Інтерв'ю: Тигран Нерсисян, президент і співвласник "Бородіно"


«Бородіно» починає атаку на нові ринки
"Бородіно" - одна з найбільш закритих компаній в харчовій промисловості. Компанія відома своєю незвичайною стратегією: вона присутня більш ніж в 10 сегментах ринку продуктів харчування, але ніде не є великим гравцем. Про те, як це вийшло, кореспонденту "Бізнесу" Олександру Демчуку розповів в своєму першому інтерв'ю президент і співвласник "Бородіно" Тигран Нерсисян.

- Які основні фінансові показники "Бородіно"? - Наша виручка в 2003 році склала $ 225 млн, в 2004-му - $ 275 млн. EBITDA стабільно становить 15-20%, чистий прибуток - 8-10%.
- Хто основні акціонери компанії? - Приватні особи, їх імена ми не розкриваємо, можу тільки сказати, що один з найбільших акціонерів - я.
- Яку частку займаєте на основних ринках, де присутні? - У сегменті безалкогольних напоїв - близько 20%, САК- 15%, соки - тільки 2-3%, "кондитерка" - 4-5%, овочева консервація - 5-6%. Частку по морозиву ми оцінюємо в 6-7%. Морозиво і соки - нові для нас ринки, на них ми два-три роки, але збираємося серйозно розвивати.
- Як вийшло, що група "Бородіно" стала багатопрофільним холдингом? - Стратегія глибоко інтегрованої корпорації з'явилася ще в 1960-і роки на Заході. В "Бородіно" вона зводиться до того, що кожен новий сегмент, в який виходить компанія, забезпечується тими, де вона вже представлена. Так, у нас є власне виробництво морозива, в якому використовується молоко і масло. Для забезпечення сировиною свого морозива бізнесу ми купили молочний комбінат, 70% випуску якого припадає на забезпечення нашого виробництва морозива, а решта 30% продаємо на відкритому ринку. Сам молокозавод, в свою чергу, забезпечується на 30-40% нашими фермерськими господарствами в Білгородській області. Фермерському напрямом "Бородіно" всього рік, а в подальшому ми плануємо перейти в виробництві молока повністю на власну сировину. Компанія дотримується чіткого плану: забезпечувати себе на 95% сировинними ресурсами. Візьмемо "кондитерку". Маємо на виході коробку цукерок. У ній дизайн упаковки зроблений дизайнерської рекламною компанією "Бородіно", форми для цукерок і пакувальна плівка - пластмасовим дивізіоном "Бородіно", дизайн форм цукерок - конструкторським бюро "Бородіно", друк упаковки - поліграфічним комбінатом "Бородіно", виробничі лінії кондитерських цехів теж робимо самі на власному машинобудівному заводі "Бормаш".
- Як ви будуєте дистрибуцію, адже в кожному сегменті свої вимоги до логістики і зберігання товарів? - На 50% дистрибуцією займаємося самі. У восьми регіонах у нас свої торгові доми, через які ми виробляємо прямі продажі. Автопарк нашого логістичного дивізіону налічує понад 600 великовантажних автомобілів і близько 250 трьох-Чотиритонний вантажівок. Половину нашої дистрибуції покривають найбільші дистриб'юторські компанії кожного сегмента.
- В які сегменти плануєте вийти найближчим часом? - кетчуп і майонезу. Збираємося почати виробництво в листопаді-грудні 2005 року, в гіршому випадку - в лютому 2006-го. Вибір цього сегмента знову обумовлений тим, що у нас є своя сировина. "Бородіно" - один з найбільших постачальників томатної пасти в Росію: у нас є свій завод в Вірменії, який виробляє до 10 тис. Тонн томатної пасти в рік (при загальному обсязі ринку 60-70 тис. Тонн щорічно), з якої ми до сих пір виробляли тільки соки.
- Де будете виробляти кетчуп і майонез? - Це точно буде власна площадка, поки у нас є кілька незайнятих, вирішуємо, яка з них більше підійде для нашого кетчупного виробництва: в Підмосков'ї, Калузької області або в південних регіонах країни. Ми дуже тонко підходимо до вирішення цього завдання, адже відразу плануємо виходити на великі обсяги виробництва (20-25 тис. Тонн кетчупу в рік і приблизно 7 тис. Тонн майонезу), тому розташування заводу грає величезну роль.
- Нещодавно компанія зацікавилася і сектором комерційної нерухомості, почавши будівництво бізнес-центру на місці свого колишнього заводу в Москві. - Це скоріше вимушений хід. У 2002 році мерія Москви поставила умову про реабілітацію площі заводу з виробництва слабоалкогольних напоїв. В екологічному плані завод був не дуже сприятливим, у виробництві використовувався аміак, відходів було багато. А для центру Москви це неприйнятно. Перед нами стояв вибір - самим переносити виробництво або чекати виділену містом новий майданчик за межею столиці. Зупинилися на першому варіанті. Тепер на місці колишнього заводу на Русаковской набережній буде готельний бізнес-комплекс загальною площею 80 тис. Кв. м і територією в 2,7 га. Річний оборот цього майданчика, за нашими прогнозами, складе від $ 25-30 млн. Тут, до речі, ми теж намагаємося привести все до "формулою 95%". У центрі буде власна теплоелектростанція, і, купуючи лише газ, ми будемо виробляти електрику, тепло, лід і воду.
Мипланіруем і далі розвивати цей напрям. Наступним проектом буде унікальний торгово-готельний комплекс площею 150 тис.
кв. м в Нижньогородській області. Проект вже майже готовий, почати будівництво збираємося десь в лютому 2006 року.
- Чому "Бородіно" так мало вкладає в просування? - Сукупний рекламний бюджет всіх наших категорій становить $ 2-2,5 млн на рік.
Нам просто не вистачає коштів. Адже на ринку зараз багато компаній роблять? Беруть в оренду виробничі площі, сировина - в борг, виробляють і продають. Таким чином, на виробництво витрачається $ 100-150 тис., А на рекламу можуть викладати $ 2-2,5 млн. У нас же зовсім інший підхід. Ми вивчаємо цикл виробництва і весь його беремо на себе. Будівництво, виробництво, транспорт, офіс, управління - все це вимагає колосальних витрат.
Що залишається, йде на рекламу.
- Чи не збираєтеся продавати частину бізнесу іноземцям? - Пропозиції постійно є, але поки серйозно їх не розглядаємо. У кожної справи є певна етап, до якого ти його повинен довести. Поки він не настав.
- А IPO не плануєте? - Зараз ведемо переговори з "Трійкою Діалог" і "Траст", які можуть стати нашими консультантами. Сам вихід на IPO плануємо в першому кварталі 2006 року, раніше нам складно розміститися, тому що в 2004 році у нас було багато придбань: машинобудівні і харчові виробничі майданчики (наприклад, Свалявський машинобудівний завод.- "Бізнес"). Всі фінансові і юридичні бази нових підприємств потрібно було привести до стандартів компанії, а їх, у свою чергу, до європейських.

ГРУПА КОМПАНІЙ «БОРОДИНО» включає два дивізіони - продуктовий і виробничий. У перший входять завод «Спасо-Бородінський води», (Можайськ), завод «Русское морозиво» (Калузька область), Кондровскій м'ясокомбінат, фабрика «КавМінВоди», кондитерська фабрика «Слов'янка» (Волгоград), ВАТ «Сир-молоко» (г . Грайворон), завод «Бородіно-Оренбург» з виробництва соків і мінеральних вод, «Бородіно-Вірменія» - підприємство з виробництва соків і мінеральних вод, кілька колгоспів в Можайському районі Московської області. А також завод з переробки і виробництва полімерної продукції. Виробничий дивізіон включає в себе ВАТ «Савеловський машинобудівний завод» - виробництво токарно-фрезерного обладнання і обробних центрів (Тверська область), ТОВ «Бормаш» - завод з виробництва харчового обладнання (м Кимри Тверській області), МАТО - Можайское автотранспортне об'єднання (г . Можайськ), Мединський завод будівельних матеріалів (м Мединь Калузької області), ТОВ «Борпак» - підприємство з продажу харчового обладнання та металевих меблів, вироблених на Свалявському машинобудівному заводі (м Миті і); ТОВ «Нова рекламна компанія» - дизайн-студія, виробництво зовнішньої реклами (м Митищі); Поліграфічне виробництво (м Можайськ); Будівельна фірма «Бородіно-буд» (Москва); «ЕйБіЕмСофт» - розробка програмного забезпечення (Вірменія).


Ділова газета "Бізнес" 14.09.2005
Які основні фінансові показники "Бородіно"?
Хто основні акціонери компанії?
Яку частку займаєте на основних ринках, де присутні?
Як вийшло, що група "Бородіно" стала багатопрофільним холдингом?
Як ви будуєте дистрибуцію, адже в кожному сегменті свої вимоги до логістики і зберігання товарів?
В які сегменти плануєте вийти найближчим часом?
Де будете виробляти кетчуп і майонез?
Чому "Бородіно" так мало вкладає в просування?
Адже на ринку зараз багато компаній роблять?
Чи не збираєтеся продавати частину бізнесу іноземцям?

Новости