Кабмін змінив умови повернення пенсійних боргів ВПЛ: Що робити переселенцям

Кабмін змінив умови повернення пенсійних боргів ВПЛ: Що робити переселенцям

Фото: pixabay.com

Кабінет міністрів України (КМУ) змінив умови повернення пенсійних боргів переселенцям. Про те, що робити переселенцям, роз'яснили експерти програми «Радник з питань ВПЛ».

Так, 25 квітня 2018 року КМУ опублікував постанову №335 «Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 8 червня 2016 року №365».

«Ця подія пройшла майже непоміченою, не в останню чергу через те, що документ не пройшов процедуру громадських обговорень. Експертам програми "Радник з питань ВПЛ" про нововведення стало відомо після того, як радникам в регіонах громадяни почали повідомляти про затримки у виплаті пенсій. У відповідь на звернення чиновники пояснювали затримки введенням в дію нових правил нарахування пенсій », - йдеться в повідомленні.

В організації зазначають, хоча ніяких підстав для затримки виплат постанову №335 не передбачає, його норми суттєво змінюють весь механізм нарахування і виплати пенсій для переселенців. Особливо зміни стосуються повернення державою боргів по невиплаченої пенсії.

Так, в постанові КМУ зазначено, що «суми соціальних виплат, не виплачені за минулий період, враховуються в органі, що здійснює соціальні виплати, і виплачуються на умовах окремого порядку, визначеного Кабінетом Міністрів України».

«Тут мова в першу чергу йде про заборгованість, яка виникла за 4 роки конфлікту. Понад мільйон громадян України пенсійного віку було позбавлено своїх законних пенсій. Виплата цих боргів - обов'язок держави. Це чітко зазначено в Законі України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Відповідно до закону, кожен громадянин, якому держава заборгувала пенсію, має право отримати свою заборгованість, але не більше ніж за 3-річний період з дати припинення виплат. Для того, щоб повернути свої гроші, громадянин повинен звернутися до територіального органу Пенсійного фонду, який не пізніше ніж через 10 днів приймає відповідне рішення. У разі задоволення звернення, держава виплачувала борг частинами. Однак нові правила, прописані в постанові №335 кардинально змінили цей механізм », - роз'яснюють в організації.

Так, згідно з нормами постанови, пенсійні органи отримують право призупиняти виплати внутрішньо переміщеним особам (ВПЛ), а самі виплати заборгованості за всіма видами соціального забезпечення та пенсій для ВПЛ заблоковані. Причина цього в тому, що зазначеного в постанові «окремого порядку», який визначатиме процедуру виплати боргу, поки просто не існує. Коли він буде розроблений і вступить в силу, невідомо. «А до тих пір борги по пенсіях переселенцям не повертатимуть. Більш того, під загрозу втрати грошей підпадають переселенці, які в силу різних причин змушені навідуватися на непідконтрольні території (догляд за рідними, будинком і т.д.) », - зазначають в організації.

«Існуюча протиправна практика, коли Пенсійний фонд, після того, як дізнається, що пенсіонер-переселенець хоча б тиждень провів на непідконтрольною території, припиняє нарахування пенсії, а повертає її вже після повернення пенсіонера, і без того наносила певної шкоди ВПЛ. Відтепер гроші, які в цей період не нараховувалися пенсіонеру, для нього будуть втрачені до моменту встановлення окремого порядку повернення заборгованостей », - додали в організації.

хто постраждає

Як відзначають експерти програми «Радник з питань ВПЛ», помилково вважати, що від такої норми постраждають виключно пенсіонери, які проживають на тимчасово непідконтрольною української влади території. З 2014 року через збройного конфлікту пенсія повністю або частково не виплачувалася громадянам України, які:

  • змінюють місце реєстрації ВПЛ, оскільки гроші за затримку пенсії на період переведення діла не будуть повертатися;
  • ніколи не виїжджали з непідконтрольних територій;
  • разово або періодично виїжджають за кордон або на непідконтрольні території;
  • з різних причин, найчастіше - матеріальну неспроможність орендувати житло, повертаються на непідконтрольні території;
  • були позбавлені довідки ВПЛ або добровільно відмовилися від неї, внаслідок того, що змогли придбати житло і зареєструвати місце проживання на підконтрольній території;
  • мають право на пенсію, але постійно проживають або працюють за кордоном.

Крім того, повернення заборгованості заблоковано навіть тим особам, борги перед якими виникли внаслідок помилок або порушень з боку державних органів.

Що робити

Головне - це готуватися до захисту своїх прав на пенсію в суді. Для цього, як тільки стало відомо про порушення вашого права на повернення заборгованості по пенсії, необхідно:

  • звернутися письмово до Управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН) і Пенсійний фонд України;
  • зібрати всі офіційні відповіді на звернення про повернення боргу;
  • звернутися до центрів надання вторинної правової допомоги або до адвокатів громадських організацій з метою судового захисту.

На зустріч з адвокатом взяти з собою:

  • оригінал або копії документів, які встановлюють особу;
  • оригінал або копію пенсійного посвідчення;
  • копію заяви з вимогою роз'яснення ситуації і відновлення виплат і відповіді на нього.

ДЖЕРЕЛО

Новости