КАМАЗ знову збитковий: низький старт або початок провалу?

23.05.2018

При рекордну виручку автоконцерн отримав в першому кварталі 2018 року чистий збиток в 215 млн рублів

Після різкого гальмування КАМАЗ поїхав назад. Виручка заводу в січні-березні зросла на 3,4% до рекордних 27,3 млрд рублів, але витрати зростали значно швидше, що привело до падіння підсумкових показників. Експерти «БІЗНЕС Online» бачать як можливості поправити ситуацію, так і ризики, які можуть призвести до провалу за підсумками року.

23

Виручка заводу в січні-березні зросла на 3,4% до рекордних 27,3 млрд рублів, але витрати зростали значно швидше, що привело до падіння підсумкових показників Фото: nabchelny.ru

ВИРІШИТЬСЯ ЧИ КАМАЗ НА РЕКОРДНІ ДИВІДЕНДИ?

Перший квартал для КАМАЗа в останні роки - далеко не самий прибутковий відрізок. Навіть в попередньому вельми вдалому році в січні-березні автогігант заробив тільки 34 млн рублів з підсумкових 3 мільярдів. Цього разу челнінцев не дотягли і до цього результату: за три місяці 2018 ПАТ «КАМАЗ» отримало чистий збиток 215 млн рублів, випливає з опублікованого днями бухгалтерського звіту акціонерного товариства по стандартам РСБУ.

Виручка компанії, навпаки, зросла на 3,4% до рекордних 27,3 млрд рублів. У той же час прес-служба КАМАЗа повідомила, що за підсумками першого кварталу було відвантажено 7780 машинокомплектів - на 6,8% більше, ніж за аналогічний період минулого року (АППГ). Як бачимо, вартісна динаміка помітно відстала від натуральної. При цьому ми не спостерігаємо зростання дебіторської заборгованості в річному розрізі. Все це говорить на користь сценарію, коли завод продавав більше продукції, але вона була менш рентабельною.

Поки невідомі підсумки наміченого на вівторок засідання ради директорів КАМАЗу, який повинен був розглядати виконання бізнес-плану групи за три місяці і бухгалтерську звітність за 2017 рік. Але найцікавіший пункт порядку денного - рекомендації по дивідендах. У минулому році, за все втретє в історії, концерн виплатив акціонерам майже 300 млн рублів, тобто 25% прибутку за РСБО, яка за підсумками 2016 року становила 1,2 млрд рублів. Якщо цього разу СД вирішив діяти за тією ж схемою, тобто винагородити гендиректора Сергія Когогина, Рубена Варданяна і інших співвласників, то на це повинна бути виділена чверть від 3 млрд рублів, зароблених компанією, - 750 мільйонів. У цьому випадку виплати стануть новим рекордом, до цього він належав 2012 році - тоді на дивіденди відправили півмільярда. Особисто Когогин при цьому, наприклад, отримає 52,5 млн рублів на правах одного з власників ТОВ «Автоінвест», якому належить 23,54% капіталу КАМАЗа (схему ми раніше детально розглядали ).

Сергій Когогин може отримати 52,5 млн рублів дивідендів на правах одного з власників ТОВ «Автоінвест», якому належить 23,54% капіталу КАМАЗа / Фото:   prav Сергій Когогин може отримати 52,5 млн рублів дивідендів на правах одного з власників ТОВ «Автоінвест», якому належить 23,54% капіталу КАМАЗа / Фото: prav.tatarstan.ru

ОСНОВНІ НЕДОЛІКИ ЗРОСТАЛИ В 3 РАЗИ ШВИДШЕ ВИРУЧКИ

Але повернемося до квартальної звітності і подивимося на зворотний бік медалі - витрати. Головні витратні статті КАМАЗа (сировина, матеріали, енергія зарплата основного персоналу) збільшилися в обсязі на 9,7% до 24,8 млрд рублів, тобто вони росли майже в три рази швидше, ніж виручка. І це знову свідчить на користь того, що продажі заводу зросли за рахунок менш рентабельної продукції. На жаль, в цілому ситуація на ринку могла скластися не на користь КАМАЗа: ожилі після жорсткої посадки в 2015-2016 роках іноземні конкуренти почали агресивно відновлювати втрачені раніше позиції. Нагадаємо, що за підсумками 2017 року той же тягач Volvo «порвав» камазовский флагман 5490 - за даними агентства «Автостат», шведський вантажівка з російським реєстрацій обійшов Челнінского модель на 450 корпусів.

Отже, валовий прибуток челнінцев просіла на 1,3 млрд рублів, або на 35%, до 2,4 млрд рублів. Невеликий віддушиною стало скорочення комерційних (транспортування, зберігання, збут) витрат - мінус ті ж 35% до 812 млн рублів. Проте прибуток від продажів КАМАЗа просто рухнула, впавши в 8 разів до 155 млн рублів.

Цим справа не обмежилася. Доходи компанії від участі в інших організаціях обвалилися на 97% до символічних 4 млн рублів. Процентні надходження скоротилися на 149 млн до 528 млн рублів, а виплати, навпаки, підросли на 167 млн ​​до 1,21 млрд рублів. На щастя, інші витрати вдалося скоротити на 1,18 млрд рублів, або на 56%, до 929 млн рублів, інакше результат був би набагато сумніше. На жаль, укладачі звіту ці витрати не розшифровують. Але, як правило, найвагоміші суми в подібних статтях припадають на курсові різниці, списання від вибуття основних засобів (будівель, споруд, обладнання), кошти, спрямовані в резерв сумнівних боргів, благодійність.

Нагадаємо, що в першому півріччі 2017 року КАМАЗ раптом відбив втрату 224 млн рублів від розірвання договорів лізингу. Ще 221 млн рублів списали на знецінення необоротних активів, чого зовсім не спостерігалося роком раніше. Можливо, саме на цих екстрених статтях і вдалося заощадити в поточному році.

НИЗЬКИЙ СТАРТ, ЩО ДАЛІ: ПІДЙОМ АБО ПРОВАЛ?

У сухому залишку підприємство і зафіксувало чистий збиток 215 млн рублів. Втім, такий результат був очікуваним: вже в четвертому кварталі 2017 го КАМАЗ вдарив по гальмах, заробивши всього лише 40 млн рублів - 1,3% від річного прибутку. Після різкого гальмування автоконцерн і зовсім поїхав назад, і держдопомогу не допомогла розгорнути вектор руху. Уточнимо, що в вигляді різних дотацій - на компенсацію утилізаційного збору, частини відсоткових ставок по кредитах, частини комерційних витрат - КАМАЗ в минулому році отримав 25 млрд при виторзі 145,2 мільярда рублів. Але тут є нюанс. «Важливою дохідною статтею КАМАЗа є державні субсидії по окремим видам продукції. Як правило, саме вони дозволяють за підсумками року звести кінці з кінцями. У звітності першого кварталу, на відміну від річної звітності, субсидії не фігурують », - зазначає експерт-аналітик АТ« Фінам »Олексій Калачов.

На завершення додамо трохи позитиву. У тому ж «дивідендний» 2016 м КАМАЗ огидно стартував, отримавши в першому кварталі 2,2 млрд рублів чистого збитку, але в підсумку виїхав на 1,2 млрд рублів прибутку. Одним з вирішальних факторів може стати можливе ослаблення російської валюти, яке прогнозують багато експертів. З одного боку, слабкий рубль веде до подорожчання іноземних вантажівок і збільшує відрив челнінцев від найближчих конкурентів з продажу. Але не варто забувати, що і багато моделей «КАМАЗа» - так хоча б згаданий тягач 5490 - в значній мірі комплектуються імпортними деталями, так що виросте і його собівартість. Нарешті, при скачках валютних курсів в економіці різко знижується попит на важкі вантажівки: компанії заморожують інвестиційні програми, припиняючи або зменшуючи закупівлі обладнання, важких вантажівок і т. Д. - все, що окупається лише на довгій дистанції.

Наші експерти відзначили цей фактор серед тих, які можуть як покращити, так і погіршити фінансові показники КАМАЗа в другій половині 2018 року. При цьому керівник прес-служби ПАТ «КАМАЗ» Олег Афанасьєв проігнорував питання видання, не ставши коментувати звітність компанії.

Важливою дохідною статтею КАМАЗа є державні субсидії по окремим видам продукції Важливою дохідною статтею КАМАЗа є державні субсидії по окремим видам продукції. Як правило, саме вони дозволяють за підсумками року звести кінці з кінцями / Фото: prav.tatarstan.ru

«За решту часу Показники КАМАЗ має вирівняти»

Експерти «БІЗНЕС Online» оцінюють перспективи ПАТ «КАМАЗ» в 2018 році.

Олексій Калачов - експерт-аналітик АТ «Фінам»:

- Не дивлячись на негативні фінансові результати першого кварталу, звіт в цілому сприймається нейтрально. Рано судити про реальний стан справ лише за перший квартал, та ще й за даними РСБУ. Краще було б дочекатися консолідованої звітності по МСФО. У виручці першого кварталу, наприклад, може бути не врахована виручка за ще не продані автомобілі, в той час як собівартість їх виробництва в звіті вже є. Цей ефект проявляється, коли обсяги виробництва зростають як зараз. Випереджаюче зростання собівартості в першому кварталі частково може бути викликаний корпоративними канікулами - оплачуваних двотижневим відпусткою в січні. Крім того, КАМАЗ продовжує нести витрати на модернізацію виробництва. У період січневого корпоративного відпустки на автомобільному заводі була проведена масштабна робота по ремонту обладнання. У першому кварталі на заводі каркасів кабін для автомобілів покоління К5 йшла підготовка до монтажу технологічного устаткування. На ковальському відбувалася заміна обладнання і т. П.

Разом з тим у підприємства зросла боргове навантаження. У балансі на 31 березня сума короткострокових позик збільшилася за рік в 1,5 рази з 16,8 до 25 мільярдів рублів. Природно, слідом за цим зросла вартість обслуговування боргу: відсотки до сплати в звіті виросли в порівнянні з першим кварталом 2017 року на 16 відсотків до 1,21 мільярда рублів. Це багато в чому визначило негативний чистий результат. Результат першого кварталу навряд чи визначить собою підсумки року. За час, що залишився показники КАМАЗа повинні вирівнятися.

Роман Ткачук - старший аналітик компанії «Альпарі»:

- Ми оцінюємо звітність за перший квартал як помірно негативну. Перший квартал традиційно не найкращий для автовиробників в зв'язку зі зниженим попитом, в подальшому ця ситуація повинна виправитися. Одна з причин випереджаючого зростання собівартості - збільшення утилізаційного збору. У перспективі держава повинна повернути КАМАЗу ці гроші у вигляді компенсації, це виправить його фінансові показники. Але насторожує їх динаміка: за 9 місяців 2017 року КАМАЗ отримав прибуток, в четвертому кварталі «вийшов в нуль» і тепер в першому кварталі вже відбив невеликий збиток. КАМАЗу буде складно вийти на прибутковість, адже на тлі слабкого рубля зросла вартість імпортних комплектуючих - американських двигунів Cummins або німецьких Daimler, німецьких коробок передач ZF і т. Д., Відповідно, собівартість ще зросте, а можливості збільшувати вартість продукції обмежені. Збиток КАМАЗа може збільшитися.

Основні фінансові показники ПАТ «КАМАЗ» Найменування 1-й кв. 2017 1-й кв. 2018 абсолютною зміна, млн рублів Відносне зміна,% Виручка 26385 27284 899 3.4 Собівартість продажів 22650 24841 2191 9.7 Валовий прибуток (збиток) 3735 2433 -1302 -34.9 Комерційні витрати 1 239 812 -427 -34.5 Управлінські витрати 1215 тисячі чотиреста шістьдесят-шість 251 20.7 Прибуток (збиток) від продажів 1281 155 -1126 -87.9 доходи від участі в інших організаціях 124 4 -120 -96.8 Відсотки до отримання 677 528 -149 -22 Відсотки до сплати 1044 1211 167 16 Інші доходи +1246 +1233 -13 -1 Інші витрати 2107 929 -1178 -55.9 Чистий прибуток (збиток) 34 -215 -249

Натисніть на таблицю, щоб завантажити повністю


НИЗЬКИЙ СТАРТ, ЩО ДАЛІ: ПІДЙОМ АБО ПРОВАЛ?

Новости