Інвестиції в Росії: хто і як робить акціонерів багатими?

Москва, 31 серпня - "Весті.Економіка". На російському фондовому ринку не так багато цікавих варіантів для інвестицій, особливо якщо мова йде про ліквідні папери. Проте є компанії, які принесли своїм акціонерам хороший заробіток.
На загальному тлі виділяються два емітента: "ЛУКойл" та "НОВАТЕК". Досить подивитися на динаміку акцій на тривалому проміжку часу.
"ЛУКойл", наприклад, з 2009 р знаходиться у висхідному тренді, при цьому практично без відчутних корекцій. Капіталізація компанії за цей час зросла на 565%, тобто приблизно на 60% в рік.
Зараз компанія є найдорожчою на Московській біржі і з 3 вересня запускає програму зворотного викупу. За поточними цінами акцій обсяг Байбеков складе трохи більше 5% статутного капіталу.
Відзначимо, що папери є одними з лідерів на Московській біржі з квітня, коли в відношенні ряду російських компаній були введені санкції. В акціях "Лукойлу" списку санкцій ризик зводиться до мінімуму, і багато інвесторів переорієнтувалися на ці папери. Ймовірно, це надасть додаткового імпульсу. Крім того, акції часто купують топ-менеджери, і компанія регулярно платить дивіденди.

Одна з основних російських фішок - "ЛУКойл" - оголосила про запуск buyback на відкритому ринку на суму до $ 3 млрд. В викуп братимуть участь як депозитарні розписки, так і локальні акції.

Схожу динаміку демонструють і акції газової компанії "НОВАТЕК". Інвестори називають її однією з найефективніших російських компаній з грамотним менеджментом і стратегією. В останні місяці капіталізація "НОВАТЕК" неодноразово оновлювала історичний максимум і зупинятися, схоже, не збирається.
Так само як і у випадку з "Лукойлом", інвестори не бачать в цих паперах особливого характеру санкції ризику. Взагалі, варто відзначити, що з моменту введення санкцій інвестори переключилися на скупку цих двох компаній. Судячи з усього, це робота фондів, орієнтованих на Росію. Їм потрібно купувати якісь папери, і вони вийшли з схильних до санкцій держкомпаній і перекласти в ці.
Відзначимо, що з моменту світового кризи 2008 р "НОВАТЕК" приніс інвесторам набагато більше, ніж "ЛУКойл" - 2300%. Правда, варто відзначити, що його акції менш ліквідні і мають меншу вагу в індексах.
В цілому ж стан російського фондового ринку викликає жаль. Як і інші ринки, що розвиваються, російський потрапив під прес продажів. Тільки через ослаблення рубля і переоцінки деякі акції ще тримаються.
Якщо ж говорити про доларовий індекс РТС, то тут картина зовсім сумна. Ще до 2014 р ф'ючерс на індекс РТС був улюбленим інструментом спекулянтів, обсяги торгів були дуже великі, можна було спостерігати сильні коливання і т. Д. Зараз це вже зовсім інший ринок, який чи не в два рази менше.

Новости