Історія моделі Wayfarer | Інтернет магазин Spaseebo

  1. стиль епохи Дизайнеру Реймонду Стеджману вдалося повністю відбити свого часу в формі, якій судилося...
  2. 80-е
  3. 90-е - чергова криза
  4. Епілог

стиль епохи

Дизайнеру Реймонду Стеджману вдалося повністю відбити свого часу в формі, якій судилося стати культом. Прості і чисті лінії, різкість трапецієподібної оправи, вперше використовуються елементи пластика. Подорожній - так перекладається Wayfarer. Практичність для тих, хто їздить по курних шосе на своєму мотоциклі.
Дизайнеру Реймонду Стеджману вдалося повністю відбити свого часу в формі, якій судилося стати культом
Стиль для епохи, божевільної на естетиці, для покоління жорстких і світлих сміливців, «бунтарів без ідеалів», Джеймсов Діново (а сам актор не раз з'являвся в окулярах цієї моделі). Не дивно, що, через кілька років після випуску, Wayfarer або вкрай схожі окуляри інших брендів носив практично кожен: від Боба Ділана до Джона Кеннеді. Модель була обов'язковим атрибутом ідолів поп-культури.


70-е

Втім, вже в 70-е модель виявилася на грані небуття
Втім, вже в 70-е модель виявилася на грані небуття. Диско диктувало свої умови. Мінімалізм і акуратність поступилися експресії і oversize. І правда, Подорожній міг назавжди застрягти в минулому, перетворитися в пам'ятник стилю минулих часів, стати приємним ностальгічним антуражем, якби на допомогу Ray-Ban не прийшов Голлівуд.


80-е

Першим поштовхом став фільм «Брати Блюз» 1980
Першим поштовхом став фільм «Брати Блюз» 1980. У пам'яті масового глядача назавжди залишився не тільки нищівного драйв і хороша музика, але і дві пари окулярів Wayfarer, в будь-який час дня і ночі закривають очі головних героїв. «До Чикаго - 106 миль, у нас повний бак бензину, півпачки сигарет, темно, і ми в темних окулярах». Фільм знову спровокував інтерес до моделі, але, тим не менш, за рік після виходу фільму продалося за все 18000 пар. Тоді в 1982 році Ray-Ban уклав контракт сумою в 50000 доларів на розміщення власної продукції у фільмах і телешоу.

З 1982 по 1987 окуляри бренду з'являлися в понад 60 проектах! Один з них, «Ризикований бізнес», видався особливо популярним. Історія боязкого студента престижного університету (роль, що перетворила Тома Круза в зірку!), Під градом проблем дістався до вершини підприємливості, знову вдихнула в Wayfarer життя. Танцюючий без штанів Том Круз, Том Круз, дістає сигарети зубами, Том Круз, який відкрив бордель у батьківському домі.

Том Круз, дивиться крізь лінзи окулярів Ray-Ban. Майже той же Джеймс Дін, легенда 50-х, але розв'язніше, іронічніше, хитріше. Нову епоху - нові декорації. Угода вдалася. Компанія Bausch & Lomb Inc. (На той момент власник бренду) ледве справлялася з напливом покупців. І все ж історія циклічна, а тренди легковажні.


90-е - чергова криза

Класика не сумісна з рейвом
Класика не сумісна з рейвом. Сувора форма - з кислотними панорамами увійшли в моду оправ. 90-е - також кінець американського періоду Ray-Ban і кінець моделі Wayfarer в її первісному вигляді. Спад популярності припав на непередбачені витрати Bausch & Lomb, і знаменитий оптичний бренд змінив власника.

Сьогодні Ray-Ban належить італійській Luxottica, яка і переробила зовнішній вигляд колишньої ікони. Wayfarer наших днів народжені в 2001 році, форма все так само проста, але вона втратила незграбних загрозливих обрисів, все так же витримана, але куди м'якше і елегантніше. Змінився розмір: лінзи тепер менше. Оправа повністю виготовляється з ацетату целюлози. Їх носить вже не шибайголова в шкіряній куртці, не "ризикований бізнесмен», але житель сучасного мегаполісу; smart-варіант для smart-людини.

І диво - народження зміненої форми повернуло свого предка на очі знаменитостей. На початку і середині 2000-х вантажу придбав статус бажаною екзотики. Помітивши такий сплеск уваги, в 2007 Ray-Ban знову випустив класичні окуляри Wayfarer. Прибрано лише кілька елементів дизайну, значно розширено колірний асортимент. Сьогодні м'яке і сучасне співіснує з бунтарським, гострим, добре нам знайомих. А продажі цієї форми стабільно жахливо високі.


Епілог

Подорожньому доводилося переживати різний: стрімкі польоти, ще більш стрімке падіння, його обожнювали, про нього забували. Але з упевненістю можна сказати, що відбитки його ніг пронизують всю західну культуру, всю повсякденність останніх 65 років, він плоть від плоті минулого і сама органічна частина сьогодення. Подорожній іде крізь час і не збирається зупинятися.


Сергій Ізотов


Новости