IT-технології на службі в армії

Переважна більшість видів сучасної зброї сьогодні базується на IT-технологіях. Час, коли до нього можна було підходити з молотком і викруткою, пройшло. Зараз, щоб вміло поводитися з озброєнням і технікою, потрібна наявність вищої технічної освіти і відмінний досвід. А ще - знання основ інформаційні технології , Які нині і базуються на автоматизованих системах управління військами. Про те, які технології сьогодні застосовуються в арміях світу, нашому кореспонденту розповів начальник 1-го науково-дослідного відділу ( інформаційні технології ) - заступник начальника науково-дослідного центру Науково-дослідного інституту Збройних Сил Республіки Білорусь полковник Дмитро ВЕРЖБАЛОВІЧ.

Довідка КВ Довідка "КВ"

Полковник Вержбаловіч Дмитро Ігорович, кандидат технічних наук, доцент. Закінчив з червоним дипломом факультет автоматизованих систем управління МВІЗРУ ППО в 1988 році. Проходив службу на Далекому Сході. Потім закінчив ад'юнктуру при кафедрі АСУВ у Військовій академії Республіки Білорусь. Там же викладав. В даний час займається науковою діяльністю.

- Сьогодні сучасну армію вже неможливо уявити без комп'ютерного обладнання ...

- Все більш широке впровадження інформаційні технології є сьогодні загальносвітовим явищем. Воно спостерігається практично у всіх сферах людської діяльності, в тому числі - і у військовій. У Концепції системи забезпечення інформацією органів військового управління Збройних Сил дано таке визначення інформаційної технології : Це - сукупність методів, способів, прийомів і засобів обробки документованої інформації, включаючи прикладні програмні засоби, і регламентованого порядку їх застосування.

Діяльність збройних сил характеризується специфічними, особливо жорсткими вимогами до роботи з інформацією і до засобів, цю роботу реалізують. Мабуть, ні в жодній іншій сфері діяльності, крім військової, інформація з давніх часів не сприймалася як ключовий фактор забезпечення самого існування, збереження життя держави, з одного боку, і придушення, знищення противника - з іншого.

- Так все-таки, як і роль інформаційні технології в сучасній війні?

- Аналіз сучасного світового досвіду показує, що успішне проведення військових операцій вимагає своєчасного комплексного інформаційного забезпечення бойових дій , Що вже неможливо без сучасних інформаційні технології . Сьогодні наслідки неефективної роботи з інформацією - це втрати особового складу, озброєння, військової техніки, які значною мірою визначають перемогу або поразку. Причому дуже швидко і безперечно.

Багато військові аналітики вважають, що широке застосування сучасних інформаційних технологій призвело до революції у військовій справі. Зазвичай в якості прикладу розглядають війни останніх років, які проводили США. Наприклад, за рахунок застосування інформаційних технологій війська США в Іраку в 1991 (вважається першою інформаційною війною) придбали бойовий потенціал, втричі перевищує бойовий потенціал звичайних частин. Інформаційні технології забезпечили скорочення середнього часу підльоту і підготовки до атаки ударних вертольотів з 26 до 18 хвилин і збільшення відсотка ураження цілей ПТУР з 55% до 93%. Обробка і передача повідомлень в вищестоящі штаби в ланці "рота-батальйон" скоротилася з 9 до 5 хвилин, ймовірність дублювання телеграм знизилася з 30% до 4%, передачі підтверджує інформації з телефонних ліній - з 98% до 22%.

- Цікаво, як же вдалося досягти такого скорочення часу?

- Сучасні цифрові пристрої дозволяють успішно реалізовувати тенденцію максимального стиснення циклу управління в ланцюжку "виявлення - розпізнавання - наведення - поразка". Простір бою насичується "розумними" бойовими системами, роботами, високоточною зброєю, системами супутникового зв'язку, електронними картами, засобами позиціонування і навігації. Очікується, що обсяг світового ринку військових роботів в найближчі п'ять років зросте з $ 5,8 млрд в 2010 до більш ніж $ 8 млрд у 2016. Ну і не треба забувати про воістину величезних військових витратах США.

- У наявності гігантський крок у розвитку збройових технологій. Якщо згадати, чим наші діди і прадіди завоювали Перемогу у Великій Вітчизняній війні, то зброї півстолітньої давності і сучасне взагалі важко навіть порівнювати ...

- Сьогодні існують зразки озброєння, які в принципі не здатні функціонувати без контролю комп'ютерів. Наприклад, деякі сучасні літаки для підвищення маневреності літають в режимі нестійкої рівноваги, яке повністю контролюється бортовим комп'ютером. При виході останнього з ладу людина, за деякими відомостями, просто не в змозі утримати машину в повітрі.

- Але сьогодні, наскільки я зрозумів, мова вже йде про інформатизацію не окремих видів зброї, а цілих систем ...

- Звичайно. За повідомленнями преси, начальник британського генштабу Девід Річардс планує створити окреме кібернетичне командування. Вважається, що до такого рішення він прийшов після аналізу досвіду армії США, де аналогічне командування було створено в травні 2010 року.

Сьогодні США проводять активну роботу зі створення спеціальних засобів для ведення кібернетичних дій. Наприклад, за даними The Guardian, центральне командування США уклало з однією з корпорацій, що базуються в Каліфорнії, контракт на розробку програми, яка дозволила б одному співробітнику відомства ефективно контролювати близько десятка не пов'язаних між собою віртуальних особистостей в соціальних мережах і блогах. За умовами контракту, кожен з віртуалів повинен мати докладно опрацьовану біографію та інші особисті дані, щоб не викликати підозр. І хоча американці заявляють, що розробка спрямована на відстеження в Інтернеті екстремістів і осіб, що займаються антиамериканської пропагандою, легко можна назвати ще й такі цілі, як вплив на формування громадської думки, ініціація різних акцій і ін.

Людство знаходиться тільки на початку шляху освоєння можливостей інформаційних технологій. Як писав у книзі "Вільне з'єднання" Девід Вайнбергер, інформаційні технології - "... це новий материк, який ми тільки починаємо освоювати". Ми як колоністи, що висадилися на невідомому березі і вирушають углиб. Ми не знаємо, що там, і не уявляємо, що саме потрібно в дорозі ... Але вже ясно, що звичайні методи не допомагають, а нові ще не з'явилися. Ясно, що сама поява IT-технологій призведе до радикальної зміни традиційних структур, способів, методів і форм. Як саме - поки тільки починає прояснюватися.

- Як ви вважаєте, IT-технології вплинуть на розвиток і вдосконалення армій світу?

- Можу припустити, що повинна відбутися зміна пріоритетів. Замість ставки на вогневу міць на перше місце вийде (і вже виходить!) Ставка на своєчасну, точну і якісну інформацію. Замість масування сил і засобів - зосередження результатів, коли кілька рознесених в просторі засобів ураження забезпечують синхронізоване вплив на супротивника. Девізом армії замість "Найбільші гармати" повинен стати "Найрозумніші системи".

Розвідка, аналіз, прийняття рішення, доведення його до засобів ураження повинні виконуватися в реальному часі з мінімальними тимчасовими витратами (ось воно - стиснення циклу управління). Ймовірно, на зміну великим скупченням техніки і солдатів, пробках на дорогах і неповороткою логістики повинні прийти нечисленні, маневрені, оснащені передовими інформаційними технологіями підрозділи, здатні дистанційно керувати роботизованими вогневими засобами. В обов'язковому порядку - надійні захищені безшовні комунікації, абсолютно прозорі для всіх абонентів, здатні якісно функціонувати в широкому діапазоні зовнішніх умов.

З іншого боку, реаліями нашого часу стало виникнення віртуальних мережевих організацій, в тому числі - терористичних. Це нові виклики, з якими сучасному суспільству ще тільки належить навчитися боротися. У тому числі - і в кібернетичної сфері.

- Ще за часів СРСР Білорусь вважалася високоінтелектуальним складальним цехом. Після розвалу СРСР і кризи 1990-х нашій країні вдалося зберегти свій потенціал. Ми дійсно можемо конкурувати на ринку сучасних IT-технологій?

- Сьогодні на підприємствах ВПК створюються самі передові системи управління військового призначення. Істотний внесок в цей процес вносить і військова наука. В першу чергу - це виконання науково-дослідних робіт, спрямованих на формування обґрунтованих вимог до розроблюваних зразкам. На їх основі спільно з представниками замовників робіт і промисловості формується завдання на виконання дослідно-конструкторських робіт. В процесі виконання ДКР співробітники нашого інституту здійснюють військово-науковий супровід робіт. По завершенні ОКР беруть участь у випробуваннях різного рівня.

Також співробітники нашого інституту беруть активну участь в розробці концептуальних і програмних документів, спрямованих як на вдосконалення військових систем управління, так і на комплексну інформатизацію Збройних Сил. Наприклад, вже ведуться розробки сучасних засобів зв'язку і телекомунікації, безпілотних літальних апаратів, дистанційно-керованих вогневих засобів і інших систем. На превеликий жаль, значна частина компонентів таких систем іноземного виробництва, що викликає певну стурбованість у плані надійності, відсутності декларованих можливостей, забезпечення безперебійних поставок.

Таким чином, інформатизація військової сфери, широке впровадження ІТ на сьогодні розглядаються як один з найважливіших напрямків підвищення боєздатності збройних сил. Застосування інформаційних технологій викликає революційні перетворення, призводить до зміни системи цінностей і пріоритетів, які ще тільки належить усвідомити і сформувати. Кібернетичне віртуальний простір починає розглядатися як додатковий вимір бойового простору, і тут наша республіка має хороші шанси гідно виглядати на світовому ринку військових інформаційних технологій.

Розмовляв Ігор КАНДРАЛЬ

Цікаво, як же вдалося досягти такого скорочення часу?
Як ви вважаєте, IT-технології вплинуть на розвиток і вдосконалення армій світу?
Ми дійсно можемо конкурувати на ринку сучасних IT-технологій?

Новости