Історія бренду H & M

  1. підстава бренду
  2. Етапи розвитку компанії
  3. H & M в Росії
  4. Основні конкуренти компанії
  5. H & M сьогодні

H & M (Hennes & Mauritz AB) - шведська мережа магазинів з торгівлі одягом, що є найбільшою в Європі і однією з найбільших у світі. Ринкова капіталізація ритейлера, колись заснованого з двох невеликих магазинів, сьогодні становить 312,71 млрд. Шведських крон (близько 34 млрд. Дол. США), а вартість одного тільки бренду фахівці оцінюють в 12-15 млрд. Дол. США.

підстава бренду

Засновником компанії H & M є Ерлінг Перссон, виходець з небагатої шведської сім'ї. До початку 40-х років ХХ століття він працював в Стокгольмі рознощиком сирів по ресторанах. На початку 40-х років він відправився в подорож по США, в ході якого з цікавістю спостерігав за місцевими особливостями ведення бізнесу. Його вразило велику кількість невеликих магазинів, що торгують одягом за невисокими цінами.

По приїзду додому Ерлінг Перссон зрозумів, що масовий сегмент ринку в форматі невеликих роздрібних магазинчиків - це якраз те, чого не вистачає в Швеції і на чому можна добре заробити. В м Вестерос він відкрив невелику фабрику з виробництва одягу. Для зниження ціни продаж продукції здійснювалася прямо зі складу. За короткий проміжок часу продукція Е. Перссона стала популярною і в 1947 році він зміг відкрити магазин, який назвав Hennes (зі швед. «Для неї»).

Варто відзначити, що післявоєнний час в Швеції відрізнялося складним економічним становищем і невеликою кількістю магазинів, в яких можна було купити потрібні речі. Крім того, більшість магазинів належали великим торговельним мережам, вибір речей в яких мало відрізнявся, а сегмент недорогий якісного одягу практично порожній. Саме в цьому напрямку і зважився розвивати свою мережу Ерлінг Перссон.

Етапи розвитку компанії

H & M (Hennes & Mauritz AB) - шведська мережа магазинів з торгівлі одягом, що є найбільшою в Європі і однією з найбільших у світі

В період 1947-1968 рр. Ерлінг Перссон розвиває свою мережу магазинів Hennes, яка стала однією з найпопулярніших в Швеції. Щорічне зростання продажів і гарний прибуток наштовхували на думку про необхідність розширення і в 1968 р Е. Перссон вирішується на придбання крупного стокгольмського магазину «Mauritz Widfors», орієнтованого на чоловічий сегмент (продаж мисливського спорядження і зброї). В об'єднаній мережі в новому магазині стали продавати чоловічий одяг.

Пізніше приймається рішення об'єднати Mauritz Widfors і Hennes в один бренд «Hennes & Mauritz», назва якого згодом трансформувалося до сучасних «H & M».

У 70-х роках було розпочато просування бренду в Європу. За 10 років магазини компанії з'явилися в Англії, Данії, Норвегії, Швейцарії та Німеччини. Але головний акцент як і раніше робився на внутрішній ринок.

До 80-х років компанія H & M зайняла більшу частину внутрішнього ринку. У 1982 р управління компанією перейшло до сина Ерлінг Перссона - Стефану. Одним з його перших рішень було більш активний розвиток компанії за межами Швеції. Хоч Е. Перссон і вважав H & M локальним проектом, але все ж дозволив синові реалізувати свою ідею. Просування на зовнішніх ринках відбувалося під девізом «Мода і якість за кращою ціною», а рекламні акції бренду завжди виходили запам'ятовуються. Період 80-х років супроводжувався світовим економічним підйомом, і H & M, завдяки поєднанню низьких цін і високої якості продукції, сповна скористалася ситуацією, що склалася і відкрила свої магазини практично в кожній країні Європи.

Період 90-х років характеризувався світовим економічно спадом, який компанія пройшла без втрат. Головне досягнення за цей відрізок часу - відкриття бутіка H & M в Парижі.

Це цікаво! Рекламні ролики бренду стають справжніми хітами у споживачів, ось одне з найбільш популярних новорічних відео, яке тільки в YOUTUBE подивилося більше 7 мільйонів чоловік.

З початку 2000-х і по сьогоднішній день компанія активно розвивається по всьому світу. За цей час змінила трьох голів ради директорів. Стефан Перссон пішов з поста в 1998 і по черзі компанію очолювали Фабіан Манссон і Рольф Еріксен. З 2009 року компанією управляє Карл-Йохан Перссон, син Стефана Перссона. Але, не дивлячись на зміну керівників, напрямок розвитку бренду залишалося незмінним - активне міжнародне розвиток.

Одним із знакових подій в розвитку компанії вважається відкриття магазину в Нью-Йорку, на які були витрачені мільйони доларів. Експансія американського ринку проходила не так швидко, як планувалося, але H & M все одно завоював свою частину ринку швидше за інших європейських компаній.

Адаптуючись під тенденції ринку, в середині 2000-х H & M стали співпрацювати зі знаменитими дизайнерами. Свої колекції для компанії пошили Карл Лагерфельд, Роберто Каваллі, Стелла Маккартні і Viktor & Rolf, а для реклами були залучені Мадонна, Кайлі Міноуг, Жизель Бюндхен, Девід Бекхем і багато інших світових знаменитостей.

Одна з найбільш пам'ятних рекламних кампаній H & M - плакати з Клаудією Шиффер на вітринах магазинів. Фанати почали бити скло вітрин і красти постери. Після сотень побитих вітрин керівництво компанії пообіцяло після закінчення акції подарувати все плакати покупцям.

На сьогоднішній день в компанії відзначають два головних напрямки розвитку: онлайн-торгівля і ринки Азії. Онлайн-бутик бренду був запущений в 2010 році. Що стосується Азії, то сьогодні компанія планує вихід на ринки Китаю, Казахстану, В'єтнаму і розвиток існуючих магазинів.

Для досягнення поставлених цілей компанія повинна постійно оптимізувати свої витрати. Тому H & M використовує тільки орендовані приміщення і прагне до збільшення продажів в діючих магазинах з мінімальним використанням позикових коштів.

Історію розвитку компанії H & M ви можете подивитися у відео.

H & M в Росії

У 2008 році запрацювала російськомовна версія сайту бренду, а перший магазин був відкритий в Москві в 2009 році. В цілому на сьогоднішній день в Росії працюють 103 магазина H & M і в 2017 році планується збільшити їх кількість мінімум на 10%. За 2015-2016 рр. компанія відкрила 30 магазинів в Архангельську, Новосибірську, Новоросійську, Мурманську, Челябінську, Пермі, Смоленську, Іркутську, Саратові та інших містах. Також в компанії відзначають хороші показники зростання продажів в онлайн-магазині H & M в Росії.

Основні конкуренти компанії

Сьогодні світовий ринок торгівлі одягом і аксесуарами розділений між кількома великими компаніями: H & M, Gap, Zara, Mango і Esprit. H & M займає близько 6% світового ринку, а кожен з інших конкурентів від 3% до 5%. Це підтверджує велику конкуренцію в галузі і веде до гострої конкурентної боротьби між компаніями.

Бренди Esprit і Gap орієнтовані на американський ринок, а Uniqlo - на азіатський, і основна боротьба між H & M і цими брендами відбувається якраз за споживачів в США, Японії і Китаї.

На світовому ж ринку H & M конкурує з Zara і Mango - іспанськими брендами, які працюють в одному ціновому сегменті зі шведським брендом. Zara відрізняється швидкістю випуску своїх колекцій: компанія стверджує, що від розробки дизайну нової лінії одягу і до її появи у продажу проходить всього 14 днів. Mango робить акцент на свої рекламні кампанії. А H & M завойовує ринок оптимальним поєднанням ціни на одяг і її якості.

H & M сьогодні

На даний момент компанія управляє більш ніж 4400 магазинами по всьому світу і забезпечує роботою 161000 співробітників. Оборот H & M за 2016 рік склав понад 25 млрд. Дол. США, а чистий прибуток перевищив 2 млрд. Дол.

До складу бренду входять торговельні марки H & M, H & M Home, Cheap Monday and & Other Stories, COS, Monki, Weekday.

Вартість акцій компанії за останні кілька років знизилися щодо пікового значення (2015 г. - понад 350 SEK за акцію) і в 2017 році торгуються в районі 220 SEK за акцію.

Значно підвищити популярність бренду і підняти його вартість може вдала експансія китайського ринку, потенціал якого високо оцінюється експертами. На 2017 рік обсяг китайського ринку одягу оцінюється в 200 млрд. Дол. США і має хороші перспективи росту. Успіх в Китаї дозволить H & M значно наростити продажі і підняти вартість акцій компанії.

Новости