IT-World: Як знімати через телескоп

IT Expert Як це зробити Сам собі адмін Ольга Ларіна

| 17.03.2014

Як підібрати телескоп

Чи можна підключити компакт / системну камеру

Ви коли-небудь пробували сфотографувати Місяць або зоряне небо? Якщо ви при цьому використовували звичайний фотоапарат з невеликим збільшенням або камеру мобільного пристрою, то знімок, швидше за все, вийшов менш вражаючим, ніж зображення, видиме неозброєним оком. Про те, щоб знімати скупчення зірок або галактики і мови не йде. Вся справа в об'єктиві.

Як підібрати телескоп

Ідеальні об'єктиви для фотозйомки небесних тіл - це телескопи. Вони володіють відповідними фокусною відстанню і сконструйовані так, щоб вносити мінімум спотворень. Любительські телескопи розрізняються, перш за все, оптичною системою і фокусною відстанню. Для фотографії підійде будь-яка з систем: дзеркальна (рефлектор), лінзова (рефрактор) і дзеркально-лінзова.

Остання краще: телескоп з такою конструкцією компактний, дає зображення хорошої якості, в ньому присутні елементи для усунення явних дефектів картинки на кшталт хроматичної аберації. За дзеркально-линзовой оптичній системі зроблені деякі фотооб'єктиви з фокусною відстанню 500 і 1000 мм.

По-своєму гарні і рефлектори: це найпростіша з усіх конструкцій. Вона взагалі не містить лінз, ніж обумовлені, з одного боку, мінімальні спотворення і светопотері, а з іншого - відносно низька ціна. Властивість дзеркального телескопа «перевертати» зображення в разі астрофотографії не буде проблемою.

Від фокусної відстані залежить масштаб зображення, яке ви отримаєте на знімку. Чим воно більше, тим вище кратність вашого «об'єктива». Якщо при спостереженні зірок збільшення коригується окуляром, то у фотозйомці окуляр не бере. Фокусні відстані від 500 мм вже цілком підходять для астрофотографії. Телескопи з фокусною відстанню від 1000 мм і більше навести складніше. Зате і фотографувати можна більш далекі і непомітні об'єкти.

Чим більше діаметр труби телескопа, тим вище світлосила «об'єктива». Для того щоб сфотографувати частину місяця, підійде навіть телескоп з апертурою близько 50 мм. Великі значення діаметра дозволять фотографувати менш яскраві і контрастні об'єкти на кшталт туманностей і скупчень галактик.

Бажано купувати телескоп в комплекті з триногою-монтуванням. Багато фотографій небесних об'єктів робляться на довгих витримках, а через обертання Землі обрану ділянку неба постійно буде зміщуватися щодо спостерігача. Тому не зайвим буде механізм відстеження об'єкта. Ця функція є практично у всіх комп'ютеризованих монтування, навіть найпростіших. Іноді вона реалізується за допомогою електроприводу, який встановлюється на механічну екваторіальну монтировку і обертає телескоп навколо обраної осі. Азимутальне монтування і тим більше звичайний фото- або відеоштатів не призначені для тривалого і рівномірного ведення небесних тіл.

Азимутальне монтування і тим більше звичайний фото- або відеоштатів не призначені для тривалого і рівномірного ведення небесних тіл

T-кільце для дзеркалок Canon

T-кільце для дзеркалок Canon

Універсальний T-адаптер

Універсальний T-адаптер

Конструкція в зборі

Чи можна підключити компакт / системну камеру

Системна камера або фотоапарат зі знімним об'єктивом з'єднуються з телескопом практично так само, як зі звичайною фотооптики. У загальному випадку знадобляться дві недорогі деталі: універсальний Т-адаптер для кріплення до окулярної вузла (1,25 або 2 дюйма) і перехідник на потрібний байонет. Таким чином можна приєднати будь-яку цифрову або плівкову камеру.

З компактними камерами справа йде і складніше, і простіше одночасно. Перехідники для них існують, але при підборі важливий не бренд фотоапарата, а габарити. Ось чому вибирати адаптер краще з камерою, з огляду на, наскільки далеко висуваються лінзи при масштабуванні і фокусуванні. Різних конструкцій багато, але найбільш зручна складається з майданчика з гвинтом для камери і регульованого кріплення на окулярний вузол.

висновки

Астрофотографія здатна зафіксувати те, чого не побачити в телескоп очима. Для неї потрібно не так багато обладнання. Фото Місяця можна отримати через вікно власної квартири навіть при мінімальній підготовці. Щоб зробити більше складних і цікавих об'єктів знадобиться терпіння, час, календарі, прогноз погоди та поїздки за місто. Однак важко придумати більш цікавий спосіб відірватися від суєти і отримати незвичайні фотографії.

Ключові слова: цифрова фотокамера

Журнал: Журнал IT-Expert [№ 03/2014] , Підписка на журнали

Новости