Карти пам'яті - секрети вибору

  1. Типи карт пам'яті
  2. SD, SDHC, SDXC - що це?
  3. Класна в тебе карта?
  4. Визначаємося з об'ємом
  5. Яка карта краща?

Уже настало літо - основна пора відпусток. А значить ми озброюємось фото / відео приладдям і вирушаємо в далекі красиві країни знімати безсмертні шедеври 🙂

І якщо ви недавно придбали новий красивий фотоапарат з підтримкою зйомки відео, або відеокамеру, то саме час задуматися про гідної карті пам'яті, здатної належним чином забезпечити апетити фото / відео пристрої.

Типи карт пам'яті

На сьогоднішній день для зберігання даних в мобільних пристроях таких як КПК, мобільні телефони, фотоапарати, і т.д. використовується більше десятка різних стандартів карт пам'яті: CompactFlash, MultiMedia Card, Secure Digital, xD-Picture, Smart Media, Memory Stick, microMMC, miniSD, microSD і ін. Ми будемо розглядати тільки карти сімейства SD так як це самий універсальний і поширений тип карт пам'яті, який використовується в переважній більшості портативної електроніки. Недарма картрідер під картки SD стандартно встановлюються у всіх MacBook Pro останніх лінійок .

SD, SDHC, SDXC - що це?

Спочатку існували тільки карти стандарту SD. Ємність таких карт була обмежена 4Гб (SD 1.1). Цього обсягу згодом стало не вистачати, і тому з'явився стандарт SDHC (SD 2.0). SDHC = Secure Digital High Capacity, тобто карта високої ємності. Максимальна місткість таких карт складає 32Гб. Скоро очікуються карти стандарту SDXC ємністю до 2Тб.

Для багатьох це може здатися неочевидним, але при виборі карти пам'яті потрібно дивитися в першу чергу не на ємність накопичувача, а на «дивні цифри» які позначають технічні можливості пристрою, що запам'ятовує.

Класна в тебе карта?

Ключовим фактором у виборі карти є швидкість читання і запису (в першу чергу записи). У перших SD карт вона становила 3.6 і 0.8 Мбайт / с відповідно. SDHC в залежності від цього показника поділяються на 4 класи: другий, четвертий, шостий, і десятий. Десятий клас з'явився недавно і рекомендується для використання в фото / відео камерах з підтримкою запису відео високої чіткості. Клас означає мінімальну (гарантовану) швидкість запису інформації на карту. 10 клас = 10Мбайт / сек. На практиці карти підтримують навіть більшу швидкість ніж вказує клас.

Крім класу на карті ще вказується пропускна здатність. Насправді ця цифра показує швидкість читання з карти. На цей параметр не варто звертати уваги якщо вас влаштовує клас карти, тобто швидкість запису, тому що швидкість читання завжди перевершує швидкість запису.

На цей параметр не варто звертати уваги якщо вас влаштовує клас карти, тобто швидкість запису, тому що швидкість читання завжди перевершує швидкість запису

Короткий алгоритм вибору карти пам'яті для вимогливого фото / відео пристрої такої:

1. Визначаємося зі швидкісними характеристиками карти. Для запису відео високої роздільної здатності вирішальне значення матиме швидкість запису інформації.

2. Визначаємося з об'ємом карти. Якщо, наприклад, у продажу немає карти ємністю 32Гб з відповідними швидкісними характеристиками, краще взяти 2 карти по 16, але досить швидкі.

Порада: як правило, в інструкції до фотоапарата або відеокамери вказується підтримуваний пристроєм тип карти і клас. Клас карти позначає швидкість з якою можна здійснювати запис на цю карту. Купуйте карту класом НЕ НИЖЧЕ зазначеного в інструкції.

Визначаємося з об'ємом

Обсяг необхідної карти залежить, звичайно ж, від ваших творчих апетитів. Але основне правило таке - якщо купується карта для цифрового фотоапарата для зйомки виключно в JPEG, то 8Гб - оптимальний вибір, можна навіть сказати, цього більш ніж достатньо. Для дзеркальних фотокамер, якщо ви будете знімати в RAW, в самий раз картка на 16Гб. Як показує практика, її вистачає на 1 день дуже інтенсивної зйомки (весілля наприклад), а ввечері весь матеріал можна скинути на комп'ютер. Для відеокамери або для дзеркального фотоапарата з можливістю запису відео високої роздільної здатності краще взяти карту об'ємом 32Гб десятого або шостого класу. Після 32Гб йдуть карти SDXC, але вони поки є екзотикою.

Яка карта краща?

Щоб довго не ходити коло та навколо скажімо, що найвищу продуктивність і стабільність в швидкості читання і запису показала карта SanDisk SDHC Extreme 16Gb / Class 10 / 30MB / s відповідно до результатів тестування проведених журналом CHIP.

Бажаємо зробити вибір карти пам'яті найбільш правильно. Від цього залежить можливість реалізації ваших творчих задумів 🙂 До речі для тих хто вибирає компактну бездоганну камеру для поїздок, рекомендуємо заглянути в спеціалізований Leica-розділ у нас в магазині.

Класна в тебе карта?
SD, SDHC, SDXC - що це?
Класна в тебе карта?
Яка карта краща?

Новости