Інвестиції в акції - 5 кроків від професіоналів

  1. Що таке інвестиції в акції
  2. Види інвестицій в акції
  3. звичайні акції
  4. Привілейовані акції
  5. блакитні фішки
  6. Інвестиції в акції для початківців
  7. Купівля акцій безпосередньо
  8. послуги брокерів
  9. Моніторинг фондового ринку
  10. Як заробити на інвестиціях в акції

Перед тим, як вкладати гроші в що-небудь, потенційний інвестор повинен відповісти собі на 2 питання: «Скільки можна заробити

Перед тим, як вкладати гроші в що-небудь, потенційний інвестор повинен відповісти собі на 2 питання: «Скільки можна заробити?» І «Які ризики?».

Плануючи інвестиції в акції, відповіді на ці питання вкрай важливі, і сьогодні ми разом спробуємо грамотно відповісти на них, щоб показники пасивного прибутку тільки збільшувалися.

Що таке інвестиції в акції

Кожен інвестор має можливість купити акції фірми з внутрішнього або зовнішнього ринку. Зрозуміло, що гіганти, як Facebook, Ebay, Google теж починали з цього, що дозволило їм згодом стати справжніми акулами фінансового світу. Висока ліквідність і досить широкий вибір варіантів для бажаючих купити акції дозволяють ставати акціонерами практично кожному.

Експерти досить високо оцінюють ліквідність і надійність акцій, як інструменту трейдингу. Важливо при цьому брати до уваги циклічність процесу і вже запущені виробничі ресурси.

Юрій Мінц, віце-президент брокерської компанії «Брокеркредитсервіс», ще в період пост-кризи в 2009 році науково пояснював - чому не варто боятися вкладатися в підприємство, наприклад, в те, що спеціалізується по видобутку нафти, навіть якщо його акції дешевшають в рази : «... підприємства, як і раніше, працюють - родовища не випарується, вишки стоять, труби качають нафту і газ. І генерують прибуток, яка в підсумку дістанеться акціонерам цих компаній ».

Зрозуміло, що основне завдання інвестицій в акції - отримання прибутку, і спеціально для цього фінансовий інструмент пропонує кілька способів. Я разом з вами розгляну детально кожен, щоб ви змогли визначити для себе найбільш підходящий.

Види інвестицій в акції

Купуючи акції, ви стаєте співучасником часткового капіталу компанії. Можна відвідувати засідання, пропонувати якісь проекти, голосувати за щось. Але навряд чи це приносить прибуток. Говорячи про те, що акції повинні працювати, звертаю вашу увагу на такі види:

  • звичайні;
  • Блакитні фішки;
  • Привілейовані.

Завдання кожного - принеси вам найбільший прибуток.

У порівнянні з короткостроковими інвестиціями, акції можуть принести прибуток через будь-який час: від місяця до кількох років. І тут все залежить від ситуації на ринку, наскільки курс компанії коливається на фондових біржах (так-так, це ось ті шалені місця, де люди щось кричать, тримаючи в руках картки, і заворожено дивляться на екрани, постійно проводять переговори ... Хоча насправді, сьогодні у них спокійніше).

Зазначу, що в розвинених економіках тільки для пропозиції права голосу у людини на руках повинно бути мінімум 15% всього пакету. А поки наша країна не може цим похвалитися, залишається згадувати, як в 90-х масово все купували звичайні акції з метою отримання дивідендів.

звичайні акції

Більшість компаній періодично проводить розпродаж (в тому числі, і передноворічну) своїх акційних активів. Робиться це з однією головною метою - привернути капітал ззовні. Бажання самого інвестора зрозуміло - заробити грошей, але компанія може залишати за собою право регулювання виплат дивідендів:

  • Після певного періоду виплати розподіляються згідно пайовій участі акціонерів;
  • Першочерговим важливістю для спрямування прибутку залишається розвиток компанії і вихід її на новий рівень.

Зазначу, що остання практика була характерна для перших 10 років розвитку гіганта Google. А ось часто дивіденди виплачують компанії-виробники або підприємства, які спеціалізуються на видобутку чогось. У Європі лідером з виплат за 2016 рік була компанія Ford.

Я раджу всім зрозуміти ще на старті: прибутковість визначається курсом цін на ринку, а не розміром і частотою виплат.

Привілейовані акції

Основна різниця із звичайною - дає право керувати акційними суспільством. Зрозуміло, що ціна на ринку вище, але такий вид цінного паперу приймається до уваги тоді, коли питання « Куди інвестувати гроші »Вирішене з максимальною точністю і інвестор хоче отримати виключне право керувати корпорацією.

Купуючи такий пакет паперів, вкладник отримує ще супер-умови:

  • Першорядне право на виплату дивідендів незалежно від суми прибутку фірми (виняток становить мінусовий період);
  • Якщо компанія «звалилася», привілейований акціонер має право на частину капіталу або майна, а тільки потім все інше ділиться між звичайними акціонерами.

У Росії закон чітко визначає частку таких «мажорних пакетів» - не більше чверті від всього капіталу. Але якщо ви хочете бути впевненим в більшій ліквідності, проведіть паралель з казино.

блакитні фішки

Саме з цього закладу прийшло назви фішок, оскільки вони найбільш дорогі. Також вони виступають індикаторами всього ринку: їх зростання говорить про зростання акцій компаній першого і другого ешелону, падіння - аналогічне напрямок фінансового розвитку. Мене завжди дивувало, чому поки немає загальноприйнятих критеріїв, до якого ешелону віднести акції тієї чи іншої компанії. Наприклад, Московська біржа регулярно торгує «блакитними фішками» 16 компаній, а в світі найбільш розкрученими вважаються The Coca-Cola Company, IBM, Apple, і Ford.

Довгострокова перспектива цих цінних паперів - зростання, і, як правило, після падіння в пунктах, «блакитні фішки» знову набирають в плюс. Разом з цим виділяють і інші їх перспективи:

  • Висока ліквідність продиктована тривалим терміном на ринку;
  • Складно «потопити» гіганта, а то і зовсім монополію;
  • Високий показник стабільної і підкріпленої капіталізації;
  • Велика кількість угод, які здійснює компанія.

І якщо ви поки не знаєте, з чого почати інвестування, пропоную важливих 7 рад, які допоможуть визначитися з компанією і допоможуть розслабитися.

Інвестиції в акції для початківців

Питання складне, але цілком вирішуване. Говорячи про інвестиції в бізнес , Всім хочеться отримувати прибуток, а не забирати дивіденди ковбасою або металом з заводів, тому дотримуйтесь 7 порад для успіху з цими фінансовими інструментами:

  1. Вивчіть компанію. Запитайте не тільки себе, що ви знаєте про бренд, але своїх знайомих, а ще краще - експертів.
  2. Моніторинг поведінки акцій на різних біржах.
  3. Скільки криз і злетів переживала компанія.
  4. Наскільки конкурентний ринок.
  5. Визначте максимальну суму для вкладень.
  6. Прорахуйте наперед з фахівцем термін і відсоток окупності;
  7. Купуйте акції декількох компаній.

На останньому пункті я завжди наполягаю: невідомо, як поведуть себе акції на одній біржі, що може спровокувати зростання або падіння, але завжди хочеться мати гарантії. Я спеціально не виділяла це в важливий крок, оскільки хочу зупинитися окремо - спосіб, як ви будете купувати акції.

Купівля акцій безпосередньо

Якщо бути точним - безпосередньо - все одно означає через посередника, але при цьому компанія торгує акціями на своєму балансі спеціально для таких цілей. Багато експертів, а також ті, хто вже встиг відчути «принадність» прямої покупки, говорять про те, що це клопітно, не дуже швидко, складніше, ніж у брокера і навіть фінансового не зовсім вигідно. Єдиний плюс - символічна прив'язка до того, що акції купуються у їх безпосереднього власника. Враховуйте і суму для посередника.

Як правило, угоди проводяться 1 і 15 числа кожного місяця, а можливість заробити на курсі не зовсім велика. Сьогодні безпосередньо акції продаються в онлайн-форматі, але все одно поступаються брокерських послуг.

послуги брокерів

Основне завдання - надати приватним особам можливість брати участь в торгах. І все, що вас відділяє від початку активної стадії торгів, пошук грамотного, відповідального і надійного брокера. Далі важливо відкрити рахунок, зрозуміло, що поповнити його і в телефонному або онлайн-форматі віддавати розпорядження брокеру про купівлю / продаж тих чи інших акцій.

Послуги брокера апріорі не можуть бути дешевими. Ні, вони звичайно можуть «коштувати 3 копійки», але яка користь з такого фахівця? Погодьтеся, потрібен не просто посередник, потрібен порадник і фінансовий аналітик. Плюс, що брокер паралельно працює з декількома компаніями, вивчає їх поведінку на ринку і може приймати рішення, що дозволяють інвестору отримувати стабільний прибуток.

Моніторинг фондового ринку

Як правило, саме фахівець проводить фундаментальний і технічний аналіз привабливості кожного пакета акцій, незалежно від їх валової вартості. Різниця - в основному підході моніторингу. Говорячи про фундаментальне, до уваги беруться економічні показники підприємства, в тому числі, звіти і бізнес-плани.

Технічний зосереджений на аналізі котирувань бірж і ринків. Іншими словами, компанія може бути з супер-стратегій і відмінними показниками виробництва, але яка гарантія того, що її акції будуть цікаві будь-кому для покупки.

часом, для залучення прямих інвестицій , Або для продажу акцій своєї фірми люди йдуть на багато що. На телебаченні США довго працює проект «Shark Tank», де власник бізнесу безпосередньо спілкується з 5 мільярдерами з метою продати частину акційного пакету або отримати інші вливання. Ці фінансові генії точно знають, як потрібно заробляти.

Як заробити на інвестиціях в акції

У кожного клієнта є 3 варіанти:

  • Купити дешевше - продати дорожче. Особливість в тривалому терміні «провертання» операції.
  • Заробіток на зниженні ціни. У брокера беремо в борг акції, продаємо, коли курс падає - викуповуємо назад. Досить короткий процес у часі.
  • Класичний - дивіденди. Чим більше акцій - тим вище відсоток прибутку.

Як і в разі ставки на портфельні інвестиції , Акції характеризуються досить високим прибутком. Зрозуміло, що будь-яка інвестиція - ризик (в тому числі, звичайний депозит в звичайний банк), але грамотний аналіз і диверсифікація рятує від краху.

Інвестиції в акції приваблюють багатьох, в тому числі мене; можна стати учасником не тільки компаній-гігантів, а й вкластися в починається бізнес. При цьому плюс, що «вистрілити» може, що завгодно, не обов'язково виробництво спагеті або меблів, а, наприклад, годівниці для птахів з функцією відлякування білок або фарба для волосся собак.

Я переконана в тому, що немає поганих фінансових ідей, є нечесні. І я переконана в тому, що інвестиції в акції можуть нести не тільки фінансову, а й благодійну мету, як у випадку з краудфандінгом, про який вже свіжа інформаційна порція готова на моєму блозі, і очікує вашої дегустації.

Передплачуйте і завжди будьте в курсі останніх новин:

  1. Канал телеграм (Інвестиції з Ganesa)
  2. вКонтакте

» І «Які ризики?
Ні, вони звичайно можуть «коштувати 3 копійки», але яка користь з такого фахівця?

Новости