Інструкція по імміграції в Канаду

  1. Всі професії важливі, не всі професії потрібні
  2. Крок 1. Самооцінка
  3. Крок 2. Подача заяви
  4. Крок 3. Подача повного пакету документів
  5. Крок 4. Медкомісія
  6. Віза
  7. Ціна нового життя
  8. Що потім?
  9. Навіщо ця стаття?
  10. Наостанок - кілька корисних посилань:

Багато в листах запитують мене як виїхати в Канаду - що потрібно, з чого почати, за що хапатися

Багато в листах запитують мене як виїхати в Канаду - що потрібно, з чого почати, за що хапатися? є кілька програм - від біженців, студентів і тимчасової робочої візи до сімейного спонсорства та бізнес-інвестицій. Я можу розповісти лише про ту, в якій дечого розумію - найпопулярнішою серед молодих, здорових і красивих - програмою Federal Skilled Workers - випробуваної на собі, надійної, яка працює і змінила моє життя.

Поки імміграційний процес є для тебе загадкою, на думку спадає все що завгодно: у мене немає зв'язків, недостатньо грошей, я не такий відомий фахівець, щоб мене запросила іноземна компанія, моє освіта не котирується на міжнародному рівні, я не знаю як правильно підготувати документи і подати інформацію про себе.

Коли процес пройдено, все здається гранично ясним: держава розробляло процедуру розгляду імміграційних справ з розрахунком мінімального нервового напруження і особистісного впливу на імміграційних офіцерів - тільки голі факти і цифри. І вам доведеться повірити мені на слово.

Увага: з введенням програми Express Entry процес професійної імміграції в Канаду в значній мірі змінився: зокрема більше дій перенеслося в онлайн і поступово прибрали списки професій, додавши якусь конкурсну складову. Тим ні менш, пост як і раніше актуальний з точки зору ставлення і підходу до цієї бюрократичній системі, який довів свою успішність на моєму прикладі.

Перше і найголовніше правило: відкрийте керівництво на офіційному сайті і зробіть буквально те і тільки те, що там сказано - і ви в Канаді. Ви не повірите, але зробити це набагато складніше ніж здається на перший погляд і тільки лише з однієї причини: люди бояться і сумніваються в кожній своїй дії - тільки й усього. Якщо точно і буквально слідувати офіційного керівництва, то дуже складно облажаться - це головне, що ви повинні винести з цього поста. А ще те, що час - ваш ворог: чим довше ви тягнете з подачею, тим менше у вас шансів.

Всі професії важливі, не всі професії потрібні

Так, власне, «чи візьмуть мене»?
На щастя для всіх, перший крок імміграційного процесу - оцінка власних можливостей. Це безкоштовно, досить просто і за рік-два можна підвищити шанси, знаючи свої слабкі місця.

Перше і саме проблематичне - з 2007 року був введений список професій, які потрібні країні. Список раз в рік оновлюється, але з кожним разом він худне і все більше обтяжує до медсестрам, слюсарям, кухарям і іншими виконавчими і не hi-tech професіями. Якщо згадати віршик про те як пахнуть ремесла, то нині затребувані тільки найароматніші.

Так в 2010 році з нього пропала єдина надія айтішників, мали можливість податися як, управлінець - скажімо, технічний або арт-директор, менеджер проектів або глава відділу, ніж всі і користувалися. Але в кожному новому оновленні може статися чудо. Я старався стежити за всіма змінами до тих пір, поки не ввели конкурсну програму Express Entry і дозволили все професії, що вимагають кваліфікації.

На той же момент, якщо вашої професії не було в списку, ви могли тільки сподіватися і чекати змін (зазвичай щось змінюють у квітні, якщо що) або добитися запрошення від канадської компанії, тут я вам не порадник - вже не знаю, що потрібно зробити, щоб компанія захотіла брати на себе такий головняк. Хоча ні, знаю - можна перемогти в міжнародному конкурсі. Можна також спробувати щастя в інших провінціях - у франкомовному Квебеку або по провінційною програмою в якомусь північному Саскачевані, наприклад, трохи менш суворий відбір.

Інформація по Квебеку: http: //www.immigration-quebec.gouv.qc.ca...

Крок 1. Самооцінка

Якщо професія - в списку, то наступний крок - оцінка шансів.

Система дискретна, сто бальна. Прохідний бал - 67. На бали впливають досвід роботи - максимум 21 бал, освіту (ступінь і загальна тривалість) - до 25 балів, знання англійської та французької - до 24 балів, вік - до 10 балів, запрошення на роботу - 10 балів і освіту чоловіка, родичі в Канаді та ін. - до 10 балів.

Вважаємо свої бали (так, мова доведеться поки порахувати орієнтовно, можна пройти приклад тестів IELTS і TEF будинку) і якщо набираємо 67, а краще - з запасом, то подається бігом, поки професія не пропала зі списку. Якщо немає - можна піти на другу вищу, мовні курси і, перевірено, за півтора року набрати додатково 4-5 балів. Разом я подавався з 73.

Кажуть, у імміграційних офіцерів є ще квота бонусних балів, ходила інформація, що аж до 10 або 12, які вони можуть вам додати за стаж шлюбу або наявність дитини, але таку інформацію у своїй справі важко якщо не неможливо дізнатися.

Далі вам знадобляться не те, щоб гроші, але, по крайней мере кошти, доказ володіння якими ви можете пред'явити в розмірі від $ 11,115 на заявника і плюс декілька тисяч на кожного, хто їде з вами. До 2007 року оцінка квартири із заявою, що ви її продасте прокатувала, як потім - не знаю, вірняк спосіб - показати суму на рахунку в банку. Ніхто сильно не перевіряє джерело коштів, головне - їх наявність.

Крок 2. Подача заяви

Після цього етапу процес сам рухається по рейках - рулить ви більше не можете, повинні тільки підкидати дрова в топку. Ну і дивитися, щоб з рейок не зійти. Тому тільки на цьому етапі вам варто викластися.

Потрібно піти здати мовні тести - IELTS з англійської та, якщо знаєте французький - TEF ( тут - цілий пост про те, як я здавав екзамени з мов). Кожна спроба коштує близько 100 €, здавати можна скільки завгодно (поки не наберете бажаний бал, наприклад). Але врахуйте, що якщо IELTS в Києві приймається щотижня і кожного разу його здає більше сотні людей, то TEF приймають лише 2 рази на рік і в 2008-2009 його всього в Україні здавали четверо включаючи мене. На IELTS багато дамочки вже добре один одного знають - вони беруть старанністю. З такою ж періодичністю і таким же успіхом тут в Канаді люди купують лотереї.

Отже спочатку ви не шлете ніяких документів. Все, що потрібно - заповнити форми (IMM5612, IMM0008 з додатками, IMM5669 , IMM5406 та інші, які вимагає ваша сімейна ситуація), де вказується контактна інформація та всі дані щодо нарахування балів. Всі форми скачується лише з офіційного сайту, (список вище наведений виключно для прикладу, завжди звіряйтеся з офіційним сайтом), а тепер частина з них і зовсім переїхала в веб. Всього на першому етапі виходить близько 4-5 різних форм, правда, половина з них - по копії на кожного члена сім'ї. Інформація багато в чому повторюється від форми до форми.

UPD: C 2010 року в центральний офіс CIC (в Сіднеї, Нова Скотія) необхідно надсилати копії основних документів, оригінали мовних тестів, довідку про несудимість і все те, що на момент моєї подачі в 2009 р досилають пізніше в посольство.

А з 2014 року попередньо основна інформація заповнюється на сайті.

Заповнюється все прямо в Acrobat Reader і друкується. Те, що не виходить заповнити на комп'ютері пропускаєте і потім вписуєте ручкою. З липня 2011 найголовніша форма - [ IMM 0008 ] - повинна ще сама створити і бар-код, який теж потрібно роздрукувати - з листопада 2011 року заяви без нього розглядатися не будуть.

При заповненні часто виникає питання: як в форму, зроблену за образом і подобою канадського суспільства вписати, скажімо, військову кафедру або що ви прожили 3 роки в гуртожитку або що країни, в якій ви народилися, більше немає або що у вас ступінь магістра, але всього 5 років вищої освіти або що класів було 11 але років - тільки 10. Це нікому, скажу я вам, справи немає до вашої важкої дитинства: Военка - НЕ служба, будь-який рік освіти за яке є диплом або атестат - в рахунок, з Україною і УРСР самі розберуться. Просто прямо відповідайте на поставлені питання і тільки.

Вкладаєте копію закордонних паспортів, фотографії, дві самоклейки з вашою адресою (довелося пошукати, але у нашого офіс-менеджера було). Money Order на $ 550 з кожного дорослого і $ 150 з дитини (в Україні добути їх не реально, просили зробити друзів в Канаді).

перевіряєте по чек-листу , Що все що потрібно вклали і все це відправляєте за адресою в Сіднеї, Нова Скотія (так, є таке місто в Канаді, навіть два - не потрібно нічого слати до Австралії):

Citizenship & Immigration Canada Federal Skilled Worker Centralized Intake Office
PO BOX 7500
Sydney, NS B1P 0A9 Canada

Не важливо, звідки ви подали і куди - слати все одно за цією адресою! Тут запороти можна але складно - в центральному офісі імміграційної служби в Сіднеї перевіряють тільки що заявлена ​​вами професія - в списку і бали сходяться з прохідним. Ці хлопці (в моєму випадку - через місяць) дадуть вам електронною поштою (а кому-то звичайною, а були разі що і зовсім не доходила інформація), що ви потрапляєте в список професій і справа поставлена ​​в чергу і йому присвоєно номер. У вас є 4 місяці на те, щоб передати в посольство Канади в вашій країні (в нашому випадку - в посольство Канади в Києві ) Всі документи, які підтверджують те, що ви написали.

We have assessed your declared occupations against the list of eligible occupations identified by the Minister of Citizenship , Immigration and Multiculturalism and published in the Canada Gazette on 28 November 2008. Your application is being recommended for further assessment by a visa office . You are therefore requested to submit a full application to the following visa office :

The Canadian Embassy
Immigration Section
PO Box 200
Kyiv, 01901
Ukraine

The Visa Office will make a final determination of your eligibility for processing on the basis of the information and documentation you provide. Any future correspondence should be sent to the visa office. Your reference number is located below the date of this letter. You must quote this reference number in any future correspondence. If you submitted original supporting documents, these are being returned to you by mail as you may be required to submit these with your full application.

Тепер ви можете логінитися на сайті і дивитися стан процесу . Коли весь процес пройдено, ваш статус буде виглядати якось так, хоча на додавання кожного рядка йдуть місяці:

Кожен з цих пунктів вистражданий і гідний відкриття пляшки з шампанським.
Вони один за одним повільно додаються по мірі проходження процесу.
Кожен день ви телефонуєте додому або вам телефонують зі словами: «ну що, не змінився статус?» - немає ... поки.

Крок 3. Подача повного пакету документів

UPD: Після 2010 року цей етап став частиною попереднього і все шле в Сідней разом з першою заявою.

Це був самий божевільний етап - потрібно перевести на англійську або французьку і запевнити всі документи - дипломи з додатками, свідоцтва народжень, шлюбів і смертей, взяти листи, що підтверджує вашу роботу у всіх компаніях, де ви працювали і перевести їх теж якщо буде потрібно (я економив на перекладача і відразу робив їх англійською якщо виходило домовитися), сертифікати, довідки про несудимість, сфотографуватися і все це відправити, на цей раз - в посольство Канади в вашій країні.

Тут я зібрав всі папірці які взагалі є: від свідоцтв про народження і аж до трудових книжок (які, до речі, нікому з того моменту більше були не цікаві) і відніс до перекладача. Звичайно, фізично я і сам міг би перевести все це, але є певні вимоги до перекладача (повинен бути сертифікований, який приніс клятву Гіппократа перекладачів, мовляв, «переводи і не нашкодь»), нотаріально завірені і всяко красиві.

У Харкові за рекомендаціями знайшов непоганого перекладача, ніби як відомого і шанованого, а також має досвід роботи саме для Канади, що тоді мені здавалося важливим. Все пройшло не те щоб зовсім без косяків, але нічого непоправного. Він, до того ж, сам займався запевненням перекладів, так що все дуже просто: на вході всі мої папірці і $ 300, на виході - все, що мені коли-небудь може знадобитися в трьох екземпляряах. Як би там не було, поділюся контактами в Харкові:

Либин Євген Шарловіч
Харків, БТІ 2-ий поверх
пл. Рози Люксембург 4, офф.8
(057) 764-5343, (050) 975-2947

Про кількість копій перекладів: ніколи мені не знадобилося більше однієї копії, оригінальний (завірений) переклад завжди повертають. Тому можете сміливо робити одну, максимум дві копії кожного документа крім ... свідоцтва про народження дитини якщо є. Цей був досить часто затребуваний і пошарпаний, хтось навіть розшив завірене скріплення. Тому цих робіть по три копії.

Тут було найбільше запитань: які документи потрібні, які ні. Відповідь дуже проста і криється в офіційному керівництві: потрібні ті документи, які там написані . Наприклад, для підтвердження досвіду роботи потрібні рекомендаційні листи а не ваша трудова книжка бо так написано і так робиться в Канаді. Інша справа, якщо фірма закрилася, а всі співробітники померли, тоді ви можете показати стаж на трудовий бо інакше - ніяк.

Я брав рекомендації з 3-х місць роботи включаючи поточний і, на мій подив, ніде не зустрів небажання допомогти, не кажучи вже про зворотне, на кшталт вставити палицю в колесо.

Далі до перекладів потрібно додати оригінали сертифікатів IELTS і / або TEF і документів малої цінності (як то листи з робіт, довідка про несудимість), необхідні форми в лапи кур'єру або самостійно відвезти в посольство в Москві, Києві чи що вам ближче. Вас повідомлять про отримання і скажуть чекати.

Це повинно навести вас на деякі думки про збір документів: оскільки я документи віддавав особисто (параноїк, ага), вони при мені пройшлися по чекліст і все, що було відсебеньками (сертифікат перекладача, невеликий твір (cover letter) і інше сміття, яке не вказане в керівництві) тут же мені повернули не дивлячись. Взяли тільки все необхідне і достатнє.

Після розгляду документів (а вони повинні підтверджувати всю заявлену вами інформацію, яку ви посилали на самому початку в Сідней) повинен бути етап інтерв'ю в посольстві, але в 2009-му році практично нікого, хто подавався по FSWP не викликали на інтерв'ю - замість цього надсилали т.зв. Interview Waiver (відмова від інтерв'ю) і відразу медформу.

Так і ми, прочекавши трохи більше місяця, повертаючись зі святкування 3-го Дня народження сина, в поштовій скриньці ми знайшли конвертик щастя з київської Марочко, в якому сказано, що нам потрібно зателефонувати до Києва і домовитися про проходження медкомісії. Interview Waiver, Ура! Зазвичай люди цього етапу трохи більше чекають і відмова після нього вкрай рідко вже дають.

Крок 4. Медкомісія

У листі детально описано все, що вам потрібно зробити: на який номер телефонувати, що з собою брати, в тому числі і скільки грошей.

Телефонуйте, призначаєте день, їдете в Міжнародну Організацію з Міграції (МОМ) в столицю вашої Батьківщини, в даному випадку це був Київ. Берете з собою кілька сотень грошей в USD - МОМ приймає оплату тільки ними, огляд коштує близько $ 550 на сім'ю з трьох осіб, оплачується там же готівкою при реєстрації і тільки доларами. Здаєте: кров, сечу, флюорографію, вага, зріст, зір, хірурга, невропатолога на предмет соціально небезпечних захворювань. Вас розглядають не надто прискіпливо, боятися не варто - а то не вийде пописати в баночку. Якщо я на антибіотиках після гаймориту пройшов, то вам потрібно вже зовсім запустити себе щоб не пройти. Питають про татуювання, соціально небезпечні хвороби, історії хвороби і т.д, нічого незвичайного.

На все йде близько 4 годин. Діти половину процедур - ті, що пов'язані зі взяттям аналізом і рентгеном - не проходять. Для них є дитяча кімната, ми поступили розумно, взявши з собою бабусю доглядати за дитиною поки ми бігаємо по кабінетах, рекомендую.

Крім цього з собою обов'язково потрібно мати ще з сотню доларів в запасі - нам довелося робити повторну флюорографію, без ліфчика, а вона коштує додатково $ 20, причому платить модель!

Віза

Після медицини ви нічого не робите. Лікар складає вашу карту і разом зі знімком флюорографії шле в Лондон, де це все вивчають і шлють висновок в посольство. Зазвичай через 2-3 тижні, а в нашому випадку - через місяць на електронну пошту падають два листи з темою Re: final decision і у вас серце вже б'ється так, що ні одну медкомісію не пройшли б, коли ви, нарешті, дочитувати до слів :

We are pleased to advise you that we have completed the processing of your application. We may issue immigrant visas to you and your accompanying dependents ...

Все, ваше життя, якою ви її знали, тільки що закінчилася.

Тепер знову потрібно сплатити $ 490 з кожного дорослого - на цей раз можна у відділенні одного з дружніх банків, у яких є спеціальна квитанція про цей платіж. Здається, це був ProCredit Банк. Але ці гроші вже мчать з радістю.

Термін дії візи залежить від дати проходження медкомісії: її результати дійсні рівно рік і в'їхати в країну вам потрібно день в день до закінчення цього терміну. У нас це було близько 9 місяців з моменту отримання віз, але зайняло менше трьох.

На цьому етапі в розпал виборів виявилося, що дитині терміново потрібен закордонний паспорт щоб туди поставити візу. Піднявши на вуха весь ОВІР і зробивши аж два паспорти з різними варіантами написання прізвища (слава нашої бюрократії), з'ясувалося, що, з одного боку паспорт-то і потрібно, але якщо немає, то можна і в паспорт батьків поставити. Ну що ж, принаймні, весь місяць, відведений нам на отримання віз ми були чимось зайняті.

Ціна нового життя

Весь імміграційний процес за двох дорослих і дитини обійшовся приблизно в $ 3,850:

  1. Тести англійської та французької - ~ $ 250
  2. Processing Fee (за Попередній рассмотр заяви) - $ 1,250
  3. Переклад всех документів - ~ $ 300
  4. Медкомісія - $ 570
  5. Right of Permanent Residence Fee (за візи) - $ 980
  6. Кур'єрські та поштові витрати - ~ $ 50
  7. КОМІСІЇ за Грошові перекази (окремий випадок) - ~ $ 150
  8. Ж / д квитки - ~ $ 300

Чотири рази їздив до Києва: 1) на здачу французького, 2) на здачу англійської, 3) відвозив повний пакет документів особисто (не обов'язково, окремий випадок) і 4) на медкомісію всією сім'єю плюс теща щоб доглядати за дитиною.

Один раз їздив в Москву - відкривати рахунок в канадському банку (не обов'язково, окремий випадок, знову ж).

Плюс авіаквитки - ~ $ 1,500 на трьох - вдало попалася акція неіснуючого більше Аеросвіту.

Що потім?

Після продажу квартири перед імміграцією всі речі довелося скласти в одній кімнаті

Продаєте рухомість і нерухомість, завалюють родичів своїм мотлохом, купуєте квитки, домовляєтеся про винаймання житла тут, в Канаді. І вперед - все тільки починається. Переліт, облаштування, реєстрація в Канаді - це вже зовсім інша історія.

Навіщо ця стаття?

Тепер мені простіше відповідати на ваші листи: думки впорядковані, цифри зафіксовані, при бажанні можу послати ... сюди. Крім того, я хочу щоб ви віддалилися від екрану на метр і зрозуміли, що все сказане вище так чи інакше може бути застосовано до інших країн. Нюанси, форми і адреси відрізняються, але система працює в приблизно такому ж вигляді і для Австралії і для Нової Зеландії, і для багатьох інших країн.

Наприклад, ось інформація про імміграцію до Австралії на їх сайті, аналогічному канадському. Ці папірці, які ви можете надіслати будь-яким з них дійсно майже нічого вам не варті, але можуть докорінно змінити ваше життя. І можна все розрахувати ще до подачі так, що везіння буде абсолютно ні до чого - вам може перешкодити тільки катастрофічне невезіння.

Наостанок - кілька корисних посилань:

  1. Сторінка, яка повинна стати вашої домашньої на весь час процесу .
  2. Часті питання читачів по імміграції

Навіщо ця стаття?
Кожен день ви телефонуєте додому або вам телефонують зі словами: «ну що, не змінився статус?
Що потім?
Навіщо ця стаття?

Новости