Інвестиції в акції та облігації

  1. 1. Що таке інвестиції в акції
  2. приклад
  3. 2. Які бувають види акцій - 3 основних види
  4. Вид 1. Звичайні акції
  5. Вид 2. Привілейовані акції
  6. Вид 3. «Блакитні фішки»
  7. 3. Як інвестувати в акції - покрокова інструкція
  8. Крок 1. Вивчаємо фондовий ринок
  9. Крок 2. Вивчаємо варіанти
  10. Крок 3. Складаємо прогноз і робимо вибір
  11. Крок 4. Купуємо акції
  12. Крок 5. Виробляємо оцінку акцій
  13. 4. Професійна допомога в інвестуванні в акції - огляд ТОП-3 брокерських компаній
  14. 1) Відкриття Брокер
  15. 2) FMC
  16. 3) GoldMan Capital
  17. 5. Як заробити на інвестиціях в акції - 5 корисних порад для початківців інвесторів
  18. Рада 1. Купуйте акції безпосередньо
  19. Порада 2. Користуйтеся послугами брокерів
  20. Порада 3. Купуйте акції компаній, у яких мало конкурентів
  21. Рада 4. Постійно стежте за фондового ринка
  22. Рада 5. Вибирайте довгострокові інвестиції
  23. 6. Висновок
  24. Питання до чітачів

Де отримати допомогу по інвестуванню для початківців? У чому особливості довгострокового інвестування в облігації? Хто проводить оцінку пакета акцій різними методами?

Фінансова грамотність - це не тільки вміння економно витрачати зарплату і не влазити в борги. Тлумачним фахівцем у справі розподілу коштів має право назвати себе лише той, хто вміє за допомогою грошей заробляти інші гроші. Наприклад, інвестуючи в акції.

Дилетанти вважають торгівлю акціями на біржі якщо не шахрайством, то долею для обраних. Поширена помилка, що простим смертним виходити на ринок цінних паперів безглуздо і навіть небезпечно.

Сьогодні я, Денис Кудерін, експерт з інвестування, постараюся розвіяти обивательські міфи і розповім, що собою представляють інвестиції в акції, як і з якою метою вони робляться.

В кінці статті я зроблю огляд трійки найбільш надійних брокерів і дам кілька експертних рад по підвищенню прибутковості інвестицій.

Тож почнемо!

Тож почнемо

1. Що таке інвестиції в акції

Будь-яке інвестування - це активна економічна діяльність. Вона принципово відрізняється від пасивної - такий, наприклад, як покупка товару або трата грошей на оплату повсякденних потреб.

Інвестування відображає один з основоположних принципів людського життя - щоб краще жити завтра, потрібно докласти до цього зусилля сьогодні, зараз. Є безліч інструментів і напрямів інвестування. Одні приносять прибуток в короткостроковій перспективі, інші окупаються через роки.

Інвестиції в акції - типовий приклад вкладень, які працюють на майбутнє.

Для початку з'ясуємо, як економісти визначають термін «акції».

Акція - це цінний папір, що дає власникові право на частину майна компанії і прибуток у вигляді дивідендів.

Акції реалізуються через фондові біржі. Це свого роду магазин цінних паперів, в якому компанії продають «шматочки» своїх активів. Однак прийти туди, як в звичайний універсам, щоб придбати собі частку компанії «Брітіш Петролеум», неможливо. Потрібно діяти через брокерську компанію.

приклад

Ви кладете гроші на брокерський рахунок і наказує своєму брокеру купити 10 штук акцій компанії «Гугл». Брокер звертається на біржу, а біржа закріплює право на володіння акціями на вашому рахунку. Тепер ви - власник певного відсотка активів «Гугла» і маєте право на отримання прибутку від діяльності цієї компанії.

Право на операції з цінними паперами (до них, крім акцій, належать облігації, ф'ючерси і векселі) брокерам дає ліцензія, підтверджена Центробанком. Ця структура має право відкликати у брокера дозвільний документ, але при цьому ви все одно залишитеся власником акцій. В цьому випадку ви передасте їх іншому брокеру.

Інвестиції в акції вимагають певної фінансової та економічної грамотності. Вибирати цінні папери навмання (за принципом - «десь чув назву компанії») недалекоглядно і нерозумно.

Акції не гарантують прибутку, а й ліміту окупності тут немає. Буває, що цінні папери злітають у ціні на 100% і на 1000% за кілька років, а буває і так, що за пару місяців вартість знижується на кілька пунктів.

Тим, хто хоче терміново накопичити на поїздку в Іспанію, такий вид інвестування не підійде. Для цього краще вибрати, скажімо, інвестиції в МФО з окупністю за півроку або звичайний банківський вклад. Вкладати в акції рекомендується тим, хто ставить перед собою довгострокові фінансові цілі.

Акції розрізняються по прибутковості, початковою ціною та іншими параметрами. Одні інвестори вважають за краще вкладати в цінні папери лідерів в своїх галузях (так звані «блакитні фішки»), інші вибирають молоді компанії, що розвиваються.

Деякі акції - це інвестиції в реальні кошти, наприклад, в виробництво промислових або господарських товарів. Вкладення в цінні папери таких компаній наближаються за своєю суттю до реальних інвестицій , Про які на нашому сайті є окрема публікація.

Перелічимо основні властивості і переваги цього виду цінних паперів:

Дивіться також корисну статтю про грамотних вкладеннях - « управління інвестиціями ».

Є два способи отримання доходів від інвестицій в акції:

  • отримання дивідендів;
  • біржові спекуляції.

Перший спосіб простий і зрозумілий. Ви просто купуєте цінні папери і отримуєте дивіденди від чистого доходу компанії. Але не завжди такий метод виправдовує себе в довгостроковій перспективі.

Спекуляції більш прибуткові. Ви купуєте акції за однією ціною, а продаєте їх за іншою - коли вартість зростає. Такий метод інвестування вимагає вивчення фондового ринку, вміння аналізувати економічну ситуацію і давати обгрунтовані прогнози.

Більшість інвесторів діє через брокерів. Для початку вкладникам потрібно зрозуміти, в чому полягає сенс брокерської діяльності і чим одні посередники відрізняються від інших.

Про це поговоримо в наступних розділах.

Корисна посилання по темі вкладів - « портфельні інвестиції ».

2. Які бувають види акцій - 3 основних види

Рядовому інвестору не обов'язково заглиблюватися в теорію економіки і вивчати наукову класифікацію цінних паперів.

Досить розглянути 3 види акцій з точки зору їх ліквідності і прибутковості.

Вид 1. Звичайні акції

Такі папери дають право на управління АТ та розподіл прибутку компанії. Одна акція дорівнює одному голосу на загальних зборах акціонерів.

Зрозуміло, що найважливіші рішення в житті підприємства буде приймати той, хто володіє контрольним пакетом акцій. В теорії такий пакет являє собою 50% всіх цінних паперів плюс хоча б 1 акція.

Але у великих компаніях достатньо володіти 20-30% акцій, щоб мати перевагу на загальних зборах акціонерів. Адже значна частина акціонерів не буде присутній на таких засіданнях на увазі непотрібності.

Розподіл прибутку (дивідендів) серед власників звичайних акцій відбувається пропорційно до інвестованих коштів.

Вид 2. Привілейовані акції

Цей різновид акцій має ряд переваг.

Перерахуємо деякі з них:

  • право на гарантований дохід;
  • першочергове розподіл дивідендів;
  • право погашати акції в першу чергу при банкрутстві або ліквідації компанії.

Іноді власники отримують додаткові права на участь в управлінні компанією. Ще один бонус - дивіденди за привілейованими акціями нерідко фіксовані у вигляді конкретної частки від чистого прибутку або навіть в певній сумі грошей.

Вид 3. «Блакитні фішки»

Специфічний різновид акцій. Сам термін прийшов з казино, в яких фішки блакитного кольору мають максимальну вартість у грі. У світі цінних паперів блакитні фішки - це акції відомих компаній зі стабільними доходами і дивідендами.

Експерти радять новачкам вкладати свої кошти саме в блакитні фішки - такі інвестиції рідко бувають збитковими.

Експерти радять новачкам вкладати свої кошти саме в блакитні фішки - такі інвестиції рідко бувають збитковими

Акції великих компаній - свого роду індикатори всього фондового ринку. Якщо вартість блакитних фішок зростає, значить, і цінні папери «другого ешелону» скоро піднімуться в ціні.

Типові приклади блакитних фішок міжнародного рівня - акції Apple, IBM, Microsoft, «Кока-кола». У Росії це Газпром, Сбербанк, Лукойл, Магніт, МТС і кілька інших стабільних корпорацій.

Додаткові відомості по темі шукайте в статті « довгострокові інвестиції ».

3. Як інвестувати в акції - покрокова інструкція

Для початку озвучу очевидну істину, про яку багато хто чомусь забуває. Щоб почати вкладати, потрібні вільні гроші. Не просто фінансові активи, а саме вільні кошти, відсутність яких ніяк не відіб'ється на ваш добробут і рівень життя.

Робочий капітал - це гроші, які не призначені на оплату їжі, житла, навчання, лікування і інших важливих речей.

Є кілька варіантів інвестування:

  • через біржу - цим шляхом йде більшість початківців інвесторів (і правильно робить - це надійно і безпечно);
  • безпосередньо - укладається договір купівлі-продажу безпосередньо з компанією-емітентом;
  • через пайові інвестиційні фонди (ПІФи) - ви даєте гроші професійним інвесторам, а вони вкладають їх на свій розсуд.

Але в будь-якому випадку необхідно слідувати певним алгоритмом, розробленим експертами.

про ПІФи на нашому сайті є розгорнута публікація.

Крок 1. Вивчаємо фондовий ринок

Сунутися в воду, не знаючи броду - згубна стратегія. Для початку варто хоча б в загальних рисах зрозуміти, як працює ринок цінних паперів. З'ясувати, чому одні акції підвищуються в ціні, інші навпаки, навіщо потрібні брокери, як нараховується прибуток, кому продавати акції.

Як це зробити? Читати спеціальну літературу і статті в інтернеті. Але не все підряд, а авторитетні джерела і експертні аналітичні статті. Це допоможе при складанні прогнозів, хоча прогнозування в економіці - справа невдячна.

Кілька дійсно корисних і простих для сприйняття книг:

  • Бенджамін Грем - «Розумний інвестор»;
  • Роберт Кіосакі - «Керівництво по інвестуванню від Багатого тата»;
  • Бенджамін Грехем - «Аналіз цінних паперів»;
  • Філіп Фішер - «Звичайні акції - незвичайні доходи»;
  • Уоррен Баффет - «Есе про інвестиції».

З російськомовних книг виділю «Ваші гроші повинні працювати», автор Володимир Савенок.

Крок 2. Вивчаємо варіанти

Особисто я за освітою далеко не економіст, та й точні науки вже забув з часів навчання в університеті. Але це не перешкода для прибуткового інвестування. Кожна розумна людина, витративши час, без особливих зусиль розбереться, як працюють фінансові інструменти.

Всупереч поширеній міфу, щоб отримувати пристойні прибутки на біржі, не обов'язково перевертати мільйонами. Почати-то вже точно можна з цілком посильних сум. Є брокери, які відкривають рахунки з 3-5 тис. Рублів і успішно множать кошти інвесторів.

Побачивши, що це працює, збільшуйте оборотний капітал. Продати акції і вивести гроші з рахунку ніколи не пізно.

Рада на всі часи: чи не вкладайте всі засоби в акції однієї компанії. Робіть диверсифікацію вкладів - розподіляйте яйця по різних кошиках. Якщо любите точність, поділіть капітал на п'ять частин і купите акції у п'яти різних компаній з максимальним рівнем прибутковості.

Крок 3. Складаємо прогноз і робимо вибір

Я вже говорив, що економічні та фінансові прогнози - справа невдячна. Але не безнадійна. Якщо ви не хочете розбиратися в цій кухні самі, користуйтеся прогнозами визнаних аналітиків. Або довіряйте думку свого консультанта. Як професіонал він завжди в курсі, які акції «в тренді», а які краще обійти стороною.

Деякі експерти радять «потренуватися на кішках» - відкрити демо-рахунок (навчальний брокерський рахунок), який є майже у кожного брокера, і пограти на біржі на віртуальні фінанси.

Але попереджаю - гра на фантики і торгівля на реальні гроші сильно різняться в психологічному плані. Одна справа - стріляти холостими патронами по нерухомій мішені, інше - користуватися бойовими в реальному бою.

Крок 4. Купуємо акції

Самостійну покупку акцій поки не розглядаємо, діємо через брокера. Вибирайте надійного посередника з ліцензією Центробанку і російською реєстрацією і відкривайте рахунок. Якщо компанія зареєстрована десь на Антильських островах, то і гроші в разі чого вам доведеться повертати за законами цієї держави. А це, кажуть, клопітно.

Далі ми віддаємо брокеру наказ - купити стільки-то акцій або облігацій таких-то компаній. Подальші дії залежать від обраної стратегії інвестування.

Подальші дії залежать від обраної стратегії інвестування

Найприбутковіша в довгостроковій перспективі стратегія - купити і тримати цінні папери, поки вони істотно не піднімуться в ціні. Акції надійних компаній рідко знижуються в ціні і економічні кризи їм не так страшні, як банківських депозитах.

Крок 5. Виробляємо оцінку акцій

Не варто оцінювати вартість свого портфеля занадто часто. При такому варіанті є небезпека піти на поводу у емоцій і продати перспективні папери за заниженою ціною. Але і надовго забувати про свої інвестиції не можна - є ризик пропустити що-небудь важливе.

Заздалегідь розробіть алгоритми і критерії оцінки. Якщо займатися подібним у вас немає часу або знань, користуйтеся підказками консультанта. Нехай у нього болить голова, коли купити, коли продати, а коли тримати.

Читайте також " Індивідуальний інвестиційний рахунок ».

4. Професійна допомога в інвестуванні в акції - огляд ТОП-3 брокерських компаній

Як і обіцяв, даю огляд трьох брокерських компаній з надійною репутацією і помірними розцінками.

Порівнюйте, аналізуйте, вибирайте.

1) Відкриття Брокер

Компанія працює з 1995 року Компанія працює з 1995 року. Багаторазовий лауреат професійних премій та конкурсів. Загальна кількість клієнтів на момент написання статті - 95 000. Обсяг клієнтських операцій «Відкриття» на Московській біржі перевищив в 2016 році 14,5 трлн руб. Національне рейтингове агентство присвоїло компанії максимальний рейтинг надійності «ААА». Рейтинг підтверджується фірмою щорічно, починаючи з 2010 року.

Брокерський рахунок відкривається за 30 хвилин. Робиться це віддалено. Кожен зареєстрований користувач отримує професійного консультанта, який працює з клієнтом персонально протягом усього періоду обслуговування.

Інвестор сам вибирає інструменти і напрямки вкладень. Доступні: покупка акцій і облігацій, ф'ючерси, опціони, валютні операції. При бажанні формування інвестиційного портфеля доручається аналітикам компанії. Компанія також проводить оцінку пакета акцій, використовуючи для цього сучасні та ефективні методики.

2) FMC

Компанія надає професійні консультаційні послуги в сфері фінансових ринків Компанія надає професійні консультаційні послуги в сфері фінансових ринків. Станьте акціонерами провідних світових і російських корпорацій - Еппл, Кока-кола, Газпром, Майкрософт та інших. Отримуйте щоквартальні дивіденди і заробляйте на підвищенні вартості акцій.

Інші послуги від FMC - формування інвестиційного портфеля , Ведення інвестиційної діяльності, надання свіжої інформації про акції на основі аналітичного дослідження авторитетних світових джерел. Всім бажаючим доступна безкоштовна опція - актуальний список з 10 високоприбуткових акцій. Введіть e-mail, номер телефону, вам надішлють список.

3) GoldMan Capital

Ще один професійний консультант у сфері інвестицій в акції Ще один професійний консультант у сфері інвестицій в акції. Фахівці підкажуть, які акції купувати, щоб отримати максимальний прибуток, допоможуть скласти інвестиційний портфель, проведуть професійну оцінку пакета акцій перед продажем. Відкривши торговий рахунок за сприяння компанії «Голдмен Кепітал», клієнт отримує право стати акціонером найбільших компаній - Сбербанк, Яндекс, Тойота, Аерофлот, Магніт і багатьох інших.

5. Як заробити на інвестиціях в акції - 5 корисних порад для початківців інвесторів

Про диверсифікації ризиків я вже говорив. Це перше інвестиційне правило. Не обов'язково вкладати всі гроші в акції та облігації, витратьте на це одну частину, іншу вкладіть в біржовий індекс і валюту. Якщо акції не дадуть прибутку, спрацюють інші інструменти і навпаки.

Запам'ятайте ще одне правило: вища доходність - вище ризик. Комбінуйте високоризикові інструменти з низькоризиковими. А ще краще - радитися з консультантом. Великі брокери призначають такого за замовчуванням - компаніям вигідно, щоб ви отримували прибуток.

І ще кілька корисних порад.

Рада 1. Купуйте акції безпосередньо

Є компанії, які продають акції прямо - без брокера і біржі. Всі бажаючі мають право купити ці цінні папери безпосередньо у емітента. Такі пропозиції шукайте в інтернеті або просто зателефонуйте в компанію, яка вас зацікавила.

Прямі угоди характеризуються підвищеними ризиками (якщо фірма раптом розориться), але приносять солідний дохід при вдалому розкладі. При цьому деякі компанії навіть дають вкладникам хороші знижки в розмірі 5% за покупку пакета на певну суму.

Порада 2. Користуйтеся послугами брокерів

Без брокерів далеко не заїдеш, особливо якщо ви - новачок в інвестиційному бізнесі. Часто брокери поєднують свою основну роботу з діяльністю радника. Хороший брокер - це ваші очі, вуха і руки на біржі.

Він дає вам інформацію про хід торгів, становить звіти про угоди, видає довідки і навіть працює вашим особистим податковим агентом. Він же виводить гроші на ваш рахунок, якщо ви вирішуєте продати акції.

Кілька правил вибору брокера:

  • шукайте посередника з максимально простим і зрозумілим алгоритмом роботи;
  • не женіться за низькими комісійними;
  • задавайте попередні питання;
  • простежте, щоб у брокера був відповідний термінал для вашої платформи.

Порада 3. Купуйте акції компаній, у яких мало конкурентів

Вкладайтеся в цінні папери лідерів або монополістів у своїй галузі. Не купуйте акції компаній, прибутки яких залежать від сезону або від моди.

Сьогодні фірма роздрібної торгівлі продає товари пачками, а завтра після перенасичення споживчого ринку продажу встають, а прибутки падають. Обходьте стороною такі пропозиції.

Рада 4. Постійно стежте за фондового ринка

Актуальна інформація - основа успіху. Чи не можна вкластись гроші в цінні папери и забути про це. Важливо регулярно і систематично відстежувати фінансові результати і вкладати гроші в перспективні напрямки.

Рада 5. Вибирайте довгострокові інвестиції

Щоб отримувати помітну прибуток, утримуйте акції кілька років. Не продавайте активи, якщо помічаєте, що на ринку відбуваються якісь зміни. Дочекайтеся періоду стабільності. Великі гроші в цій сфері заробляють ті, хто вміє чекати, тому що в загальному і цілому ринок завжди має тенденцію до зростання.

Рекомендую цікаве відео по темі статті.

6. Висновок

Отже, друзі, тепер ви в курсі, що інвестиції в акції доступні не тільки фінансовим ділкам, але й пересічним громадянам. Почніть вкладати гроші зараз, і ви самі не помітите, як через кілька років перетворитеся якщо не в вовка з Уолл-стріт, то в грамотного і розважливого інвестора зі своєю стратегією і стабільним доходом.

Питання до чітачів

А що ви думаєте про інвестування в акції? Діліться в коментарях!

Наш журнал бажає вам зростання добробуту і надійних брокерів! Ставте оцінки, лайки в соцмережах, пишіть коментарі і задавайте питання. До новой зустрічі!

У чому особливості довгострокового інвестування в облігації?
Хто проводить оцінку пакета акцій різними методами?
Як це зробити?

Новости