Інтерв'ю з директором проекту цеху «Висота 239» ЧТПЗ Валентином Тазетдінова

04 травня 2011

Суперсучасний цех «Висота 239»

- Металургійна громадськість активно обговорює поява унікального промислового об'єкта - суперсучасного цеху «Висота 239». Кому він зобов'язаний своїм особливим дизайном і незвичайною назвою? Як виникла ідея створити цех, в якому навіть ростуть дерева ?!

- Компанія спочатку була націлена створити такий цех, який би відповідав не тільки стратегічним цілям збільшення частки присутності на трубному ринку, а й став принципово новим рішенням в такій консервативній, здавалося б, галузі, як металургія. Спочатку ми відповіли на питання про те, що хочемо отримати? Найсучасніше виробництво одношовних труб великого діаметра, здатне задовольнити будь-які, в тому числі перспективні вимоги ринку. На цьому етапі було обрано для цеху світовий постачальник обладнання SMS Meer (Німеччина). Ми вирішили також відмовитися від досить характерного для Росії, так і для країн Європи теж, способу економії витрат - розміщення нового обладнання в старих стінах. Так у нас з'явилися партнери-дизайнери. Спільними зусиллями були створені різні варіанти візуального рішення цеху. Вибрали найкращий: з піднятою над робочою площею цеху центральної галереєю, зі скляними офісами, з живими лавровими деревами і білої спецодягом.
Нам здалося очевидним, що нове виробництво з сучасним обладнанням і технологіями, принципово новими акцентами в культурі праці, що відповідає всім міжнародним стандартам якості, повинна мати своє обличчя. Серед робочих ЧТПЗ був оголошений конкурс. Так у цеху з'явилося звучне, оригінальне, що запам'ятовується ім'я. Якщо розшифровувати цифри, то «Висота 239» - це висота географічної точки, де будується цех, відповідна висоті південної частини Уральського хребта над рівнем моря. Ну, а саме поняття «Висота» нікому розшифровувати, думаю, не треба. Вона завжди нас манить.
Доповню, що технологічний процес виробництва труб в цеху будувався з використанням самих інноваційних технологій, що існують в світі на сьогоднішній день. Труби виробництва «Висоти 239» можуть прокладатися при будівництві трубопроводів в умовах вічної мерзлоти, на територіях з підвищеною сейсмічною небезпекою, нестабільних грунтах.
Взагалі, про технології та дизайні цеху можна багато говорити, але краще бачити. За рік у нас побувало більше 10 тисяч відвідувачів, більше 15 різних іноземних делегацій. Всі визнали: такого цеху немає ніде в світі, це - прорив в металургії. Це, до речі, підтверджує висновок експертів інтернет-порталу про дизайн Novate.ru, який визнав цех «Висота 239» найбільш незвичайним сучасним заводом і включив його в число світових шедеврів світу (єдине російське підприємство). Нещодавно і журнал Forbes назвав «Висоту 239» найвидатнішою будівництвом 2010 року.


- Відомо, що заробітна плата персоналу в вашому цеху на 15-20% вище, ніж в інших цехах підприємства. Яким вимогам повинен відповідати персонал, щоб заслужити подібні привілеї?

- У нас був дуже серйозний конкурс на право працювати в новому цеху, на окремі спеціальності він доходив до 20 і більше осіб на місце, було відкрито понад 1000 вакансій. Ми зробили ставку на молодь: середній вік колективу «Висоти 239» - 27-28 років. Це цілеспрямовані, розумні, легко яких навчають юнаки та дівчата, 60% з них з вищою технічною освітою, але для кожного третього була розроблена додатково спеціальна освітня програма. Багато побували на провідних металургійних і трубних підприємствах Німеччини, Китаю та інших країн. У цеху впроваджені принципи Кайдзен, бережливого виробництва. Зарплата тут гідна, але і вимоги до співробітників високі: мало потрапити в цех, необхідно щодня відповідати внутрішнім стандартам, як професійним, так і з точки зору поваги до корпоративної культури. Весь персонал перед зміною проходить алкотестірованіе. На території цеху заборонено куріння. У нас взагалі немає місць для куріння. Не можна користуватися особистими стільниковими телефонами. Всім цим вимогам є розумне пояснення. Металургійне виробництво - місце небезпечне, вимагає максимального зосередження - звідси алкотести і заборона на балаканину по стільникових. Ну, а відмова від куріння - це принципова позиція компанії, ми пропагуємо здоровий спосіб життя. Зате у нас створені відмінні умови для занять спортом.

- Усі звикли, що в Росії білі халати - форма одягу медичних працівників. Однак персонал цеху «Висота 239» також одягнений в білу одежу. Якими ще особливостями дивує цех?

- В цеху все унікально, від персоналу і сучасного устаткування - до комфортних умов праці. Все, чим сьогодні вражає цех, отримало назву - «біла металургія». Ми вважаємо, що це нова філософія праці, постулатами якої є впровадження кращих технологій, високий рівень освіти співробітників, екологічність, комфортні умови праці.

- Днями на підприємстві було освоєно виробництво так званих «смугастих» труб. Розкажіть, будь ласка, про цей вид продукції. Кому відвантажено першу партію смугастих труб?

- Дійсно, в квітні ми першими в світі почали брендировать свою продукцію кольорової спиралевидной смугою. Мета виробництва смугастих ТВД (труб великого діаметра) - зміцнення довгострокових партнерських відносин з клієнтами-компаніями ПЕК і популяризація високої якості продукції ЧТПЗ. Все трубники світу випускають чорні ТВД. Ми вирішили, що продукція «Висоти 239» повинна виділятися, і зробили це. Тепер, завдяки яскравому колірного рішення, наші ТВД будуть виділятися в загальному контексті будь-якого газо- або нафтопроводу, що, в свою чергу, може розглядатися як підвищені зобов'язання в області якості - наші труби будуть залишатися смугастими і через 50 років експлуатації, тому ті, хто прийде за нами, відразу визнають авторів і, сподіваюся, пом'януть нас добрим словом.
Ідея випуску на «Висоті 239» смугастих труб виникла на стадії будівництва цеху, для чого на ділянці антикорозійного покриття був передбачений необхідний для нанесення спиралевидной смуги кольорової екструдер. Сума інвестицій в ділянку внутрішнього і зовнішнього покриття склала 2,5 мільярда рублів. Технологія нанесення кольорової смуги аналогічна тій, що застосовується при нанесенні зовнішнього антикорозійного покриття - в екструдері розплавляється поліетилен, який наноситься тонким шаром у вигляді плівки на поверхню готового покриття. Тільки нами, «білими металургами», крім звичного чорного поліетилену використовується кольоровий.
Перша партія смугастих ТВД - 5 тисяч тонн - відвантажена компанії «Газпром». Найближчим часом сортамент наших кольорових труб розшириться до трьох відтінків: жовтого, оранжевого і синього. Нанесення буде варіюватися в залежності від робочого тиску газопроводу, для будівництва якого поставляється труба. Вся одношовних труба великого діаметру виробництва «Висоти 239» буде брендована, на підсумкову вартість труби колірне рішення не впливає. У квітні цех «Висота 239» відвантажить 55 тисяч тонн кольорових ТВД. Клієнти вже назвали наші труби «смугастика». По-моєму, непоганий результат.

- Цех виробляє труби великого діаметра, що використовуються переважно в нафтогазовому секторі. У яких великих трубопровідних проектах ви берете участь або плануєте брати участь?

- «Висота 239» випускає труби, сертифіковані у відповідності з усіма стандартами ключових клієнтів ЧТПЗ - компаній «Газпром» і «Транснефть». Продукція успішно пройшла випробування і може бути використана в усіх сухопутних проектах «Газпрому». Крім того, система якості «Висоти 239» інтегрована з системою якості заводу, внаслідок чого продукція, яку виготовляють в цеху, може здійснюватися відповідно до міжнародного стандарту API. В даний час продукція цеху успішно пройшла полігонні випробування для участі в проектах «Газпрому» - «Бованенково-Ухта» (труби з робочим тиском до 120 атмосфер). У період з 2010 по 2013 роки заплановано постачання труб цеху «Висота 239» ЧТПЗ для наступних великих проектів: «Північний потік», сухопутна частина; «Каспійський трубопровідний консорціум»; «Бейнеу-Шимкент» (Казахстан); «Ухта-Торжок»; «Східний Сибір-Тихий океан», 2-а черга; «Уренгой-Центр», 1-а і 2-я черги; «Південний потік».

- У 2010 році ВАТ «Челябінський трубопрокатний завод» домігся відмінних фінансових результатів. Відомо, що на сьогоднішній день частка підприємства на російському ринку труб великого діаметра становить 26%. У цьому, безсумнівно, і заслуга «Висоти 239». Які прогнози, дивлячись на загальний темп розвитку виробництва, Ви робите в нинішньому році?

- Будь-які прогнози - справа невдячна, тому буду лаконічним. Акціонери компанії ЧТПЗ поставили завдання на 2011 рік - відвантажити 2 мільйони тонн труб. З них 600 тисяч тонн - це продукція цеху «Висота 239».

- Гостями «Висоти 239» ставали різні політики, керівники, в тому числі сучасний трубоелектрозварювальний цех отримав високу оцінку прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна. Ходять чутки, що виробництво в День металурга зможуть відвідати всі бажаючі, зокрема, школярі та студенти. Чи так це?

- Починаючи з торішнього Дня металурга «Висота 239» відкрита відвідувачам. Екскурсії в цех для студентів і різних делегацій проходять щодня! Більш того, вже протягом року щомісяця по суботах у нас проходить день відкритих дверей (телефон для запису на таку екскурсію: (351) 259-03-04), і будь-хто може прийти на завод, подивитися «Висоту 239», сфотографуватися на пам'ять, і навіть придбати на пам'ять корпоративний сувенір за символічною ціною.

- Що б Ви побажали читачам новинного блоку postavim.com ?

- Як казав Сенека, важка дорога веде до великої висоті. Бажаю кожному ставити перед собою високі цілі і досягати своїх висот!

- Дуже дякую!

Фото в статті Дмитра Тернового для Forbes.


джерело:

Кому він зобов'язаний своїм особливим дизайном і незвичайною назвою?
Як виникла ідея створити цех, в якому навіть ростуть дерева ?
Спочатку ми відповіли на питання про те, що хочемо отримати?
Яким вимогам повинен відповідати персонал, щоб заслужити подібні привілеї?
Якими ще особливостями дивує цех?
Кому відвантажено першу партію смугастих труб?
У яких великих трубопровідних проектах ви берете участь або плануєте брати участь?
Які прогнози, дивлячись на загальний темп розвитку виробництва, Ви робите в нинішньому році?
Чи так це?

Новости