Карта конфліктів ПФО: банківські війни в Самарі, прямі вибори мера Пермі і профспілкові скандали башкирської «дочки» Газпрому

У Пермі минулого тижня йшла війна смислів: депутати міськдуми визнали питання про прямі вибори мера, запропонований для винесення на референдум, незаконним. Депутатам крайового Закса не сподобалося назву парламентської групи «За Пермський край». У «Газпром нафтохім Салават» розв'язалася профспілкова війна.

У Пермі минулого тижня йшла війна смислів: депутати міськдуми визнали питання про прямі вибори мера, запропонований для винесення на референдум, незаконним. Депутатам крайового Закса не сподобалося назву парламентської групи «За Пермський край». У «Газпром нафтохім Салават» розв'язалася профспілкова війна. В Уфі громадські працівники протестують проти зміни посади президента Башкирії. У Нижньому Новгороді загострюється обстановка навколо домоуправляющіх компаній. Конфлікти Самарської області на цьому тижні торкнулися і банківську сферу, і оборонзамовлення, і сільські бібліотеки.

Приємного читання!

Самарська область

У банках неспокійно, джерело шторму невідомий

Сторони конфлікту: ЗАТ АКБ «Газбанк», ВАТ КБ «Солідарність», ТОВ «Комерційний« Волзький соціальний банк, невідомі зацікавлені особи.

Опис конфлікту. Протягом півтора тижнів невідомими особами в Самарі були розклеєні листівки, в яких говорилося про те, що ЦБ готується відкликати ліцензії у ЗАТ АКБ «Газбанк» (вважається підконтрольним Олександру Аветісяну), ВАТ КБ «Солідарність» (голова правління - син сенатора Олексій Титов) і ТОВ «Комерційний« Волзький соціальний банк ». На телефонні номери клієнтів банку була організована розсилка СМС-повідомлень аналогічного змісту. Керівництво Газбанку офіційно спростувало інформацію про нібито наявні у банку фінансових складнощах. Представники «Солідарності» ніяк не прокоментували дискредитує їх інформацію. Кількома днями пізніше в своєму будинку, розташованому в Промисловому районі міста Самари виявлено тіло голови правління «Волзького соціального банку» 40-річного Валерія Кучканова. Основна версія слідства - самогубство.

думка експерта
«Комусь потрібна стабільність, а хтось хоче похитнути систему і змусити її розвалюватися. Наслідки ви можете бачити самі », - заявив співвласник ВАТ банк« Пріоритет »Віктор розвіємо.

У загибелі Кучканова питань більше, ніж відповідей


Культура рветься працювати

Сторони конфлікту: працівники культури Червоноармійського району Самарської області, адміністрація району.

Опис конфлікту. Працівники культури Червоноармійського району Самарської області направили відкритий лист на ім'я губернатора Миколи Меркушкина: восени 2013 року адміністрація району видала указ про підвищення зарплати, яке співпало зі зміною штатного розкладу: бібліотекарям та працівникам ДК в добровільно-примусовій формі запропонували перейти на половину і чверть ставки. У разі незгоди працівника трудовий договір з ним розривається. Так, завідувачі культурно-дозвіллєвих центрів з 9 грудня повинні працювати на 0,5 ставки, тобто 3,5 години в день, художні керівники - 0,25 ставки, т. Е. 1 година 45 хвилин в день. При цьому, за інформацією регіонального Мінкульту, в 11 з 23 клубів Красноармійського району немає жодного працівника зі спеціальною освітою.

думка експерта
«У місцевій адміністрації, на мій погляд, немає бачення розвитку культури в районі. Звідси всі проблеми: незрозуміло, до чого прагнути, незрозуміло, які ресурси необхідні, скільки вони будуть коштувати і де їх взяти. Поки цілі не визначені і завдання не поставлені, говорити про якісь скорочення або збільшеннях штату працівників культури безглуздо. Тільки визначившись, куди і як далі рухатися, можна приймати рішення по кожному персонально - про підвищення заробітної плати, скорочення ставок, зниження навантаження або, навпаки, про збільшення, про результативність кожного працівника відповідно до критеріїв, які теж повинні бути чіткими і зрозумілими » , - прокоментував конфлікт депутат Самарської губернської думи Юрій Єременко.


Після авіакатастрофи в Казані під депутатську роздачу потрапив самарський «Агрегат»

Сторони конфлікту: депутати державної думи РФ від Самарської області Олександр Хінштейн і Володимир Гутен, ВАТ «Агрегат».

Опис конфлікту. Олександр Хінштейн і Володимир Гутен направили запити генеральному прокурору РФ Юрію Чайці, голові Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна, міністру транспорту РФ Максиму Соколову і керівнику федеральної служби з оборонного замовлення Олександру Потапову з проханням призначити перевірку за фактом постачань контрафактної продукції самарського ВАТ «Агрегат» для цивільної і військової авіації. За відомостями депутатів, на найбільші авіаційні підприємства країни були спрямовані і до сих пір використовуються контрафактні деталі, поставлені «Агрегатом». ВАТ «Агрегат» спеціалізується на виробництві агрегатів паливної, гідравлічної і пневматичної систем всіх типів літальних апаратів. Підприємство має у своєму розпорядженні ліцензіями міністерства промисловості і торгівлі на право розробки, виробництва, випробування та ремонту авіаційної техніки. 80% продукції, що випускається «Агрегатом», становить державне оборонне замовлення. Депутати просять керівників відомств вжити невідкладних заходів, щоб не допустити нових авіаінцидентів і катастроф.

думка експерта
«Перевірка Федеральної служби оборонзаказа на підприємстві вже йде з 6 листопада. Ще 27 серпня трудовий колектив заводу сам звернувся до Хінштейн з проханням розібратися в ситуації на підприємстві та надати допомогу. Однак все вийшло навпаки. Це нас дуже пригнічує », - прокоментував ситуацію в самарському ефірі« відлуння Москви »представник ВАТ« Агрегат », який побажав зберегти анонімність.


Пермський край

Депутати відмовилися підтримувати ініціативну групу, яка виступає за повернення прямих виборів мера Пермі

Сторони конфлікту: депутати Пермської міськдуми, ініціативна група з проведення референдуму за прямі вибори глави міста.

Опис конфлікту. Минулого тижня міська парламентарії відмовилися підтримувати ініціативну групу, яка виступає за проведення референдуму по прямих виборів глави Пермі. Депутати підтримали експертів, які заявили, що питання про прямі вибори мера в принципі не можна виносити на референдум, - це буде суперечити федеральним законодавством. Формулювання питання, що виноситься на референдум, також викликала нарікання.

думка експерта
Політолог Микола Іванов вважає, що дума спрацювала на користь ініціаторів проведення референдуму. «Мені здається, що ініціатори проведення референдуму повинні бути вдячні депутатам за те, що ті зберегли їм особа. Чесно кажучи, я переконаний, що на референдум ніяк не прийшло б більше 50% жителів Пермі. І це б стало ударом як по репутації ініціаторів цієї ідеї, так і по самій ідеї повернення прямих виборів мера. Адже провал референдуму дав би привід говорити про те, що пермяки зовсім не горять бажанням вибирати мера всенародно. Сьогоднішнє ж рішення думи спрацювало, по суті, на ініціаторів проведення референдуму. По-перше, вони зберегли обличчя і уникли провалу референдуму. По-друге, це дало їм черговий привід для піару і нападок на депутатів, які нібито не бажають чути думку народу. Так що в цій ситуації Костянтин Окунєв і його соратники - не програти, а переможці. Програли б вони в тому випадку, якщо б призначили референдум, а він би не відбувся, - вважає Іванов. - Що стосується висновків юристів, то, як кажуть, скільки юристів - стільки й думок. Але висновки Анатолія Миколайовича Лебедєва, який очолював Пермську обласну виборчу комісію понад десяти років, з моменту її утворення в 1993 році, для мене незаперечні. А він, наскільки я зрозумів, визнав пропоновані на референдум питання некоректними ».

Геннадій Кузьмицкий відмовився змінити назву депутатської групи


Прикамских парламентарії виступили проти створення депутатської групи «За Пермський край»

Сторони конфлікту: депутати Законодавчих зборів Пермського краю.

Опис конфлікту. Прикамских парламентарії минулого пленарці виступили проти створення депутатської групи «За Пермський край». Нагадаємо, з ініціативою щодо створення депутатського об'єднання виступив комуніст Геннадій Кузьмицкий. Йому запропонували змінити назву групи, яке депутати визнали некоректним. «Виходить, що інші проти Пермського краю? За Свердловську або Кіровську області? Давайте коректніше вибирати назву », - порадив депутат Олег Жданов. Геннадій Кузьмицкий заявив, що створюване об'єднання не є прогубернаторскім, і назвав причіпки до назви некоректними. Незважаючи на те що «за» проголосувала більшість, прихильникам створення депутатської групи не вдалося набрати більше половини голосів присутніх депутатів - 23 за, четверо проти, і 16 утрималися.

думка експерта
«Дискусія розгорнулася не щодо цілей і завдань, що ставить перед собою нове утворення, а виключно з приводу його назви, - пише в своєму блозі спікер законодавчих зборів Валерій Сухих. - Частина колег порахували його неприпустимим. За цією логікою слід вважати всіх тих, хто не входить до фракції «Єдина Росія», противниками цілісності нашої країни, а тих, хто не є членом «Справедливої ​​Росії», - противниками справедливості як такої? Неоднозначне рішення ».
Олімпійський комітет проти пермського забудовника
Сторони конфлікту: Пермське УФАС, Олімпійський рада Пермського краю, ВАТ «Стройпанелькомплект».
Опис конфлікту. Минулого тижня Пермське УФАС за заявою Олімпійської ради Пермського краю (член Олімпійського комітету Росії) порушило справу щодо ВАТ «Стройпанелькомплект». Компанію підозрюють у неправомірному використанні олімпійської символіки.
Йдеться про рекламу та продажу житлової та комерційної нерухомості в житловому комплексі «Олімпійський». Найменування «Олімпійський» і утворені на його основі слова і словосполучення є олімпійською символікою, права Олімпійського комітету на яку охороняються законом. «Стройпанелькомплект» ніяких дозволів на використання цього слова не отримував, тому дії компанії можуть бути витлумачені як недобросовісна конкуренція. У разі визнання порушення компанії може загрожувати оборотний штраф в сумі не менше 100 тис. Рублів.
думка експерта
Гендиректор «Стройпанелькомплекта» Віктор Суетин: «Тисячу разів казав, що ми цей житловий комплекс жодним чином з Олімпіадою не пов'язує. Їм потрібно показати роботу - роботу щодо заварювання люків не видно, ну нехай хоч на цьому попіаряться ».
Баумгертнер повернувся на батьківщину: з літака на допит
Сторони конфлікту: «Уралкалий», Владислав Баумгертнер, Сулейман Керімов, Олександр Лукашенко, Білоруська калійна компанія.
Опис конфлікту. Найбільша недооцінена новина минулого тижня: гендиректора «Уралкалія» Владислава Баумгертнер під конвоєм доставили з Мінська в московське СІЗО. Заарештований в Мінську ще 26 серпня російський бізнесмен повернувся на батьківщину після звістки про угоду з продажу майже 25-відсоткового пакета акцій «Уралкалія» між групою «Онексім» і структурами Сулеймана Керімова. Нагадаємо, зміна основного власника компанії була головною вимогою Олександра Лукашенка.
У Москві російські слідчі пред'явили Баумгертнер звинувачення в зловживанні повноваженнями. Після цього він був допитаний в якості обвинуваченого. За версією слідства, Баумгертнер, виконуючи управлінські функції в комерційних організаціях, зловживав своїми повноваженнями, використовуючи їх всупереч законним інтересам цих організацій і з метою отримання вигод і переваг для інших осіб. Відомство вважає, що це спричинило заподіяння істотної шкоди і тяжких наслідків для спільного російсько-білоруського підприємства - Білоруської калійної компанії і «Білоруськалій». Розслідування кримінальної справи триває.
думка експерта
Компанія «Уралкалий» офіційним повідомленням вітала екстрадицію Владислава Баумгертнер: «Компанія готова надати необхідне сприяння слідству. Компанії не відомі будь-які відомості, які змусили б її змінити свою позицію щодо генерального директора. Компанія і рада директорів уважно стежать за розвитком ситуації і проінформують про подальший розвиток подій ».
Депутати крайового парламенту фактично перенесли термін прийняття закону про капремонт житлових будинків
Сторони конфлікту: мінЖКГ Пермського краю, законодавчі збори.
Опис конфлікту. Депутати парламенту Пермського краю фактично перенесли на 2014 рік термін прийняття закону про створення фонду для проведення капремонту житлових будинків в Пермському краї, хоча, згідно з федеральним законом, такий фонд повинен почати роботу вже 1 січня. Парламент абсолютно несподівано підтримав поправку депутата Олексія Луканіна, згідно з якою термін прийняття поправок до документа закінчується 15 грудня, а не в кінці листопада, як просило уряд. Спроба міністра енергетики та ЖКГ Олександра Феньов донести до депутатів, що в такому випадку фонд не почне роботу 1 січня (останній в цьому році засідання крайового парламенту відбудеться 11 грудня) і край може втратити федерального фінансування, успіху не мала. Майже половина з облікового складу депутатів (і більше половини від присутніх) - 29 осіб - підтримали ініціативу Луканіна.
думка експерта
Таке несподіване рішення більшості членів законодавчих зборів в фіналі засідання прокоментував депутат, лідер єдиноросів Прикам'я Микола Демкин. Він сказав, що «треба було, Олександр Юрійович, до нас прийти, покаятися за пізній термін внесення законопроекту, і попросити допомогти». «Дійсно, ніякого відторгнення і наміри запороти законопроект не було. Хтось, звичайно, був би проти в будь-якому випадку, але їх було небагато, багато було тих, хто сумнівається - з електоральної точки зору це дуже складний закон. Якби інформацію подали в іншому ракурсі - мовляв, перепрошуємо, допоможіть, дуже треба - багато б, згнітивши серце, проголосували за », - говорить співрозмовник« ФедералПресс.Пріволжье »В керівництві крайового парламенту.
Нижегородська область
Дуки знову викликали народний гнів
Сторони конфлікту: Госжілінспекціі Нижегородської області, Дуки, адміністрація Нижнього Новгорода, городяни.
Опис конфлікту. Госжілінспекціі Нижегородської області виступила з різкою критикою роботи домоуправляющіх компаній регіонального центру. Число звернень, що надходять до відомства, щорічно збільшується в два рази, більшість з них стосується стану будинків. Особливо відзначилися Дуки Ленінського, Нижегородського і Радянського районів. Конфлікти між жителями і домоуправляющімі компаніями для Нижнього Новгорода явище далеко не нове, а з урахуванням того, що має бути зима, спекотна пора для комунальників, вирішити ситуацію світом вийде не скрізь. Лаконічно описав проблему заступник керівника державної житлової інспекції Нижегородської області Борис Караганов: «Кількість домоуправляющіх компаній Нижнього Новгорода стає дедалі більше. Але зростає і невдоволення їхньою роботою ».
думка експерта
«Незважаючи на повноваження адміністрації впливати на процес роботи Дуков, підвищувати свою відповідальність в цьому питанні повинні самі мешканці. Вони повинні розуміти, на що вони підписуються і на яких умовах. До сих пір чомусь не ставиться це питання. Але якщо, наприклад, власники в масовому порядку почнуть розривати договори з ДУКамі, це буде ефективніше, ніж всі ці штрафи і перевірки », - вважає глава Нижегородської адміністрації Олег Кондрашов.


Республіка Башкортостан
Трудова війна в «Газпром Нафтохім Салават»: ПРАЦІВНИКІВ змушують переходіті в «кишеньковий» профспілка
Сторони конфлікту: Російський професійний союз ПРАЦІВНИКІВ хімічної промісловості, керівництво Опис ВАТ «Газпром Нафтохім Салават», керівник профспілки «Салаватнефтеоргсинтез» Володимир Морозов, керівник Профспілки № 1 Андрій Шапченко.
Опис конфлікту. Російський професійний союз ПРАЦІВНИКІВ хімічної промісловості оголосів про проведення міжнародної Акції протесту проти «насільніцького Приєднання» робочих «Газпром Нафтохім Салавата» до Профспілки № 1. Члени первинної организации вважають, что новий «кишеньковий» профком БУВ спеціально Створений керівніцтвом підприємства для відстоювання Власний інтересів. На мнение голови профкому «Салаватнефтеоргсинтез» Володимира Морозова, керівництво Опис заводу надає Тиск на его Членів. У відповідь люди влаштовують Акції протесту. Лідер новоспеченого профспілки Андрій Шапченко проти заявляє, что всі вимоги ПРАЦІВНИКІВ - НЕ более чем провокація.
думка експерта
«Нас дивує ситуація, що склалася. У «Газпром нафтохім Салават» завжди був сильний профспілка, тому незрозуміло, чому вони не можуть домовитися між собою. Інформація про те, що на працівників чиниться тиск, у нас дійсно є. Потрібно навести порядок, потрібно вибудувати нормальні відносини в колективі. Ми пропонуємо і адміністрації, і прокуратурі ще раз провести спільну перевірку. Рішення проблеми є », - вважає заступник голови Федерації профспілок Республіки Башкортостан Валерій Апокін.
Уфімська громадськість виступила проти перейменування посади Рустем Хамітова
Сторони конфлікту: Конституційний суд Республіки Башкортостан, правозахисний рух «Кук бурі», громадськість, адміністрація президента Башкирії, Державні збори - Курултай.
Опис конфлікту. У неділю, 24 листопада, в Уфі пройшов мітинг за збереження посади «президент Республіки Башкортостан», в якому взяли участь близько 150 осіб. Башкирська громадськість побачила ще одну спробу федерального центру чинити тиск на національну самосвідомості республіки. Нагадаємо, питання про зміну статусу чинного глави регіону з ініціативи Конституційного суду Республіки Башкортостан було винесено на засідання Курултаю. Зміни в ФЗ «Про загальні принципи організації законодавчих (представницьких) і виконавчих органів державної влади суб'єктів РФ» були прийняті ще в 2010 році. За ним найменування керівника суб'єкта не повинно включати найменування посади глави держави - президента. Нова назва з'явиться до 1 січня 2015 року. На сьогоднішній день «президенти» залишилися тільки в Башкирії і Татарстані. На думку громадськості, нововведення - наслідок реформи щодо укрупнення суб'єктів, яка «не повинна стосуватися національних республік». Тим часом сам Хамітов до зміни своєї посади ставиться спокійно.

Тим часом сам Хамітов до зміни своєї посади ставиться спокійно

думка експерта
«Зміна назви посади абсолютно нічого не міняє, - пояснив« ФедералПресс.Пріволжье »Старший науковий співробітник Інституту етнологічних досліджень ім. Р.Г. Кузеева Ільдар Габдрафіков. - Статуси і повноваження і у губернатора, і у президента національної республіки однакові. Інша справа, що не можна нівелювати республіку як культурне ціле. Але всі ці дискусії з приводу зміни назви посади президента зараз не першорядні. Вони були актуальні для правлячої еліти на початку 90-х років. Можновладцям треба дбати про добробут народу, а не про політичні номінаціях ».

«Виходить, що інші проти Пермського краю?
За Свердловську або Кіровську області?

Новости