Ка-62: новий російський вертоліт

  1. У новій реальності
  2. Зовсім інша машина
  3. золота середина
  4. А якщо в бій?

Нова модель російського літального апарату - це завжди подія. У нинішньому році прийшло поповнення в парк гвинтокрилих машин: 25 мая здійснив свій перший політ багатофункціональний вертоліт Ка-62, який призначений для цивільних експлуатантів, але може використовуватися і для військових потреб. ця цілком нове покоління стала розвитком ідей, що з'явилися ще в епоху СРСР.

У 1981 році рішенням Комісії Президії Ради міністрів СРСР з військово-промислових питань було дано старт розробці легкого розвідувального вертольота максимальною злітною масою 2,2-2,5 т, оснащеного газотурбінним двигуном ТВ-0-100 потужністю 690 л. с. Проект отримав спочатку назву В-60, а потім Ка-60.

Однак вимоги військових постійно змінювалися. Три роки по тому ЦК і Радмін замовили ОКБ ім. Н. І. Камова розробку більш потужного армійського багатоцільового вертольота в варіанті розвідника-целеуказателя Ка-60Р, оснащеного двома двигунами РД-600 Рибінського НВО «Сатурн». Крім завдань розвідки машині наказували функції боротьби з броньованою технікою, придушення укріплених вогневих точок, доставка і евакуація розвідувально-диверсійних груп в кількості 4-5 чоловік. У 1989 році нарешті з'явився макет вертольота, в якому втілилися основні риси майбутнього Ка-60 і подальшого Ка-62 - місткий фюзеляж, трехопорное шасі і кермовий гвинт, укладений в кільцеподібний обтічник. Уже тоді нову машину проектували з використанням прогресивних технологій в галузі авіабудування: особливо це стосувалося застосування полімерних композиційних матеріалів. Конструктори приділили багато уваги аварійної стійкості, зручності та безпеки пасажирів та екіпажу. У квітні 1990 року Макетна комісія Міністерства оборони СРСР схвалила концепцію легкого багатоцільового вертольота в варіанті розвідника-целеуказателя Ка-60Р.

У квітні 1990 року Макетна комісія Міністерства оборони СРСР схвалила концепцію легкого багатоцільового вертольота в варіанті розвідника-целеуказателя Ка-60Р

У новій реальності

А потім настали 1990-ті, коли на закупівлю нового озброєння і НДДКР в оборонній сфері грошей в країні не виявилося. У спробі переорієнтуватися на цивільного замовника генеральний конструктор «Камова» Сергій Міхєєв прийняв рішення створити на базі військових напрацювань цивільну версію вертольота - Ка-62. Передбачалося, що він буде перевозити 10 пасажирів або 1450 кг вантажу. Проект отримав урядове схвалення, але грошей на розробку все одно не вистачило. Тільки в 2010-му холдинг "Вертольоти Росії" прийняв рішення про створення Ка-62, але вже в більш важкому варіанті: 15 пасажирів або 2,2 т вантажу. Тут і з'ясувалося, що за минулі роки багато коопераційні ланцюжки розпалися, і в номенклатурі комплектуючих російського виробництва виникли великі прогалини.

Після майже дворічних пошуків був укладений контракт з французькою компанією Turbomeсa на поставку двигунів Ardiden 3G потужністю до 1775 л. с. У результаті склад комплектуючих виробів і виробнича кооперація змінилися докорінно. Головним виробником стала Арсеньевская авіаційна компанія «Прогрес» ім. Н. І. Сазикіна, постачальником агрегатів трансмісії - австрійська компанія Zoerkler, комплексу базового обладнання (КБО) - ЗАТ «Транзас - Авіація», шасі - АТ «Авіаагрегат», що поглинають енергію удару крісел - АТ «НВП« Зірка »» і ТОВ « Аеро Стайл ».

Зовсім інша машина

Вертоліт Ка-62 зберігає концепцію Ка-60 - багатоцільового вертольота класичної схеми з рульовим гвинтом в кільцевому каналі. Машина має аналогічну Ка-60 схему планера. Широко використовуються полімерні композиційні матеріали, транспортна кабіна об'ємна, має широкі двері, зручні для виходу пасажирів і навантаження.

Однак конструктивно Ка-62 - це зовсім інша машина. Від попередника її відрізняють стійке до зіткнення з птахами лобове скління, що забирається в польоті шасі, пятілопастний несучий гвинт (у Ка-60 чотири лопаті), силова установка з двоканальним цифровим регулятором з повною відповідальністю (FADEC). Вперше в світовому вертольотобудуванні на Ка-62 встановлено систему управління общевертолетним обладнанням (СУОВО). Система забезпечує автоматичний розподіл електроживлення і управління комутацією бортових споживачів із захистом від перевантаження. Ще одна новинка - інтегрований пілотажно-навігаційний комплекс базового обладнання КБО-62 з відкритою архітектурою, який реалізує принцип «скляної кабіни».

Ка-62 спроектований з урахуванням міжнародних вимог до безпеки польотів. Машина може продовжувати політ або здійснити безпечну посадку навіть з одним працюючим двигуном. Від травм пілота і пасажирів у разі жорсткої посадки оберігає енергопоглинаюча конструкція шасі і крісел. Ка-62 обладнаний стійкою до аварій паливною системою, а рульової гвинт в кільці захищений від випадкових пошкоджень. Знизити рівень шуму вдалося за рахунок спеціального розташування лопатей рульового гвинта, а також надання закінцівки лопатей несучого гвинта особливого аеродинамічного профілю.

золота середина

У російському вертольотобудуванні Ка-62 може зайняти свою нішу між вертольотами легкого класу типу "Ансат" і Ка-226 і середніми вертольотами типу Мі-8. Відомо, що наш класичний Мі-8 вантажопідйомністю 4 т часто возить вантажі масою менше 2 т, а це збільшення експлуатаційних витрат. І саме в цих випадках Мі-8 може бути замінений вертольотом Ка-62, який вимагає менших витрат на обслуговування і має меншу витрату палива.

На вертольоті Ка-62 застосований 12-лопатевої рульової гвинт в кільці, який більш безпечний, ніж традиційний 3-лопатевої На вертольоті Ка-62 застосований 12-лопатевої рульової гвинт в кільці, який більш безпечний, ніж традиційний 3-лопатевої. Лопаті несучого гвинта виконані з композиційних матеріалів.

До основних сфер застосування Ка-62 відносяться транспортування вантажів або 12-15 пасажирів на відстань до 700 км, рятувальні операції, а також роботи в нафтогазовій галузі. Високий рівень енергоозброєності вертольота дозволяє забезпечити його експлуатацію в широкому діапазоні температур і висот. Ка-62 може літати в жаркому кліматі, здійснювати пошуково-рятувальні та евакуаційні роботи в гірських районах і здійснювати польоти над великими водними поверхнями. Простора комфортна кабіна дозволить використовувати Ка-62 в якості корпоративного повітряного транспорту.

А якщо в бій?

Ка-62 може також опинитися затребуваним для потреб Міністерства оборони. Але якщо наявність в конструкції іноземних комплектуючих для вітчизняних цивільних експлуатантів малоістотно, то військових замовників така ситуація навряд чи влаштує.

Однак, якщо силові структури будуть зацікавлені в закупівлях Ка-62, проблема імпортозаміщення цілком вирішувана. Зокрема, в даний час розглядається можливість локалізації виробництва в Росії двигуна Ardiden 3G і агрегатів трансмісії. Крім того, на вертольоті можуть бути встановлені російські трансмісії і двигун. Ведуться роботи по створенню ряду вітчизняних систем і агрегатів, наприклад аваріестойкіх паливних систем, аналогічних встановленим на цивільні вертольоти Ка-62, Мі-38, «Ансат». У минулому році вітчизняний аналог паливної системи пройшов попередні випробування на скидання: паливні баки, заповнені на три чверті, разом з огороджувальної конструкцією фюзеляжу були скинуті з висоти 15 м. Випробування пройшли успішно: витоків після скидання виявлено не було. Таким чином, хоч міжнародна кооперація в авіабудуванні є скоріше правилом, ніж винятком, при необхідності наша промисловість готова отримати нові завдання і вирішити їх.

Стаття «Нове життя колишнього розвідника» опублікована в журналі «Популярна механіка» ( №9, Сентябрь 2017 ).

А якщо в бій?

Новости