Каски Другої світової

1

Профіль з козирком

Німецька каска М-35, прийнята на озброєння в 1935 році, до початку Другої світової війни по праву вважалася найкращим зразком військового захисного спорядження. Вона стала розвитком німецького шолома М-16, що з'явився, як можна зрозуміти з назви, ще в 1916 році.

Зміна ролі піхоти в бойових операціях, підвищення її мобільності, відхід від позиційної тактики ведення боїв, вплинули і на характеристики шолома. Він став більш легким, зменшилися розміри козирка і конусного напотиличника, що прикривав вуха від звукової хвилі і осколків. Перші каски М-35 виготовлялися з легованої вуглецевої сталі з додаванням молібдену і витримували тиск до 220 кг на мм².

Перші каски М-35 виготовлялися з легованої вуглецевої сталі з додаванням молібдену і витримували тиск до 220 кг на мм²

Продовженням розвитку шолома М-35 стали каски М-38, які мали кілька різновидів. Для десантних частин випускалися свої каски, практично не мають полів (вітер міг просто зірвати каску, плюс до цього широкі напотиличника наносили травму парашутисту), шоломи для бійців протиповітряної оборони Luftschutz навпаки - були широкополі. Серед колекціонерів вони отримали назву "Гладіатор".

Серед колекціонерів вони отримали назву Гладіатор

У 1940 році німецькі каски стали спрощуватися. Замість молібдену став застосовуватися силікат марганцю, вентиляційні отвори стали виготовлятися штампуванням, а не окремими деталями, як раніше.
У 1942 році німцям довелося відмовитися від легування стали і марганцю при виготовленні касок, оскільки стратегічна сировина потрібно було для танкобудування. Каски стали м'якшими, завальцювання країв каски замінили більш простий отбортовкой.

Новости