ІТ-стратегія на практиці

  1. ІТ-стратегія та архітектура
  2. Принципи розробки ІТ-стратегії
  3. практичні результати
  4. література

ІТ-підрозділ будь-якої організації виконує тільки дві функції: створення нових систем і підтримку існуючих ІТ-підрозділ будь-якої організації виконує тільки дві функції: створення нових систем і підтримку існуючих. Впровадження нових систем і технологій проводиться в рамках проектної діяльності, підтримка - в рамках операційної, причому навіть в операційній діяльності можуть впроваджуватися нові процеси і методи. Формуючи набір проектів, що охоплюють всі аспекти функціонування ІТ-підрозділу, CIO фактично формує ІТ-стратегію підприємства, основний принцип побудови якої - відповідність потребам бізнесу.

При побудові ІТ-стратегії необхідно домогтися балансу з двох питань.

1. Потенційні можливості ІТ повинні відповідати планованому або існуючого рівня зрілості управлінської системи підприємства. Сучасні методи організації бізнесу (управління ланцюгами поставок, бережливе виробництво, Six Sigma, теорія обмежень і т. Д.) Розробляються, як правило, в зовнішньому по відношенню до підприємства світі і проникають «всередину» підприємства, заломлюючись відповідно до рівня розуміння менеджменту. Аналогічним чином і ІТ-рішення, розроблені під «зовнішньому світі» (ERP, e-commerce, SOA, бізнес-аналітика і т. Д.), Переломлюються через рівень розуміння ІТ-фахівців (рис. 1). Важливо забезпечити узгодження як рівнів розуміння, так і запропонованих технологій.

2. Дії по трансформації бізнесу і забезпечення його новими інструментами, якими є інформаційні технології, повинні бути синхронізовані.

Мал. 1. Відповідність ІТ потребам бізнесу

ІТ-стратегія та архітектура

Розробка ІТ-стратегії повинна спиратися на архітектуру підприємства - суворе опис його структури, декомпозиції на підсистеми, зв'язків між підсистемами і з зовнішнім середовищем, а також термінологію і керівні принципи проектування і розвитку підприємства [ 1 ]. Це вичерпний опис має також включати в себе цілі підприємства, бізнес-функції, бізнес-процеси, ролі, організаційну структуру, додатки і комп'ютерні системи. Вперше поняття архітектури підприємства було введено Захманом в 1987 році, він же запропонував фреймворк для опису різних компонентів архітектури (дані, функції, мережі, люди, час, мотивація). Широко відомі також підходи TOGAF, DoDAF і інші, що визначають різні критичні елементи архітектури і залежності між ними. На базі даних методів створені різні інформаційні системи, які дозволяють зберігати інформацію про компоненти архітектури в єдиному репозиторії, а також надають кошти аналізу залежностей між ними. Проте завдання повного опису архітектури підприємства навіть за допомогою спеціалізованої інформаційної системи дуже складна, особливо в умовах, коли структура підприємства, розподіл функцій між підрозділами постійно змінюються, освоюються нові види діяльності і відповідні бізнес-процеси, купуються нові компанії. Фактично мова йде про моделювання архітектури підприємства зі змінними і невизначеними межами.

НВО «Сатурн» за 10 років трансформувалося з заводу з одним серійно виготовляється продуктом в компанію, одночасно провідну розробку більш десяти нових газотурбінних двигунів з циклом проектування 5-8 років і циклом виготовлення 6-8 місяців. За цей час було придбано кілька інших компаній і одночасно виділені в окремі юридичні особи непрофільні бізнеси. Очевидно, що в такій ситуації жорстке дотримання того чи іншого формального підходу безглуздо - вигод не приносить, але вимагає витрат на супровід і актуалізацію даних про архітектуру.

Крім того, існує явний розрив між методиками опису та проектування архітектури і здатністю фахівців індустрії до їх сприйняття, відсутня обопільно зрозумілу мову, який дозволив би представникам бізнесу та ІТ-фахівцям працювати разом.

Ще одна проблема полягає в тому, що фреймворки не ставлять конкретних методик визначення і досягнення цільових архітектурних рішень. Зокрема, всі згадані методи не пропонують інструментів опису проектів, що дозволяють досягти цільової архітектури. Але будь-яка архітектура підприємства є результатом виконання проектів з реструктуризації, оптимізації бізнес-процесів, впровадження інформаційних систем. В результаті втрачається цілісна картина змін на підприємстві.

Таким чином, завданням керівників ІТ-підрозділу і бізнес-менеджерів є адаптація однієї з існуючих методик визначення архітектури підприємства з урахуванням особливостей компанії, а також її інтеграція з іншими методами, такими, як управління змінами бізнес-процесів, управління конфігурацією продуктів, управління ІТ Сервіс, управління проектами і т. д. Треба відзначити, що не завжди вдається (і це зовсім не обов'язково) детально описати той чи інший компонент цільової архітектури. Вже на початку 2000-х років на НВО «Сатурн» було очевидно, що одним з основних компонентів бізнесу компанії має стати післяпродажне обслуговування авіаційних газотурбінних двигунів. У той же час двигун SaM146, навколо якого можна було б розвивати цей бізнес, ще знаходився в стадії розробки і не поставлявся замовникам, а функції та процеси детально були ще не визначені. Однак уже тоді було ясно, що даний бізнес повинен будуватися виключно на основі взаємодії з замовником через Інтернет. Це розуміння дозволило запланувати дії по освоєнню необхідних технологій паралельно розробці ключових елементів нового бізнесу.

Принципи розробки ІТ-стратегії

Базовий підхід до формування ІТ-стратегії на НВО «Сатурн» був створений на підставі рекомендацій роботи [ 2 ], Тому цільова архітектура розділилася на два метадомена:

  • бізнес-архітектура, що включає бізнес-функції і процеси, організаційну структуру, продуктовий портфель, ринки, клієнтів і т. д .;
  • ІТ-архітектура, що описує інформаційні системи (ІС) і інформаційні технології (ІТ), що підтримують бізнес-функції і процеси, відповідні поточної бізнес-архітектурі.

Залежно від цілей і поточної зовнішньої ситуації підприємство може планувати зміна бізнес-архітектури. Прикладом таких цілей може служити підвищення прибутку за рахунок розробки нових продуктів, підвищення лояльності існуючих замовників і залучення нових, підвищення внутрішньої ефективності. Для досягнення цих цілей формується бізнес-стратегія, оформлена у вигляді набору узгоджених проектів (або програм). Коли цільова бізнес-архітектура відома, їй повинна бути порівняна відповідна цільова ІТ-архітектура, для досягнення якої розробляється ІТ-стратегія, фактично представляє собою перелік проектів по впровадженню різних ІС / ІТ ( Мал. 2 ).

2   )

ІТ-стратегія спирається на архітектури п'яти типів ( Мал. 3 ):

  • архітектура бізнес-процесів, що включає загальні моделі бізнес-процесів, опис ролей та функцій кожної ролі;
  • архітектура даних, що включає в себе опис створюваних і використовуваних даних у вигляді різного роду паперових і електронних документів, а також баз даних;
  • архітектура додатків, що описує використовувані додатки і інтерфейси між ними;
  • технічна архітектура: мережі (WAN, LAN, PAN (personal area network)), стандарти і протоколи, активне обладнання, базові сервіси (такі, як передача голосу і даних); персональне робоче місце (графічна станція, комунікатор, периферійні пристрої та т. п.), ПО (ОС, офісні додатки, САПР); ЦОД; суперкомп'ютери для інженерних розрахунків; системи автоматизації технологічних процесів, включаючи опис об'єктів автоматизації (випробувальні стенди, верстати з ЧПУ і т.д.), що використовуються засоби (датчики, контролери, виконавчі механізми) і програмне забезпечення; засоби розробки, включаючи мови і інтегровані середовища програмування, сервери додатків, СУБД;
  • архітектура управління ІТ-сервісами - методологічна підтримка процесів, здійснюваних в ІТ-підрозділах при реалізації ІТ-стратегії (управління новими проектами, процедури розробки програмного забезпечення, обробка інцидентів, управління конфігурацією і т. д.).

)

Забезпечення інформаційної безпеки не виділяється в окремий архітектурний компонент - відповідна діяльність здійснюється на кожному рівні архітектури. На рівні архітектур бізнесу, даних і додатків це виділення об'єктів, що захищаються і формування списку загроз, а на рівні технічної архітектури - розробка конкретних технічних рішень.

Розробка стратегії ведеться за принципом «зверху вниз» від опису архітектури бізнесу до технічної архітектури та архітектури ІТ-процесів. При цьому цільова ІТ-архітектура описується на період в 5 років і щорічно переглядається. В результаті ІТ-стратегія являє собою комплект документів, що описують цільову архітектуру та плани реалізують її проектів.

практичні результати

на Мал. 4 наведені фрагменти бізнес- та ІТ-стратегії НВО «Сатурн», реалізованих в 2001-2010 роках. Тут показані тільки домени ІТ-архітектури верхнього рівня (бізнес-процесів і програм) за напрямками: PLM, ERP, системи післяпродажної підтримки і інтегрованої логістики (Integrated Logistic Support, ILS) і ITSM, але насправді вона набагато ширше.

Бізнес-стратегія НВО "Сатурн" на початку 2000-х років зводилася до наступного: стати найбільшим розробником газотурбінних двигунів в Росії, вийти на зарубіжний ринок, освоїти нові види бізнесу (післяпродажне обслуговування). При цьому необхідно було скоротити терміни розробки і витрати на її здійснення до рівня провідних зарубіжних компаній. Для цього потрібно вступити в альянс з однією з провідних західних компаній, щоб отримати доступ до сучасних практик бізнесу, а також максимально використовувати можливості ІТ. Ключовим проектом по розробці нового продукту стала програма зі створення двигуна SaM146 для літака SuperJet-100, що виконується спільно з компанією Snecma. Стосовно до ІТ-стратегії за направленням PLM це означало:

  • надати інфраструктуру і системи для управління даними про продукт і процесах його виготовлення в електронному вигляді (впровадити 3D САПР, системи управління конфігурацією, забезпечити конструкторів і технологів відповідними графічними станціями та мережами передачі даних);
  • створити інфраструктуру інженерних розрахунків, включаючи суперкомп'ютери, засоби автоматизації повторюваних завдань і захищені канали віддаленого доступу до обчислювальних ресурсів;
  • розширити можливості збору і обробки даних при випробуваннях, дати інструменти стикування цих даних з конструкторськими моделями;
  • надати кошти структурованого доступу до всіх даних складного мультидисциплінарного проекту.

В результаті була створена віртуальне середовище проектування.

У напрямку ERP потрібно вирішити такі основні завдання:

  • провести точкові поліпшення існуючих процедур планування та обліку (завдання загальної модернізації виробничих систем була відкладена на 2010-2012 роки, оскільки вимагала значних ресурсів, які були спрямовані на вдосконалення системи розробки нових продуктів, а зараз, коли отримано сертифікат на двигун SaM146 і розпочато його серійне виробництво, це завдання стає найбільш актуальною);
  • створити промислову мережу, що об'єднує обладнання з ЧПУ і яка дозволяє віддалено завантажувати програми, контролювати актуальність їх версій, стежити за їх завантаженням.

За ILS були заплановані і виконані наступні проекти:

  • створення розподіленої (частина компонентів знаходиться на НВО «Сатурн», а частина - в компанії Snecma) системи випуску в електронному вигляді експлуатаційної документації, яка відповідає вимогам стандарту ATA 2200: редактор тексту в форматі SGML; система електронного архіву з підтримкою управління версіями документів і функції CICO (Check In, Check Out); система публікації, що забезпечує єдине уявлення документа на різних носіях (CD, Web, друкована документація) і в різних форматах (PDF, HTML);
  • створення інформаційної системи післяпродажного обслуговування (ППО) для двигуна Д30КУ / КП (встановлюється на літаки ТУ-154 і Іл-76), який серійно вироблявся на НВО «Сатурн» (дана ІС не підтримує всі функції, якими повинна володіти сучасна система ППО, але її створення дозволило освоїти необхідні інформаційні технології, провести дослідження і аналіз готових продуктів, а також підвищити якість автоматизації існуючих бізнес-процесів);
  • розгортання повної системи ППО для двигуна SaM146 (створення такої системи ведеться в кооперації з компанією Snecma, і для цього між двома компаніями були узгоджені всі ІТ-процедури, від проектування архітектури систем до обробки інцидентів).

У напрямку вдосконалення внутрішніх процесів ІТ-підрозділу були виконані наступні проекти:

  • розроблена і впроваджена методологія управління ІТ-проектами, здійснено перехід на матричну організацію ІТ-підрозділу, вирішені питання з бізнес-підрозділами про виділення «відповідальних за ІС»;
  • розгорнута система Help Desk, поддерживаема окремим підрозділом, розроблені і впроваджені системи автоматизації його діяльності (каталог сервісів, обробка заявок і інцидентів, CMDB);
  • стандартизована діяльність по розробці і здачі в експлуатацію нових систем.

Всі заходи щодо створення нових додатків супроводжувалися інфраструктурними проектами (створення ЦОД, захищеної мережі, платформи для мобільних співробітників і т. Д.).

***

Формування чіткої ІТ-стратегії, пов'язаною зі стратегією бізнесу, дозволило представити менеджменту підприємства обґрунтовані плани витрат на впровадження систем і відповідний розвиток інфраструктури. В результаті кошти витрачалися більш раціонально і були спрямовані на вирішення реальних завдань бізнесу.

література

  1. Giachetti, RE Design of Enterprise Systems, Theory, Architecture, and Methods. CRC Press, Boca Raton, FL, 2010 року.
  2. Данілін А., Слюсаренко А. Архітектура і стратегія. «Інь» і «Янь» інформаційних технологій підприємства. - М .: Інтернет-Університет Інформаційних Технологій, 2005. - 504 с.

Юрій Зеленков ( [email protected] ) - директор з інформаційних технологій НВО «Сатурн» (м Рибінськ).

ІТ-ландшафт НВО «Сатурн»

Дирекція з інформаційних технологій НВО «Сатурн» була створена в серпні 2001 року для об'єднання всіх ІТ-ресурсів підприємства з метою скорочення термінів розробки нових газотурбінних двигунів (з 12-15 років до 6-7). У таблиці наведено деякі кількісні характеристики корпоративної інформаційної системи НВО «Сатурн».

Таблиця. Метрики інформаційної системи НВО «Сатурн» Об'єкти

2001 рік

2010 рік

Мережева інфраструктура, шт.

серверні кімнати

1

7 Сервери 33 141 Суперкомп'ютери - 2

Активне мережеве обладнання

150 422

Мережеві порти

2000 8150

Обсяг даних, Тбайт

0,12

12 Штат

зареєстровано користувачів

2500 6800

Заявки на обслуговування (на рік)

4500 16500 АСУТП

ІВК на випробувальних стендах

5 14

Каналів на випробувальних стендах

150

13 850

DNC термінали

- 265

Чисельність ІТ-співробітників

321 223 «3D-підприємство» - модель трансформується системи
Відомо, що світ змінюється швидше інформаційних систем. Але відомо й інше - впроваджену і реально використовувану систему важко змінювати, в результаті вона може стати гальмом для розвитку підприємства. Причини можуть бути різні, але витоки проблем лежать в трансформації підприємства.

Віртуальна структура проектування
При виконанні складних мультидисциплінарних проектів, таких як створення авіаційного двигуна, сьогодні не обійтися без віртуального середовища, що забезпечує структурований доступ до всіх даних, які необхідні для процесу проектування.

Новости