Інтернет для електрика

Ще зовсім недавно спеціалізовані електротехнічні журнали були доступні тільки в бібліотеках і за передплатою. Як в даний час, так і раніше, підписка на журнали була вельми дорога. З цієї причини не завжди були доступні потрібні видання.

Бурхливий розвиток комунікацій і інформаційних технологій дозволило використовувати абсолютно нові форми інформаційного забезпечення. Завдяки Інтернету тепер у нас всіх є можливість читати електротехнічну періодику будинку на комп'ютері.

Дуже багато електротехнічні журнали в наш час видаються як в паперовій так і в електронній формі. З електронними виданнями працювати набагато зручніше. Вони доступні з будь-якого місця, де є вихід в Інтернет. Використання електронних версій журналів дозволяє проводити масштабні пошуки за певними тематиками. При цьому проглядається велика кількість журналів і результати пошуку виходять, як ніколи повними.

Зараз практично всі живі електротехнічні журнали мають свої сайти в Інтернеті. Так, зміст цих сайтів дуже різний. У деяких випадках це просто - сайт візитка з інформацією про журнал і даними для підписки, на інших сайтах публікуються змісту номерів і анонси статей, ну і ідеальний варіант коли в Інтернеті знаходяться повнотекстові архіви всіх номерів журналу. На щастя, третій варіант останнім часом зустрічається все частіше і частіше.

У цій статті я спробую зібрати список відомих мені журналів, так чи інакше пов'язаних з електротехнікою і електроенергетикою, що надають безкоштовний доступ на своїх офіційних сайтах до інформації, яка публікується в паперових версіях журналу.

Відразу хочу відзначити, що в Інтернеті завдяки діяльності всіляких піратів можна знайти багато електронних копій журналів ніяк не пов'язаних з офіційними сайтами. Це і електронні версії журналів "Енергетик", "Електроцех", "ЕнергоЕксперт", "Релейщик", і цілі річні підшивки журналу "Електричні станції". З огляду на те, що всі ці журнали поширюються незаконно без бажання видавництв, посилання на них давати не буду. Обмежуся тільки списком журналів мають офіційні електронні версії.

Буду радий, якщо у когось виникне бажання доповнити цей список. Можливо що про кого-то я забув і щось упустив. Не соромтеся, залишайте коментарі!

Список електротехнічних журналів мають електронні версії:

Посилання ведуть на архів номерів.

"Новини електротехніки" - Загальноросійський повноколірний журнал, галузеве інформаційно-довідкове видання. У центрі уваги - розвиток електротехніки: динаміка, досягнення, проблеми. На сайті - архів журналу з 2000 по 2009 рр.

"Енергетика і промисловість Росії" - провідна газета енергетичної галузі країни. Вперше газета побачила світ в 2000 році. На сайті повнотекстовий архів газети.

"Ринок електротехніки" - Журнал-довідник. Надає професійні матеріали статейного характеру, що стосуються електротехнічного ринку в цілому і окремих його галузей зокрема, в поєднанні з галузевим довідником, що включає в себе інформацію про компанії, що діють на цьому ринку. На сайті журналу - архів за 2006 - 2009 рр.

"Радіоаматор-електрик" - спеціалізоване ділове видання, в якому публікуються актуальні матеріали по електроенергетиці та електротехніці, огляди ринку, інтерв'ю, новини і анонси майбутніх подій. На сайті - окремі статті з журналу, а в архіві - тільки зміст усіх номерів.

"Енергобезпека і енергозбереження" - практичний посібник для фахівців енергетичної галузі. На сайті - архів номерів за 2005 - 2009 рр. До 2-го півріччя 2008 року журнал носив назву Енергобезпека в документах і фактах.

"КАБЕЛЬ-news" - незалежне видання про кабель і людей, про підприємства і кабельній техніці, про теорію і практику виробництва, про продажі і придбання. Архів окремих статей в PDF за 2009 рік.

«Електротехнічні комплекси та системи управління» - журнал публікує авторські статті, огляди, короткі повідомлення, інтерв'ю з актуальних питань електротехніки, електромеханіки, електроенергетики. На сайті архів журналу за 2006 - 2009 р Окремо кожна стаття в PDF.

"Електромагазін" - рекламно-інформаційне видання по електроніці, електротехніці та енергетиці, а також в суміжних областях від рекламного агентства «Четвертий Рим». На сайті - архів журналу за 2005 - 2209 рр.

«ЕЛЕКТРО. Електротехніка, електроенергетика, електротехнічна промисловість »- в журналі висвітлюються проблеми, пов'язані з розвитком сучасної електроенергетики, розглядаються питання екології, ресурсо- та енергозбереження. На сайті - архів журналів за 2000 - 2008 рік, номери в PDF, 6 номерів за рік, за 2009 -й рік - тільки зміст номерів.

"Енергоринок" - в журналі публікуються теоретичні і практичні матеріали про найбільш гострі проблеми електроенергетики та статті, що відображають успішний досвід роботи компаній. На сайті архів статей журналу за 2004 - 2009 рр. Для доступу до статей потрібна реєстрація на сайті.

"Енергонагляд і безпеку" - Офіційне інформаційне видання Ростехнагляду з питань державного енергетичного нагляду. Видається з 1996 р На сайті архів номерів журналу за 2004 - 2009 рр.

"Техніка без небезпеки" - виробничо-практичний і науково-технічний журнал для всіх, кому не байдужа безпека життєдіяльності як окремих людей, так і людства в цілому. На сайті - архів статей за 2003 - 2009-й рік. Статті дані в повному обсязі. Статті в повному обсязі можна прочитати тільки в самому журналі.

"Електричні сторінки" - рекламно-інформаційний огляд. На сайті - архів статей з журналу за 2006 - 2008 рр.

«Новини Приводной Техніки» - провідне всеросійське інформаційне видання приводний тематики. На сторінках газети публікуються матеріали, присвячені керованого електроприводу, енергозберігаючим технологіям, досвіду застосування нових зразків техніки. На сайті - повнотекстовий архів газети з 2001 р

"Ізмереніе.RU" - знайомить читачів з новим обладнанням і технологіями в області обліку всіх видів енергоресурсів, досвідом експлуатації сучасного обладнання в різних куточках і на різних підприємствах Росії і СНД. Журнал "Ізмереніе.RU" став наступником газети "Нові рішення в обліку електроенергії", яка випускалася з 1998 р

«Оперативне управління в електроенергетиці. Підготовка персоналу та підтримання його кваліфікації »- Журнал для оперативного персоналу енергетики Росії і СНД. На сайті - 4 номера журналу в PDF.

"Енергетика і Право" - інформаційно-правове видання, присвячене правовим аспектам розвитку електроенергетики в Росії і за кордоном. На сайті архів статей з журналу в PDF за 2007 - 2009 рр.

"Світова енергетика" - Незалежний щомісячний діловий журнал «Світова енергетика» видається з 2003 року в Москві. Засновник і видавець - Видавничий дім «БізнесТайм». На сайті архів номерів за 2005 - 2009 рр.

"Сучасні технології автоматизації" ( "СТА") - це журнал для кваліфікованих фахівців, що працюють в сфері промислової автоматизації та інших суміжних областях. На сайті - архів статей в PDF за 1996 - 2009 рр.

"Датчики та системи" - науково-технічний і виробничий журнал. В архіві - окремі статті з журналу за 2008 - 2009 рр. в форматі PDF.

"PRO електрику" - журнал для тих хто не боїться напруги! Білоруський електротехнічний журнал від рекламного агентства "Фокус-група". Відрізняється дуже оригінальними обкладинками з красивими напівоголеними дівчатами. Ксенія Собчак назвала його "найеротичнішим білоруським журналом". Раніше на сайті був архів окремих номерів, тепер він чомусь не працює. Сподіваюся, що це тимчасово. Ну а поки можна подивитися зміст усіх номерів журналу, ну і помилуватися на дівчат :-)

Ще зовсім недавно спеціалізовані електротехнічні журнали були доступні тільки в бібліотеках і за передплатою

Новости