Інверсія кривої попиту: ефекти Гиффена і Віблей

відомо, [1] що між ринковою ціною товару і тим його кількістю, на яке пред'являється попит, існує певне співвідношення. Як правило, чим вище ціна, тим менше число тих, хто погодиться купити даний товар, тобто, тим менше рівень попиту (за інших рівних умов). І, навпаки, чим нижче ціна, тим більше буде число покупців і кількість товару, що купується (рис. 1).

[1]

Мал. 1. Стандартна крива попиту

Завантажити замітку в форматі Word або pdf , Приклади в форматі Excel

Криву D (від англ. Demand) в економічній літературі називають кривою попиту. На малюнку вона зображена у вигляді прямої. Ставтеся до цього, як до тенденції. Вид кривої попиту в кожному конкретному випадку встановити досить важко.

Закон попиту має силу відносно практично всіх товарів. Конфігурація кривої попиту і закономірності споживчої поведінки можуть бути пояснені за допомогою двох відомих в економічній теорії ефектів: ефекту доходу і ефекту заміщення. [2]

Ефект доходу показує, як змінюється реальний дохід споживача і його попит при зміні цін на товари. Наприклад, при зниженні ціни яблук в 3 рази (з 3 до 1 дол. За кг) ви на свій постійний дохід в 300 дол. Зможете купити вже не 100 кг, а 300 кг яблук. Якщо ж ви хочете зберегти своє споживання яблук на колишньому рівні, т. Е. 100 кг, то на «вивільнені» гроші можна придбати додаткову кількість м'яса, цукерок або інших товарів. Зниження ціни товару зробило вас реально багатшими і дозволило розширити обсяг попиту, в чому і полягає сенс ефекту доходу. Слід зазначити, що навіть після того, як зростання попиту даного споживача фактично призупинився, при подальшому зниженні ціни сума покупок на ринку буде збільшуватися в зв'язку з тим, що люди з більш низьким рівнем доходу почнуть задовольняти свої потреби.

Ефект заміщення демонструє взаємозв'язок між відносними цінами товарів і обсягом попиту споживача. Зниження цін на яблука, як в нашому прикладі, при незмінному рівні цін на інші товари означає їх відносне здешевлення в порівнянні, наприклад, з грушами, сливами та ін. Споживач почне заміщати щодо дорожчі груші покупкою більш дешевих яблук і купить їх не 100, а 150 або 200 кг.

Ефект доходу і ефект заміщення діють не ізольовано, а у взаємодії один з одним, і про різні ситуації може переважати більш сильний вплив одного з них. У ситуаціях з покупкою нормальних товарів (т. Е. Товарів, попит на які збільшується в міру зростання доходу споживача) ефект доходу і ефект заміщення діють в одному напрямку, викликаючи більший обсяг попиту при зниженні цін на товари. Але існують так звані нижчі, або низькоякісні товари, чиї споживчі якості невисокі (маргарин, низькоякісні цигарки і сигарети і т. П.). У разі зміни цін на такі товари ефект доходу і ефект заміщення діють в протилежних напрямках. З одного боку, зниження цін, наприклад, на низькоякісні цигарки буде вести до зростання попиту на них (ефект заміщення). З іншого боку, внаслідок дії ефекту доходу споживач хоч і ненабагато, але став багатшим. А багата людина скорочує або виключає зі свого споживання низькоякісні товари. Який же з двох ефектів буде діяти сильніше? Як правило, якщо нижчі товари займають незначне місце в загальному обсязі споживчих витрат, то ефект заміщення «переважить» ефект доходу і споживач буде купувати більшу кількість таких цигарок. Крива попиту на нижчий товар і надалі (як і у випадку з нормальними товарами) матиме негативний нахил (як на рис. 1).

В економічній теорії існує опис і такої ситуації, коли зниження ціни призводить до зменшення попиту, а збільшення ціни - підвищення попиту на товар. Ця ситуація називається ефектом Гіффена, а нижчий товар, який займає значне місце в структурі споживання (на нього припадає велика частка бюджету всіх споживчих витрат), називається товаром Гіффена, на ім'я англійського економіста Роберта Гіффена (1837-1910). Передбачається, що Гіффен описав цей ефект, коли спостерігав, як бідні робітники сім'ї розширюють споживання картоплі, незважаючи але його подорожчання. Пояснення зводиться до того, що картопля займає велику частку витрат на їжу в бідних сім'ях. Іншу їжу такі сім'ї можуть дозволити собі нечасто. І якщо відбувається зростання цін на картоплю, то бідна сім'я взагалі змушена буде відмовитися від покупки м'яса, витрачаючи весь свій невеликий прибуток на покупку такого нижчого товару, як картопля. Крива попиту в такому випадку мала б позитивний нахил (рис. 2). Ефект доходу в випадку з нижчим товаром Гіффена переважує ефект заміщення, і, отже, при зниженні ціни на такий товар попит на нього зменшується, а при підвищенні ціни - збільшується (як у випадку з картоплею).

Мал. 2. Інверсія кривої попиту

Є й інші (крім ефекту Гіффена) виключення із закону попиту. Так, з одного боку, деякі споживачі можуть скорочувати свій попит на товар при зниженні його ціни, оскільки даний товар стає більш доступним, масштаби його споживання зростають, а дана категорія споживачів не хоче бути «як усі» (так званий ефект сноба). З іншого боку, попит на ексклюзивні дорогі товари може навіть зрости, якщо ціни на них збільшаться, так як багатий покупець набуває ці товари, перш за все, через престижних міркувань (так званий ефект Веблена).

Цікаву трактування причин появи ефекту Гіффена дає професор Сергій Геннадійович Светуньков, см. Парадокс Гіффена, ефект Веблена, сноба і т.п.

[1] Див., Наприклад, Вікіпедію

[2] Цитується за підручником для вузів Курс економічної теорії під загальною редакцією проф. Чепуріна М.Н., проф. Кисельової Е. А., Кіров. - «АСА», 2006. - стор. 93-96

Який же з двох ефектів буде діяти сильніше?

Новости