Історія компанії - ТОВ "Газпром Міжрегіонгаз Липецьк"

ТОВ «Газпром Міжрегіонгаз Липецьк»:
від створення до теперішнього часу

У дев'яностих роках минулого століття газове господарство області, як і вся економіка, переживало важкі часи. За поставлене в область паливо накопичилися багатотисячні борги. Подібна ситуація складалася в Росії повсюдно. Не було регіону, який не був би повинен за газ. Щоб ліквідувати борги «Газпром» створює спеціальну структуру «Межрегионгаз», яка займається поставками газу і його оплатою на внутрішньому ринку Росії.

У березні 1997 року в Липецьку була створена філія ТОВ «Міжрегіонгаз», який очолив Микола Трохимович Полунін.

Середину 90-х років сміливо можна вважати епохою бартеру і взаємозаліків Середину 90-х років сміливо можна вважати епохою бартеру і взаємозаліків. «Живі» гроші в ту пору були великою рідкістю. І в цих умовах потрібно вирішити проблеми із заборгованістю, що утворилася в області за спожитий газ. У той час план зі збору коштів по платежах за газ складався з декількох частин - власне гроші, бартер, цінні папери, взаємозаліки і т. Д. Це був вкрай важкий період роботи. Адже в кінцевому підсумку треба було прийти тільки до грошової форми розрахунків, позбувшись від всіх інших.

У листопаді 1997 року Н.Т.Полунін стає представником генерального директора ТОВ «Міжрегіонгаз» в ряді областей, включаючи Липецьку. Його змінює Олександр Михайлович Наролін, який пропрацював на цій посаді до вересня 1999 г. Це теж був нелегкий період. Дефолт, що пішов за ним затяжна економічна криза - ряд підприємств просто перестав існувати. І в цих умовах треба було не просто вижити - потрібно поступально розвивати систему газопостачання області, щоб істотно зміцнити фундамент економіки регіону.

26 липня 1999 року ВАТ «Газпром», ТОВ «Міжрегіонгаз» і адміністрація Липецької області укладають   тристоронню угоду   про спільні дії щодо забезпечення сталого газопостачання, поточних розрахунків і реструктуризації заборгованості за газ споживачів області 26 липня 1999 року ВАТ «Газпром», ТОВ «Міжрегіонгаз» і адміністрація Липецької області укладають тристоронню угоду про спільні дії щодо забезпечення сталого газопостачання, поточних розрахунків і реструктуризації заборгованості за газ споживачів області. Ця угода була дуже своєчасним: станом на 1 червня 1999 року розмір боргу Липецької області «Газпрому» досяг майже 1 млрд. Рублів (942,7 млн.). Угода дозволяло провести реструктуризацію боргів, що накопичилися за умови своєчасної оплати поточних поставок газу.

Головним же результатом угоди стало створення в листопаді 1999 року в липецької області нової юридичної особи - товариства з обмеженою відповідальністю «Ліпецкрегіонгаз», на яке покладалися функції реалізації газу на території області. Керівником дочірньої компанії ТОВ «Міжрегіонгаз» відповідно до рішення засновників стає Микола Володимирович Карасиков. Головним же результатом угоди стало   створення в листопаді 1999 року   в липецької області нової юридичної особи - товариства з обмеженою відповідальністю «Ліпецкрегіонгаз», на яке покладалися функції реалізації газу на території області

Фактично освіту компанії «Ліпецкрегіонгаз» розмежовувало повноваження підприємств газової галузі регіону, впорядковує відносини між існуючими структурами і сприяло удосконаленню діяльності газового господарства. Але в першу чергу потрібно впорядкувати відносини з споживачами газу і позбутися від боргів.

Результати серйозної копіткої роботи незабаром принесли організації справжню перемогу. До 2003 року Липецька область виходить зі списку боржників за газ. Тоді ж «Ліпецкрегіонгаз» починає здійснювати поставку газу і вести розрахунки з населенням Липецької області. У компанії створюється відділ по роботі з населенням, до складу якого центральний офіс і 19 структурних підрозділів, розташованих у містах і районах області. Відділ входить до Управління по роботі з покупцями газу.

Сформована структура дозволяє найбільш ефективно взаємодіяти двом найважливішим службам - абонентської і службі режимів. Фактично на місцях - в містах і районах області сьогодні ці дві служби складають єдине ціле, що значно покращує здійснення розрахунків з населенням і допомагає вести більш точний облік газу, забезпечуючи його баланс. Також ці завдання допомагає вирішувати сформована силами підприємства єдина інформаційна база. Ця титанічна робота була пророблена в найкоротші терміни - практично за рік було зібрано і систематизовано дані про всі споживачах області.

По суті, регіональна компанія провела глобальну інвентаризацію бюджетної та промислової сфери по всій енергетиці. Це сприяло і наведення порядку у взаєминах з пільговими категоріями населення.

З метою підвищення ефективності роботи абонентської служби в 2002 році було прийнято рішення про закупівлю програми «Мегаполіс» для роботи з абонентами. Ця програма була спеціально адаптована для роботи саме в Липецькій області. Одночасно з впровадженням програми проводилася модернізація локальних мереж, оснащення підрозділів нової обчислювальною технікою.

З 1 січня 2003 року дана програма була впроваджена в чотирьох районах. Протягом кварталу проходило її випробування і доопрацювання. Потім за графіком почалося серійне впровадження. До кінця року програма була впроваджена в усіх підрозділах. Це дозволило проводити нарахування за газ в повній відповідності з чинним законодавством РФ і нормативними актами Липецької області. Не було раніше в сільській місцевості і таких звичних сьогодні квитанцій по оплаті за газ. Тому для сільського жителя кожне нарахування було своєрідним сюрпризом. Сьогодні нарахували стільки, а завтра - стільки. Платити тому селяни не поспішали. Але ситуація змінилася, як тільки люди стали отримувати квитанції, за якими, до того ж платити можна було як на пошті, як і в відділеннях банках. Організувати виготовлення квитанцій також дозволила програма «Мегаполіс». І це відразу дало змогу в кілька разів збільшити збір коштів через пошту і банки. До того ж заробив електронний варіант обміну інформацією з кредитними організаціями про прийнятих від населення платежі за газ, що давало реальну картину про поступаємих платежах. Скоротилася і час на прийом абонентів, які звертаються за розрахунками по платежах.

В даний час працівники абонентської служби основні свої зусилля спрямовують на персональну роботу з боржниками та абонентами, несвоєчасно передають показання лічильників, відвідують віддалені села, де існують труднощі з можливістю своєчасної оплати за газ. Графіки відвідувань для зручності селян публікуються в газетах. В цілому ж споживачі можуть здійснювати платежі за газ у зручний для них способом - через пошту, банки або банкомати, а також безпосередньо у відокремлених підрозділах ТОВ «Ліпецкрегіонгаз».

Сьогодні абонентська служба, що включає 19 відокремлених підрозділів по роботі з населенням та інформаційно - обчислювальний центр забезпечують по всій території області виконання ряду завдань. Це укладання договорів поставки газу з населенням (абонентами), формування і оновлення бази даних по населенню, проведення нарахувань абонентам за спожитий газ відповідно до затверджених нормативів, норм і показаннями лічильників, роздруківка та розсилка квитанцій. Також абонентська служба здійснює прийом платежів за газ в каси підрозділів або на розрахунковий рахунок, відкритий за місцем знаходження відокремленого підрозділу відділу, займається підготовкою необхідних документів для звернення до суду для примусового стягнення заборгованості.

Важливу роль в організації роботи абонентської служби займає так само система планування збору коштів з населення. План збору коштів формується для кожного структурного підрозділу і області в цілому. Щодня здійснюється контроль за ходом виконання плану кожним підрозділом і областю в цілому в порівнянні з двома попередніми місяцями. Це дозволяє вживати своєчасних заходів в тих районах, виконання плану в яких викликає сумнів або вони йдуть з відставанням в порівнянні з попередніми місяцями.

Все це дозволяє забезпечувати 100% оплату пред'явленого газу. Домогтися таких результатів було непросто. Адже газ в регіоні отримують понад 450 тис. Абонентів. Проте життя не стоїть на місці - технології удосконалюються, впроваджуються нові програми, спрямовані на вдосконалення обліку газу та енергозбереження. Це стосується як населення, так і великих промислових споживачів, на чию частку основний обсяг споживаного областю газу.

У травні 2008 року Миколи Володимировича Карасикова переводять працювати в Воронезьку область генеральним директором ТОВ «Воронежрегіонгаз» і ВАТ «Воронежоблгаз», а генеральним директором ТОВ «Ліпецкрегіонгаз» і ВАТ «Ліпецкоблгаз» стає Сергій Миколайович Карасиков.

29 жовтня 2010 року згідно документам про державну реєстрацію Товариство з обмеженою відповідальністю «Липецька регіональна компанія по реалізації газу» перейменовано в Товариство з обмеженою відповідальністю «Газпром Міжрегіонгаз Липецьк». Трохи раніше було перейменовано ТОВ «Міжрегіонгаз», яке тепер носить назву ТОВ «Газпром Міжрегіонгаз». Перейменування компаній Групи «Газпром» проводиться в рамках другого етапу реформування ВАТ «Газпром». Його мета - підвищення ефективності роботи «Газпрому» як вертикально інтегрованої компанії і оптимізація структури управління основними видами діяльності.

Новости