IQOS, GLO, вейпи, електронні сигарети. Де менше шкоди і що вибрати курцеві?

  1. Системи нагріву тютюну IQOS, glo і інші
  2. Відрізняються IQOS і glo
  3. IQOS і glo: шкідливо чи ні
  4. Електронні сигарети і вейпи: Eleaf, Joyetech, інші
  5. Електронні сигарети і вейпи: шкідливо чи ні
  6. Так що ж вибрати тим, хто не хоче кидати курити?

Розглянемо пристрої з використанням технології нагріву тютюну і гаджети, які працюють на основі рідин.

Системи нагріву тютюну IQOS, glo і інші

В останні кілька років на ринку товарів для курців надзвичайною популярністю користуються так звані системи нагріву тютюну, з абсолютним лідером - IQOS .

Назва цієї категорії пристроїв говорить сама за себе: вони працюють з натуральним тютюном, а не з рідинами, як електронні сигарети. Гаджет працює зі спеціальними тютюновими стік. При нагріванні з тютюну випаровується аерозоль зі звичним для курців смаком і вмістом нікотину. Перший з гаджетів - IQOS від Philip Morris International - виявився настільки успішним, що за ним підтяглися й інші глобальні тютюнові корпорації. JTI випустили своє рішення - Ploom Tech, BAT - glo.

Головною перевагою систем нагріву тютюну є відсутність горіння, а отже і шкідливих продуктів горіння. За рахунок технології кількість шкідливих речовин в аерозолі, наприклад, IQOS знижується на 90-95% в порівнянні з сигаретним димом. Більш того, відсутні попіл, дим, а сам запах аерозолю не залишається на волоссі, руках та одязі і розсіюється протягом декількох хвилин.

В цілому системи нагріву тютюну найбільш наближені до традиційних сигарет з точки зору смаку. Це схожий на куріння спосіб отримати нікотин і натуральний тютюновий аромат, але без шкідливих продуктів горіння (чадного газу і канцерогенних смол).

Подивимося, як це працює, і розберемо дві відомі моделі.

Відрізняються IQOS і glo

IQOS складається з 2 елементів - держателя, куди вставляється стік, і зарядного пристрою. З одного боку, це може здатися складною конструкцією. Адже вейп, наприклад, складається тільки з одного бачка. Але з іншого боку, в цьому є своя чарівність. Тримаєш в руках і піднімаєш до губ не громіздку банку, а елегантний держатель зі стиком, схожий на мундштук. В інший час наявність двох елементів теж не завдає дискомфорту. Оскільки власник, коли він не використовується, знаходиться всередині зарядного пристрою.

Усередині власника IQOS знаходиться керамічне лезо - нагрівальний елемент. Коли стік вставляється в утримувач, лезо пронизує тютюн і нагріває його зсередини. Якщо розберете стік IQOS, то побачите, що внутрішня сторона паперу, яким обгорнутий тютюн, має металеве напилення. Це зроблено для того, щоб забезпечити рівномірний нагрів від центру до країв і від країв до центру.

Після кожного використання держатель IQOS вимагає короткої підзарядки всередині зарядного пристрою. Триває така підзарядка 4 хвилини.

Glo має тільки один акумулятор, нагадує трохи зменшений вейп. У пристрої є один роз'єм для стіки. Glo нагріває тютюн не зсередини, як IQOS, а по периметру.

За рахунок вбудованої великий батареї пристрій стає більш громіздким, зате дозволяє використовувати кілька стіків поспіль.

IQOS компенсує це більшою тривалістю сеансу, який фактично дорівнює двом стікам в glo.

IQOS і glo: шкідливо чи ні

Будь-яке вживання тютюну - це шкідливо. Чи не шкідливо - не курити і ніяким іншим чином не вживати тютюн і його замінники.

Хоча системи нагріву тютюну і усувають канцерогени та інші шкідливі продукти горіння, нікотин все одно залишається. Нікотин, відверто кажучи, не так шкідливий для організму, як смоли і чадний газ, але все ж викликає залежність, а при передозуванні - отруєння.

Нікотин, відверто кажучи, не так шкідливий для організму, як смоли і чадний газ, але все ж викликає залежність, а при передозуванні - отруєння

Але якщо порівнювати IQOS, glo і подібні до них з сигаретами, - то так, перехід на системи нагріву тютюну істотно знижує ризики для здоров'я.

Електронні сигарети і вейпи: Eleaf, Joyetech, інші

Ще один різновид пристроїв, які доставляють нікотин в організм, але працюють не з тютюном, а з рідинами. Електронна сигарета служить альтернативою традиційному паління тютюну - в ній використовуються Нікотиновмісні наповнювачі з дозуванням від 1,5 до 12 мг / мл.

Потужність електронних сигарет невисока, тому генерувати велику кількість пара вони не здатні. Електронна сигарета складається з двох основних частин: батареї (він же - акумулятор, мод) і випарника (атомайзер). Струм від акумулятора подається на нагрівальний елемент в атомайзер, завдяки чому рідина перетворюється на пару.

Струм від акумулятора подається на нагрівальний елемент в атомайзер, завдяки чому рідина перетворюється на пару

Відразу може виникнути питання: «У чому різниця між електронними сигаретами і вейпами?» Фактично - жодної, крім зовнішнього вигляду і комплектації. Принцип дії у них однаковий: в результаті нагрівання рідина перетворюється на пару. Вейпи відрізняються наявністю потужного акумулятора підвищеної ємності, який забезпечує велику нагрівальну потужність при тривалому автономному режимі роботи. І, як результат, густі хмари пари.

Електронні сигарети можна включати і вимикати в будь-який момент - сеанс обмежена лише кількістю рідини в капсулі і зарядом акумулятора. В принципі, його можна використовувати безперервно хоч кілька годин. Але робити це, звичайно, не рекомендується.

Електронні сигарети і вейпи: шкідливо чи ні

В цілому електронні сигарети також вважаються менш шкідливими сигарет, завдяки відсутності шкідливих продуктів горіння.

Основні ризики у використанні електронних сигарет пов'язані з ненадійністю виробників як самих пристроїв, так і наповнювачів. «Noname» китайські розробники, які залишаються в тіні Ali Express, чи не будуть нести відповідальність за якість своєї продукції перед українськими споживачами. Єдиний спосіб уберегти себе - вибирати перевірені бренди. Кращими серед електронних сигарет вважаються Eleaf і Joyetech.

За відчуттями використання електронної сигарети на куріння не схоже. Зовсім інший смак і ритуал, інша динаміка надходження нікотину в кров. Для багатьох курців, які намагалися перейти на них, електронна сигарета так і залишилася дорогою іграшкою, що припадає пилом на полиці.

Так що ж вибрати тим, хто не хоче кидати курити?

Залежить від очікувань. Якщо вам до душі гри з хмарками ароматного пара і екзотичними смаками, пробуйте вейпи. Якщо ви шукаєте щось дуже схоже на сигарети, але менш шкідливо і більш гігієнічний, краще переходите на пристрої, нагрівають натуральний тютюн. У цьому випадку найбільш просунутим рішенням буде IQOS - і з точки зору технології і смаку, і з позиції сервісу та інфраструктури.

Відразу може виникнути питання: «У чому різниця між електронними сигаретами і вейпами?
Так що ж вибрати тим, хто не хоче кидати курити?

Новости