Історія компанії Meizu

  1. Олександр Щербаков Як молодий любитель технологій з Китаю пройшов шлях від створення MP3-плеєрів...
  2. Почала компанія з крадіжки?
  3. Ера MP4
  4. Перехід на смартфони
  5. Meizu M9
  6. Загадковий і дивовижний Хуан Чжан
  7. Повернення до MX
  8. сучасна Meizu
  9. Ювілейний рік

Олександр Щербаков

Як молодий любитель технологій з Китаю пройшов шлях від створення MP3-плеєрів до масового виробництва смартфонів.

Продовжую серію матеріалів про історію великих китайських компаній, вже є про LeEco і Xiaomi . Сьогодні поговоримо про компанії Meizu.

На офіційному сайті meizu.com повідомляється, що компанію заснували в 2003 році. Хоча деякі джерела говорять, що офіційно її створили в 1998 році, а потім було затишшя на кілька років. Біля витоків компанії стояв молодий хлопець на ім'я Хуан Чжан (Huang Zhang), який захоплювався технологіями і любив слухати музику. На першому етапі він вклав в Meizu 100 тисяч юанів - за курсом того часу це було трохи менше 400 тисяч рублів. Та й ще довгий час компанія буде існувати на заощадження Хуан Чжана, про нього я розповім пізніше.

Та й ще довгий час компанія буде існувати на заощадження Хуан Чжана, про нього я розповім пізніше

Назва «Meizu» утворено з двох китайських слів: «mei» - сучасна людина (гик), і «zu» - група людей. Тобто ім'я компанії можна перевести як «група гиків». Мабуть, назва можна інтерпретувати як ідеологію «від гиков для гиків».

Наявність особистих коштів стало одним з плюсів для молодої компанії: їй не потрібно звітувати перед інвесторами, виконувати плани і зобов'язання. Тому засновник компанії Meizu сам вибирав напрямок для розвитку. Якщо вірити історії, яка гуляє по інтернету, то ідея для створення першого продукту з'явилася у Хуана випадково: він захотів послухати музику на якомусь MP3-плеєрі, і йому не сподобалася якість звуку. Невідомо, що за плеєр це був, та й правдивість історії для мене залишається під сумнівом. Зате звучить красиво.

Так Meizu зайнялася розробкою плеєра.

перший продукт

Про процес створення першого плеєра компанії Meizu MX інформації майже немає. Вийшов він приблизно в червні 2003 року. Виглядав плеєр непоказно, особливо на тлі iPod від Apple, так і характеристики були скромними: маленький монохромний екран, 512 МБ пам'яті і працював від однієї пальчикової батарейки.

Мені вдалося знайти тільки одну фотографію плеєра Meizu MX в дуже маленькому дозволі. Зате в процесі пошуку я натрапив на зображення плеєра, який виглядає точно так же - це iAudio CW300 від відомої південнокорейської компанії Cowon. «Вікіпедія» та багато інших джерел повідомляють, що Meizu повністю скопіювала пристрій, хоча підтвердження ніде немає. У мене є теорія, про яку розповім трохи пізніше.

Meizu MX і Cowon CW300

Ціну Meizu MX так і не знайшов, так що для наочності візьмемо ціну iAudio CW300 - 200 доларів за версію з 256 МБ. Думаю, приблизно стільки ж коштував і перший плеєр Meizu.

Наступним плеєром став Meizu ME, вийшов він у квітні 2004 року. У нього теж є клон - Onda VX505. Майже відразу вийшла інша новинка - плеєр Meizu MI. Він отримав більш цікавий дизайн і орієнтувався на жіночу аудиторію. Хоча в його характеристиках не було нічого незвичайного. Копію цього плеєра знайти не вдалося

Копію цього плеєра знайти не вдалося

Meizu ME і MI

До 2006 року Meizu випустила ще 7 плеєрів. Всі вони не надавали нічого кардинально нового для індустрії музичної техніки, хоча на ринку Китаю стали успішними. Краще заглибитися в історію з копіюванням.

Почала компанія з крадіжки?

Є факт, що плеєр Meizu MX - повна копія Cowon iAudio CW300. В інших подібних матеріалах на російськомовних сайтах пишуть, що Meizu просто вкрала дизайн у корейської компанії. Про це навіть написано в офіційному блозі Meizu на «Хабрахабр» . Хоча в зарубіжних джерелах про це не згадується. Та й у російській «Вікіпедії» цей факт не підкріплений виноскою з посиланням.

Якщо трохи заглибитися в історію компанії Cowon, то можна знайти інформацію, що вона займалася OEM-виробництвом для інших ринків. Наприклад, в Китаї продавався плеєр NEC Dcube - повна копія Cowon iAudio CW200 .

Cowon CW200 і NEC Dcube

Тобто Cowon, використовуючи свої розробки і продуктивні потужності, давала можливість іншим брендам виробляти такі ж пристрої, але під іншим ім'ям. Можливо, Meizu так само домовилася з компанією Cowon для випуску першого плеєра.

Така ж ситуація з другим плеєром Meizu - повна це копія Onda VX505. Швидше за все, у молодої компанії Meizu не було грошей на розробку пристроїв з нуля і вона використовувала вже налагоджені виробничі лінії.

Швидше за все, у молодої компанії Meizu не було грошей на розробку пристроїв з нуля і вона використовувала вже налагоджені виробничі лінії

Meizu ME і Onda VX505

Це лише теорія, і я не можу сказати, що Meizu точно не крала чужий дизайн. Тим більше, в майбутньому компанія ще зіткнеться з подібним скандалом, але це буде зовсім інший масштаб.

Ера MP4

З 2006 року у Meizu почався більш цікавий етап. Популярність MP3-плеєрів вже впала, з'явилася мода на великі екрани. Apple вже випустила iPod Classic п'ятого покоління, в якому з'явилася можливість дивитися відео, а не тільки фото. Звичайно, зараз 2,5-дюймовий дисплей можна назвати великим і комфортним для відео, але тоді у більшості телефонів вони були ще менше. Так що так звані MP4-плеєри почали набирати популярність.

Meizu вчинила правильно - якомога швидше випустила на ринок Китаю готовий продукт. У травні 2006 року відбувся анонс Meizu M6 - MP4-плеєр з дисплеєм 2,4 дюйма і дозволом 320 × 240 пікселів, з підтримкою відео, електронних книг і з двома іграми. З незвичайного можна відзначити управління: замість звичних кнопок в M6 встановили гібридну панель з механічними кнопками і сенсорною поверхнею.

Детальніше про плеєр Meizu M6 ви можете дізнатися в огляді від Артема Лутфулліна.

У M6 був великий мінус - задня металева кришка швидко і сильно покривалася подряпинами. У вересні 2007 року Meizu випустила оновлену версію плеєра M6SL з матовою кришкою і більш тонким корпусом.

Meizu M6

Навіть з недоліками корпусу плеєр став популярним в Китаї, але це не єдиний ринок продажів. Meizu M6 і M6SL офіційно продавалися в Росії під назвами Powerman XL-850 і Ritmix-9200.

Останнім плеєром Meizu став M3 або Music Card. Це відповідь на вихід iPod Nano - плеєр з дисплеєм 1,5 дюйма і компактним корпусом. У Росії M3 продавався як Ritmix RF-7400. почитайте його огляд від Олександра Дембовского.

почитайте його   огляд від Олександра Дембовского

Meizu Music Card

Ще у вересні 2007 року Хуан Чжан на форумі анонсував плеєр Meizu M7 - відповідь на iPod Touch. Показали зображення і короткий список характеристик: дисплей 3 дюйми з роздільною здатністю 480 × 288 пікселів і ціна від 100 доларів. Але в продажу плеєр так і не з'явився.

Meizu M7

Перехід на смартфони

В кінці 2006 року з'явилися чутки, що Meizu розробляє новий плеєр M8 на системі Windows CE. Він повинен був отримати 2,6-дюймовий дисплей і ARM-процесор від Samsung, що працює на частоті 533 МГц.

Він повинен був отримати 2,6-дюймовий дисплей і ARM-процесор від Samsung, що працює на частоті 533 МГц

Плеєр M8 на Windows CE

Анонс плеєра так і не відбувся, і не важко здогадатися, через що змінилися плани компанії - в січні 2007 року компанія Apple представила iPhone. Так що плеєр M8 переріс в смартфон, який Meizu анонсувала через два тижні після Apple.

Перший варіант Meizu M8

Перший смарфтон Meizu отримав дисплей з діагоналлю 3,3 дюйма і роздільною здатністю 720 × 480 пікселів, 3 Мп камеру з підтримкою запису відео і Bluetooth. Багато хто відразу відзначили між Meizu M8 і iPhone: у нього навіть був важіль для перемикання режимів звуку.

Точну дату виходу смартфона в продаж компанія не повідомила, і його довелося чекати довго.

Під час розробки Meizu M8 компанія зіткнулася з великою кількістю проблем. Все почалося з вибору системи: на момент появи ідеї створення смартфона Android ще не існував. Тому стояв вибір між Linux, Windows Mobile або CE, Symbian вони навіть не розглядали.

Windows Mobile їм не сподобалася через незручне інтерфейсу і високих ліцензійних зборів в 10 доларів для кожного смартфона. А розробляти систему на базі Linux було складно для команди інженерів з 18 осіб. Так що вибір залишився на Windows CE.

Іншою проблемою став вибір ємнісного сенсорного екрану. На перших етапах Meizu співпрацювала з британською компанією Quantum. Їм сподобався перший зразок скла з сенсорним шаром, але розробка була все ще сирий. Цілий рік вони намагалися підвищити точність визначення натискання і стабільність роботи. На прототипі не можна було навіть провести рівну лінію: точка дотику постійно тремтіла. Так що Meizu змушена була перейти до іншого партнера - компанії Synaptics.

Всі ці муки проходили таємно від користувачів. Meizu постійно відкладала старт продажів, змінювала інтерфейс системи на базі Windows CE і дизайн смартфона. Загалом, у смартфона була дуже довга, але не дуже цікава історія створення.

Тому ми перенесемося відразу в березень 2008 року - на виставку CeBIT в Ганновері. Туди приїхала Meizu зі своїми плеєрами і прототипом смартфона M8. Але поліція Німеччини закрила їх стенд за порушення авторських прав за день до відкриття виставки. У журналістів не було подробиць про порушення, тому всі подумали, що це сталося через копіювання інтерфейсу і дизайну iPhone для смартфона Meizu M8. Пізніше з'ясувалося, що порушення було у використанні неліцензійного MP3-кодека в плеєрах Meizu.

На цьому пригоди з патентами не закінчаться.

Фінальну версію Meizu M8 представили тільки в лютому 2009 року. Так що йому довелося конкурувати вже не з першим iPhone, а з 3G і 3GS. Смартфон працював на процесорі ARM11 з максимальною частотою 677 МГц, оперативної пам'яті було всього 258 МБ, а постійної - 8 або 16 ГБ. Для зйомки фото і відео одна основна камера з 3 Мп сенсором.

Для зйомки фото і відео одна основна камера з 3 Мп сенсором

Meizu M8 і iPhone

Корпус смартфона зроблений з пластику, та й зовнішній вигляд точно не був його головним плюсом. Система Meizu OS на базі Windows CE виглядала куди цікавіше. У нього навіть була багатозадачність і можливість встановлювати сторонні додатки для Windows Mobile 5.0-6.0, фільми і музику можна було завантажувати без сторонніх додатків і конвертації і повноцінний Bluetooth з можливістю обміну файлами.

раджу почитати огляд Meizu M8 від Артема Лутфулліна.

В цілому у Meizu M8 були позитивні відгуки, хоча багато відзначали спадкоємність дизайну від iPhone. Подібність помітили і в самій Apple: ще в 2008 році компанія захотіла заборонити виробництво Meizu M8 через крадіжку дизайну. Meizu намагалася домовитися з Apple до маленька компанія, але вдалося тільки трохи сповільнити процес і сильно погіршити ситуацію.

Apple домоглася заборони на виробництво Meizu M8 тільки в другій половині 2010 року, але цього виявилося мало, і компанія зажадала закрити продажу в Китаї. Заборона виробництва привернув би лише невеликі збитки для самої Meizu, а ось заборона продажу завдав би шкоди всім партнерам компанії. Так що Meizu підключила хороших юристів, які довели, що патенти Apple не можуть впливати на ринок Китаю.

3 березня 2010 року на сайті mymeizu.ru з'явився перший запис про отримання сертифіката офіційного представництва Meizu в Росії. Поставками пристроїв, русифікацією і адаптацією для російського ринку зайнялася компанія ТОВ «Гермеc Мобайл Дистрибьюшн». Однак Meizu M8 офіційно так і не надійшов у продаж.

Паралельно з судовими процесами Meizu розробляла новий смартфон. Ще в червні 2010 року Хуан Чжан на інтернет-форумі Meizu опублікував фотографії смартфона з написом Meizu M9 на задній кришці.

Залишилося дочекатися анонса.

Meizu M9

Другий смартфон Meizu надійшов у продаж в січні 2011 року. За ним вишикувалася неймовірно велика черга в фірмові магазини. Навіть генеральний секретар асоціації зв'язку Китаю висловив підозру, що Meizu заплатила людям, щоб вони стояли в черзі і створювали ажіотаж. Представники компанії спростовували це, посилаючись на великі попередні замовлення і дефіцит пристроїв. Подальший розвиток скандал так і не отримав.

Корпус Meizu M9 теж зроблений з пластику, як і M8, але працював він уже на Android 2.2 з фірмовою оболонкою. У нього встановили процесор Samsung з максимальною частотою 1 ГГц, 512 МБ оперативної пам'яті, 3,5-дюймовий екран з роздільною здатністю 960 × 640 пікселів і 5 Мп камеру. Приділяти багато уваги я йому не буду, краще почитайте огляд від Артема Лутфулліна.

В цілому Meizu M9 став вдалою моделлю. Були проблеми зі зв'язком за межами Китаю, тому що компанія спочатку не планувала виходити на інші ринки і не тестувала роботу в інших країнах. Потім ситуація змінилася.

Зате Meizu M9 став першим смартфоном, який офіційно продавався в Росії. Ціна - 13 500 рублів, для того часу це був середній ціновий діапазон.

Загадковий і дивовижний Хуан Чжан

Meizu завжди була досить закритою компанією з точки зору бізнесу: вони майже не розповідали про процес створення пристроїв і неохоче ділилися обсягом продажів пристроїв. Можливо, така скритність пов'язана з засновником компанії.

Творець Meizu воліє спілкуватися в інтернеті під ніком Джек Вонг (J. Wong). Він не дає інтерв'ю і не розповідає про особисте життя, тому його історію доводиться збирати по шматочках.

Одна з небагатьох фотографій Хуан Чжана. Джерело: waimainet.com

Відомо, що він народився в невеликому провінційному місті Мейсіан на північному сході Китаю в 1976 році. Зі школи його відрахували в 16 років, так що в коледж чи університет він не надійшов, за це батько вигнав його з дому. До створення Meizu він працював в компанії, яка займалася розробкою і продажем OEM-пристроїв. Там він познайомився з процесом створення і проектування електронних гаджетів і зібрав гроші на свою компанію.

Бай Юнсян (Bai Yongxiang), який став генеральним директором Meizu з 2010 року, розповідає про Хуан Чжан як про людину-мрійника. Його мало цікавила фінансова сторона бізнесу, вважаючи за краще брати участь в розробці пристроїв. Так що після успіху смартфона Meizu M8 він покинув пост директора, щоб перекласти рутину на інших.

Так що після успіху смартфона Meizu M8 він покинув пост директора, щоб перекласти рутину на інших

Джерело: bbs.meizu.cn

Судячи з розповідей, Хуан Чжан був не просто гиком, а в хорошому сенсі божевільним на технологіях. Удома він перебудував стіни, стелю та замінив підлогу, щоб поліпшити акустику приміщення. Він міг місяцями не з'являтися в офісі компанії і тестувати новий смартфон будинку. Є історія, як Meizu витратила майже 400 тисяч доларів, щоб змінити отвір для роз'єму microUSB в смартфоні, тому що воно не подобалося Хуан Чжан.

Також Хуан Чжан був головним учасником інтернет-форуму Meizu. За перші шість років роботи компанії він написав більше 6 тисяч постів, радився з користувачами і розповідав про свої ідеї.

Повернення до MX

У січні 2012 року Meizu представила третій смартфон MX - так само називався перший плеєр компанії. Смартфон отримав абсолютно новий дизайн, нову систему Flyme OS на базі Android і двоядерний процесор Samsung Exynos на частоті до 1,4 ГГц.

Смартфон отримав абсолютно новий дизайн, нову систему Flyme OS на базі Android і двоядерний процесор Samsung Exynos на частоті до 1,4 ГГц

Meizu MX

Через півроку в продажу з'явилася модифікація Meizu MX з чотирьохядерним процесором і великим об'ємом пам'яті, більше він нічим не відрізнявся від звичайного.

На Mobile-Review є огляди звичайного і поліпшеного Meizu MX.

Наступною новинкою став смартфон Meizu MX2, анонс відбувся 28 листопада 2012 року. Це чергова еволюційна модель. З цікавого можу відзначити маленьку багатофункціональну сенсорну кнопку під дисплеєм. Детальніше про неї читайте в огляді.

Meizu MX2

Приблизно в цей час генеральний директор Meizu Бай Юнсян розповів в інтерв'ю, що компанія стабільно зростає і в рік продає мільйон смартфонів. Заодно розповів, чому Meizu неохоче ділиться даними:

Ми ніколи не публікували офіційні статистичні дані по продажах, тому що ми не хочемо брехати. Наша позиція - ми або не говоримо зовсім, або говоримо правду.

Далі Meizu поступово розвивала виробництво смартфонів, випускаючи щороку новий - MX3 в 2013 і MX4 у вересні 2014 року.

Meizu MX3

Взагалі 2014 рік виявився насиченим для Meizu. У листопаді Meizu анонсувала поліпшену версію флагмана MX4 Pro зі збільшеним дисплеєм, «музичної» начинкою і сканером відбитків пальців. Трохи цифр: MX4 попередньо замовити 10 мільйонів користувачів, а MX4 Pro - ще майже 7 мільйонів. І в цілому за рік продажі покращилися в 16 разів.

Meizu MX4 Pro

Ще в кінці року компанія представила Meizu M1 Note - перший бюджетний смартфон в лінійці компанії, який в Китаї випускався під суббрендом Meilan. Смартфон отримав 5,5-дюймовий дисплей з Full HD-дозволом, 2 ГБ оперативної пам'яті і восьміядерний процесор MTK. За непогані характеристики просили всього 1000 юанів - близько 8 тисяч рублів за курсом того часу.

Meizu M1 Note

Всього через місяць Meizu провела ще одну презентацію - показали смартфон Meizu M1. Це зменшена версія M1 Note з 5-дюймовим дисплеєм, більш простим процесором і зменшеною пам'яттю. Зате коштував він всього 700 юанів - близько 6 тисяч рублів. Вдала лінійка бюджетних смартфонів допомогла істотно наростити продажі.

2015 рік для Meizu почався добре. За січень продали 1,4 мільйона смартфонаов, а в лютому найбільша китайська компанія Alibaba інвестувала в Meizu 590 мільйонів доларів. Також компанія отримала більше можливостей для поширення пристроїв через канали інвестора.

З чуток, в Meizu вклала гроші і компанія MediaTek. Є припущення, що вони так домовилися, щоб наступний флагман MX працював на процесорах MTK. Так і сталося.

В кінці червня Meizu представила черговий флагман MX5 в металевому корпусі, з процесором MediaTek MT6795T і з новою фірмовою багатофункціональної кнопкою mTouch з вбудованим сканером відбитків пальців. Уже після стрибка курсу рубля до долара флагман продавався в Росії за 25 тисяч рублів.

Уже після стрибка курсу рубля до долара флагман продавався в Росії за 25 тисяч рублів

Meizu MX5

У тому ж місяці представили Meizu M2 Note - всього через півроку після анонса першої моделі. Ще в липні показали Meizu M2 Mini , А в вересні - Meizu Pro 5. Так компанія Meizu визначила лінійку смартфонів: бюджетна серія M, «середнячки» MX і музичні флагмани Pro.

У жовтні відбувся анонс смартфона Meizu M1 Metal - недорога модель в металевому корпусі і з системою YunOS. Він продавався тільки в Китаї, так що нам не цікавий. Разом зі смартфоном показали два зовнішніх акумулятора M8 і M10 - останній трохи пізніше з'явився в продажу в Росії.

Разом зі смартфоном показали два зовнішніх акумулятора M8 і M10 - останній трохи пізніше з'явився в продажу в Росії

Meizu M1 Metal

У напрікінці 2015 року Хуан Чжан рассказал про 20 миллионов Проданом смартфонів, тоді як в 2014 году продали Всього 4,5 миллиона. Також представник Meizu в Росії поділився результатами - 10-кратним збільшенням продажів рік до року на нашому ринку, але кількість проданих пристроїв не повідомили.

сучасна Meizu

У 2016 році почала з анонса фірмових накладних навушників HD50. Квітень став місяцем презентацій відразу трьох смартфонів: M3 Note , Pro 6 и M3. Бюджетні смартфони почали оснащуватися сканерами відбитків пальців.

Бюджетні смартфони почали оснащуватися сканерами відбитків пальців

Meizu M3 Note

Але найцікавіше подія відбулася в травні. Гучний інтернет-магазин JD.com оголосив, що буде продавати міжнародну версію смартфона Meizu M3 Note з русифікацією і офіційною гарантією в Росії. но насправді вони продавали китайську версію з іншого прошивкою. Історія не отримала чіткої кінцівки: магазин JD.com видалив повідомлення з твердженням про гарантії і зробив вигляд, ніби нічого не було.

Потім компанія представила бездротову гарнітуру MP51 і колонку Gravity.

У другій половині Meizu вирішила ще сильніше розширити лінійку смартфонів і почала буквально штампувати нові моделі. Представили черговий «середнячок» MX6, компактний бюджетник M3s Mini , Недорогий фаблет M3E і два скляних смартфона U10 і U20. П'ять смартфонів всього за липень і серпень!

Meizu MX6

Також в 2016 році Meizu спробувала зайти на зростаючий ринок переносної електроніки з «розумними» годинами Mix. Це симбіоз з класичних механічних годинників з фітнес-браслетом. Головною особливістю годин вважаю автономність - до 240 днів від однієї батарейки. Вони збирають інформацію про пройдені кроки, спалених калоріях і іншої фізичної активності, повідомляють про дзвінок, повідомленні й інші повідомлення.

Meizu Mix

У вересні показали 6-дюймовий фаблет M3 Max. А трохи пізніше - черговий бюджетник M5 і ексклюзивні для ринку Китаю флагман Pro 6s. і бюджетник M3X , А також новий флагман Pro 6 Plus і фаблет M5 Note. Новим пристроєм для компанії став фітнес-браслет Meizu Band.

Meizu M3 Max

Рік закінчився неоднозначно. Всього компанія продала 22 мільйони пристроїв, тобто, всього на 2 мільйони більше, ніж у 2015 році. З них 2 мільйони припадає на продажу поза Китаєм. Всього за рік Meizu представила 15 смартфонів. Дивовижно!

У 2017 році компанія помітно знизила темпи випуску нових смартфонів, але їх все ще багато. У лютому показали недорогий і компактний M5s, а в травні - найдешевший в лінійці M5c. У проміжку часу між цими анонсами в Санкт-Петербурзі і Москві відкрилися фірмові магазини Meizu.

У проміжку часу між цими анонсами в Санкт-Петербурзі і Москві відкрилися фірмові магазини Meizu

Meizu M5s / M5c

Найбільш цікавими новинками стали смартфони Pro 7 і Pro 7 Plus. Вони отримали подвійний модуль основної камери і додатковий дисплей на задній стороні, який використовується для відображення повідомлень, годин, погоди, видошукача для Селфі на основну камеру, перемикання музики і для інших простих функцій. Журналісти і перші користувачі неоднозначно поставилися до смартфонів - основні недоліки позначив Роман Білих в докладному огляді.

Meizu Pro 7

Іншим значущим смартфоном став M6 Note - перший пристрій Meizu на процесорі від Qualcomm. Хоча в цілому новинка є логічним продовженням минулорічної моделі і не показує нічого кардинально нового, крім подвійної камери. Трохи пізніше відбувся анонс бюджетника M6.

Meizu M6 Note

За підсумком 2017 року компанія продала всього 20 мільйонів пристроїв - на 2 мільйони менше, ніж в 2016 році.

Ювілейний рік

2018 рік - важливий для Meizu, їй виповниться рівно 15 років. Першим смартфоном став Meizu M6s , Який став багато в чому новим для компанії. По-перше, це перший широкоформатний смартфон Meizu з екраном 18: 9. По-друге, в ньому відмовилися від фірмової багатофункціональної кнопки mTouch на користь програмної Super mBack, яка визначає ступінь сили натискання. По-третє, сканер відбитків пальців перемістили на праву грань, як на смартфонах Xperia.

По-третє, сканер відбитків пальців перемістили на праву грань, як на смартфонах Xperia

Meizu M6s

Але все одно M6s залишиться прохідний моделлю, тому що скоро компанія представить «ювілейний» смартфон Meizu 15. Спочатку невелика передісторія. Ще в квітні 2017 року віце-президент Meizu Лі Нан (Li Nan) розповів, що компанія планує випускати так звані «безрамкові» смартфони, поки не вийде створити справжній пристрій без рамок зверху і знизу, а не тільки з боків. Можливо, цим по-справжньому безрамковий смартфоном і стане Meizu 15 і його «старша» версія з приставкою «Plus».

У мережі вже з'явилося правдоподібне зображення:

З чуток, анонс Meizu 15 відбудеться в лютому-березні.

Як я помітив по тексту, перша половина життя Meizu виглядає більш цікавою. Потім вона перестала бути маленькою компанією, яка живе на свої ж гроші і не залежить ні від кого, і почався справжній бізнес. Не знаю, чи пов'язано це з відходом Хуан Чжана з поста директора або залученням інвесторів.

Компанія поділена на три підрозділи: Meizu - основне, Blue Charm - розробка бюджетних смартфонів для Китаю, Flyme OS - розвиток системи на базі Android. Хуан Чжан в середині 2017 роки повернувся на пост генерального директора, а його заступник Бан Юнсян став директором бренду Meizu. Подивимося, як перестановки позначаться на нових продуктах.

Хоч Meizu і не дотягує по продажам до Xiaomi і Huawei, але це все одно вагомий гравець на ринку Китаю і навіть Росії. Зараз Meizu продає свої пристрої не тільки в цих країнах, а й на багатьох інших ринках: Індія, Ізраїль, Франція, Італія, Україна, Іспанія, Бельгія, Бразилія, Нова Зеландія, Шрі-Ланка, М'янма і Камбоджа.

На цьому все, дякую за увагу.

Почала компанія з крадіжки?
Почала компанія з крадіжки?

Новости