Катар без «спасибі»

Перший літак Qatar Airways з Дохи до Києва прибув в аеропорт «Бориспіль» 28 серпня. Рейси виконуватимуться щодня літаком Airbus A320

В останніх числах серпня в Києві заговорили про Досі, столиці Катару, найбагатшого держави на Аравійському півострові, в зв'язку з тим, що авіакомпанія Qatar Airways запустила щоденні рейси в «Бориспіль» .Заговорілі в основному в соцмережах.

Хоча, за логікою, популяризувати новий напрямок авіаперевезень повинні були мінімум два наших міністерства - інфраструктури, на чолі якого стоїть пан Омелян, і інформполітики, яке як і раніше, не дивлячись на багаторазові запевнення, що він ось-ось піде, очолює г- н Стець.

І якщо міністр інфраструктури все-таки був присутній на прес-конференції в Києві, яку давав комерційний директор авіаперевізника Qatar Airways пан Ехаб Амін - з нагоди відкриття авіасполучень, то «Мінстець» на цю справу ніяк не відреагував.

А жаль. Тому що саме це відомство з помпою презентувало ще в минулому році «Концепцію популяризації України в світі» і просування інтересів нашої країни в світовому інформпросторі (будь ласка, читайте «Фантазії« Мінстеця »на 200 млн.», №43 (793), 28.10 - 3.11.2016).

Мало того, Кабінет Міністрів своєю постановою №467 від 7 червня 2017 року - в рамках, так би мовити, реалізації цієї самої концепції - створив ще і міжвідомчу комісію з питань популяризації України в світі.

Скажемо більше: новостворений орган днями засідав і прийняв рішення в унісон з постановою КМ: створити бренд України і запустити туристичний сайт.

Але це поки все плани, яких як завжди громаддя.

А ось Qatar Airways, одна з найбільших авіакомпаній світу, без всяких концепцій вважала за потрібне популяризувати київський напрям, щоб створити інформаційний фон, спрямований на збільшення пасажиропотоку в Україну. Зауважте, не в Катар, а саме до нас!

Тому-то і виставила на своїй сторінці в Фейсбуці (а там - близько 13 мільйонів передплатників!) Відеоролик про Київ і про те, чому в нашу країну варто вирушати туристам.

Так ось користувачі соцмереж буквально ополчилися проти ініціативи катарських авіаліній: не той, мовляв, «відеоряд» поставили. Неправильно, мовляв, презентують Україну.

І пам'ятник Богдану Хмельницькому, як підмітив один з користувачів, «Занадто зелений», та й в цілому «краєвиди» можна було б підібрати і трохи краще.

У підсумку в Фейсбуці залишився лише ролик на 30 секунд - Лавра, Дніпро, Печерські пагорби і все той же Хмельницький.

Але головне - в переважній більшості постів нащих інтернет-користувачів звучить не «спасибі» за те, що популяризували нашу державу, а «навіщо нам взагалі потрібна ця Доха?»

Процитую пару таких «дописів»:

«... Там зараз почнет війна з Саудівською Аравією, тому МЗС України має попередіті українців относительно небезпеки перебування в Катарі».

«... Ну що ж, тепер аналогічних кроків треба чекати від Кот-д'Івуару і Папуа-Нової Гвінеї?»

«Та хто в цей Катар поїде? Вартість перельоту підходяща для небагатьох товстосумів ... »

І взагалі популяризувати нас, вважають більшість коментаторів, повинні ми самі.

Правда, навряд чи, стверджуючи це, вони в курсі інформації, озвученої буквально днями в ефірі радіостанції «Голос столиці» держсекретарем Міністерства інформаційної політики паном Біденко. А він так прямо і заявив: поки, мовляв, логотипу у країни немає. І, власне, ще не ясно - на чому буде «акцентуватися увага», щоб залучати сюди туристів.

«... На сьогоднішній день є Досить много розробок різніх и офіційніх структур, ОРГАНІВ власти относительно бренду України, и як має віглядаті, что именно ми комунікуємо, що таке Україна - чи це туризм, чи це інвестиції, чи молодість, чи Щось нове ... Туристичний логотипу як такого немає. Є інвестиційний логотип Made in UA, є кілька розробок, Які базуються на літері U, и всі смороду Використовують в різніх сітуаціях. Це не дуже правильно ».

Робимо висновок: силами і «Мінстеця», і Мінінфраструктури, і новоствореної комісії «по іміджу» з популяризацією держави в осяжному майбутньому не складеться.

Хоча б тому, що сайт (де і повинні, за словами держсекретаря пана Біденка, іноземним громадянам розповідати про Україну) з'явиться, можливо, тільки до кінця року.

Тому, за логікою, треба було б висловити особливу подяку в тому числі і Qatar Airways за те, що взяла на себе місію відкривати Україну для тих, хто поки, скажемо чесно, не знає навіть, в якій частині світу вона розташована.

Єдине, за що похвалили інтернет-користувачі Qatar Airways - так це за те, що назва української столиці латиницею там написали правильно.

«Thank you for« Kyiv »but not« Kiev »as other companies write untill now», - написав один із коментаторів на сторінці компанії www.facebook.com/pg/qatarairways

Втім, в деяких повідомленнях прес-бюро авіаліній все ж ні-ні, та й проскочить НЕ Kyiv, а все той же більш звичний Kiev.

Так що, судячи з реакції наших Правдорубів, катарські авіалінії ще отримають відповідь.

Довідка «2000»

Qatar Airways заснована в 1997-му, в нинішньому році отримала - вже в четвертий раз - нагороду Skytrax як найкраща авіакомпанія світу. Зараз у компанії більше 150 напрямків, але найближчим часом планує відкрити ще 24 нових маршруту.

Як розповів комерційний директор Qatar Airways, тривалість перельоту з Катару до України складе 5 годині 40 хвилин. Рейси виконуватимуться на Airbus 320 в двокласній компоновці (120 місць економ-класу і 12 - бізнес-класу), а вартість польоту в одну сторону обійдеться пасажирові приблизно в EUR375.

Шановні читачі, PDF-версію статті можна скачати тут ...

Але головне - в переважній більшості постів нащих інтернет-користувачів звучить не «спасибі» за те, що популяризували нашу державу, а «навіщо нам взагалі потрібна ця Доха?
Ну що ж, тепер аналогічних кроків треба чекати від Кот-д'Івуару і Папуа-Нової Гвінеї?

Новости