Історія бренду «Макдоналдс»

  1. Розвиток мережі McDonald's

У кожної компанії, торгової марки є історія, яку можна назвати дещо сумною, звичайної або ж завидною У кожної компанії, торгової марки є історія, яку можна назвати дещо сумною, звичайної або ж завидною. Остання характеристика максимально підходить під опис історії всесвітньо відомого бренду McDonald's.

Як би по всій земній кулі не сварили компанію за рекламу нездорової їжі, ожиріння американців та інше, її підхід до ведення бізнесу виявився більш ніж успішним. І оскаржити це неможливо. Навпаки, багато великих компаній намагаються в своїй роботі рівнятися на «Макдоналдс».

Свій розвиток тепер уже світовий гігант в області швидкого харчування почав в далекому 1940 році, коли два брата Моріс і Річард Макдоналди відкрили в каліфорнійському місті Сан-Бернандіно власний невеликий ресторанчик. Заклад нічим особливим не відрізнялося від багатьох інших, розташованих в окрузі, і приносило своїм власникам непоганий дохід. Однак через зростання конкуренції братися стали відчувати фінансові труднощі. Щоб «залишитися на плаву» і зберегти свій ресторан, Макдоналди вирішили зробити свій заклад унікальним. Для цього вони:

  • скоротили кількість страв, пропонованих в меню;
  • відмовилися від послуг офіціанток і ввели самообслуговування;
  • замінили порцеляновий посуд одноразової;
  • зробили доступними ціни.

Всі перераховані нововведення були реалізовані в життя в 1948 році, який став початком історії видатного успіху підприємства: брати відкрили в Каліфорнії ще кілька ресторанів і їх дохід наблизився до позначки в 350 тисяч доларів, що є на той момент рекордної.

Розвиток мережі McDonald's

Можливо, «Макдоналдс» так би й залишився дрібної мережею каліфорнійських ресторанчиків і про нього не дізнався світ, якби в 1954 році не відбулася доленосна зустріч Макдоналдів і Рея Крока, постачальника мультиміксерів. Саме ця людина змогла передбачити велике майбутнє ресторанів і запропонував братам спільно розширювати їхню мережу за допомогою продажу франшиз. Брати прийняли пропозицію Крока про співпрацю, після чого заповзятливим комівояжером в 1955 році була проведена реєстрація бренду McDonald's Corporation і одночасно засновано підприємство, яке спеціалізується на продажах його франшизи. Через шість років Крок викупив компанію у її засновників майже за три мільйони доларів. Ставши новим власником «Макдоналдс», Рей продовжив розширювати бізнес, і в 1967 році їм була продана перша франшиза за кордон, а саме в Канаду. Після цього мережа стала швидко розростатися і гамбургер від McDonald's став знаменитим у всьому світі.

Можливо вас зацікавлять інші наші статті:

бренд Armani

Naf Naf: французький бренд, який підкорив серця мільйонів

Новости