ІТ-компанії в Росії. Кому довірити управління ІТ-активами, процесами і ресурсами?

  1. Переваги впровадження процесів управління ІТ-активами і процесами
  2. Оцінка ринку послуг з менеджменту в сфері інформаційних технологій
  3. Рейтинг ІТ-компаній Росії
  4. КРОК
  5. IBS
  6. «Техносерв»
  7. NVision
  8. «Астерос»

Захистіть бізнес від інформаційних ризиків:

  • конфіденційність корпоративних даних;
  • розмежування доступів;
  • управління паролями кожного співробітника.
Детальніше...



Якими повинні бути ключові показники ефективності інформаційних технологій (ІТ) і що можна зробити для поліпшення цих характеристик? Цим питанням в умовах економічної кризи все частіше доводиться шукати відповіді керівникам підприємств та ІТ-директорам, оскільки обладнання та програмне забезпечення вимагають постійних інвестицій, які не завжди окупаються.

У 2013 р за підсумками конференції видавничого дому «Відкриті системи» було визнано, що ІТ-менеджмент в Росії став повноправним інструментом вирішення бізнес-завдань. Це відповідає світовій тенденції, зазначеної в дослідженні The 2013 Gartner CEO and Senior Executive Survey. Згідно з ним 70% опитаних керівників продемонстрували глибоке розуміння важливості управління IT-активами, а 31% планувало приділяти більшу увагу цьому напрямку.

Багатьох лякає, що управління постійно зростаючої і вдосконалюється ІТ-інфраструктурою підприємства - складний процес, що вимагає спеціальних знань, технологій, залучення сертифікованих фахівців. Однак нехтування цією стороною розвитку бізнесу загрожує наступними неприємними наслідками:

  • використання неліцензійного ПЗ веде до критичних збоїв в роботі і проблем з правоохоронними органами;
  • втрата і витік важливої ​​для компанії інформації;
  • невиправдано високі витрати на IT-забезпечення;
  • зниження ефективності бізнес-процесів за рахунок недостатньої IT-підтримки;
  • зниження швидкості і якості комунікацій з діловими партнерами і клієнтами.

З позицій управління до IT-активів слід віднести:

  • інфраструктуру (апаратне забезпечення);
  • ліцензійне ПЗ (програмне забезпечення);
  • контракти з постачальниками;
  • фінанси.

Кожній організації потрібно вирішити, як управляти активами відповідно до своїх потреб і передбачуваної віддачі. У коло завдань управління ІТ-активами входять:

  1. Інвентаризація (важливі її комплексні результати не тільки у вигляді бухгалтерської інформації, а й в якості характеристик конфігураційних одиниць - КЕ);
  2. Безперервний моніторинг - від придбання до списання (облік дійсні та недійсні ліцензій, контрактів на лізинг, закупівлю і підтримку ПЗ і АТ, використовуваних і невикористовуваних, застарілих і незатребуваних активів);
  3. Аналіз і рознесення витрат по ключових точках витрат і бюджетам, виставлення рахунків;
  4. Створення прозорої звітності для можливості порівняння собівартості поточних закупівель з ринком;
  5. Оптимізація процесу закупівель (бюджетування, стратегічне планування, зниження і відшкодування витрат).

Весь процес управління ІТ-активами може і повинен бути автоматизований, для чого існують різні модульні рішення. Вибір залежить від необхідної глибини охоплення процесу і необхідного рівня автоматизації, а також цілей і завдань, розміру бюджету, термінів впровадження і стратегії розвитку.

Світовий досвід з цієї тематики в даний час зібраний в бібліотеці IBPL, яка була створена Міжнародна асоціація менеджерів з управління IT-активами (International Association of Information Technology Asset Managers, IAITAM). Також орієнтири наведені в міжнародних стандартах ISO / IEC 20000, ISO / IEC 19770, COBIT, ITIL.

  • ISO / IEC 20000 - міжнародний стандарт, який визначає вимоги до компанії, яка надає IT-послуги. Використовується в роботі будь-яких високотехнологічних організацій: системних інтеграторів, банків, страхових компаній, інтернет-провайдерів, розробників програмного забезпечення.
  • ISO / IEC 19770 - стандарт, що дозволяє вибудувати бізнес-процеси на підприємстві таким чином, щоб в них могло бути задіяно тільки ліцензійне ПЗ.
  • COBIT - стандарти, якими визначаються завдання інформаційних і суміжних технологій. У них описуються цілі і принципи управління, об'єкти управління, даються визначення IT-процесів і вимоги до них, описані можливі інструменти реалізації останніх.
  • ITIL - британська бібліотека кращих практичних способів організації роботи IT-підрозділів і IT-компаній. В даний час вона фактично є міжнародним стандартом в описі фундаментальних процесів управління ІТ-послугами. На базі ITIL створені структуровані підходи до управління ІТ-послугами в провідних підрозділах компаній Hewlett-Packard, IBM, Microsoft.

Вивчення теоретичної бази з даного питання в даний час є при навчанні на спеціальностях «ІТ-менеджмент» великих технічних вузів. На жаль, сьогодні такими знаннями володіє далеко не кожен IT-директор підприємства, а тим більше - генеральний директор. І все ж, втілювати передові ідеї управління ІТ в життя необхідно. Це - гарантія ефективності ІТ-інфраструктури всього підприємства.

Переваги впровадження процесів управління ІТ-активами і процесами

Отже, професійне управління ІТ-активами дозволить вам досягти наступних результатів:

  • підвищення ефективності управління бюджетом;
  • якісне стратегічне планування;
  • відповідність регулюючим вимогам;
  • відшкодування витрат і визначення шляхів їх зниження.

Так чи інакше намагаються вирішити проблеми управління ІТ-активами всі компанії. Деяким вдається це здійснити самостійно. Однак якщо мова йде про великому холдингу, допомога професіоналів необхідна.

Оцінка ринку послуг з менеджменту в сфері інформаційних технологій

Хоча в цілому перспективи російського ринку IT-послуг на 2015 р виглядають гнітюче - за даними IDC, доларовий сегмент знизиться на 10% - менеджмент в сфері інформаційних технологій буде користуватися все таким же високим попитом. IDC повідомляє, що попит на управління IT-активами не падав навіть в кризовому 2008 р

Відповідно до світовою тенденцією, основним внутрішнім замовником IT-сервісів в компаніях буде частіше виступати генеральний директор, ніж IT-директор.

Рейтинг ІТ-компаній Росії

Яку ІТ-компанію вибрати для вирішення питань управління IT-активами? Адже мова йде про всебічний володінні інформаційними технологіями, партнерських відносинах з кращими постачальниками обладнання та програмного забезпечення, конфіденційності та захисту інформації. На ринку давно і добре відомі такі компанії.

КРОК

Компанія існує з 1992 р За даними IDC, до теперішнього часу КРОК лідирує на російському IT-ринку в сегменті надання послуг зі створення IT-інфраструктур (системної інтеграції) з часткою 16,1% ринку. Кількість працівників КРОК перевищує 2 200 чоловік, більше 75% з них - технічні фахівці, що мають в сукупності 4 400 професійних сертифікатів. Постійна співпраця з більш ніж 200 виробниками АТ і ПО дозволяє створювати комплексні рішення, в яких поєднуються інфраструктурна частина і автоматизація бізнес-процесів. У компанії працюють Центри рішень EMC, HP, Hitachi Data Systems, EON Reality, Symantec, Dell, де клієнтам надається можливість випробувати новітні технології можна застосувати до своїх бізнес-завдань. Щорічно компанія реалізує 2 000 проектів для корпоративних замовників. Серед клієнтів - «Альфа-Банк», «Райффайзенбанк», «Башнефть», «Сургутнефтегаз», X5 Retail Group NV, «АШАН», «ІНТЕР РАО ЄЕС», «РЖД» і багато інших великих компаній. У 2013 р оборот становив 27 млрд руб.

IBS

Рік заснування компанії - 1992. У групі компаній IBS працює більше 10 000 чоловік по всьому світу. Цей IT-гігант незмінно присутня в першій п'ятірці різних галузевих рейтингів. Співпрацює з західними та російськими постачальниками АТ і ПО. У компанії працює Центр корпоративних впроваджень і підтримки рішень 1С. IBS пропонує широкий спектр послуг в області інформаційних технологій, в тому числі розробку і впровадження ПО, бізнес-додатків, консалтингові послуги в сфері ІТ, ІТ-аутсорсинг, Серед клієнтів - «Росатом», «Газпром», Сбербанк, Boeing, Deutsche Bank, IBM, Dell, AMD, Ford та інші Консолідований оборот в 2014 р склав $ 903.6 млн.

«Техносерв»

Компанія заснована в 1992 р Представництва розташовані в багатьох містах Росії і країн СНД. Серед ключових напрямків роботи - зберігання і обробка даних, побудова та моніторинг ІТ-інфраструктури, забезпечення інформаційної безпеки, ІТ-аутсорсинг і ін. Замовниками є «Аерофлот», «Російські залізниці», «Связьинвест», «Мобільні ТелеСистеми», «Вимпелком »і ін. За підсумками 2013 р увійшла в ТОП-3 рейтингів РА« Експерт »і« Коммерсант Гроші »російських IT-компаній. Більше 2 000 співробітників. Оборот в 2013 р склав 40,16 млрд руб.

NVision

Працює на IT-ринку з 2001 р Надає широке коло ІТ-послуг: консалтинг, розробка і впровадження бізнес-додатків, побудова та обслуговування ІТ-інфраструктур і ін. Офіси компанії представлені в Росії (20 представництв), країнах СНД і Європи (4 представництва). Серед партнерів - понад 100 найбільших світових постачальників АТ і ПО. У компанії працює більше 3 500 чоловік, які обслуговують 250 великих замовників ( «ВТБ», «Мобільні ТелеСистеми», «Альфа-Банк», Міністерство енергетики РФ, «Вища школа економіки» і ін.). Щорічно реалізується більше 5 000 проектів. У 2013 р виручка «Енвіжн Груп» склала 39,4 млрд руб. У рейтингу ВД «Коммерсант» 2014 року компанія зайняла 2-е місце з надання ІТ-послуг.

«Астерос»

Група компаній заснована в 1998 р До її складу входять «Астерос», «КАБЕСТ», «Астерос Консалтинг» і «Астерос Лабс». Представництва розташовані в Росії і країнах СНД. Серед основних напрямків робіт - побудова та обслуговування ІТ-інфраструктури, систем безпеки, в тому числі інформаційної, інженерних мереж, розробка і впровадження бізнес-додатків, ІТ-аутсорсинг. Клієнтами групи є «ВТБ», Ощадбанк Росії, «Вертольоти Росії», РУСАЛ, РусГідро, «Северсталь», «ТНК-BP», «Вимпелком», «МТС», Мегафон, Адміністрація Президента РФ, Міністерство оборони РФ, Рада Федерації РФ , ФСБ Росії, ФМС РФ і ін. В «Астерос» понад 1 700 фахівців. У 2013 р «Астерос» увійшла до рейтингу «Експерт-400» - список найбільших компаній Росії. Оборот в тому ж році склав 19,7 млрд руб.


Кожна з представлених в даній статті компаній заслуговує на увагу і детального розгляду. Однак обгрунтований вибір можна зробити, лише звернувшись до кожного з постачальників послуг і проаналізувавши запропоновані ними рішення актуальних для вас завдань.

Якими повинні бути ключові показники ефективності інформаційних технологій (ІТ) і що можна зробити для поліпшення цих характеристик?

Новости