JPMorgan: кращі валюти в кризу

Аналітиками JPMorgan були досліджені останні 5 глобальних рецесій . Експерти радять при черговому кризі насамперед позбавлятися від коштів, вкладених в валюти країн, що розвиваються.

кризі

Найбільш же вигідним є придбання японських ієн, швейцарських франків, сінгапурських і американських доларів.

Перші три перераховані валюти мають дуже стійкими зовнішніми позиціями. Аналітик Пол Мегессі впевнений, що під час рецесії інвестори повинні мати ці валюти в портфелі.

У звіті JPMorgan вказується, що для хеджування ризиків найбільш дешевою валютою є ієна. Привабливість сінгапурського долара в даному аспекті нижче. Виграшне становище долара США пояснюється його роллю основної світової валюти. При необхідності зниження боргового навантаження під час рецесії компанії і банки всіх країн в першу чергу купують американський долар.

Аналітики пояснюють, що під час спадів зростає ймовірність того, що кредитори попросять повернути свої кошти. Три з чотирьох названих в звіті валют належать країнам, що мають на зовнішніх ринках украй сильні позиції. Тому дані валюти добре підходять для зберігання капіталів в періоди рецесії.

А ось валюти країн, що розвиваються дуже чутливі до рецесій. В середньому за перші 2 роки кризи вони падають в ціні на 17%.

У звіті JPMorgan підкреслюється, що на сьогоднішній момент розмови про початок світового економічного спаду є передчасними. Однак на тлі зароджується «торгової війни» інвесторам варто розглянути стратегії управління фінансами при непередбачених обставинах.

Декількома днями раніше опублікування рекомендацій JP Morgan був озвучений прогноз іншої великої фінансової організації - Bank of America. Експертами банку прогнозується можливість повторення на фондових ринках світової кризи 1997-1998 рр. Експерти засновують свою думку на аналізі поточних трендів фондового ринку . Автори прогнозу вказують на високу ймовірність повторення подій 1998 року, коли в Росії трапився дефолт , А в Азії - криза. За даними експертів банку, на тлі зростання акцій високотехнологічних компаній на ринки, що розвиваються чинять великий тиск сильного долара.

Майкл Хартнетт з Bank of America заявив тоді, що ряд спостережуваних сьогодні економічних чинників має схожість з відбувалися 20 років тому подіями. Це скорочення ринків, що розвиваються, згладжування кривої лінії прибутковості облігацій, стабільне зростання американської економіки.

Попередження про можливість чергової рецесії після 2019 року було озвучено в доповіді Світового банку в червні. Експерти організації звернули увагу, що глобальні рецесії за останні 50 років відбуваються приблизно раз на десятиліття. Так було в 1975-му, 1982-му, 1991-му і 2009-му роках. Шантаянан Девараджан з Світового банку тоді нагадав, що зараз виповнюється якраз 10 років після останньої кризи.

Новости