Історія речей: три життя каблука

Стовпчик, кльош, танкетка, клиновидний, віденський, ковбойський ... Все це - про підборах.

Життя перша: котурни

котурни котурни

Про генії, Який створив основу, що піднімає вас над оточуючими, історія замовчує, як і про точну дату її створення. Відомо лише, що сам термін, схоже, стався від тюркського kabluk, а якщо копнути ще глибше, то від арабського kab - «п'ята». При цьому високе взуття на плоскій підошві - котурни - носили все-таки греки, звідси і обережне припущення, що прадіди каблука - ті самі дерев'яні «копитця».

Життя друга: сабо

Сабо в Середні століття Сабо в Середні століття

Втім, каблуками котурни не стали. А їх нащадки перекочували на залиті нечистотами вулиці середньовічної Європи. Останні нагадували калоші на платформі, носилися поверх туфель і називалися сабо (хоча, наприклад, в Італії у них була своя назва: цокколи, чопіни і Пьянелло ). Цікаво, що їх найбільше полюбили жінки, причому ті, які проживали в місті всіх закоханих - Венеції. Вважалося, що таке взуття не тільки рятувала від бруду, а й показувала рівень шляхетності й величі венеціанських дам. Це «велич» було не таким вже великим - кілька сантиметрів, але іноді досягало і 20.

Кабкаби Кабкаби

В азіатських країнах ні про яке шляхетність не думали і носили подібну взуття - вона називалася кабкаб - в лазні, щоб п'яти не обпекти.

Життя третя: власне, каблук

Людовик XIV Людовик XIV

Каблук як такий з'явився на Сході - в Персії. В середні віки взуття з потовщенням під п'ятою була атрибутом наїзників - пристрій утримувало ногу в стремена.

В Європу каблуки прийшли за часів правління французького короля Людовика XIV - період, коли кожен другий хотів бути мисливцем і віртуозним наїзником. Чоботи на високих підборах вважалися не тільки ознакою аристократичного статусу, а й символом мужності. Новинка припала до душі і військовим, які надягали взуття на підборах для того, щоб було зручніше пересуватися і на конях, і пішки.

Слідом за чоловіками на деревинку з п'ятою звернули увагу дами. Так, в XVIII столітті з'явилася знаменита «голубина лапа» - дуже вигнутий каблук, який дозволяє візуально скоротити довжину стопи. Цей вид взуття залишався популярним не один десяток років (його можна побачити навіть сьогодні) - причому не тільки у жінок, але і у чоловіків.

Жіноча туфля 1760-х років Жіноча туфля 1760-х років

Каблук то виходив з моди, то знову повертався в неї з тріумфом. Цікаво, що в середині XIX століття чергового витка його популярності сприяла порнографія. Вірніше, фотографії з порнографічним змістом. Тодішні фотографи знімали оголених жінок, яких при цьому ставили на туфлі на високих підборах. Це був фурор: каблук на оголених жіночих ніжці став для чоловіків фетишем (дивіться наш фотопроект «Красуні XX століття» , Де представлені ретрофото початку століття).

Мерилін Монро у фільмі «В джазі тільки дівчата» Мерилін Монро у фільмі «В джазі тільки дівчата»

А потім з'явилася шпилька. Творцем «шпильки для насаджування чоловічих сердець» вважається італійський модельєр Сальваторе Феррагамо, який створив такий каблук в 1950-ті роки спеціально для фільму «У джазі тільки дівчата» і його головної героїні в образі Мерилін Монро. Так найсексуальніша жінка XX століття і прожила свою яскраву, але коротке життя - на «вістрі голки».

Новости