Історія жіночої нижньої білизни

Переглядів: 986

Розглядаючи історію цього елемента гардероба ви можете більше дізнатися про історію моди, історії жінок і чоловічих фантазіях. У сучасному розумінні перед нами виникає купа різновидів і забарвлень, але так було не завжди і труси по суті з'явилися зовсім недавно.

Незважаючи на суперечки в питанні першої появи жіночих трусів абсолютна більшість істориків моди жартівливо дотримуються версії, що початок йде з фігових листочків Адама і Єви. Хтось вважає, що з давніх римлянок це думка з'явилася після знаходження стародавньої мозаїки на якій зображені дві римлянки займаються спортом, в віддалено нагадують сучасне бікіні стофіях.

Насправді ж абсолютно ніхто зараз не може сказати точно про момент виникнення, так як в моді нижню жіночу білизну явище періодичне, згадки про нього то з'являються, то зникають. Але все ж існує термін від якого відштовхується більшість. У 1804 коли стиль Рококо змінився на Ампір з'явилися перші тілесні трико які одягали під плаття. Саме вони стануть прабатьками майбутніх жіночих трусиків. З плином часу жінки відмовилися від трико, залишивши їх маленьким дівчаткам для занять танцями та спортом.

Цікавий факт: часто в художніх фільмах про історичні персони періоду стилю бароко і рококо можна помітити дам в обшитих рюшами і воланами шортиках - це абсолютний абсурд, ці шортики з'являться ще не скоро.

З появою кріноліну жінки стали розуміти що спідниця тепер є більше жорстким каркасом ніж м'яким подолом. Відповідно при розгойдуванні вона задиралася оголюючи ногу, що в ті часи було неприпустимо і вважалося верхом вульгарності показувати те що приховано вище рівня литок. Довелося одягати ті самі трико і вони отримали назву панталони, жінкам це страшенно не подобалося і їх обізвали «остови скромності». Через 40 років до них швидше просто звикли, вкоротили, тепер край закінчувався під колінної чашечкою оголюючи ікри. І почали активно прикрашати рюшами, оборками, так вони отримали нове «прізвисько» - херувимчики.

Початок 1900 років прийнято вважати золотим століттям жіночої нижньої білизни в цілому, включаючи і корсети, і дезабилье (пеньюари). Придумали першу рекламу і це дало величезний поштовх в просуванні штанів. З відкриттям горезвісного кабаре Мулен руж з'явилися найвідвертіші вироби даного типу.

Цікавий факт: Одна з танцівниць канкану з волі випадку одягла короткі панталони своєї партнерки по сцені на розмір менше. І при змаху ноги в танці середній шов лопнув, на подив це справило величезний фурор, так і прижилося поняття відкриті панталони. Танцівниці взяли цей факт на замітку. Кожна п'ята дівчина виходила на сцену вже в відкритих пишних шортиках. Чоловіки з усієї Франції з'їжджалися на це подивитися і часто змушували своїх дружин шити собі на замовлення такий тип білизни. Вперше в історії жіночі трусики стали об'єктом мрій.

Під час першої світової війни (1915р.) Білизна спрощується, стає ближче до тіла, видаляються оборки - потрібна свобода руху. Жіноча частина населення йде працювати, сідає на велосипеди і білизна стає другою шкірою.

Жіноча частина населення йде працювати, сідає на велосипеди і білизна стає другою шкірою

Зі стилем ля гарсон в 20-х з'являється новий тип білизни - комбінація. Вона поєднана з трусами як у тенісної спідниці і застібається знизу на гудзики. Ще один виріб властиве тим рокам кюлоти (прототип сучасних брюк) - це панталони з найтонших тканин з грайливим отвором вздовж середнього шва в простолюдді їх назвали «з вітерцем». Кількома роками пізніше отвір зашілось і пішла непотрібна довжина, вийшли шовкові шортики.

Кількома роками пізніше отвір зашілось і пішла непотрібна довжина, вийшли шовкові шортики

Цікавий факт: Важко повірити, але перша згадка про стрінгах виникло ще до другої світової війни в Америці. У заклад типу кабаре прийшов чиновник з пуританськими поглядами на життя. Побачивши абсолютно голих дівчат - танцівниць, дуже засмутився і вилаяв керуючого. Щоб згладити конфлікт керуючий пообіцяв прикрити дівчат. І прикрив вирізавши трикутник з трьома зав'язками.

І прикрив вирізавши трикутник з трьома зав'язками

Високі закриті труси (в нашому розумінні класика) з'явилися в воєнні роки спільно зі стилем пін-ап. Якщо бути точніше з появою шорт.

Якщо бути точніше з появою шорт

У 60-х роках завдяки міні-спідниці народжується і міні бікіні. Лінія талії на відміну від класики опускається до пупка, вирізи для ніг збільшуються.

Французька дизайнер жіночої нижньої білизни Шанталь Томас в 70-х роках вирішила показати світу жіночі "штучки" в кращому світлі. На перший показ вишикувалася черга в кілька сотень жінок. Саме їй належить основна частина сучасних моделей жіночих трусиків, саме трусиків бо це вже складно «обізвати» просто трусами. Її понад завдання дати жінкам усього світу не просто естетичний предмет гардероба, а інструмент спокушання і просто витвір мистецтва яке можна надіти на себе. Вона зважилася на відчайдушний крок використовуючи прозорі тканини яскравих кольорів і відтінків. І як ми бачимо це був досить успішний крок.

Якщо поглянути на часи радянського союзу тут все було дуже «плачевно», мова йде про основній масі жінок. В СРСР випускалися всього 2 моделі штанів: літні і з начосом. Для вищих верств населення звичайно були доступні закордонні моделі. Так тривало майже до 60 років.

У сучасному світі повернулися оборки, рюші, всілякі шовку, гіпюр і мереживо. Відповідно розширився і ряд моделей. Одягаючи красиве і зручне білизна, нехай навіть його ні хто не побачить, ви самі станете відчувати себе впевненіше. Жіночі трусики це більше психологічний стани чому питання віку, адже в будь-якому віці ви можете бути спокусливою.

джерело

Новости