилок на ринку чимало альтернатив (в першу чергу PPL, DPD), але незважаючи на тарифи на рівні пошти, багато хто воліє пошту, особливо при наявності відділення поблизу від будинку. Мене і зовсім дратують кур'єрські служби, тому що кур'єри дзвонять в невизначений час доби, привозять посилки то вранці, то ввечері, і тому я змушений сидіти на місці в їх очікуванні. до відкриття офісу я отримував різні документи кур'єром на домашню адресу і не раз мені було простіше виділити половину дня на поїздку в аеропорт в сортувальний центр UPS або DHL, тупати ніжками кілометр за посилкою, ніж день у день вставати ні світ ні зоря, класти телефон перед собою і з урочистим трепетом чекати дзвінка, а після дзвінка - не рухаючись з місця цілий день сидіти вдома і чекати кур'єра. Ідотізм повний. Куди зручніше пошта, куди я можу зайти по дорозі додому і без годин очікування, дзвінків з відривом від лекцій і зустрічей отримати всю кореспонденцію і посилки. Більш того, зазвичай листоноші носять навіть рекомендовані листи і посилки додому, але якщо вас не застануть, то залишають в ящику повідомлення, і ви заберете їх самі на пошті. Йти на угоду з дияволом кур'єрських служб, виділяти на них цілий день і вставати заради них вранці я готовий лише при купівлі великої техніки на зразок холодильника або пральної машини, адже я все одно сам не буду тягнути коробку в квартиру. На щастя, такі покупки бувають лише раз на рік.

Пошта є опорою для онлайн-покупок, причому це навіть найпростіші побутові речі. Можу сказати на своєму прикладі, що навіть живучи в Празі я не нишпорю по аптеках у пошуках рекомендованих стоматологом щіток, я не бігаю стрімголов по будівельним гіпермаркетів в пошуках запчастини для змішувача, я не вибираю іграшки на ДР дитини друзів в іншому кінці Праги - я просто заходжу на чеські аналоги Яндекс.Маркет, Zboži.cz і Heureka.cz , Вибираю відповідний товар за відповідною ціною, замовляю за 5 хвилин онлайн і отримую через день по дорозі додому на своїй пошті. Підкреслюю, якщо раніше я ще так-сяк противився і намагався купувати оффлайн, то тепер я не витрачаю час на марні поїздки по всій Празі - асортимент офлайнових магазинів нікчемний в порівнянні з онлайном. Онлайн-магазинів в Чехії тьма, в них продається все від скотча до конвертів, від побутової техніки до меблів і те, що я живу в Празі, не дає будь-яке перевагу - дуже рідкісний з використовуваних мною вигідних інтернет-магазинів базується в Празі, має безкоштовну видачу зі складу. По суті все інтернет-магазини організовані людьми в малих містах по всій країні. Великі фірми теж організовують логістичні центри поза Праги для зниження витрат - так ноутбук HP з фірмового магазину HP мені везли з Острави. Тому абсолютно все одно хоч для нац. покупок, хоч для eBay , Жив би я в Празі або якомусь селі, доставляється все поштою або кур'єрськими службами і тому однакові умови доставки на території всієї країни.

Адреса гуртожитку

Хоч для отримання, хоч для відправки пошти насамперед потрібно знати адресу свого житла. Поштова адреса гуртожитку в Подебрадах (і для старого , і для нового ):

Jana Opletala 77
290 01 Poděbrady

Адреса гуртожитків «Балморал» і «Осборн» в Маріанські Лазні :

Hlavní třída 390
353 67 Mariánské Lázně

Адреса гуртожитку «Гостіварж» для студентів Гостіваржа , Хлоубетіна і Альбертова :

Weilova 1144/2
102 00 Praha 10

Адреса гуртожитку центру «Кристал» « :

José Martího 407/2
162 00 Praha 6

Номер кімнати не прийнято писати в адресі.

отримання пошти

Якщо ви живете в Подебрадах в гуртожитку , То вся ваша кореспонденція надходить на ресепшн і реєструється в зошиті, записи з виданої студентам кореспонденцією викреслюються.

Хочете дізнатися, чи є у вас пошта - підійдіть на ресепшн і попросіть цю зошит: "Dobrý den, poprosím Vás o sešit s poštou". Перегортуєте останні записи і дивіться, є щось для вас або ваших знайомих. Якщо ви самі не будете питати, то ніхто вам і не скаже. До середини року багатьох студентів на ресепшне вже знають в обличчя і можуть говорити про нову пошту. На мій погляд, досить перевіряти зошит раз в тиждень.

Крім Подебрад подібну практику я не бачив. В інших гуртожитках пошту або вкладають в лотки по номеру кімнати, або за першою літерою прізвища, або просто виставляють на скло ресепшна. Звертаю вашу увагу на те, що при сортуванні по лотках співробітники ресепшн можуть помилятися і тому проявляйте пильність.

У проживають в квартирі обов'язково повинно бути вказано ім'я на поштовій скриньці. Як правило, у ящиків є можливість вставляти листок з іменами, але підійде будь-яка форма написи. Слідкуйте за тим, щоб на вашому ящику було ваше ім'я, тому як якщо листоноша прийшов з листом для Василя Пупкіна і не знайшов жодного "Pupkin" або "Pupkinovi" (сім'я Пупкин) на ящиках в даному будинку, то лист повернеться відправнику. Якщо ви живете в багатоквартирному будинку, то не хвилюйтеся за те, як листоноша знайде потрібний ящик - кожен під'їзд вважається окремим будинком, про це докладніше див. В замітці про кадастр .

звичайні листи

З звичайними листами всі гранично просто, з поступовим зниженням дози у вас в лотку або на ресепшне відразу виявиться лист.

рекомендовані листи

Рекомендований лист відрізняється від звичайного тим, що його видають тільки під підпис. Якщо це якесь просте рекомендований лист і ресепшн готовий ризикувати, то може сам підписати повідомлення, отримати лист і за аналогією зі звичайним листом покласти в ваш лоток або виставити на скло.

У більшості ж випадків ви отримаєте повідомлення і підете з ним на пошту. Типове повідомлення про поштовому відправленні виглядає наступним чином:

Типове повідомлення про поштовому відправленні виглядає наступним чином:

Берете це повідомлення і йдете на вашу пошту, для гуртожитку в Подебрадах це пошта на Jiráskova 740/6, що в парі хвилин від гуртожитку:

Багато відділення перейшли на черзі по номерками, в Подєбрадах теж прийнята ця система, тому на вході тиснемо на "Listovní zásilky - výdej uložených zásilek":

Коли над одним з вікон загориться ваш номерок, то підходьте до нього, вітається і протягуєте повідомлення разом з вашим закордонним паспортом. Нагадую, що ви як іноземці зобов'язані носити з собою закордонний паспорт і картку мед. страховки , а після отримання карти ВНЖ - ще й її. Листоноша попросить вас поставити свій підпис в декількох місцях і видасть конверт.

посилки

З посилками все точь-в-точь як з рекомендованими листами - в ряді випадків посилка виявиться вже на ресепшне, але зазвичай потрібно йти з повідомленням на ту ж пошту, але вибирати на апараті "Balíkové zásilky":

Винятком з цього правила є спец. тип посилок «Посилка на пошту» (чеськ. Balík Na poštu), досить популярна у інтернет-магазинів. В цьому випадку вам доведеться не паперове повідомлення, а СМС з повідомленням - ви підете на пошту, візьмете номерок на "Balíkové zásilky" і покажете або продиктуєте трекінг з СМС.

Якщо посилка була відправлена ​​кур'єрською службою, то вона знову ж іноді може бути отримана ресепшн, а в ряді випадків вам доведеться особисто спускатися на ресепшн. Я настійно рекомендую просити кур'єра залишати посилку на ресепшне, коли він буде вам дзвонити.

Відправка пошти

З відправкою, на жаль, все набагато складніше.

звичайні листи

Звичайне листи (чеськ. Obyčejný dopis) - це такий лист, на яке вам не видають ніякої трекінг, а при доставці його просто кинуть в ящик. Звичайним листом можна відправляти листи, листівки та інші несуттєві речі. Рекомендую звернути увагу на мінуси звичайних листів:

  • багато чехів живуть в своїх будинках, їх поштові ящики у них на вулиці і відправлене звичайною поштою лист може постраждати від вологи в ящику одержувача;
  • другою проблемою є потенційний ризик крадіжки зловмисниками з поштової скриньки, так у моєї знайомої в Німеччині вкрали банківську карту і пін-код до неї;
  • у вас на руках не буде ніякого підтвердження про відправку і тому ви нікому не доведете, що щось відправляли.

З іншого боку, звичайний лист по Чехії варто лише 13 крон замість 29 крон за замовне, а одержувачу гарантовано не доведеться йти на пошту.

Для відправки звичайного листа насамперед слід купити конверт (чеськ. Obálka), для чого я рекомендую йти не на пошту, а в будь-який канцелярський магазин (чеськ. Papírnictví). У канцелярському ви спокійніше і комфортніше підберете те, що вам потрібно. У Подєбрадах цілий ряд таких магазинів і вам цілком підійде, наприклад, фірмовий магазин Koh-i-noor на головній площі .

Чудо-конвертів із зазначенням полів «Кому», «Куди», «індекс» та ін. В Чехії не виробляють і, мабуть, не виробляли ніколи - ті, що продаються конверти не мають ніяких полів. Кожен малий дитина в Чехії знає про те, що, куди і в якому порядку писати, тому що зв'язку з ключовою роллю пошти в життя чехів це такий же базовий навик, як трапеза з виделкою і ножем. Ми не в Чехії роблені, тому запам'ятовуємо: в лівому верхньому полі вказуємо відправника, а в правому нижньому з невеликим відступом - одержувача. Приклад для відправки по Чехії виглядає так:

Приклад для відправки в Росію:

Питання у багатьох і у мене в т.ч. викликали широко поширені в Чехії конверти з 2 смугами з клеєм:

Будь ласка, не треба їх мазати клеєм або мочити! Просто нижню частину прикладаєте до верхньої і вони самі склеюються, бінго!

Найпростішим способом відправити готовий конверт є піти на пошту, взяти номерок на "Listovní zásilky - Jednotlivá podání" (якщо у вас не більше 5 листів) або "Listovní zásilky - Hromadná podání" (більше 5 листів):

Найпростішим способом відправити готовий конверт є піти на пошту, взяти номерок на Listovní zásilky - Jednotlivá podání (якщо у вас не більше 5 листів) або Listovní zásilky - Hromadná podání (більше 5 листів):

Коли підійде ваша черга, то привітаєтеся і скажете "Obyčejné, prosím". На ваші конверти наклеють потрібні марки і повідомлять суму оплати - по Чехії це 13 крон за кожен лист до 50 г, а лист до 50 г в СНД обійдеться в 30 крон.

рекомендовані листи

Рекомендований лист (чеськ. Doporučený dopis) використовується в першу чергу для відправки документів і інших цінних речей, коли вам потрібен трекінг. для пріглашек , нострифікації та інших бюрократичних справ варто вибирати рекомендований лист.

Точь-в-точь за аналогією зі звичайним листом купуєте конверт, підписуєте його, берете точно так же номерок на пошті. Але, по-перше, в вікно разом з листом вам потрібно подати заповнену підтвердження про подачу листа (чеськ. Podací lístek):

Podací lístek):

Бланки підтвердження стоять всюди на пошті, тому що користується ними величезна кількість людей.

По-друге, в вікно ви говорите "Doporučené, prosím". Ваші конверти заберуть, а на підтвердження роздрукують повну інформацію про лист, включаючи трекінг (починається з "RR" і закінчується "CZ") і повернуть вам:

Територією Чехії лист по трекінгу можна відстежувати на сайті Пошти Чехії , А у міжнародних рекомендованих листів інформація про доставку в більшості випадків з'являється на сайтах нац. пошти, в Росії і Україні працює гарантовано.

посилки

Будь-яка посилка починається з упаковки. Відправляти можна в абсолютно будь-якій упаковці, ніяких жорстких вимог не висувається і тому вільно відправляють по країні велосипеди , автомобільні покришки та ін. За Чехії все возять дуже акуратно, але все ж упаковуйте речі з розрахунком на те, що вони можуть впасти будь-яким кутом з висоти 1 м. Якщо своєї худо-бідно виразної коробки у вас немає, зробити ні з чого або не хочеться, то можете купити коробку просто на пошті, асортимент наведений в відповідному розділі сайту пошти . Не залишайте в коробці порожнечі, закладіть їх пухирчатою плівкою , Коштує вона копійки і продається як на пошті, так і Koh-i-noor .

Коробку підписуєте за аналогією з листами, поле про накладене платежі (чеськ. Dobírka) залишаєте порожнім, а поле з оголошеною цінністю (чеськ. Udaná cena) заповнюєте на свій розсуд:

Udaná cena) заповнюєте на свій розсуд:

Можете нести посилку відразу на пошту, а можете зорієнтуватися по ціні - для цього на сайті пошти є калькулятор . Користуватися ним досить просто: потрібно вказати країну одержувача (Cílová země), вага в грамах (Hmotnost zásilky), оголошену вартість (Hodnota obsahu zásilky), необхідність наявності підтвердження про відправку або трекінгу (Potvrdit podání zásilky), довжину (Délka), ширину ( Šířka) і висоту посилки в міліметрах (Výška).

    По суті у вас є 3 варіанти відправлення посилки, поруч для розуміння я привожу ціну за відправку до Росії 1,5 кг коробки 300 × 300 × 100 мм:
  • звичайне відправлення (чеськ. Obyčejná zásilka) - аналог звичайного листа - 330 крон;
  • рекомендоване відправлення (чеськ. Doporučená zásilka) - аналог рекомендованого листа - 368 крон;
  • стандартна посилка (чеськ. Standardní balík) - подається зі спец. бланком, трекінг зобов'язаний працювати онлайн - 499 крон.

На пошті берете номерок на "Balíkové zásilky":

У разі звичайного відправлення не потрібно подавати нічого додатково, до замовного відправленню заповніть підтвердження про подачу як у рекомендованого листа. В обох випадках при відправленні за межі ЄС рекомендую попросити листок декларації змісту посилки (чеськ. Prohlášení o obsahu zásilky), цей маленький листок дозволить уникнути багатьох проблем на митниці країни одержувача. Якщо відправляєте стандартної посилкою, а нерідко всіх відправників посилок оформляють на стандартні посилки, вам дадуть заповнити спец. бланк зеленого кольору.

Лайфхак пошта Чехії

На основі багатьох років допомоги студентам я маю уявлення про найбільш частих проблеми студентів з поштою і можу підказати кілька зручних рішень.

Переїжджаєте - оформите пересилання

Якщо ви переїхали, але не хочете втратити відправляються на ваш старий адреса листи - оформите пересилання, я докладно писав про неї в окремої замітці . Послуга коштує 182 крони / міс, але однозначно варто нею користуватися до тих пір, поки ви не повідомите усіх важливих потенційним відправникам свою нову адресу.

Їдете, але має прийти лист - оформите довіреність на одного

Якщо ви з якихось причин обов'язково повинні виїхати, але вам може прийти важливе рекомендований лист - сходіть на пошту для отримання дозволу посвідчення адресата (чеськ. Průkaz příjemce) на кого-то, хто залишається. Оформляється посвідчення максимум на 3 роки, в будь-який момент ви можете його анулювати. Видача посвідчення на 1 людину варто лише 61 крону, оформляється відразу при подачі заяви.

На жаль, не 100% листів можна отримати за посвідченням адресата. Деякі дуже-дуже важливі листи позначаються відправником як «Строго в руки адресата» (чеськ. Do vlastních rukou výhradně jen adresáta), цей пункт є в кожному повідомленні і тому перевірити легко.

Прийшов щось важливе, але вас немає на місці - запросите продовження терміну зберігання

У пошти є цілий ряд зручних сервісів і особливо я хочу відзначити продовження терміну зберігання пошти (чеськ. Prodloužení úložní doby pro vyzvednutí již uložené zásilky). В онлайн-формі ви вказуєте ряд даних з повідомлення і термін зберігання безкоштовно продовжується на місяць.

Особисто я цю можливість вважаю крайней, тому що взагалі при від'їзді більш ніж на тиждень слід подавати онлайн-заявку на автоматичне продовження терміну зберігання всієї кореспонденції (чеськ. Prodloužení úložní doby pro vyzvednutí došlých zásilek). Термін зберігання відправлень продовжується на 1 місяць, заявка діє 1 місяць, може бути подана повторно, ніяка оплата не стягується.

Ложкою дьогтю в цій чудовій бочці меду є те, що відправником може бути заборонено продовження терміну зберігання за допомогою доп. послуг "Uložit jen 3 dny» nebo "Uložit jen 10 dní», případně s dispozicí odesílatele "Neprodlužovat úložní dobu». Втім, таких строгих відправників дуже мало і тому з високою часткою ймовірності вам пощастить.

Вам повинно прийти важливе рекомендований лист, але повідомлення все немає - йдіть на пошту самі

Всі рекомендовані листи реєструються в базі даних Пошти Чехії і є цілком нормальною ситуацією, коли людина приходить на пошту на "Listovní zásilky - výdej uložených zásilek" і просить подивитися, чи немає для нього якийсь пошти. Я сам не раз так робив, тому що все буває в цьому житті, а для листоноші це хвилина роботи. Просто не зловживайте і не ходите кожен божий день.

разом

Користуватися поштою в Чехії дуже легко, просто, зручно і економічно вигідно, тому що за смішні гроші все буде доставлятися всього за добу. Спочатку я був в шоці, коли відправлене в Подебрадах ввечері лист вже на наступний ранок стояло на ресепшне в Маріанські Лазні.

Напевно у вас виникли доп. питання, зауваження до статті - я буду дуже вдячний, тому що стаття описує найбільш затребувані у студентів послуги на мою думку. Можливо, десь потрібно розписати крок докладніше, десь не вистачає опису будь-якої послуги.

Інші заміткі по темі

Інструкція по отриманню та відправці пошти

послуги пошти в Чехії належать до життєво необхідним. Чи не вміти отримувати або відправляти пошту - це як не вміти користуватися громадським транспортом у великому місті і тому всюди ходити пішки. Чи не їздять чехи навіть на інший кінець міста заради передачі пари листків документів, не їздять до сусіднього міста заради однієї книжки. Всі новоприбулі спираються на репутацію Пошти Росії і обходять пошту стороною, але ми тут не в Росії, потрібно відкидати стереотипне російське поведінку і звикати до чеського.

Деякі і хотіли б користуватися поштою, але просто через відсутність використання поштових послуг не знають, як підписати конверт або свій поштовий індекс. Щорічно я десятки разів пояснюю, як підписувати конверти, як отримувати пошту, що говорити на пошті. У цій статті я зведу всі ключові знання про пошту в єдиний довідковий матеріал, заснований на моєму 5-річному досвіді з щонайменше сотнями відправлених і отриманих листів і посилок.

Пошта - ваш друг

Для початку, мабуть, слід роз'яснити, чому користуватися поштою - швидко, зручно і просто. Якщо для вас це і так очевидно, то можете пропустити цей розділ.

У Росії найчастіше ситуація така, що відправка посилки або листа з документами перетворюється в зубодробильний квест, але в Чехії все життя спирається на пошту, в поштові відділення ходять як в булочну, в них завжди багато людей і ходять туди зовсім не за пенсіями, купівлею постільної білизни або прального порошку, а заради відправки та отримання листів і посилок. Люди тут не тільки відправляють листи: кількість відправок та отримань приблизно 50:50, в зв'язку з цим і прийом працює дуже швидко. Пошта функціонує як годинник, всередині країни посилки і листи доходять за добу, а поштові відділення з очевидних причин належать до стратегічних об'єктів і тому в них суворо заборонено фотографувати.

документи

Чи не користуються всередині Чехії ніякими DHL, UPS і іншими кур'єрськими доставками для відправки документів - ці функції покладені на пошту і ніхто не сумнівається в надійності. Хіба що новоприбулий студент може здогадатися відправляти за допомогою DHL документи з Подебрад в Оломоуц.

Я поки не стикався ні з одним студентом з СНД, який би спокійно пішов в Подебрадах на пошту, підписав конверт, вклав документи і без тіні сумніву відправив в той чи інший орган. Всі бояться, що їх лист втратять, помнуть і взагалі будуть як на Пошті Росії кататися на конверті з гірки . Типовий випадок: студенти витрачають час, гроші і сили на те, щоб їхати в потрібний орган з потрібною папірцем і урочисто її передавати чиновнику. Потрібно забрати - знову беруть руки в ноги і витрачають половину дня, гроші на проїзд. Ці російські методи погано підходять до чеських реалій і тому виникають проблеми, тому можна з разу в раз стикатися з закритими дверима. Нормою ж в Чехії є запакувати все в конверт і відправити, навіть якщо мова йде про заснування в сусідньому районі Праги. В першу чергу навіть не для економії часу на відправку, а на економії сил на спробі зістикувати свій розклад з розкладом чиновника.

Якщо ви не вмієте користуватися поштою або уникаєте її, то живете як людина, яка приїхала до Праги з великого міста СНД зі слаборозвиненим громадським транспортом: ви будете возити документи самі, як якщо б ви в Празі катали тільки на таксі; ви будете їздити за покупками особисто, як якщо б ви по Празі ходили тільки пішки, не довіряючи шайтан-автобусу. Ви звикли, що в автобусах брудно, небезпечно, одні бомжі, їздить транспорт повільно і чекати його довго, а тому ви обходьте громадський транспорт і в Празі стороною, ходите виключно пішки, витрачаючи час на дорогу до вузу. Але варто викинути з голови життєвий досвід з СНД і починати жити в Чехії з нуля, - в Чехії потрібно жити по-чеськи, а не по-російськи. У Чехії громадським транспортом користуються всі, навіть вкрай забезпечені люди, навіть з балів люди їдуть в метро, ​​транспорт міститься в порядку, користуватися ним приємно і вигідно як вам особисто, так і місту в цілому. Так і поштою в Чехії відправляються навіть дуже важливі документи, користуватися нею зручно і приємно.

Посилки і покупки

У розрізі посилок на ринку чимало альтернатив (в першу чергу PPL, DPD), але незважаючи на тарифи на рівні пошти, багато хто воліє пошту, особливо при наявності відділення поблизу від будинку. Мене і зовсім дратують кур'єрські служби, тому що кур'єри дзвонять в невизначений час доби, привозять посилки то вранці, то ввечері, і тому я змушений сидіти на місці в їх очікуванні. до відкриття офісу я отримував різні документи кур'єром на домашню адресу і не раз мені було простіше виділити половину дня на поїздку в аеропорт в сортувальний центр UPS або DHL, тупати ніжками кілометр за посилкою, ніж день у день вставати ні світ ні зоря, класти телефон перед собою і з урочистим трепетом чекати дзвінка, а після дзвінка - не рухаючись з місця цілий день сидіти вдома і чекати кур'єра. Ідотізм повний. Куди зручніше пошта, куди я можу зайти по дорозі додому і без годин очікування, дзвінків з відривом від лекцій і зустрічей отримати всю кореспонденцію і посилки. Більш того, зазвичай листоноші носять навіть рекомендовані листи і посилки додому, але якщо вас не застануть, то залишають в ящику повідомлення, і ви заберете їх самі на пошті. Йти на угоду з дияволом кур'єрських служб, виділяти на них цілий день і вставати заради них вранці я готовий лише при купівлі великої техніки на зразок холодильника або пральної машини, адже я все одно сам не буду тягнути коробку в квартиру. На щастя, такі покупки бувають лише раз на рік.

Пошта є опорою для онлайн-покупок, причому це навіть найпростіші побутові речі. Можу сказати на своєму прикладі, що навіть живучи в Празі я не нишпорю по аптеках у пошуках рекомендованих стоматологом щіток, я не бігаю стрімголов по будівельним гіпермаркетів в пошуках запчастини для змішувача, я не вибираю іграшки на ДР дитини друзів в іншому кінці Праги - я просто заходжу на чеські аналоги Яндекс.Маркет, Zboži.cz і Heureka.cz , Вибираю відповідний товар за відповідною ціною, замовляю за 5 хвилин онлайн і отримую через день по дорозі додому на своїй пошті. Підкреслюю, якщо раніше я ще так-сяк противився і намагався купувати оффлайн, то тепер я не витрачаю час на марні поїздки по всій Празі - асортимент офлайнових магазинів нікчемний в порівнянні з онлайном. Онлайн-магазинів в Чехії тьма, в них продається все від скотча до конвертів, від побутової техніки до меблів і те, що я живу в Празі, не дає будь-яке перевагу - дуже рідкісний з використовуваних мною вигідних інтернет-магазинів базується в Празі, має безкоштовну видачу зі складу. По суті все інтернет-магазини організовані людьми в малих містах по всій країні. Великі фірми теж організовують логістичні центри поза Праги для зниження витрат - так ноутбук HP з фірмового магазину HP мені везли з Острави. Тому абсолютно все одно хоч для нац. покупок, хоч для eBay , Жив би я в Празі або якомусь селі, доставляється все поштою або кур'єрськими службами і тому однакові умови доставки на території всієї країни.

Адреса гуртожитку

Хоч для отримання, хоч для відправки пошти насамперед потрібно знати адресу свого житла. Поштова адреса гуртожитку в Подебрадах (і для старого , і для нового ):

Jana Opletala 77
290 01 Poděbrady

Адреса гуртожитків «Балморал» і «Осборн» в Маріанські Лазні :

Hlavní třída 390
353 67 Mariánské Lázně

Адреса гуртожитку «Гостіварж» для студентів Гостіваржа , Хлоубетіна і Альбертова :

Weilova 1144/2
102 00 Praha 10

Адреса гуртожитку центру «Кристал» « :

José Martího 407/2
162 00 Praha 6

Номер кімнати не прийнято писати в адресі.

отримання пошти

Якщо ви живете в Подебрадах в гуртожитку , То вся ваша кореспонденція надходить на ресепшн і реєструється в зошиті, записи з виданої студентам кореспонденцією викреслюються.

Хочете дізнатися, чи є у вас пошта - підійдіть на ресепшн і попросіть цю зошит: "Dobrý den, poprosím Vás o sešit s poštou". Перегортуєте останні записи і дивіться, є щось для вас або ваших знайомих. Якщо ви самі не будете питати, то ніхто вам і не скаже. До середини року багатьох студентів на ресепшне вже знають в обличчя і можуть говорити про нову пошту. На мій погляд, досить перевіряти зошит раз в тиждень.

Крім Подебрад подібну практику я не бачив. В інших гуртожитках пошту або вкладають в лотки по номеру кімнати, або за першою літерою прізвища, або просто виставляють на скло ресепшна. Звертаю вашу увагу на те, що при сортуванні по лотках співробітники ресепшн можуть помилятися і тому проявляйте пильність.

У проживають в квартирі обов'язково повинно бути вказано ім'я на поштовій скриньці. Як правило, у ящиків є можливість вставляти листок з іменами, але підійде будь-яка форма написи. Слідкуйте за тим, щоб на вашому ящику було ваше ім'я, тому як якщо листоноша прийшов з листом для Василя Пупкіна і не знайшов жодного "Pupkin" або "Pupkinovi" (сім'я Пупкин) на ящиках в даному будинку, то лист повернеться відправнику. Якщо ви живете в багатоквартирному будинку, то не хвилюйтеся за те, як листоноша знайде потрібний ящик - кожен під'їзд вважається окремим будинком, про це докладніше див. В замітці про кадастр .

звичайні листи

З звичайними листами всі гранично просто, з поступовим зниженням дози у вас в лотку або на ресепшне відразу виявиться лист.

рекомендовані листи

Рекомендований лист відрізняється від звичайного тим, що його видають тільки під підпис. Якщо це якесь просте рекомендований лист і ресепшн готовий ризикувати, то може сам підписати повідомлення, отримати лист і за аналогією зі звичайним листом покласти в ваш лоток або виставити на скло.

У більшості ж випадків ви отримаєте повідомлення і підете з ним на пошту. Типове повідомлення про поштовому відправленні виглядає наступним чином:

Типове повідомлення про поштовому відправленні виглядає наступним чином:

Берете це повідомлення і йдете на вашу пошту, для гуртожитку в Подебрадах це пошта на Jiráskova 740/6, що в парі хвилин від гуртожитку:

Багато відділення перейшли на черзі по номерками, в Подєбрадах теж прийнята ця система, тому на вході тиснемо на "Listovní zásilky - výdej uložených zásilek":

Коли над одним з вікон загориться ваш номерок, то підходьте до нього, вітається і протягуєте повідомлення разом з вашим закордонним паспортом. Нагадую, що ви як іноземці зобов'язані носити з собою закордонний паспорт і картку мед. страховки , а після отримання карти ВНЖ - ще й її. Листоноша попросить вас поставити свій підпис в декількох місцях і видасть конверт.

посилки

З посилками все точь-в-точь як з рекомендованими листами - в ряді випадків посилка виявиться вже на ресепшне, але зазвичай потрібно йти з повідомленням на ту ж пошту, але вибирати на апараті "Balíkové zásilky":

Винятком з цього правила є спец. тип посилок «Посилка на пошту» (чеськ. Balík Na poštu), досить популярна у інтернет-магазинів. В цьому випадку вам доведеться не паперове повідомлення, а СМС з повідомленням - ви підете на пошту, візьмете номерок на "Balíkové zásilky" і покажете або продиктуєте трекінг з СМС.

Якщо посилка була відправлена ​​кур'єрською службою, то вона знову ж іноді може бути отримана ресепшн, а в ряді випадків вам доведеться особисто спускатися на ресепшн. Я настійно рекомендую просити кур'єра залишати посилку на ресепшне, коли він буде вам дзвонити.

Відправка пошти

З відправкою, на жаль, все набагато складніше.

звичайні листи

Звичайне листи (чеськ. Obyčejný dopis) - це такий лист, на яке вам не видають ніякої трекінг, а при доставці його просто кинуть в ящик. Звичайним листом можна відправляти листи, листівки та інші несуттєві речі. Рекомендую звернути увагу на мінуси звичайних листів:

  • багато чехів живуть в своїх будинках, їх поштові ящики у них на вулиці і відправлене звичайною поштою лист може постраждати від вологи в ящику одержувача;
  • другою проблемою є потенційний ризик крадіжки зловмисниками з поштової скриньки, так у моєї знайомої в Німеччині вкрали банківську карту і пін-код до неї;
  • у вас на руках не буде ніякого підтвердження про відправку і тому ви нікому не доведете, що щось відправляли.

З іншого боку, звичайний лист по Чехії варто лише 13 крон замість 29 крон за замовне, а одержувачу гарантовано не доведеться йти на пошту.

Для відправки звичайного листа насамперед слід купити конверт (чеськ. Obálka), для чого я рекомендую йти не на пошту, а в будь-який канцелярський магазин (чеськ. Papírnictví). У канцелярському ви спокійніше і комфортніше підберете те, що вам потрібно. У Подєбрадах цілий ряд таких магазинів і вам цілком підійде, наприклад, фірмовий магазин Koh-i-noor на головній площі .

Чудо-конвертів із зазначенням полів «Кому», «Куди», «індекс» та ін. В Чехії не виробляють і, мабуть, не виробляли ніколи - ті, що продаються конверти не мають ніяких полів. Кожен малий дитина в Чехії знає про те, що, куди і в якому порядку писати, тому що зв'язку з ключовою роллю пошти в життя чехів це такий же базовий навик, як трапеза з виделкою і ножем. Ми не в Чехії роблені, тому запам'ятовуємо: в лівому верхньому полі вказуємо відправника, а в правому нижньому з невеликим відступом - одержувача. Приклад для відправки по Чехії виглядає так:

Приклад для відправки в Росію:

Питання у багатьох і у мене в т.ч. викликали широко поширені в Чехії конверти з 2 смугами з клеєм:

Будь ласка, не треба їх мазати клеєм або мочити! Просто нижню частину прикладаєте до верхньої і вони самі склеюються, бінго!

Найпростішим способом відправити готовий конверт є піти на пошту, взяти номерок на "Listovní zásilky - Jednotlivá podání" (якщо у вас не більше 5 листів) або "Listovní zásilky - Hromadná podání" (більше 5 листів):

Найпростішим способом відправити готовий конверт є піти на пошту, взяти номерок на Listovní zásilky - Jednotlivá podání (якщо у вас не більше 5 листів) або Listovní zásilky - Hromadná podání (більше 5 листів):

Коли підійде ваша черга, то привітаєтеся і скажете "Obyčejné, prosím". На ваші конверти наклеють потрібні марки і повідомлять суму оплати - по Чехії це 13 крон за кожен лист до 50 г, а лист до 50 г в СНД обійдеться в 30 крон.

рекомендовані листи

Рекомендований лист (чеськ. Doporučený dopis) використовується в першу чергу для відправки документів і інших цінних речей, коли вам потрібен трекінг. для пріглашек , нострифікації та інших бюрократичних справ варто вибирати рекомендований лист.

Точь-в-точь за аналогією зі звичайним листом купуєте конверт, підписуєте його, берете точно так же номерок на пошті. Але, по-перше, в вікно разом з листом вам потрібно подати заповнену підтвердження про подачу листа (чеськ. Podací lístek):

Podací lístek):

Бланки підтвердження стоять всюди на пошті, тому що користується ними величезна кількість людей.

По-друге, в вікно ви говорите "Doporučené, prosím". Ваші конверти заберуть, а на підтвердження роздрукують повну інформацію про лист, включаючи трекінг (починається з "RR" і закінчується "CZ") і повернуть вам:

Територією Чехії лист по трекінгу можна відстежувати на сайті Пошти Чехії , А у міжнародних рекомендованих листів інформація про доставку в більшості випадків з'являється на сайтах нац. пошти, в Росії і Україні працює гарантовано.

посилки

Будь-яка посилка починається з упаковки. Відправляти можна в абсолютно будь-якій упаковці, ніяких жорстких вимог не висувається і тому вільно відправляють по країні велосипеди , автомобільні покришки та ін. За Чехії все возять дуже акуратно, але все ж упаковуйте речі з розрахунком на те, що вони можуть впасти будь-яким кутом з висоти 1 м. Якщо своєї худо-бідно виразної коробки у вас немає, зробити ні з чого або не хочеться, то можете купити коробку просто на пошті, асортимент наведений в відповідному розділі сайту пошти . Не залишайте в коробці порожнечі, закладіть їх пухирчатою плівкою , Коштує вона копійки і продається як на пошті, так і Koh-i-noor .

Коробку підписуєте за аналогією з листами, поле про накладене платежі (чеськ. Dobírka) залишаєте порожнім, а поле з оголошеною цінністю (чеськ. Udaná cena) заповнюєте на свій розсуд:

Udaná cena) заповнюєте на свій розсуд:

Можете нести посилку відразу на пошту, а можете зорієнтуватися по ціні - для цього на сайті пошти є калькулятор . Користуватися ним досить просто: потрібно вказати країну одержувача (Cílová země), вага в грамах (Hmotnost zásilky), оголошену вартість (Hodnota obsahu zásilky), необхідність наявності підтвердження про відправку або трекінгу (Potvrdit podání zásilky), довжину (Délka), ширину ( Šířka) і висоту посилки в міліметрах (Výška).

    По суті у вас є 3 варіанти відправлення посилки, поруч для розуміння я привожу ціну за відправку до Росії 1,5 кг коробки 300 × 300 × 100 мм:
  • звичайне відправлення (чеськ. Obyčejná zásilka) - аналог звичайного листа - 330 крон;
  • рекомендоване відправлення (чеськ. Doporučená zásilka) - аналог рекомендованого листа - 368 крон;
  • стандартна посилка (чеськ. Standardní balík) - подається зі спец. бланком, трекінг зобов'язаний працювати онлайн - 499 крон.

На пошті берете номерок на "Balíkové zásilky":

У разі звичайного відправлення не потрібно подавати нічого додатково, до замовного відправленню заповніть підтвердження про подачу як у рекомендованого листа. В обох випадках при відправленні за межі ЄС рекомендую попросити листок декларації змісту посилки (чеськ. Prohlášení o obsahu zásilky), цей маленький листок дозволить уникнути багатьох проблем на митниці країни одержувача. Якщо відправляєте стандартної посилкою, а нерідко всіх відправників посилок оформляють на стандартні посилки, вам дадуть заповнити спец. бланк зеленого кольору.

Інструкція по отриманню та відправці пошти

послуги пошти в Чехії належать до життєво необхідним. Чи не вміти отримувати або відправляти пошту - це як не вміти користуватися громадським транспортом у великому місті і тому всюди ходити пішки. Чи не їздять чехи навіть на інший кінець міста заради передачі пари листків документів, не їздять до сусіднього міста заради однієї книжки. Всі новоприбулі спираються на репутацію Пошти Росії і обходять пошту стороною, але ми тут не в Росії, потрібно відкидати стереотипне російське поведінку і звикати до чеського.

Деякі і хотіли б користуватися поштою, але просто через відсутність використання поштових послуг не знають, як підписати конверт або свій поштовий індекс. Щорічно я десятки разів пояснюю, як підписувати конверти, як отримувати пошту, що говорити на пошті. У цій статті я зведу всі ключові знання про пошту в єдиний довідковий матеріал, заснований на моєму 5-річному досвіді з щонайменше сотнями відправлених і отриманих листів і посилок.

Пошта - ваш друг

Для початку, мабуть, слід роз'яснити, чому користуватися поштою - швидко, зручно і просто. Якщо для вас це і так очевидно, то можете пропустити цей розділ.

У Росії найчастіше ситуація така, що відправка посилки або листа з документами перетворюється в зубодробильний квест, але в Чехії все життя спирається на пошту, в поштові відділення ходять як в булочну, в них завжди багато людей і ходять туди зовсім не за пенсіями, купівлею постільної білизни або прального порошку, а заради відправки та отримання листів і посилок. Люди тут не тільки відправляють листи: кількість відправок та отримань приблизно 50:50, в зв'язку з цим і прийом працює дуже швидко. Пошта функціонує як годинник, всередині країни посилки і листи доходять за добу, а поштові відділення з очевидних причин належать до стратегічних об'єктів і тому в них суворо заборонено фотографувати.

документи

Чи не користуються всередині Чехії ніякими DHL, UPS і іншими кур'єрськими доставками для відправки документів - ці функції покладені на пошту і ніхто не сумнівається в надійності. Хіба що новоприбулий студент може здогадатися відправляти за допомогою DHL документи з Подебрад в Оломоуц.

Я поки не стикався ні з одним студентом з СНД, який би спокійно пішов в Подебрадах на пошту, підписав конверт, вклав документи і без тіні сумніву відправив в той чи інший орган. Всі бояться, що їх лист втратять, помнуть і взагалі будуть як на Пошті Росії кататися на конверті з гірки . Типовий випадок: студенти витрачають час, гроші і сили на те, щоб їхати в потрібний орган з потрібною папірцем і урочисто її передавати чиновнику. Потрібно забрати - знову беруть руки в ноги і витрачають половину дня, гроші на проїзд. Ці російські методи погано підходять до чеських реалій і тому виникають проблеми, тому можна з разу в раз стикатися з закритими дверима. Нормою ж в Чехії є запакувати все в конверт і відправити, навіть якщо мова йде про заснування в сусідньому районі Праги. В першу чергу навіть не для економії часу на відправку, а на економії сил на спробі зістикувати свій розклад з розкладом чиновника.

Якщо ви не вмієте користуватися поштою або уникаєте її, то живете як людина, яка приїхала до Праги з великого міста СНД зі слаборозвиненим громадським транспортом: ви будете возити документи самі, як якщо б ви в Празі катали тільки на таксі; ви будете їздити за покупками особисто, як якщо б ви по Празі ходили тільки пішки, не довіряючи шайтан-автобусу. Ви звикли, що в автобусах брудно, небезпечно, одні бомжі, їздить транспорт повільно і чекати його довго, а тому ви обходьте громадський транспорт і в Празі стороною, ходите виключно пішки, витрачаючи час на дорогу до вузу. Але варто викинути з голови життєвий досвід з СНД і починати жити в Чехії з нуля, - в Чехії потрібно жити по-чеськи, а не по-російськи. У Чехії громадським транспортом користуються всі, навіть вкрай забезпечені люди, навіть з балів люди їдуть в метро, ​​транспорт міститься в порядку, користуватися ним приємно і вигідно як вам особисто, так і місту в цілому. Так і поштою в Чехії відправляються навіть дуже важливі документи, користуватися нею зручно і приємно.

Посилки і покупки

У розрізі посилок на ринку чимало альтернатив (в першу чергу PPL, DPD), але незважаючи на тарифи на рівні пошти, багато хто воліє пошту, особливо при наявності відділення поблизу від будинку. Мене і зовсім дратують кур'єрські служби, тому що кур'єри дзвонять в невизначений час доби, привозять посилки то вранці, то ввечері, і тому я змушений сидіти на місці в їх очікуванні. до відкриття офісу я отримував різні документи кур'єром на домашню адресу і не раз мені було простіше виділити половину дня на поїздку в аеропорт в сортувальний центр UPS або DHL, тупати ніжками кілометр за посилкою, ніж день у день вставати ні світ ні зоря, класти телефон перед собою і з урочистим трепетом чекати дзвінка, а після дзвінка - не рухаючись з місця цілий день сидіти вдома і чекати кур'єра. Ідотізм повний. Куди зручніше пошта, куди я можу зайти по дорозі додому і без годин очікування, дзвінків з відривом від лекцій і зустрічей отримати всю кореспонденцію і посилки. Більш того, зазвичай листоноші носять навіть рекомендовані листи і посилки додому, але якщо вас не застануть, то залишають в ящику повідомлення, і ви заберете їх самі на пошті. Йти на угоду з дияволом кур'єрських служб, виділяти на них цілий день і вставати заради них вранці я готовий лише при купівлі великої техніки на зразок холодильника або пральної машини, адже я все одно сам не буду тягнути коробку в квартиру. На щастя, такі покупки бувають лише раз на рік.

Пошта є опорою для онлайн-покупок, причому це навіть найпростіші побутові речі. Можу сказати на своєму прикладі, що навіть живучи в Празі я не нишпорю по аптеках у пошуках рекомендованих стоматологом щіток, я не бігаю стрімголов по будівельним гіпермаркетів в пошуках запчастини для змішувача, я не вибираю іграшки на ДР дитини друзів в іншому кінці Праги - я просто заходжу на чеські аналоги Яндекс.Маркет, Zboži.cz і Heureka.cz , Вибираю відповідний товар за відповідною ціною, замовляю за 5 хвилин онлайн і отримую через день по дорозі додому на своїй пошті. Підкреслюю, якщо раніше я ще так-сяк противився і намагався купувати оффлайн, то тепер я не витрачаю час на марні поїздки по всій Празі - асортимент офлайнових магазинів нікчемний в порівнянні з онлайном. Онлайн-магазинів в Чехії тьма, в них продається все від скотча до конвертів, від побутової техніки до меблів і те, що я живу в Празі, не дає будь-яке перевагу - дуже рідкісний з використовуваних мною вигідних інтернет-магазинів базується в Празі, має безкоштовну видачу зі складу. По суті все інтернет-магазини організовані людьми в малих містах по всій країні. Великі фірми теж організовують логістичні центри поза Праги для зниження витрат - так ноутбук HP з фірмового магазину HP мені везли з Острави. Тому абсолютно все одно хоч для нац. покупок, хоч для eBay , Жив би я в Празі або якомусь селі, доставляється все поштою або кур'єрськими службами і тому однакові умови доставки на території всієї країни.

Адреса гуртожитку

Хоч для отримання, хоч для відправки пошти насамперед потрібно знати адресу свого житла. Поштова адреса гуртожитку в Подебрадах (і для старого , і для нового ):

Jana Opletala 77
290 01 Poděbrady

Адреса гуртожитків «Балморал» і «Осборн» в Маріанські Лазні :

Hlavní třída 390
353 67 Mariánské Lázně

Адреса гуртожитку «Гостіварж» для студентів Гостіваржа , Хлоубетіна і Альбертова :

Weilova 1144/2
102 00 Praha 10

Адреса гуртожитку центру «Кристал» « :

José Martího 407/2
162 00 Praha 6

Номер кімнати не прийнято писати в адресі.

отримання пошти

Якщо ви живете в Подебрадах в гуртожитку , То вся ваша кореспонденція надходить на ресепшн і реєструється в зошиті, записи з виданої студентам кореспонденцією викреслюються.

Хочете дізнатися, чи є у вас пошта - підійдіть на ресепшн і попросіть цю зошит: "Dobrý den, poprosím Vás o sešit s poštou". Перегортуєте останні записи і дивіться, є щось для вас або ваших знайомих. Якщо ви самі не будете питати, то ніхто вам і не скаже. До середини року багатьох студентів на ресепшне вже знають в обличчя і можуть говорити про нову пошту. На мій погляд, досить перевіряти зошит раз в тиждень.

Крім Подебрад подібну практику я не бачив. В інших гуртожитках пошту або вкладають в лотки по номеру кімнати, або за першою літерою прізвища, або просто виставляють на скло ресепшна. Звертаю вашу увагу на те, що при сортуванні по лотках співробітники ресепшн можуть помилятися і тому проявляйте пильність.

У проживають в квартирі обов'язково повинно бути вказано ім'я на поштовій скриньці. Як правило, у ящиків є можливість вставляти листок з іменами, але підійде будь-яка форма написи. Слідкуйте за тим, щоб на вашому ящику було ваше ім'я, тому як якщо листоноша прийшов з листом для Василя Пупкіна і не знайшов жодного "Pupkin" або "Pupkinovi" (сім'я Пупкин) на ящиках в даному будинку, то лист повернеться відправнику. Якщо ви живете в багатоквартирному будинку, то не хвилюйтеся за те, як листоноша знайде потрібний ящик - кожен під'їзд вважається окремим будинком, про це докладніше див. В замітці про кадастр .

звичайні листи

З звичайними листами всі гранично просто, з поступовим зниженням дози у вас в лотку або на ресепшне відразу виявиться лист.

рекомендовані листи

Рекомендований лист відрізняється від звичайного тим, що його видають тільки під підпис. Якщо це якесь просте рекомендований лист і ресепшн готовий ризикувати, то може сам підписати повідомлення, отримати лист і за аналогією зі звичайним листом покласти в ваш лоток або виставити на скло.

У більшості ж випадків ви отримаєте повідомлення і підете з ним на пошту. Типове повідомлення про поштовому відправленні виглядає наступним чином:

Типове повідомлення про поштовому відправленні виглядає наступним чином:

Берете це повідомлення і йдете на вашу пошту, для гуртожитку в Подебрадах це пошта на Jiráskova 740/6, що в парі хвилин від гуртожитку:

Багато відділення перейшли на черзі по номерками, в Подєбрадах теж прийнята ця система, тому на вході тиснемо на "Listovní zásilky - výdej uložených zásilek":

Коли над одним з вікон загориться ваш номерок, то підходьте до нього, вітається і протягуєте повідомлення разом з вашим закордонним паспортом. Нагадую, що ви як іноземці зобов'язані носити з собою закордонний паспорт і картку мед. страховки , а після отримання карти ВНЖ - ще й її. Листоноша попросить вас поставити свій підпис в декількох місцях і видасть конверт.

посилки

З посилками все точь-в-точь як з рекомендованими листами - в ряді випадків посилка виявиться вже на ресепшне, але зазвичай потрібно йти з повідомленням на ту ж пошту, але вибирати на апараті "Balíkové zásilky":

Винятком з цього правила є спец. тип посилок «Посилка на пошту» (чеськ. Balík Na poštu), досить популярна у інтернет-магазинів. В цьому випадку вам доведеться не паперове повідомлення, а СМС з повідомленням - ви підете на пошту, візьмете номерок на "Balíkové zásilky" і покажете або продиктуєте трекінг з СМС.

Якщо посилка була відправлена ​​кур'єрською службою, то вона знову ж іноді може бути отримана ресепшн, а в ряді випадків вам доведеться особисто спускатися на ресепшн. Я настійно рекомендую просити кур'єра залишати посилку на ресепшне, коли він буде вам дзвонити.

Відправка пошти

З відправкою, на жаль, все набагато складніше.

звичайні листи

Звичайне листи (чеськ. Obyčejný dopis) - це такий лист, на яке вам не видають ніякої трекінг, а при доставці його просто кинуть в ящик. Звичайним листом можна відправляти листи, листівки та інші несуттєві речі. Рекомендую звернути увагу на мінуси звичайних листів:

  • багато чехів живуть в своїх будинках, їх поштові ящики у них на вулиці і відправлене звичайною поштою лист може постраждати від вологи в ящику одержувача;
  • другою проблемою є потенційний ризик крадіжки зловмисниками з поштової скриньки, так у моєї знайомої в Німеччині вкрали банківську карту і пін-код до неї;
  • у вас на руках не буде ніякого підтвердження про відправку і тому ви нікому не доведете, що щось відправляли.

З іншого боку, звичайний лист по Чехії варто лише 13 крон замість 29 крон за замовне, а одержувачу гарантовано не доведеться йти на пошту.

Для відправки звичайного листа насамперед слід купити конверт (чеськ. Obálka), для чого я рекомендую йти не на пошту, а в будь-який канцелярський магазин (чеськ. Papírnictví). У канцелярському ви спокійніше і комфортніше підберете те, що вам потрібно. У Подєбрадах цілий ряд таких магазинів і вам цілком підійде, наприклад, фірмовий магазин Koh-i-noor на головній площі .

Чудо-конвертів із зазначенням полів «Кому», «Куди», «індекс» та ін. В Чехії не виробляють і, мабуть, не виробляли ніколи - ті, що продаються конверти не мають ніяких полів. Кожен малий дитина в Чехії знає про те, що, куди і в якому порядку писати, тому що зв'язку з ключовою роллю пошти в життя чехів це такий же базовий навик, як трапеза з виделкою і ножем. Ми не в Чехії роблені, тому запам'ятовуємо: в лівому верхньому полі вказуємо відправника, а в правому нижньому з невеликим відступом - одержувача. Приклад для відправки по Чехії виглядає так:

Приклад для відправки в Росію:

Питання у багатьох і у мене в т.ч. викликали широко поширені в Чехії конверти з 2 смугами з клеєм:

Будь ласка, не треба їх мазати клеєм або мочити! Просто нижню частину прикладаєте до верхньої і вони самі склеюються, бінго!

Найпростішим способом відправити готовий конверт є піти на пошту, взяти номерок на "Listovní zásilky - Jednotlivá podání" (якщо у вас не більше 5 листів) або "Listovní zásilky - Hromadná podání" (більше 5 листів):

Найпростішим способом відправити готовий конверт є піти на пошту, взяти номерок на Listovní zásilky - Jednotlivá podání (якщо у вас не більше 5 листів) або Listovní zásilky - Hromadná podání (більше 5 листів):

Коли підійде ваша черга, то привітаєтеся і скажете "Obyčejné, prosím". На ваші конверти наклеють потрібні марки і повідомлять суму оплати - по Чехії це 13 крон за кожен лист до 50 г, а лист до 50 г в СНД обійдеться в 30 крон.

рекомендовані листи

Рекомендований лист (чеськ. Doporučený dopis) використовується в першу чергу для відправки документів і інших цінних речей, коли вам потрібен трекінг. для пріглашек , нострифікації та інших бюрократичних справ варто вибирати рекомендований лист.

Точь-в-точь за аналогією зі звичайним листом купуєте конверт, підписуєте його, берете точно так же номерок на пошті. Але, по-перше, в вікно разом з листом вам потрібно подати заповнену підтвердження про подачу листа (чеськ. Podací lístek):

Podací lístek):

Бланки підтвердження стоять всюди на пошті, тому що користується ними величезна кількість людей.

По-друге, в вікно ви говорите "Doporučené, prosím". Ваші конверти заберуть, а на підтвердження роздрукують повну інформацію про лист, включаючи трекінг (починається з "RR" і закінчується "CZ") і повернуть вам:

Територією Чехії лист по трекінгу можна відстежувати на сайті Пошти Чехії , А у міжнародних рекомендованих листів інформація про доставку в більшості випадків з'являється на сайтах нац. пошти, в Росії і Україні працює гарантовано.

посилки

Будь-яка посилка починається з упаковки. Відправляти можна в абсолютно будь-якій упаковці, ніяких жорстких вимог не висувається і тому вільно відправляють по країні велосипеди , автомобільні покришки та ін. За Чехії все возять дуже акуратно, але все ж упаковуйте речі з розрахунком на те, що вони можуть впасти будь-яким кутом з висоти 1 м. Якщо своєї худо-бідно виразної коробки у вас немає, зробити ні з чого або не хочеться, то можете купити коробку просто на пошті, асортимент наведений в відповідному розділі сайту пошти . Не залишайте в коробці порожнечі, закладіть їх пухирчатою плівкою , Коштує вона копійки і продається як на пошті, так і Koh-i-noor .

Коробку підписуєте за аналогією з листами, поле про накладене платежі (чеськ. Dobírka) залишаєте порожнім, а поле з оголошеною цінністю (чеськ. Udaná cena) заповнюєте на свій розсуд:

Udaná cena) заповнюєте на свій розсуд:

Можете нести посилку відразу на пошту, а можете зорієнтуватися по ціні - для цього на сайті пошти є калькулятор . Користуватися ним досить просто: потрібно вказати країну одержувача (Cílová země), вага в грамах (Hmotnost zásilky), оголошену вартість (Hodnota obsahu zásilky), необхідність наявності підтвердження про відправку або трекінгу (Potvrdit podání zásilky), довжину (Délka), ширину ( Šířka) і висоту посилки в міліметрах (Výška).

    По суті у вас є 3 варіанти відправлення посилки, поруч для розуміння я привожу ціну за відправку до Росії 1,5 кг коробки 300 × 300 × 100 мм:
  • звичайне відправлення (чеськ. Obyčejná zásilka) - аналог звичайного листа - 330 крон;
  • рекомендоване відправлення (чеськ. Doporučená zásilka) - аналог рекомендованого листа - 368 крон;
  • стандартна посилка (чеськ. Standardní balík) - подається зі спец. бланком, трекінг зобов'язаний працювати онлайн - 499 крон.

На пошті берете номерок на "Balíkové zásilky":

У разі звичайного відправлення не потрібно подавати нічого додатково, до замовного відправленню заповніть підтвердження про подачу як у рекомендованого листа. В обох випадках при відправленні за межі ЄС рекомендую попросити листок декларації змісту посилки (чеськ. Prohlášení o obsahu zásilky), цей маленький листок дозволить уникнути багатьох проблем на митниці країни одержувача. Якщо відправляєте стандартної посилкою, а нерідко всіх відправників посилок оформляють на стандартні посилки, вам дадуть заповнити спец. бланк зеленого кольору.

Інструкція по отриманню та відправці пошти

послуги пошти в Чехії належать до життєво необхідним. Чи не вміти отримувати або відправляти пошту - це як не вміти користуватися громадським транспортом у великому місті і тому всюди ходити пішки. Чи не їздять чехи навіть на інший кінець міста заради передачі пари листків документів, не їздять до сусіднього міста заради однієї книжки. Всі новоприбулі спираються на репутацію Пошти Росії і обходять пошту стороною, але ми тут не в Росії, потрібно відкидати стереотипне російське поведінку і звикати до чеського.

Деякі і хотіли б користуватися поштою, але просто через відсутність використання поштових послуг не знають, як підписати конверт або свій поштовий індекс. Щорічно я десятки разів пояснюю, як підписувати конверти, як отримувати пошту, що говорити на пошті. У цій статті я зведу всі ключові знання про пошту в єдиний довідковий матеріал, заснований на моєму 5-річному досвіді з щонайменше сотнями відправлених і отриманих листів і посилок.

Пошта - ваш друг

Для початку, мабуть, слід роз'яснити, чому користуватися поштою - швидко, зручно і просто. Якщо для вас це і так очевидно, то можете пропустити цей розділ.

У Росії найчастіше ситуація така, що відправка посилки або листа з документами перетворюється в зубодробильний квест, але в Чехії все життя спирається на пошту, в поштові відділення ходять як в булочну, в них завжди багато людей і ходять туди зовсім не за пенсіями, купівлею постільної білизни або прального порошку, а заради відправки та отримання листів і посилок. Люди тут не тільки відправляють листи: кількість відправок та отримань приблизно 50:50, в зв'язку з цим і прийом працює дуже швидко. Пошта функціонує як годинник, всередині країни посилки і листи доходять за добу, а поштові відділення з очевидних причин належать до стратегічних об'єктів і тому в них суворо заборонено фотографувати.

документи

Чи не користуються всередині Чехії ніякими DHL, UPS і іншими кур'єрськими доставками для відправки документів - ці функції покладені на пошту і ніхто не сумнівається в надійності. Хіба що новоприбулий студент може здогадатися відправляти за допомогою DHL документи з Подебрад в Оломоуц.

Я поки не стикався ні з одним студентом з СНД, який би спокійно пішов в Подебрадах на пошту, підписав конверт, вклав документи і без тіні сумніву відправив в той чи інший орган. Всі бояться, що їх лист втратять, помнуть і взагалі будуть як на Пошті Росії кататися на конверті з гірки . Типовий випадок: студенти витрачають час, гроші і сили на те, щоб їхати в потрібний орган з потрібною папірцем і урочисто її передавати чиновнику. Потрібно забрати - знову беруть руки в ноги і витрачають половину дня, гроші на проїзд. Ці російські методи погано підходять до чеських реалій і тому виникають проблеми, тому можна з разу в раз стикатися з закритими дверима. Нормою ж в Чехії є запакувати все в конверт і відправити, навіть якщо мова йде про заснування в сусідньому районі Праги. В першу чергу навіть не для економії часу на відправку, а на економії сил на спробі зістикувати свій розклад з розкладом чиновника.

Якщо ви не вмієте користуватися поштою або уникаєте її, то живете як людина, яка приїхала до Праги з великого міста СНД зі слаборозвиненим громадським транспортом: ви будете возити документи самі, як якщо б ви в Празі катали тільки на таксі; ви будете їздити за покупками особисто, як якщо б ви по Празі ходили тільки пішки, не довіряючи шайтан-автобусу. Ви звикли, що в автобусах брудно, небезпечно, одні бомжі, їздить транспорт повільно і чекати його довго, а тому ви обходьте громадський транспорт і в Празі стороною, ходите виключно пішки, витрачаючи час на дорогу до вузу. Але варто викинути з голови життєвий досвід з СНД і починати жити в Чехії з нуля, - в Чехії потрібно жити по-чеськи, а не по-російськи. У Чехії громадським транспортом користуються всі, навіть вкрай забезпечені люди, навіть з балів люди їдуть в метро, ​​транспорт міститься в порядку, користуватися ним приємно і вигідно як вам особисто, так і місту в цілому. Так і поштою в Чехії відправляються навіть дуже важливі документи, користуватися нею зручно і приємно.

Посилки і покупки

У розрізі посилок на ринку чимало альтернатив (в першу чергу PPL, DPD), але незважаючи на тарифи на рівні пошти, багато хто воліє пошту, особливо при наявності відділення поблизу від будинку. Мене і зовсім дратують кур'єрські служби, тому що кур'єри дзвонять в невизначений час доби, привозять посилки то вранці, то ввечері, і тому я змушений сидіти на місці в їх очікуванні. до відкриття офісу я отримував різні документи кур'єром на домашню адресу і не раз мені було простіше виділити половину дня на поїздку в аеропорт в сортувальний центр UPS або DHL, тупати ніжками кілометр за посилкою, ніж день у день вставати ні світ ні зоря, класти телефон перед собою і з урочистим трепетом чекати дзвінка, а після дзвінка - не рухаючись з місця цілий день сидіти вдома і чекати кур'єра. Ідотізм повний. Куди зручніше пошта, куди я можу зайти по дорозі додому і без годин очікування, дзвінків з відривом від лекцій і зустрічей отримати всю кореспонденцію і посилки. Більш того, зазвичай листоноші носять навіть рекомендовані листи і посилки додому, але якщо вас не застануть, то залишають в ящику повідомлення, і ви заберете їх самі на пошті. Йти на угоду з дияволом кур'єрських служб, виділяти на них цілий день і вставати заради них вранці я готовий лише при купівлі великої техніки на зразок холодильника або пральної машини, адже я все одно сам не буду тягнути коробку в квартиру. На щастя, такі покупки бувають лише раз на рік.

Пошта є опорою для онлайн-покупок, причому це навіть найпростіші побутові речі. Можу сказати на своєму прикладі, що навіть живучи в Празі я не нишпорю по аптеках у пошуках рекомендованих стоматологом щіток, я не бігаю стрімголов по будівельним гіпермаркетів в пошуках запчастини для змішувача, я не вибираю іграшки на ДР дитини друзів в іншому кінці Праги - я просто заходжу на чеські аналоги Яндекс.Маркет, Zboži.cz і Heureka.cz , Вибираю відповідний товар за відповідною ціною, замовляю за 5 хвилин онлайн і отримую через день по дорозі додому на своїй пошті. Підкреслюю, якщо раніше я ще так-сяк противився і намагався купувати оффлайн, то тепер я не витрачаю час на марні поїздки по всій Празі - асортимент офлайнових магазинів нікчемний в порівнянні з онлайном. Онлайн-магазинів в Чехії тьма, в них продається все від скотча до конвертів, від побутової техніки до меблів і те, що я живу в Празі, не дає будь-яке перевагу - дуже рідкісний з використовуваних мною вигідних інтернет-магазинів базується в Празі, має безкоштовну видачу зі складу. По суті все інтернет-магазини організовані людьми в малих містах по всій країні. Великі фірми теж організовують логістичні центри поза Праги для зниження витрат - так ноутбук HP з фірмового магазину HP мені везли з Острави. Тому абсолютно все одно хоч для нац. покупок, хоч для eBay , Жив би я в Празі або якомусь селі, доставляється все поштою або кур'єрськими службами і тому однакові умови доставки на території всієї країни.

Адреса гуртожитку

Хоч для отримання, хоч для відправки пошти насамперед потрібно знати адресу свого житла. Поштова адреса гуртожитку в Подебрадах (і для старого , і для нового ):

Jana Opletala 77
290 01 Poděbrady

Адреса гуртожитків «Балморал» і «Осборн» в Маріанські Лазні :

Hlavní třída 390
353 67 Mariánské Lázně

Адреса гуртожитку «Гостіварж» для студентів Гостіваржа , Хлоубетіна і Альбертова :

Weilova 1144/2
102 00 Praha 10

Адреса гуртожитку центру «Кристал» « :

José Martího 407/2
162 00 Praha 6

Номер кімнати не прийнято писати в адресі.

отримання пошти

Якщо ви живете в Подебрадах в гуртожитку , То вся ваша кореспонденція надходить на ресепшн і реєструється в зошиті, записи з виданої студентам кореспонденцією викреслюються.

Хочете дізнатися, чи є у вас пошта - підійдіть на ресепшн і попросіть цю зошит: "Dobrý den, poprosím Vás o sešit s poštou". Перегортуєте останні записи і дивіться, є щось для вас або ваших знайомих. Якщо ви самі не будете питати, то ніхто вам і не скаже. До середини року багатьох студентів на ресепшне вже знають в обличчя і можуть говорити про нову пошту. На мій погляд, досить перевіряти зошит раз в тиждень.

Крім Подебрад подібну практику я не бачив. В інших гуртожитках пошту або вкладають в лотки по номеру кімнати, або за першою літерою прізвища, або просто виставляють на скло ресепшна. Звертаю вашу увагу на те, що при сортуванні по лотках співробітники ресепшн можуть помилятися і тому проявляйте пильність.

У проживають в квартирі обов'язково повинно бути вказано ім'я на поштовій скриньці. Як правило, у ящиків є можливість вставляти листок з іменами, але підійде будь-яка форма написи. Слідкуйте за тим, щоб на вашому ящику було ваше ім'я, тому як якщо листоноша прийшов з листом для Василя Пупкіна і не знайшов жодного "Pupkin" або "Pupkinovi" (сім'я Пупкин) на ящиках в даному будинку, то лист повернеться відправнику. Якщо ви живете в багатоквартирному будинку, то не хвилюйтеся за те, як листоноша знайде потрібний ящик - кожен під'їзд вважається окремим будинком, про це докладніше див. В замітці про кадастр .

звичайні листи

З звичайними листами всі гранично просто, з поступовим зниженням дози у вас в лотку або на ресепшне відразу виявиться лист.

рекомендовані листи

Рекомендований лист відрізняється від звичайного тим, що його видають тільки під підпис. Якщо це якесь просте рекомендований лист і ресепшн готовий ризикувати, то може сам підписати повідомлення, отримати лист і за аналогією зі звичайним листом покласти в ваш лоток або виставити на скло.

У більшості ж випадків ви отримаєте повідомлення і підете з ним на пошту. Типове повідомлення про поштовому відправленні виглядає наступним чином:

Типове повідомлення про поштовому відправленні виглядає наступним чином:

Берете це повідомлення і йдете на вашу пошту, для гуртожитку в Подебрадах це пошта на Jiráskova 740/6, що в парі хвилин від гуртожитку:

Багато відділення перейшли на черзі по номерками, в Подєбрадах теж прийнята ця система, тому на вході тиснемо на "Listovní zásilky - výdej uložených zásilek":

Коли над одним з вікон загориться ваш номерок, то підходьте до нього, вітається і протягуєте повідомлення разом з вашим закордонним паспортом. Нагадую, що ви як іноземці зобов'язані носити з собою закордонний паспорт і картку мед. страховки , а після отримання карти ВНЖ - ще й її. Листоноша попросить вас поставити свій підпис в декількох місцях і видасть конверт.

посилки

З посилками все точь-в-точь як з рекомендованими листами - в ряді випадків посилка виявиться вже на ресепшне, але зазвичай потрібно йти з повідомленням на ту ж пошту, але вибирати на апараті "Balíkové zásilky":

Винятком з цього правила є спец. тип посилок «Посилка на пошту» (чеськ. Balík Na poštu), досить популярна у інтернет-магазинів. В цьому випадку вам доведеться не паперове повідомлення, а СМС з повідомленням - ви підете на пошту, візьмете номерок на "Balíkové zásilky" і покажете або продиктуєте трекінг з СМС.

Якщо посилка була відправлена ​​кур'єрською службою, то вона знову ж іноді може бути отримана ресепшн, а в ряді випадків вам доведеться особисто спускатися на ресепшн. Я настійно рекомендую просити кур'єра залишати посилку на ресепшне, коли він буде вам дзвонити.

Відправка пошти

З відправкою, на жаль, все набагато складніше.

звичайні листи

Звичайне листи (чеськ. Obyčejný dopis) - це такий лист, на яке вам не видають ніякої трекінг, а при доставці його просто кинуть в ящик. Звичайним листом можна відправляти листи, листівки та інші несуттєві речі. Рекомендую звернути увагу на мінуси звичайних листів:

  • багато чехів живуть в своїх будинках, їх поштові ящики у них на вулиці і відправлене звичайною поштою лист може постраждати від вологи в ящику одержувача;
  • другою проблемою є потенційний ризик крадіжки зловмисниками з поштової скриньки, так у моєї знайомої в Німеччині вкрали банківську карту і пін-код до неї;
  • у вас на руках не буде ніякого підтвердження про відправку і тому ви нікому не доведете, що щось відправляли.

З іншого боку, звичайний лист по Чехії варто лише 13 крон замість 29 крон за замовне, а одержувачу гарантовано не доведеться йти на пошту.

Для відправки звичайного листа насамперед слід купити конверт (чеськ. Obálka), для чого я рекомендую йти не на пошту, а в будь-який канцелярський магазин (чеськ. Papírnictví). У канцелярському ви спокійніше і комфортніше підберете те, що вам потрібно. У Подєбрадах цілий ряд таких магазинів і вам цілком підійде, наприклад, фірмовий магазин Koh-i-noor на головній площі .

Чудо-конвертів із зазначенням полів «Кому», «Куди», «індекс» та ін. В Чехії не виробляють і, мабуть, не виробляли ніколи - ті, що продаються конверти не мають ніяких полів. Кожен малий дитина в Чехії знає про те, що, куди і в якому порядку писати, тому що зв'язку з ключовою роллю пошти в життя чехів це такий же базовий навик, як трапеза з виделкою і ножем. Ми не в Чехії роблені, тому запам'ятовуємо: в лівому верхньому полі вказуємо відправника, а в правому нижньому з невеликим відступом - одержувача. Приклад для відправки по Чехії виглядає так:

Приклад для відправки в Росію:

Питання у багатьох і у мене в т.ч. викликали широко поширені в Чехії конверти з 2 смугами з клеєм:

Будь ласка, не треба їх мазати клеєм або мочити! Просто нижню частину прикладаєте до верхньої і вони самі склеюються, бінго!

Найпростішим способом відправити готовий конверт є піти на пошту, взяти номерок на "Listovní zásilky - Jednotlivá podání" (якщо у вас не більше 5 листів) або "Listovní zásilky - Hromadná podání" (більше 5 листів):

Найпростішим способом відправити готовий конверт є піти на пошту, взяти номерок на Listovní zásilky - Jednotlivá podání (якщо у вас не більше 5 листів) або Listovní zásilky - Hromadná podání (більше 5 листів):

Коли підійде ваша черга, то привітаєтеся і скажете "Obyčejné, prosím". На ваші конверти наклеють потрібні марки і повідомлять суму оплати - по Чехії це 13 крон за кожен лист до 50 г, а лист до 50 г в СНД обійдеться в 30 крон.

рекомендовані листи

Рекомендований лист (чеськ. Doporučený dopis) використовується в першу чергу для відправки документів і інших цінних речей, коли вам потрібен трекінг. для пріглашек , нострифікації та інших бюрократичних справ варто вибирати рекомендований лист.

Точь-в-точь за аналогією зі звичайним листом купуєте конверт, підписуєте його, берете точно так же номерок на пошті. Але, по-перше, в вікно разом з листом вам потрібно подати заповнену підтвердження про подачу листа (чеськ. Podací lístek):

Podací lístek):

Бланки підтвердження стоять всюди на пошті, тому що користується ними величезна кількість людей.

По-друге, в вікно ви говорите "Doporučené, prosím". Ваші конверти заберуть, а на підтвердження роздрукують повну інформацію про лист, включаючи трекінг (починається з "RR" і закінчується "CZ") і повернуть вам:

Територією Чехії лист по трекінгу можна відстежувати на сайті Пошти Чехії , А у міжнародних рекомендованих листів інформація про доставку в більшості випадків з'являється на сайтах нац. пошти, в Росії і Україні працює гарантовано.

посилки

Будь-яка посилка починається з упаковки. Відправляти можна в абсолютно будь-якій упаковці, ніяких жорстких вимог не висувається і тому вільно відправляють по країні велосипеди , автомобільні покришки та ін. За Чехії все возять дуже акуратно, але все ж упаковуйте речі з розрахунком на те, що вони можуть впасти будь-яким кутом з висоти 1 м. Якщо своєї худо-бідно виразної коробки у вас немає, зробити ні з чого або не хочеться, то можете купити коробку просто на пошті, асортимент наведений в відповідному розділі сайту пошти . Не залишайте в коробці порожнечі, закладіть їх пухирчатою плівкою , Коштує вона копійки і продається як на пошті, так і Koh-i-noor .

Коробку підписуєте за аналогією з листами, поле про накладене платежі (чеськ. Dobírka) залишаєте порожнім, а поле з оголошеною цінністю (чеськ. Udaná cena) заповнюєте на свій розсуд:

Udaná cena) заповнюєте на свій розсуд:

Можете нести посилку відразу на пошту, а можете зорієнтуватися по ціні - для цього на сайті пошти є калькулятор . Користуватися ним досить просто: потрібно вказати країну одержувача (Cílová země), вага в грамах (Hmotnost zásilky), оголошену вартість (Hodnota obsahu zásilky), необхідність наявності підтвердження про відправку або трекінгу (Potvrdit podání zásilky), довжину (Délka), ширину ( Šířka) і висоту посилки в міліметрах (Výška).

    По суті у вас є 3 варіанти відправлення посилки, поруч для розуміння я привожу ціну за відправку до Росії 1,5 кг коробки 300 × 300 × 100 мм:
  • звичайне відправлення (чеськ. Obyčejná zásilka) - аналог звичайного листа - 330 крон;
  • рекомендоване відправлення (чеськ. Doporučená zásilka) - аналог рекомендованого листа - 368 крон;
  • стандартна посилка (чеськ. Standardní balík) - подається зі спец. бланком, трекінг зобов'язаний працювати онлайн - 499 крон.

На пошті берете номерок на "Balíkové zásilky":

У разі звичайного відправлення не потрібно подавати нічого додатково, до замовного відправленню заповніть підтвердження про подачу як у рекомендованого листа. В обох випадках при відправленні за межі ЄС рекомендую попросити листок декларації змісту посилки (чеськ. Prohlášení o obsahu zásilky), цей маленький листок дозволить уникнути багатьох проблем на митниці країни одержувача. Якщо відправляєте стандартної посилкою, а нерідко всіх відправників посилок оформляють на стандартні посилки, вам дадуть заповнити спец. бланк зеленого кольору.

Інструкція по отриманню та відправці пошти

послуги пошти в Чехії належать до життєво необхідним. Чи не вміти отримувати або відправляти пошту - це як не вміти користуватися громадським транспортом у великому місті і тому всюди ходити пішки. Чи не їздять чехи навіть на інший кінець міста заради передачі пари листків документів, не їздять до сусіднього міста заради однієї книжки. Всі новоприбулі спираються на репутацію Пошти Росії і обходять пошту стороною, але ми тут не в Росії, потрібно відкидати стереотипне російське поведінку і звикати до чеського.

Деякі і хотіли б користуватися поштою, але просто через відсутність використання поштових послуг не знають, як підписати конверт або свій поштовий індекс. Щорічно я десятки разів пояснюю, як підписувати конверти, як отримувати пошту, що говорити на пошті. У цій статті я зведу всі ключові знання про пошту в єдиний довідковий матеріал, заснований на моєму 5-річному досвіді з щонайменше сотнями відправлених і отриманих листів і посилок.

Пошта - ваш друг

Для початку, мабуть, слід роз'яснити, чому користуватися поштою - швидко, зручно і просто. Якщо для вас це і так очевидно, то можете пропустити цей розділ.

У Росії найчастіше ситуація така, що відправка посилки або листа з документами перетворюється в зубодробильний квест, але в Чехії все життя спирається на пошту, в поштові відділення ходять як в булочну, в них завжди багато людей і ходять туди зовсім не за пенсіями, купівлею постільної білизни або прального порошку, а заради відправки та отримання листів і посилок. Люди тут не тільки відправляють листи: кількість відправок та отримань приблизно 50:50, в зв'язку з цим і прийом працює дуже швидко. Пошта функціонує як годинник, всередині країни посилки і листи доходять за добу, а поштові відділення з очевидних причин належать до стратегічних об'єктів і тому в них суворо заборонено фотографувати.

документи

Чи не користуються всередині Чехії ніякими DHL, UPS і іншими кур'єрськими доставками для відправки документів - ці функції покладені на пошту і ніхто не сумнівається в надійності. Хіба що новоприбулий студент може здогадатися відправляти за допомогою DHL документи з Подебрад в Оломоуц.

Я поки не стикався ні з одним студентом з СНД, який би спокійно пішов в Подебрадах на пошту, підписав конверт, вклав документи і без тіні сумніву відправив в той чи інший орган. Всі бояться, що їх лист втратять, помнуть і взагалі будуть як на Пошті Росії кататися на конверті з гірки . Типовий випадок: студенти витрачають час, гроші і сили на те, щоб їхати в потрібний орган з потрібною папірцем і урочисто її передавати чиновнику. Потрібно забрати - знову беруть руки в ноги і витрачають половину дня, гроші на проїзд. Ці російські методи погано підходять до чеських реалій і тому виникають проблеми, тому можна з разу в раз стикатися з закритими дверима. Нормою ж в Чехії є запакувати все в конверт і відправити, навіть якщо мова йде про заснування в сусідньому районі Праги. В першу чергу навіть не для економії часу на відправку, а на економії сил на спробі зістикувати свій розклад з розкладом чиновника.

Якщо ви не вмієте користуватися поштою або уникаєте її, то живете як людина, яка приїхала до Праги з великого міста СНД зі слаборозвиненим громадським транспортом: ви будете возити документи самі, як якщо б ви в Празі катали тільки на таксі; ви будете їздити за покупками особисто, як якщо б ви по Празі ходили тільки пішки, не довіряючи шайтан-автобусу. Ви звикли, що в автобусах брудно, небезпечно, одні бомжі, їздить транспорт повільно і чекати його довго, а тому ви обходьте громадський транспорт і в Празі стороною, ходите виключно пішки, витрачаючи час на дорогу до вузу. Але варто викинути з голови життєвий досвід з СНД і починати жити в Чехії з нуля, - в Чехії потрібно жити по-чеськи, а не по-російськи. У Чехії громадським транспортом користуються всі, навіть вкрай забезпечені люди, навіть з балів люди їдуть в метро, ​​транспорт міститься в порядку, користуватися ним приємно і вигідно як вам особисто, так і місту в цілому. Так і поштою в Чехії відправляються навіть дуже важливі документи, користуватися нею зручно і приємно.

Посилки і покупки

У розрізі посилок на ринку чимало альтернатив (в першу чергу PPL, DPD), але незважаючи на тарифи на рівні пошти, багато хто воліє пошту, особливо при наявності відділення поблизу від будинку. Мене і зовсім дратують кур'єрські служби, тому що кур'єри дзвонять в невизначений час доби, привозять посилки то вранці, то ввечері, і тому я змушений сидіти на місці в їх очікуванні. до відкриття офісу я отримував різні документи кур'єром на домашню адресу і не раз мені було простіше виділити половину дня на поїздку в аеропорт в сортувальний центр UPS або DHL, тупати ніжками кілометр за посилкою, ніж день у день вставати ні світ ні зоря, класти телефон перед собою і з урочистим трепетом чекати дзвінка, а після дзвінка - не рухаючись з місця цілий день сидіти вдома і чекати кур'єра. Ідотізм повний. Куди зручніше пошта, куди я можу зайти по дорозі додому і без годин очікування, дзвінків з відривом від лекцій і зустрічей отримати всю кореспонденцію і посилки. Більш того, зазвичай листоноші носять навіть рекомендовані листи і посилки додому, але якщо вас не застануть, то залишають в ящику повідомлення, і ви заберете їх самі на пошті. Йти на угоду з дияволом кур'єрських служб, виділяти на них цілий день і вставати заради них вранці я готовий лише при купівлі великої техніки на зразок холодильника або пральної машини, адже я все одно сам не буду тягнути коробку в квартиру. На щастя, такі покупки бувають лише раз на рік.

Пошта є опорою для онлайн-покупок, причому це навіть найпростіші побутові речі. Можу сказати на своєму прикладі, що навіть живучи в Празі я не нишпорю по аптеках у пошуках рекомендованих стоматологом щіток, я не бігаю стрімголов по будівельним гіпермаркетів в пошуках запчастини для змішувача, я не вибираю іграшки на ДР дитини друзів в іншому кінці Праги - я просто заходжу на чеські аналоги Яндекс.Маркет, Zboži.cz і Heureka.cz , Вибираю відповідний товар за відповідною ціною, замовляю за 5 хвилин онлайн і отримую через день по дорозі додому на своїй пошті. Підкреслюю, якщо раніше я ще так-сяк противився і намагався купувати оффлайн, то тепер я не витрачаю час на марні поїздки по всій Празі - асортимент офлайнових магазинів нікчемний в порівнянні з онлайном. Онлайн-магазинів в Чехії тьма, в них продається все від скотча до конвертів, від побутової техніки до меблів і те, що я живу в Празі, не дає будь-яке перевагу - дуже рідкісний з використовуваних мною вигідних інтернет-магазинів базується в Празі, має безкоштовну видачу зі складу. По суті все інтернет-магазини організовані людьми в малих містах по всій країні. Великі фірми теж організовують логістичні центри поза Праги для зниження витрат - так ноутбук HP з фірмового магазину HP мені везли з Острави. Тому абсолютно все одно хоч для нац. покупок, хоч для eBay , Жив би я в Празі або якомусь селі, доставляється все поштою або кур'єрськими службами і тому однакові умови доставки на території всієї країни.

Адреса гуртожитку

Хоч для отримання, хоч для відправки пошти насамперед потрібно знати адресу свого житла. Поштова адреса гуртожитку в Подебрадах (і для старого , і для нового ):

Jana Opletala 77
290 01 Poděbrady

Адреса гуртожитків «Балморал» і «Осборн» в Маріанські Лазні :

Hlavní třída 390
353 67 Mariánské Lázně

Адреса гуртожитку «Гостіварж» для студентів Гостіваржа , Хлоубетіна і Альбертова :

Weilova 1144/2
102 00 Praha 10

Адреса гуртожитку центру «Кристал» « :

José Martího 407/2
162 00 Praha 6

Номер кімнати не прийнято писати в адресі.

отримання пошти

Якщо ви живете в Подебрадах в гуртожитку , То вся ваша кореспонденція надходить на ресепшн і реєструється в зошиті, записи з виданої студентам кореспонденцією викреслюються.

Хочете дізнатися, чи є у вас пошта - підійдіть на ресепшн і попросіть цю зошит: "Dobrý den, poprosím Vás o sešit s poštou". Перегортуєте останні записи і дивіться, є щось для вас або ваших знайомих. Якщо ви самі не будете питати, то ніхто вам і не скаже. До середини року багатьох студентів на ресепшне вже знають в обличчя і можуть говорити про нову пошту. На мій погляд, досить перевіряти зошит раз в тиждень.

Крім Подебрад подібну практику я не бачив. В інших гуртожитках пошту або вкладають в лотки по номеру кімнати, або за першою літерою прізвища, або просто виставляють на скло ресепшна. Звертаю вашу увагу на те, що при сортуванні по лотках співробітники ресепшн можуть помилятися і тому проявляйте пильність.

У проживають в квартирі обов'язково повинно бути вказано ім'я на поштовій скриньці. Як правило, у ящиків є можливість вставляти листок з іменами, але підійде будь-яка форма написи. Слідкуйте за тим, щоб на вашому ящику було ваше ім'я, тому як якщо листоноша прийшов з листом для Василя Пупкіна і не знайшов жодного "Pupkin" або "Pupkinovi" (сім'я Пупкин) на ящиках в даному будинку, то лист повернеться відправнику. Якщо ви живете в багатоквартирному будинку, то не хвилюйтеся за те, як листоноша знайде потрібний ящик - кожен під'їзд вважається окремим будинком, про це докладніше див. В замітці про кадастр .

звичайні листи

З звичайними листами всі гранично просто, з поступовим зниженням дози у вас в лотку або на ресепшне відразу виявиться лист.

рекомендовані листи

Рекомендований лист відрізняється від звичайного тим, що його видають тільки під підпис. Якщо це якесь просте рекомендований лист і ресепшн готовий ризикувати, то може сам підписати повідомлення, отримати лист і за аналогією зі звичайним листом покласти в ваш лоток або виставити на скло.

У більшості ж випадків ви отримаєте повідомлення і підете з ним на пошту. Типове повідомлення про поштовому відправленні виглядає наступним чином:

Типове повідомлення про поштовому відправленні виглядає наступним чином:

Берете це повідомлення і йдете на вашу пошту, для гуртожитку в Подебрадах це пошта на Jiráskova 740/6, що в парі хвилин від гуртожитку:

Багато відділення перейшли на черзі по номерками, в Подєбрадах теж прийнята ця система, тому на вході тиснемо на "Listovní zásilky - výdej uložených zásilek":

Коли над одним з вікон загориться ваш номерок, то підходьте до нього, вітається і протягуєте повідомлення разом з вашим закордонним паспортом. Нагадую, що ви як іноземці зобов'язані носити з собою закордонний паспорт і картку мед. страховки , а після отримання карти ВНЖ - ще й її. Листоноша попросить вас поставити свій підпис в декількох місцях і видасть конверт.

посилки

З посилками все точь-в-точь як з рекомендованими листами - в ряді випадків посилка виявиться вже на ресепшне, але зазвичай потрібно йти з повідомленням на ту ж пошту, але вибирати на апараті "Balíkové zásilky":

Винятком з цього правила є спец. тип посилок «Посилка на пошту» (чеськ. Balík Na poštu), досить популярна у інтернет-магазинів. В цьому випадку вам доведеться не паперове повідомлення, а СМС з повідомленням - ви підете на пошту, візьмете номерок на "Balíkové zásilky" і покажете або продиктуєте трекінг з СМС.

Якщо посилка була відправлена ​​кур'єрською службою, то вона знову ж іноді може бути отримана ресепшн, а в ряді випадків вам доведеться особисто спускатися на ресепшн. Я настійно рекомендую просити кур'єра залишати посилку на ресепшне, коли він буде вам дзвонити.

Відправка пошти

З відправкою, на жаль, все набагато складніше.

звичайні листи

Звичайне листи (чеськ. Obyčejný dopis) - це такий лист, на яке вам не видають ніякої трекінг, а при доставці його просто кинуть в ящик. Звичайним листом можна відправляти листи, листівки та інші несуттєві речі. Рекомендую звернути увагу на мінуси звичайних листів:

  • багато чехів живуть в своїх будинках, їх поштові ящики у них на вулиці і відправлене звичайною поштою лист може постраждати від вологи в ящику одержувача;
  • другою проблемою є потенційний ризик крадіжки зловмисниками з поштової скриньки, так у моєї знайомої в Німеччині вкрали банківську карту і пін-код до неї;
  • у вас на руках не буде ніякого підтвердження про відправку і тому ви нікому не доведете, що щось відправляли.

З іншого боку, звичайний лист по Чехії варто лише 13 крон замість 29 крон за замовне, а одержувачу гарантовано не доведеться йти на пошту.

Для відправки звичайного листа насамперед слід купити конверт (чеськ. Obálka), для чого я рекомендую йти не на пошту, а в будь-який канцелярський магазин (чеськ. Papírnictví). У канцелярському ви спокійніше і комфортніше підберете те, що вам потрібно. У Подєбрадах цілий ряд таких магазинів і вам цілком підійде, наприклад, фірмовий магазин Koh-i-noor на головній площі .

Чудо-конвертів із зазначенням полів «Кому», «Куди», «індекс» та ін. В Чехії не виробляють і, мабуть, не виробляли ніколи - ті, що продаються конверти не мають ніяких полів. Кожен малий дитина в Чехії знає про те, що, куди і в якому порядку писати, тому що зв'язку з ключовою роллю пошти в життя чехів це такий же базовий навик, як трапеза з виделкою і ножем. Ми не в Чехії роблені, тому запам'ятовуємо: в лівому верхньому полі вказуємо відправника, а в правому нижньому з невеликим відступом - одержувача. Приклад для відправки по Чехії виглядає так:

Приклад для відправки в Росію:

Питання у багатьох і у мене в т.ч. викликали широко поширені в Чехії конверти з 2 смугами з клеєм:

Будь ласка, не треба їх мазати клеєм або мочити! Просто нижню частину прикладаєте до верхньої і вони самі склеюються, бінго!

Найпростішим способом відправити готовий конверт є піти на пошту, взяти номерок на "Listovní zásilky - Jednotlivá podání" (якщо у вас не більше 5 листів) або "Listovní zásilky - Hromadná podání" (більше 5 листів):

Найпростішим способом відправити готовий конверт є піти на пошту, взяти номерок на Listovní zásilky - Jednotlivá podání (якщо у вас не більше 5 листів) або Listovní zásilky - Hromadná podání (більше 5 листів):

Коли підійде ваша черга, то привітаєтеся і скажете "Obyčejné, prosím". На ваші конверти наклеють потрібні марки і повідомлять суму оплати - по Чехії це 13 крон за кожен лист до 50 г, а лист до 50 г в СНД обійдеться в 30 крон.

рекомендовані листи

Рекомендований лист (чеськ. Doporučený dopis) використовується в першу чергу для відправки документів і інших цінних речей, коли вам потрібен трекінг. для пріглашек , нострифікації та інших бюрократичних справ варто вибирати рекомендований лист.

Точь-в-точь за аналогією зі звичайним листом купуєте конверт, підписуєте його, берете точно так же номерок на пошті. Але, по-перше, в вікно разом з листом вам потрібно подати заповнену підтвердження про подачу листа (чеськ. Podací lístek):

Podací lístek):

Бланки підтвердження стоять всюди на пошті, тому що користується ними величезна кількість людей.

По-друге, в вікно ви говорите "Doporučené, prosím". Ваші конверти заберуть, а на підтвердження роздрукують повну інформацію про лист, включаючи трекінг (починається з "RR" і закінчується "CZ") і повернуть вам:

Територією Чехії лист по трекінгу можна відстежувати на сайті Пошти Чехії , А у міжнародних рекомендованих листів інформація про доставку в більшості випадків з'являється на сайтах нац. пошти, в Росії і Україні працює гарантовано.

посилки

Будь-яка посилка починається з упаковки. Відправляти можна в абсолютно будь-якій упаковці, ніяких жорстких вимог не висувається і тому вільно відправляють по країні велосипеди , автомобільні покришки та ін. За Чехії все возять дуже акуратно, але все ж упаковуйте речі з розрахунком на те, що вони можуть впасти будь-яким кутом з висоти 1 м. Якщо своєї худо-бідно виразної коробки у вас немає, зробити ні з чого або не хочеться, то можете купити коробку просто на пошті, асортимент наведений в відповідному розділі сайту пошти . Не залишайте в коробці порожнечі, закладіть їх пухирчатою плівкою , Коштує вона копійки і продається як на пошті, так і Koh-i-noor .

Коробку підписуєте за аналогією з листами, поле про накладене платежі (чеськ. Dobírka) залишаєте порожнім, а поле з оголошеною цінністю (чеськ. Udaná cena) заповнюєте на свій розсуд:

Udaná cena) заповнюєте на свій розсуд:

Можете нести посилку відразу на пошту, а можете зорієнтуватися по ціні - для цього на сайті пошти є калькулятор . Користуватися ним досить просто: потрібно вказати країну одержувача (Cílová země), вага в грамах (Hmotnost zásilky), оголошену вартість (Hodnota obsahu zásilky), необхідність наявності підтвердження про відправку або трекінгу (Potvrdit podání zásilky), довжину (Délka), ширину ( Šířka) і висоту посилки в міліметрах (Výška).

    По суті у вас є 3 варіанти відправлення посилки, поруч для розуміння я привожу ціну за відправку до Росії 1,5 кг коробки 300 × 300 × 100 мм:
  • звичайне відправлення (чеськ. Obyčejná zásilka) - аналог звичайного листа - 330 крон;
  • рекомендоване відправлення (чеськ. Doporučená zásilka) - аналог рекомендованого листа - 368 крон;
  • стандартна посилка (чеськ. Standardní balík) - подається зі спец. бланком, трекінг зобов'язаний працювати онлайн - 499 крон.

На пошті берете номерок на "Balíkové zásilky":

У разі звичайного відправлення не потрібно подавати нічого додатково, до замовного відправленню заповніть підтвердження про подачу як у рекомендованого листа. В обох випадках при відправленні за межі ЄС рекомендую попросити листок декларації змісту посилки (чеськ. Prohlášení o obsahu zásilky), цей маленький листок дозволить уникнути багатьох проблем на митниці країни одержувача. Якщо відправляєте стандартної посилкою, а нерідко всіх відправників посилок оформляють на стандартні посилки, вам дадуть заповнити спец. бланк зеленого кольору.

Лайфхак пошта Чехії

На основі багатьох років допомоги студентам я маю уявлення про найбільш частих проблеми студентів з поштою і можу підказати кілька зручних рішень.

Переїжджаєте - оформите пересилання

Якщо ви переїхали, але не хочете втратити відправляються на ваш старий адреса листи - оформите пересилання, я докладно писав про неї в окремої замітці . Послуга коштує 182 крони / міс, але однозначно варто нею користуватися до тих пір, поки ви не повідомите усіх важливих потенційним відправникам свою нову адресу.

Їдете, але має прийти лист - оформите довіреність на одного

Якщо ви з якихось причин обов'язково повинні виїхати, але вам може прийти важливе рекомендований лист - сходіть на пошту для отримання дозволу посвідчення адресата (чеськ. Průkaz příjemce) на кого-то, хто залишається. Оформляється посвідчення максимум на 3 роки, в будь-який момент ви можете його анулювати. Видача посвідчення на 1 людину варто лише 61 крону, оформляється відразу при подачі заяви.

На жаль, не 100% листів можна отримати за посвідченням адресата. Деякі дуже-дуже важливі листи позначаються відправником як «Строго в руки адресата» (чеськ. Do vlastních rukou výhradně jen adresáta), цей пункт є в кожному повідомленні і тому перевірити легко.

Прийшов щось важливе, але вас немає на місці - запросите продовження терміну зберігання

У пошти є цілий ряд зручних сервісів і особливо я хочу відзначити продовження терміну зберігання пошти (чеськ. Prodloužení úložní doby pro vyzvednutí již uložené zásilky). В онлайн-формі ви вказуєте ряд даних з повідомлення і термін зберігання безкоштовно продовжується на місяць.

Особисто я цю можливість вважаю крайней, тому що взагалі при від'їзді більш ніж на тиждень слід подавати онлайн-заявку на автоматичне продовження терміну зберігання всієї кореспонденції (чеськ. Prodloužení úložní doby pro vyzvednutí došlých zásilek). Термін зберігання відправлень продовжується на 1 місяць, заявка діє 1 місяць, може бути подана повторно, ніяка оплата не стягується.

Ложкою дьогтю в цій чудовій бочці меду є те, що відправником може бути заборонено продовження терміну зберігання за допомогою доп. послуг "Uložit jen 3 dny» nebo "Uložit jen 10 dní», případně s dispozicí odesílatele "Neprodlužovat úložní dobu». Втім, таких строгих відправників дуже мало і тому з високою часткою ймовірності вам пощастить.

Вам повинно прийти важливе рекомендований лист, але повідомлення все немає - йдіть на пошту самі

Всі рекомендовані листи реєструються в базі даних Пошти Чехії і є цілком нормальною ситуацією, коли людина приходить на пошту на "Listovní zásilky - výdej uložených zásilek" і просить подивитися, чи немає для нього якийсь пошти. Я сам не раз так робив, тому що все буває в цьому житті, а для листоноші це хвилина роботи. Просто не зловживайте і не ходите кожен божий день.

разом

Користуватися поштою в Чехії дуже легко, просто, зручно і економічно вигідно, тому що за смішні гроші все буде доставлятися всього за добу. Спочатку я був в шоці, коли відправлене в Подебрадах ввечері лист вже на наступний ранок стояло на ресепшне в Маріанські Лазні.

Напевно у вас виникли доп. питання, зауваження до статті - я буду дуже вдячний, тому що стаття описує найбільш затребувані у студентів послуги на мою думку. Можливо, десь потрібно розписати крок докладніше, десь не вистачає опису будь-якої послуги.

Інші заміткі по темі

Інструкція по отриманню та відправці пошти

послуги пошти в Чехії належать до життєво необхідним. Чи не вміти отримувати або відправляти пошту - це як не вміти користуватися громадським транспортом у великому місті і тому всюди ходити пішки. Чи не їздять чехи навіть на інший кінець міста заради передачі пари листків документів, не їздять до сусіднього міста заради однієї книжки. Всі новоприбулі спираються на репутацію Пошти Росії і обходять пошту стороною, але ми тут не в Росії, потрібно відкидати стереотипне російське поведінку і звикати до чеського.

Деякі і хотіли б користуватися поштою, але просто через відсутність використання поштових послуг не знають, як підписати конверт або свій поштовий індекс. Щорічно я десятки разів пояснюю, як підписувати конверти, як отримувати пошту, що говорити на пошті. У цій статті я зведу всі ключові знання про пошту в єдиний довідковий матеріал, заснований на моєму 5-річному досвіді з щонайменше сотнями відправлених і отриманих листів і посилок.

Пошта - ваш друг

Для початку, мабуть, слід роз'яснити, чому користуватися поштою - швидко, зручно і просто. Якщо для вас це і так очевидно, то можете пропустити цей розділ.

У Росії найчастіше ситуація така, що відправка посилки або листа з документами перетворюється в зубодробильний квест, але в Чехії все життя спирається на пошту, в поштові відділення ходять як в булочну, в них завжди багато людей і ходять туди зовсім не за пенсіями, купівлею постільної білизни або прального порошку, а заради відправки та отримання листів і посилок. Люди тут не тільки відправляють листи: кількість відправок та отримань приблизно 50:50, в зв'язку з цим і прийом працює дуже швидко. Пошта функціонує як годинник, всередині країни посилки і листи доходять за добу, а поштові відділення з очевидних причин належать до стратегічних об'єктів і тому в них суворо заборонено фотографувати.

документи

Чи не користуються всередині Чехії ніякими DHL, UPS і іншими кур'єрськими доставками для відправки документів - ці функції покладені на пошту і ніхто не сумнівається в надійності. Хіба що новоприбулий студент може здогадатися відправляти за допомогою DHL документи з Подебрад в Оломоуц.

Я поки не стикався ні з одним студентом з СНД, який би спокійно пішов в Подебрадах на пошту, підписав конверт, вклав документи і без тіні сумніву відправив в той чи інший орган. Всі бояться, що їх лист втратять, помнуть і взагалі будуть як на Пошті Росії кататися на конверті з гірки . Типовий випадок: студенти витрачають час, гроші і сили на те, щоб їхати в потрібний орган з потрібною папірцем і урочисто її передавати чиновнику. Потрібно забрати - знову беруть руки в ноги і витрачають половину дня, гроші на проїзд. Ці російські методи погано підходять до чеських реалій і тому виникають проблеми, тому можна з разу в раз стикатися з закритими дверима. Нормою ж в Чехії є запакувати все в конверт і відправити, навіть якщо мова йде про заснування в сусідньому районі Праги. В першу чергу навіть не для економії часу на відправку, а на економії сил на спробі зістикувати свій розклад з розкладом чиновника.

Якщо ви не вмієте користуватися поштою або уникаєте її, то живете як людина, яка приїхала до Праги з великого міста СНД зі слаборозвиненим громадським транспортом: ви будете возити документи самі, як якщо б ви в Празі катали тільки на таксі; ви будете їздити за покупками особисто, як якщо б ви по Празі ходили тільки пішки, не довіряючи шайтан-автобусу. Ви звикли, що в автобусах брудно, небезпечно, одні бомжі, їздить транспорт повільно і чекати його довго, а тому ви обходьте громадський транспорт і в Празі стороною, ходите виключно пішки, витрачаючи час на дорогу до вузу. Але варто викинути з голови життєвий досвід з СНД і починати жити в Чехії з нуля, - в Чехії потрібно жити по-чеськи, а не по-російськи. У Чехії громадським транспортом користуються всі, навіть вкрай забезпечені люди, навіть з балів люди їдуть в метро, ​​транспорт міститься в порядку, користуватися ним приємно і вигідно як вам особисто, так і місту в цілому. Так і поштою в Чехії відправляються навіть дуже важливі документи, користуватися нею зручно і приємно.

Посилки і покупки

У розрізі посилок на ринку чимало альтернатив (в першу чергу PPL, DPD), але незважаючи на тарифи на рівні пошти, багато хто воліє пошту, особливо при наявності відділення поблизу від будинку. Мене і зовсім дратують кур'єрські служби, тому що кур'єри дзвонять в невизначений час доби, привозять посилки то вранці, то ввечері, і тому я змушений сидіти на місці в їх очікуванні. до відкриття офісу я отримував різні документи кур'єром на домашню адресу і не раз мені було простіше виділити половину дня на поїздку в аеропорт в сортувальний центр UPS або DHL, тупати ніжками кілометр за посилкою, ніж день у день вставати ні світ ні зоря, класти телефон перед собою і з урочистим трепетом чекати дзвінка, а після дзвінка - не рухаючись з місця цілий день сидіти вдома і чекати кур'єра. Ідотізм повний. Куди зручніше пошта, куди я можу зайти по дорозі додому і без годин очікування, дзвінків з відривом від лекцій і зустрічей отримати всю кореспонденцію і посилки. Більш того, зазвичай листоноші носять навіть рекомендовані листи і посилки додому, але якщо вас не застануть, то залишають в ящику повідомлення, і ви заберете їх самі на пошті. Йти на угоду з дияволом кур'єрських служб, виділяти на них цілий день і вставати заради них вранці я готовий лише при купівлі великої техніки на зразок холодильника або пральної машини, адже я все одно сам не буду тягнути коробку в квартиру. На щастя, такі покупки бувають лише раз на рік.

Пошта є опорою для онлайн-покупок, причому це навіть найпростіші побутові речі. Можу сказати на своєму прикладі, що навіть живучи в Празі я не нишпорю по аптеках у пошуках рекомендованих стоматологом щіток, я не бігаю стрімголов по будівельним гіпермаркетів в пошуках запчастини для змішувача, я не вибираю іграшки на ДР дитини друзів в іншому кінці Праги - я просто заходжу на чеські аналоги Яндекс.Маркет, Zboži.cz і Heureka.cz , Вибираю відповідний товар за відповідною ціною, замовляю за 5 хвилин онлайн і отримую через день по дорозі додому на своїй пошті. Підкреслюю, якщо раніше я ще так-сяк противився і намагався купувати оффлайн, то тепер я не витрачаю час на марні поїздки по всій Празі - асортимент офлайнових магазинів нікчемний в порівнянні з онлайном. Онлайн-магазинів в Чехії тьма, в них продається все від скотча до конвертів, від побутової техніки до меблів і те, що я живу в Празі, не дає будь-яке перевагу - дуже рідкісний з використовуваних мною вигідних інтернет-магазинів базується в Празі, має безкоштовну видачу зі складу. По суті все інтернет-магазини організовані людьми в малих містах по всій країні. Великі фірми теж організовують логістичні центри поза Праги для зниження витрат - так ноутбук HP з фірмового магазину HP мені везли з Острави. Тому абсолютно все одно хоч для нац. покупок, хоч для eBay , Жив би я в Празі або якомусь селі, доставляється все поштою або кур'єрськими службами і тому однакові умови доставки на території всієї країни.

Адреса гуртожитку

Хоч для отримання, хоч для відправки пошти насамперед потрібно знати адресу свого житла. Поштова адреса гуртожитку в Подебрадах (і для старого , і для нового ):

Jana Opletala 77
290 01 Poděbrady

Адреса гуртожитків «Балморал» і «Осборн» в Маріанські Лазні :

Hlavní třída 390
353 67 Mariánské Lázně

Адреса гуртожитку «Гостіварж» для студентів Гостіваржа , Хлоубетіна і Альбертова :

Weilova 1144/2
102 00 Praha 10

Адреса гуртожитку центру «Кристал» « :

José Martího 407/2
162 00 Praha 6

Номер кімнати не прийнято писати в адресі.

отримання пошти

Якщо ви живете в Подебрадах в гуртожитку , То вся ваша кореспонденція надходить на ресепшн і реєструється в зошиті, записи з виданої студентам кореспонденцією викреслюються.

Хочете дізнатися, чи є у вас пошта - підійдіть на ресепшн і попросіть цю зошит: "Dobrý den, poprosím Vás o sešit s poštou". Перегортуєте останні записи і дивіться, є щось для вас або ваших знайомих. Якщо ви самі не будете питати, то ніхто вам і не скаже. До середини року багатьох студентів на ресепшне вже знають в обличчя і можуть говорити про нову пошту. На мій погляд, досить перевіряти зошит раз в тиждень.

Крім Подебрад подібну практику я не бачив. В інших гуртожитках пошту або вкладають в лотки по номеру кімнати, або за першою літерою прізвища, або просто виставляють на скло ресепшна. Звертаю вашу увагу на те, що при сортуванні по лотках співробітники ресепшн можуть помилятися і тому проявляйте пильність.

У проживають в квартирі обов'язково повинно бути вказано ім'я на поштовій скриньці. Як правило, у ящиків є можливість вставляти листок з іменами, але підійде будь-яка форма написи. Слідкуйте за тим, щоб на вашому ящику було ваше ім'я, тому як якщо листоноша прийшов з листом для Василя Пупкіна і не знайшов жодного "Pupkin" або "Pupkinovi" (сім'я Пупкин) на ящиках в даному будинку, то лист повернеться відправнику. Якщо ви живете в багатоквартирному будинку, то не хвилюйтеся за те, як листоноша знайде потрібний ящик - кожен під'їзд вважається окремим будинком, про це докладніше див. В замітці про кадастр .

звичайні листи

З звичайними листами всі гранично просто, з поступовим зниженням дози у вас в лотку або на ресепшне відразу виявиться лист.

рекомендовані листи

Рекомендований лист відрізняється від звичайного тим, що його видають тільки під підпис. Якщо це якесь просте рекомендований лист і ресепшн готовий ризикувати, то може сам підписати повідомлення, отримати лист і за аналогією зі звичайним листом покласти в ваш лоток або виставити на скло.

У більшості ж випадків ви отримаєте повідомлення і підете з ним на пошту. Типове повідомлення про поштовому відправленні виглядає наступним чином:

Типове повідомлення про поштовому відправленні виглядає наступним чином:

Берете це повідомлення і йдете на вашу пошту, для гуртожитку в Подебрадах це пошта на Jiráskova 740/6, що в парі хвилин від гуртожитку:

Багато відділення перейшли на черзі по номерками, в Подєбрадах теж прийнята ця система, тому на вході тиснемо на "Listovní zásilky - výdej uložených zásilek":

Коли над одним з вікон загориться ваш номерок, то підходьте до нього, вітається і протягуєте повідомлення разом з вашим закордонним паспортом. Нагадую, що ви як іноземці зобов'язані носити з собою закордонний паспорт і картку мед. страховки , а після отримання карти ВНЖ - ще й її. Листоноша попросить вас поставити свій підпис в декількох місцях і видасть конверт.

посилки

З посилками все точь-в-точь як з рекомендованими листами - в ряді випадків посилка виявиться вже на ресепшне, але зазвичай потрібно йти з повідомленням на ту ж пошту, але вибирати на апараті "Balíkové zásilky":

Винятком з цього правила є спец. тип посилок «Посилка на пошту» (чеськ. Balík Na poštu), досить популярна у інтернет-магазинів. В цьому випадку вам доведеться не паперове повідомлення, а СМС з повідомленням - ви підете на пошту, візьмете номерок на "Balíkové zásilky" і покажете або продиктуєте трекінг з СМС.

Якщо посилка була відправлена ​​кур'єрською службою, то вона знову ж іноді може бути отримана ресепшн, а в ряді випадків вам доведеться особисто спускатися на ресепшн. Я настійно рекомендую просити кур'єра залишати посилку на ресепшне, коли він буде вам дзвонити.

Відправка пошти

З відправкою, на жаль, все набагато складніше.

звичайні листи

Звичайне листи (чеськ. Obyčejný dopis) - це такий лист, на яке вам не видають ніякої трекінг, а при доставці його просто кинуть в ящик. Звичайним листом можна відправляти листи, листівки та інші несуттєві речі. Рекомендую звернути увагу на мінуси звичайних листів:

  • багато чехів живуть в своїх будинках, їх поштові ящики у них на вулиці і відправлене звичайною поштою лист може постраждати від вологи в ящику одержувача;
  • другою проблемою є потенційний ризик крадіжки зловмисниками з поштової скриньки, так у моєї знайомої в Німеччині вкрали банківську карту і пін-код до неї;
  • у вас на руках не буде ніякого підтвердження про відправку і тому ви нікому не доведете, що щось відправляли.

З іншого боку, звичайний лист по Чехії варто лише 13 крон замість 29 крон за замовне, а одержувачу гарантовано не доведеться йти на пошту.

Для відправки звичайного листа насамперед слід купити конверт (чеськ. Obálka), для чого я рекомендую йти не на пошту, а в будь-який канцелярський магазин (чеськ. Papírnictví). У канцелярському ви спокійніше і комфортніше підберете те, що вам потрібно. У Подєбрадах цілий ряд таких магазинів і вам цілком підійде, наприклад, фірмовий магазин Koh-i-noor на головній площі .

Чудо-конвертів із зазначенням полів «Кому», «Куди», «індекс» та ін. В Чехії не виробляють і, мабуть, не виробляли ніколи - ті, що продаються конверти не мають ніяких полів. Кожен малий дитина в Чехії знає про те, що, куди і в якому порядку писати, тому що зв'язку з ключовою роллю пошти в життя чехів це такий же базовий навик, як трапеза з виделкою і ножем. Ми не в Чехії роблені, тому запам'ятовуємо: в лівому верхньому полі вказуємо відправника, а в правому нижньому з невеликим відступом - одержувача. Приклад для відправки по Чехії виглядає так:

Приклад для відправки в Росію:

Питання у багатьох і у мене в т.ч. викликали широко поширені в Чехії конверти з 2 смугами з клеєм:

Будь ласка, не треба їх мазати клеєм або мочити! Просто нижню частину прикладаєте до верхньої і вони самі склеюються, бінго!

Найпростішим способом відправити готовий конверт є піти на пошту, взяти номерок на "Listovní zásilky - Jednotlivá podání" (якщо у вас не більше 5 листів) або "Listovní zásilky - Hromadná podání" (більше 5 листів):

Найпростішим способом відправити готовий конверт є піти на пошту, взяти номерок на Listovní zásilky - Jednotlivá podání (якщо у вас не більше 5 листів) або Listovní zásilky - Hromadná podání (більше 5 листів):

Коли підійде ваша черга, то привітаєтеся і скажете "Obyčejné, prosím". На ваші конверти наклеють потрібні марки і повідомлять суму оплати - по Чехії це 13 крон за кожен лист до 50 г, а лист до 50 г в СНД обійдеться в 30 крон.

рекомендовані листи

Рекомендований лист (чеськ. Doporučený dopis) використовується в першу чергу для відправки документів і інших цінних речей, коли вам потрібен трекінг. для пріглашек , нострифікації та інших бюрократичних справ варто вибирати рекомендований лист.

Точь-в-точь за аналогією зі звичайним листом купуєте конверт, підписуєте його, берете точно так же номерок на пошті. Але, по-перше, в вікно разом з листом вам потрібно подати заповнену підтвердження про подачу листа (чеськ. Podací lístek):

Podací lístek):

Бланки підтвердження стоять всюди на пошті, тому що користується ними величезна кількість людей.

По-друге, в вікно ви говорите "Doporučené, prosím". Ваші конверти заберуть, а на підтвердження роздрукують повну інформацію про лист, включаючи трекінг (починається з "RR" і закінчується "CZ") і повернуть вам:

Територією Чехії лист по трекінгу можна відстежувати на сайті Пошти Чехії , А у міжнародних рекомендованих листів інформація про доставку в більшості випадків з'являється на сайтах нац. пошти, в Росії і Україні працює гарантовано.

посилки

Будь-яка посилка починається з упаковки. Відправляти можна в абсолютно будь-якій упаковці, ніяких жорстких вимог не висувається і тому вільно відправляють по країні велосипеди , автомобільні покришки та ін. За Чехії все возять дуже акуратно, але все ж упаковуйте речі з розрахунком на те, що вони можуть впасти будь-яким кутом з висоти 1 м. Якщо своєї худо-бідно виразної коробки у вас немає, зробити ні з чого або не хочеться, то можете купити коробку просто на пошті, асортимент наведений в відповідному розділі сайту пошти . Не залишайте в коробці порожнечі, закладіть їх пухирчатою плівкою , Коштує вона копійки і продається як на пошті, так і Koh-i-noor .

Коробку підписуєте за аналогією з листами, поле про накладене платежі (чеськ. Dobírka) залишаєте порожнім, а поле з оголошеною цінністю (чеськ. Udaná cena) заповнюєте на свій розсуд:

Udaná cena) заповнюєте на свій розсуд:

Можете нести посилку відразу на пошту, а можете зорієнтуватися по ціні - для цього на сайті пошти є калькулятор . Користуватися ним досить просто: потрібно вказати країну одержувача (Cílová země), вага в грамах (Hmotnost zásilky), оголошену вартість (Hodnota obsahu zásilky), необхідність наявності підтвердження про відправку або трекінгу (Potvrdit podání zásilky), довжину (Délka), ширину ( Šířka) і висоту посилки в міліметрах (Výška).

    По суті у вас є 3 варіанти відправлення посилки, поруч для розуміння я привожу ціну за відправку до Росії 1,5 кг коробки 300 × 300 × 100 мм:
  • звичайне відправлення (чеськ. Obyčejná zásilka) - аналог звичайного листа - 330 крон;
  • рекомендоване відправлення (чеськ. Doporučená zásilka) - аналог рекомендованого листа - 368 крон;
  • стандартна посилка (чеськ. Standardní balík) - подається зі спец. бланком, трекінг зобов'язаний працювати онлайн - 499 крон.

На пошті берете номерок на "Balíkové zásilky":

У разі звичайного відправлення не потрібно подавати нічого додатково, до замовного відправленню заповніть підтвердження про подачу як у рекомендованого листа. В обох випадках при відправленні за межі ЄС рекомендую попросити листок декларації змісту посилки (чеськ. Prohlášení o obsahu zásilky), цей маленький листок дозволить уникнути багатьох проблем на митниці країни одержувача. Якщо відправляєте стандартної посилкою, а нерідко всіх відправників посилок оформляють на стандартні посилки, вам дадуть заповнити спец. бланк зеленого кольору.

Лайфхак Пошти Чехії

На основі багатьох років допомоги студентам я маю уявлення про найбільш частих проблеми студентів з поштою і можу підказати кілька зручних рішень.

Переїжджаєте - оформите пересилання

Якщо ви переїхали, але не хочете втратити відправляються на ваш старий адреса листи - оформите пересилання, я докладно писав про неї в окремої замітці . Послуга коштує 182 крони / міс, але однозначно варто нею користуватися до тих пір, поки ви не повідомите усіх важливих потенційним відправникам свою нову адресу.

Їдете, але має прийти лист - оформите довіреність на одного

Якщо ви з якихось причин обов'язково повинні виїхати, але вам може прийти важливе рекомендований лист - сходіть на пошту для отримання дозволу посвідчення адресата (чеськ. Průkaz příjemce) на кого-то, хто залишається. Оформляється посвідчення максимум на 3 роки, в будь-який момент ви можете його анулювати. Видача посвідчення на 1 людину варто лише 61 крону, оформляється відразу при подачі заяви.

На жаль, не 100% листів можна отримати за посвідченням адресата. Деякі дуже-дуже важливі листи позначаються відправником як «Строго в руки адресата» (чеськ. Do vlastních rukou výhradně jen adresáta), цей пункт є в кожному повідомленні і тому перевірити легко.

Прийшов щось важливе, але вас немає на місці - запросите продовження терміну зберігання

У пошти є цілий ряд зручних сервісів і особливо я хочу відзначити продовження терміну зберігання пошти (чеськ. Prodloužení úložní doby pro vyzvednutí již uložené zásilky). В онлайн-формі ви вказуєте ряд даних з повідомлення і термін зберігання безкоштовно продовжується на місяць.

Особисто я цю можливість вважаю крайней, тому що взагалі при від'їзді більш ніж на тиждень слід подавати онлайн-заявку на автоматичне продовження терміну зберігання всієї кореспонденції (чеськ. Prodloužení úložní doby pro vyzvednutí došlých zásilek). Термін зберігання відправлень продовжується на 1 місяць, заявка діє 1 місяць, може бути подана повторно, ніяка оплата не стягується.

Ложкою дьогтю в цій чудовій бочці меду є те, що відправником може бути заборонено продовження терміну зберігання за допомогою доп. послуг "Uložit jen 3 dny» nebo "Uložit jen 10 dní», případně s dispozicí odesílatele "Neprodlužovat úložní dobu». Втім, таких строгих відправників дуже мало і тому з високою часткою ймовірності вам пощастить.

Вам повинно прийти важливе рекомендований лист, але повідомлення все немає - йдіть на пошту самі

Всі рекомендовані листи реєструються в базі даних Пошти Чехії і є цілком нормальною ситуацією, коли людина приходить на пошту на "Listovní zásilky - výdej uložených zásilek" і просить подивитися, чи немає для нього якийсь пошти. Я сам не раз так робив, тому що все буває в цьому житті, а для листоноші це хвилина роботи. Просто не зловживайте і не ходите кожен божий день.

Разом

Користуватися поштою в Чехії дуже легко, просто, зручно і економічно вигідно, тому що за смішні гроші все буде доставлятися всього за добу. Спочатку я був в шоці, коли відправлене в Подебрадах ввечері лист вже на наступний ранок стояло на ресепшне в Маріанські Лазні.

Напевно у вас виникли доп. питання, зауваження до статті - я буду дуже вдячний, тому що стаття описує найбільш затребувані у студентів послуги на мою думку. Можливо, десь потрібно розписати крок докладніше, десь не вистачає опису будь-якої послуги.

Інші замітки по темі

Інструкція по отриманню та відправці пошти

послуги пошти в Чехії належать до життєво необхідним. Чи не вміти отримувати або відправляти пошту - це як не вміти користуватися громадським транспортом у великому місті і тому всюди ходити пішки. Чи не їздять чехи навіть на інший кінець міста заради передачі пари листків документів, не їздять до сусіднього міста заради однієї книжки. Всі новоприбулі спираються на репутацію Пошти Росії і обходять пошту стороною, але ми тут не в Росії, потрібно відкидати стереотипне російське поведінку і звикати до чеського.

Деякі і хотіли б користуватися поштою, але просто через відсутність використання поштових послуг не знають, як підписати конверт або свій поштовий індекс. Щорічно я десятки разів пояснюю, як підписувати конверти, як отримувати пошту, що говорити на пошті. У цій статті я зведу всі ключові знання про пошту в єдиний довідковий матеріал, заснований на моєму 5-річному досвіді з щонайменше сотнями відправлених і отриманих листів і посилок.

Пошта - ваш друг

Для початку, мабуть, слід роз'яснити, чому користуватися поштою - швидко, зручно і просто. Якщо для вас це і так очевидно, то можете пропустити цей розділ.

У Росії найчастіше ситуація така, що відправка посилки або листа з документами перетворюється в зубодробильний квест, але в Чехії все життя спирається на пошту, в поштові відділення ходять як в булочну, в них завжди багато людей і ходять туди зовсім не за пенсіями, купівлею постільної білизни або прального порошку, а заради відправки та отримання листів і посилок. Люди тут не тільки відправляють листи: кількість відправок та отримань приблизно 50:50, в зв'язку з цим і прийом працює дуже швидко. Пошта функціонує як годинник, всередині країни посилки і листи доходять за добу, а поштові відділення з очевидних причин належать до стратегічних об'єктів і тому в них суворо заборонено фотографувати.

документи

Чи не користуються всередині Чехії ніякими DHL, UPS і іншими кур'єрськими доставками для відправки документів - ці функції покладені на пошту і ніхто не сумнівається в надійності. Хіба що новоприбулий студент може здогадатися відправляти за допомогою DHL документи з Подебрад в Оломоуц.

Я поки не стикався ні з одним студентом з СНД, який би спокійно пішов в Подебрадах на пошту, підписав конверт, вклав документи і без тіні сумніву відправив в той чи інший орган. Всі бояться, що їх лист втратять, помнуть і взагалі будуть як на Пошті Росії кататися на конверті з гірки . Типовий випадок: студенти витрачають час, гроші і сили на те, щоб їхати в потрібний орган з потрібною папірцем і урочисто її передавати чиновнику. Потрібно забрати - знову беруть руки в ноги і витрачають половину дня, гроші на проїзд. Ці російські методи погано підходять до чеських реалій і тому виникають проблеми, тому можна з разу в раз стикатися з закритими дверима. Нормою ж в Чехії є запакувати все в конверт і відправити, навіть якщо мова йде про заснування в сусідньому районі Праги. В першу чергу навіть не для економії часу на відправку, а на економії сил на спробі зістикувати свій розклад з розкладом чиновника.

Якщо ви не вмієте користуватися поштою або уникаєте її, то живете як людина, яка приїхала до Праги з великого міста СНД зі слаборозвиненим громадським транспортом: ви будете возити документи самі, як якщо б ви в Празі катали тільки на таксі; ви будете їздити за покупками особисто, як якщо б ви по Празі ходили тільки пішки, не довіряючи шайтан-автобусу. Ви звикли, що в автобусах брудно, небезпечно, одні бомжі, їздить транспорт повільно і чекати його довго, а тому ви обходьте громадський транспорт і в Празі стороною, ходите виключно пішки, витрачаючи час на дорогу до вузу. Але варто викинути з голови життєвий досвід з СНД і починати жити в Чехії з нуля, - в Чехії потрібно жити по-чеськи, а не по-російськи. У Чехії громадським транспортом користуються всі, навіть вкрай забезпечені люди, навіть з балів люди їдуть в метро, ​​транспорт міститься в порядку, користуватися ним приємно і вигідно як вам особисто, так і місту в цілому. Так і поштою в Чехії відправляються навіть дуже важливі документи, користуватися нею зручно і приємно.

Посилки і покупки

У розрізі посилок на ринку чимало альтернатив (в першу чергу PPL, DPD), але незважаючи на тарифи на рівні пошти, багато хто воліє пошту, особливо при наявності відділення поблизу від будинку. Мене і зовсім дратують кур'єрські служби, тому що кур'єри дзвонять в невизначений час доби, привозять посилки то вранці, то ввечері, і тому я змушений сидіти на місці в їх очікуванні. до відкриття офісу я отримував різні документи кур'єром на домашню адресу і не раз мені було простіше виділити половину дня на поїздку в аеропорт в сортувальний центр UPS або DHL, тупати ніжками кілометр за посилкою, ніж день у день вставати ні світ ні зоря, класти телефон перед собою і з урочистим трепетом чекати дзвінка, а після дзвінка - не рухаючись з місця цілий день сидіти вдома і чекати кур'єра. Ідотізм повний. Куди зручніше пошта, куди я можу зайти по дорозі додому і без годин очікування, дзвінків з відривом від лекцій і зустрічей отримати всю кореспонденцію і посилки. Більш того, зазвичай листоноші носять навіть рекомендовані листи і посилки додому, але якщо вас не застануть, то залишають в ящику повідомлення, і ви заберете їх самі на пошті. Йти на угоду з дияволом кур'єрських служб, виділяти на них цілий день і вставати заради них вранці я готовий лише при купівлі великої техніки на зразок холодильника або пральної машини, адже я все одно сам не буду тягнути коробку в квартиру. На щастя, такі покупки бувають лише раз на рік.

Пошта є опорою для онлайн-покупок, причому це навіть найпростіші побутові речі. Можу сказати на своєму прикладі, що навіть живучи в Празі я не нишпорю по аптеках у пошуках рекомендованих стоматологом щіток, я не бігаю стрімголов по будівельним гіпермаркетів в пошуках запчастини для змішувача, я не вибираю іграшки на ДР дитини друзів в іншому кінці Праги - я просто заходжу на чеські аналоги Яндекс.Маркет, Zboži.cz і Heureka.cz , Вибираю відповідний товар за відповідною ціною, замовляю за 5 хвилин онлайн і отримую через день по дорозі додому на своїй пошті. Підкреслюю, якщо раніше я ще так-сяк противився і намагався купувати оффлайн, то тепер я не витрачаю час на марні поїздки по всій Празі - асортимент офлайнових магазинів нікчемний в порівнянні з онлайном. Онлайн-магазинів в Чехії тьма, в них продається все від скотча до конвертів, від побутової техніки до меблів і те, що я живу в Празі, не дає будь-яке перевагу - дуже рідкісний з використовуваних мною вигідних інтернет-магазинів базується в Празі, має безкоштовну видачу зі складу. По суті все інтернет-магазини організовані людьми в малих містах по всій країні. Великі фірми теж організовують логістичні центри поза Праги для зниження витрат - так ноутбук HP з фірмового магазину HP мені везли з Острави. Тому абсолютно все одно хоч для нац. покупок, хоч для eBay , Жив би я в Празі або якомусь селі, доставляється все поштою або кур'єрськими службами і тому однакові умови доставки на території всієї країни.

Адреса гуртожитку

Хоч для отримання, хоч для відправки пошти насамперед потрібно знати адресу свого житла. Поштова адреса гуртожитку в Подебрадах (і для старого , і для нового ):

Jana Opletala 77
290 01 Poděbrady

Адреса гуртожитків «Балморал» і «Осборн» в Маріанські Лазні :

Hlavní třída 390
353 67 Mariánské Lázně

Адреса гуртожитку «Гостіварж» для студентів Гостіваржа , Хлоубетіна і Альбертова :

Weilova 1144/2
102 00 Praha 10

Адреса гуртожитку центру «Кристал» « :

José Martího 407/2
162 00 Praha 6

Номер кімнати не прийнято писати в адресі.

отримання пошти

Якщо ви живете в Подебрадах в гуртожитку , То вся ваша кореспонденція надходить на ресепшн і реєструється в зошиті, записи з виданої студентам кореспонденцією викреслюються.

Хочете дізнатися, чи є у вас пошта - підійдіть на ресепшн і попросіть цю зошит: "Dobrý den, poprosím Vás o sešit s poštou". Перегортуєте останні записи і дивіться, є щось для вас або ваших знайомих. Якщо ви самі не будете питати, то ніхто вам і не скаже. До середини року багатьох студентів на ресепшне вже знають в обличчя і можуть говорити про нову пошту. На мій погляд, досить перевіряти зошит раз в тиждень.

Крім Подебрад подібну практику я не бачив. В інших гуртожитках пошту або вкладають в лотки по номеру кімнати, або за першою літерою прізвища, або просто виставляють на скло ресепшна. Звертаю вашу увагу на те, що при сортуванні по лотках співробітники ресепшн можуть помилятися і тому проявляйте пильність.

У проживають в квартирі обов'язково повинно бути вказано ім'я на поштовій скриньці. Як правило, у ящиків є можливість вставляти листок з іменами, але підійде будь-яка форма написи. Слідкуйте за тим, щоб на вашому ящику було ваше ім'я, тому як якщо листоноша прийшов з листом для Василя Пупкіна і не знайшов жодного "Pupkin" або "Pupkinovi" (сім'я Пупкин) на ящиках в даному будинку, то лист повернеться відправнику. Якщо ви живете в багатоквартирному будинку, то не хвилюйтеся за те, як листоноша знайде потрібний ящик - кожен під'їзд вважається окремим будинком, про це докладніше див. В замітці про кадастр .

звичайні листи

З звичайними листами всі гранично просто, з поступовим зниженням дози у вас в лотку або на ресепшне відразу виявиться лист.

рекомендовані листи

Рекомендований лист відрізняється від звичайного тим, що його видають тільки під підпис. Якщо це якесь просте рекомендований лист і ресепшн готовий ризикувати, то може сам підписати повідомлення, отримати лист і за аналогією зі звичайним листом покласти в ваш лоток або виставити на скло.

У більшості ж випадків ви отримаєте повідомлення і підете з ним на пошту. Типове повідомлення про поштовому відправленні виглядає наступним чином:

Типове повідомлення про поштовому відправленні виглядає наступним чином:

Берете це повідомлення і йдете на вашу пошту, для гуртожитку в Подебрадах це пошта на Jiráskova 740/6, що в парі хвилин від гуртожитку:

Багато відділення перейшли на черзі по номерками, в Подєбрадах теж прийнята ця система, тому на вході тиснемо на "Listovní zásilky - výdej uložených zásilek":

Коли над одним з вікон загориться ваш номерок, то підходьте до нього, вітається і протягуєте повідомлення разом з вашим закордонним паспортом. Нагадую, що ви як іноземці зобов'язані носити з собою закордонний паспорт і картку мед. страховки , а після отримання карти ВНЖ - ще й її. Листоноша попросить вас поставити свій підпис в декількох місцях і видасть конверт.

посилки

З посилками все точь-в-точь як з рекомендованими листами - в ряді випадків посилка виявиться вже на ресепшне, але зазвичай потрібно йти з повідомленням на ту ж пошту, але вибирати на апараті "Balíkové zásilky":

Винятком з цього правила є спец. тип посилок «Посилка на пошту» (чеськ. Balík Na poštu), досить популярна у інтернет-магазинів. В цьому випадку вам доведеться не паперове повідомлення, а СМС з повідомленням - ви підете на пошту, візьмете номерок на "Balíkové zásilky" і покажете або продиктуєте трекінг з СМС.

Якщо посилка була відправлена ​​кур'єрською службою, то вона знову ж іноді може бути отримана ресепшн, а в ряді випадків вам доведеться особисто спускатися на ресепшн. Я настійно рекомендую просити кур'єра залишати посилку на ресепшне, коли він буде вам дзвонити.

Відправка пошти

З відправкою, на жаль, все набагато складніше.

звичайні листи

Звичайне листи (чеськ. Obyčejný dopis) - це такий лист, на яке вам не видають ніякої трекінг, а при доставці його просто кинуть в ящик. Звичайним листом можна відправляти листи, листівки та інші несуттєві речі. Рекомендую звернути увагу на мінуси звичайних листів:

  • багато чехів живуть в своїх будинках, їх поштові ящики у них на вулиці і відправлене звичайною поштою лист може постраждати від вологи в ящику одержувача;
  • другою проблемою є потенційний ризик крадіжки зловмисниками з поштової скриньки, так у моєї знайомої в Німеччині вкрали банківську карту і пін-код до неї;
  • у вас на руках не буде ніякого підтвердження про відправку і тому ви нікому не доведете, що щось відправляли.

З іншого боку, звичайний лист по Чехії варто лише 13 крон замість 29 крон за замовне, а одержувачу гарантовано не доведеться йти на пошту.

Для відправки звичайного листа насамперед слід купити конверт (чеськ. Obálka), для чого я рекомендую йти не на пошту, а в будь-який канцелярський магазин (чеськ. Papírnictví). У канцелярському ви спокійніше і комфортніше підберете те, що вам потрібно. У Подєбрадах цілий ряд таких магазинів і вам цілком підійде, наприклад, фірмовий магазин Koh-i-noor на головній площі .

Чудо-конвертів із зазначенням полів «Кому», «Куди», «індекс» та ін. В Чехії не виробляють і, мабуть, не виробляли ніколи - ті, що продаються конверти не мають ніяких полів. Кожен малий дитина в Чехії знає про те, що, куди і в якому порядку писати, тому що зв'язку з ключовою роллю пошти в життя чехів це такий же базовий навик, як трапеза з виделкою і ножем. Ми не в Чехії роблені, тому запам'ятовуємо: в лівому верхньому полі вказуємо відправника, а в правому нижньому з невеликим відступом - одержувача. Приклад для відправки по Чехії виглядає так:

Приклад для відправки в Росію:

Питання у багатьох і у мене в т.ч. викликали широко поширені в Чехії конверти з 2 смугами з клеєм:

Будь ласка, не треба їх мазати клеєм або мочити! Просто нижню частину прикладаєте до верхньої і вони самі склеюються, бінго!

Найпростішим способом відправити готовий конверт є піти на пошту, взяти номерок на "Listovní zásilky - Jednotlivá podání" (якщо у вас не більше 5 листів) або "Listovní zásilky - Hromadná podání" (більше 5 листів):

Найпростішим способом відправити готовий конверт є піти на пошту, взяти номерок на Listovní zásilky - Jednotlivá podání (якщо у вас не більше 5 листів) або Listovní zásilky - Hromadná podání (більше 5 листів):

Коли підійде ваша черга, то привітаєтеся і скажете "Obyčejné, prosím". На ваші конверти наклеють потрібні марки і повідомлять суму оплати - по Чехії це 13 крон за кожен лист до 50 г, а лист до 50 г в СНД обійдеться в 30 крон.

рекомендовані листи

Рекомендований лист (чеськ. Doporučený dopis) використовується в першу чергу для відправки документів і інших цінних речей, коли вам потрібен трекінг. для пріглашек , нострифікації та інших бюрократичних справ варто вибирати рекомендований лист.

Точь-в-точь за аналогією зі звичайним листом купуєте конверт, підписуєте його, берете точно так же номерок на пошті. Але, по-перше, в вікно разом з листом вам потрібно подати заповнену підтвердження про подачу листа (чеськ. Podací lístek):

Podací lístek):

Бланки підтвердження стоять всюди на пошті, тому що користується ними величезна кількість людей.

По-друге, в вікно ви говорите "Doporučené, prosím". Ваші конверти заберуть, а на підтвердження роздрукують повну інформацію про лист, включаючи трекінг (починається з "RR" і закінчується "CZ") і повернуть вам:

Територією Чехії лист по трекінгу можна відстежувати на сайті Пошти Чехії , А у міжнародних рекомендованих листів інформація про доставку в більшості випадків з'являється на сайтах нац. пошти, в Росії і Україні працює гарантовано.

посилки

Будь-яка посилка починається з упаковки. Відправляти можна в абсолютно будь-якій упаковці, ніяких жорстких вимог не висувається і тому вільно відправляють по країні велосипеди , автомобільні покришки та ін. За Чехії все возять дуже акуратно, але все ж упаковуйте речі з розрахунком на те, що вони можуть впасти будь-яким кутом з висоти 1 м. Якщо своєї худо-бідно виразної коробки у вас немає, зробити ні з чого або не хочеться, то можете купити коробку просто на пошті, асортимент наведений в відповідному розділі сайту пошти . Не залишайте в коробці порожнечі, закладіть їх пухирчатою плівкою , Коштує вона копійки і продається як на пошті, так і Koh-i-noor .

Коробку підписуєте за аналогією з листами, поле про накладене платежі (чеськ. Dobírka) залишаєте порожнім, а поле з оголошеною цінністю (чеськ. Udaná cena) заповнюєте на свій розсуд:

Udaná cena) заповнюєте на свій розсуд:

Можете нести посилку відразу на пошту, а можете зорієнтуватися по ціні - для цього на сайті пошти є калькулятор . Користуватися ним досить просто: потрібно вказати країну одержувача (Cílová země), вага в грамах (Hmotnost zásilky), оголошену вартість (Hodnota obsahu zásilky), необхідність наявності підтвердження про відправку або трекінгу (Potvrdit podání zásilky), довжину (Délka), ширину ( Šířka) і висоту посилки в міліметрах (Výška).

    По суті у вас є 3 варіанти відправлення посилки, поруч для розуміння я привожу ціну за відправку до Росії 1,5 кг коробки 300 × 300 × 100 мм:
  • звичайне відправлення (чеськ. Obyčejná zásilka) - аналог звичайного листа - 330 крон;
  • рекомендоване відправлення (чеськ. Doporučená zásilka) - аналог рекомендованого листа - 368 крон;
  • стандартна посилка (чеськ. Standardní balík) - подається зі спец. бланком, трекінг зобов'язаний працювати онлайн - 499 крон.

На пошті берете номерок на "Balíkové zásilky":

У разі звичайного відправлення не потрібно подавати нічого додатково, до замовного відправленню заповніть підтвердження про подачу як у рекомендованого листа. В обох випадках при відправленні за межі ЄС рекомендую попросити листок декларації змісту посилки (чеськ. Prohlášení o obsahu zásilky), цей маленький листок дозволить уникнути багатьох проблем на митниці країни одержувача. Якщо відправляєте стандартної посилкою, а нерідко всіх відправників посилок оформляють на стандартні посилки, вам дадуть заповнити спец. бланк зеленого кольору.

Лайфхак Пошти Чехії

На основі багатьох років допомоги студентам я маю уявлення про найбільш частих проблеми студентів з поштою і можу підказати кілька зручних рішень.

Переїжджаєте - оформите пересилання

Якщо ви переїхали, але не хочете втратити відправляються на ваш старий адреса листи - оформите пересилання, я докладно писав про неї в окремої замітці . Послуга коштує 182 крони / міс, але однозначно варто нею користуватися до тих пір, поки ви не повідомите усіх важливих потенційним відправникам свою нову адресу.

Їдете, але має прийти лист - оформите довіреність на одного

Якщо ви з якихось причин обов'язково повинні виїхати, але вам може прийти важливе рекомендований лист - сходіть на пошту для отримання дозволу посвідчення адресата (чеськ. Průkaz příjemce) на кого-то, хто залишається. Оформляється посвідчення максимум на 3 роки, в будь-який момент ви можете його анулювати. Видача посвідчення на 1 людину варто лише 61 крону, оформляється відразу при подачі заяви.

На жаль, не 100% листів можна отримати за посвідченням адресата. Деякі дуже-дуже важливі листи позначаються відправником як «Строго в руки адресата» (чеськ. Do vlastních rukou výhradně jen adresáta), цей пункт є в кожному повідомленні і тому перевірити легко.

Прийшов щось важливе, але вас немає на місці - запросите продовження терміну зберігання

У пошти є цілий ряд зручних сервісів і особливо я хочу відзначити продовження терміну зберігання пошти (чеськ. Prodloužení úložní doby pro vyzvednutí již uložené zásilky). В онлайн-формі ви вказуєте ряд даних з повідомлення і термін зберігання безкоштовно продовжується на місяць.

Особисто я цю можливість вважаю крайней, тому що взагалі при від'їзді більш ніж на тиждень слід подавати онлайн-заявку на автоматичне продовження терміну зберігання всієї кореспонденції (чеськ. Prodloužení úložní doby pro vyzvednutí došlých zásilek). Термін зберігання відправлень продовжується на 1 місяць, заявка діє 1 місяць, може бути подана повторно, ніяка оплата не стягується.

Ложкою дьогтю в цій чудовій бочці меду є те, що відправником може бути заборонено продовження терміну зберігання за допомогою доп. послуг "Uložit jen 3 dny» nebo "Uložit jen 10 dní», případně s dispozicí odesílatele "Neprodlužovat úložní dobu». Втім, таких строгих відправників дуже мало і тому з високою часткою ймовірності вам пощастить.

Вам повинно прийти важливе рекомендований лист, але повідомлення все немає - йдіть на пошту самі

Всі рекомендовані листи реєструються в базі даних Пошти Чехії і є цілком нормальною ситуацією, коли людина приходить на пошту на "Listovní zásilky - výdej uložených zásilek" і просить подивитися, чи немає для нього якийсь пошти. Я сам не раз так робив, тому що все буває в цьому житті, а для листоноші це хвилина роботи. Просто не зловживайте і не ходите кожен божий день.

Разом

Користуватися поштою в Чехії дуже легко, просто, зручно і економічно вигідно, тому що за смішні гроші все буде доставлятися всього за добу. Спочатку я був в шоці, коли відправлене в Подебрадах ввечері лист вже на наступний ранок стояло на ресепшне в Маріанські Лазні.

Напевно у вас виникли доп. питання, зауваження до статті - я буду дуже вдячний, тому що стаття описує найбільш затребувані у студентів послуги на мою думку. Можливо, десь потрібно розписати крок докладніше, десь не вистачає опису будь-якої послуги.

Інші замітки по темі

Новости