Кавказький Вузол | Кремль зачищає Сочі, як Дагестан

Масштаб арештів високопоставлених чиновників в Сочі можна порівняти лише з дагестанськими кадровими чистками, однак позиції мера Сочі Анатолія Пахомова все ще міцні, вважає політолог, професор Вищої школи економіки Микола Петров. Про причини непотоплюваності сочинського градоначальника і причини, які змусили федеральний центр піти на жорсткі заходи в "літній столиці" Росії, Микола Петров розповів в інтерв'ю "Кавказького вузла".

З початку роботи на посаді губернатора Краснодарського краю в квітні 2015 року, Веніамін Кондратьєв приступив до масових звільнень ставлеників свого попередника Олександра Ткачова, однак арешти чиновників носили поодинокий характер. Так, в жовтні 2017 року голова кубанського департаменту транспорту Анастас Оркопуло отримав 8,5 роки колонії за хабарництво. Однак навесні 2018 року арешти взяли масштабний оборот. 17-18 квітня силовики затримали в Краснодарі і Сочі в цілому 15 чиновників. У їх числі опинився перший заступник мера Сочі Мугдін Чермен. У жовтні у справі про хабарі з забудовників були заарештовані діючий заступник мера Сочі Сергій Юрін, його попередник на цій посаді Анатолій Риков, колишній заступник начальника правового управління адміністрації Сочі Андрій Левентюк і замдиректора департаменту стратегічного розвитку Олександр Іванов. 24 жовтня по справі про порушення при здачі багатоквартирних будинків в Сочі були затримані віце-мер Іван Бомбергер, головний архітектор Володимир Малов і глава "Водоканалу" Сергій Винарський. 7 листопада заступник мера Сочі Едуард Волков звільнився на тлі арештів чиновників.

"Кавказький вузол" (КУ): - У Сочі в 2018 році відбулася серія гучних відставок, проти чиновників адміністрації порушуються справи. Гучні кримінальні справи - удар по самому Пахомову? Чи означає це, що Пахомову теж "треба приготуватися"?

Микола Петров (НП): - Я думаю, що друга хвиля арештів і затримань, під яку потрапили в.о. мера і цілий ряд ключових чиновників адміністрації, безумовно, свідчить про те, що йде масштабна чистка в рядах керівництва міста. Безумовно, мер міста Анатолій Пахомов навряд чи може вважатися не знають і знаходяться в невіданні і відчувати себе в безпеці. Зрозуміло, що йде повна заміна всього керівництва міста. Беруть участь серйозні сили - і ФСБ, і СКР. Це знак того, що чистку здійснюють федеральні відомства, а не регіональні.

К.у .: - Пахомов був призначений при Ткачова, чи можна назвати Пахомова людиною Ткачова, його креатурою?

М.П .: - Сам факт того, що Пахомов починав свою кар'єру в якості мера Сочі при Ткачова не означає, що його сьогодні можна вважати "Ткачевский". Крім того, Пахомов - дуже важлива фігура навіть на федеральному рівні. Він - мер літньої столиці країни.

Говорити однозначно про зв'язок між мером і якимось чиновником недоцільно, таких зв'язків існує багато. Досвід показує, що зовсім необов'язково такі масштабні чистки пов'язані з більш глобальною метою.

Пахомов не може залишитися осторонь [від чисток], це зрозуміло. Але зовсім не факт, що чистки можуть піти ще далі - в Краснодар або на федеральний рівень. Сочі сам по собі привабливий і ласий шматок, заради нього боротьба може йти без наміру когось ще послабити.

Тим більше що з чистками пов'язані не тільки звинувачення [чиновників] в корупції і в організації злочинної групи. Чистки можуть розглядатися і як елемент визволення міста від кримінальних авторитетів, для ослаблення впливу кримінальних структур.

При цьому у вересні 2019 року біля Пахомова закінчуються повноваження, а Сочі - ласий шматок у всіх відносини. У зв'язку з цим можна, напевно, говорити, про зачистку залишків команди Ткачова і боротьбі за надзвичайно цінний актив.

К.у .: - Чи є зараз у Пахомова підтримка на федеральному рівні, навіть після опали Ткачова і після арешту ряду віце-мерів Сочі?

М.П .: - Звичайно є. Питання, наскільки вона сильна, якщо цієї підтримки виявилося недостатньо, щоб запобігти масштабній чистку міської еліти; але досить, щоб самого Пахомова не затримали ні навесні (під час квітневих арештів кубанських чиновників. - Прим. "Кавказького вузла"), ні зараз. У Сочі знаходиться літня резиденція президента, там живуть, принаймні, два рази на рік високопоставлені чиновники і впливові бізнесмени. Безумовно, всі ці зв'язки є, до певного моменту вони могли забезпечувати деякий імунітет Пахомову. Але таких масштабних чисток і арештів ми не бачили ні в одному з великих російських міст. Швидше, це нагадує Махачкали. Сьогодні зв'язку допомагають Пахомову тимчасово бути в стороні, але навряд чи можна розраховувати, що він залишиться на посаді мера Сочі.

Не думаю, що можна говорити про заступництво глави держави або інших великих чиновників. Швидше, можна говорити, що така важлива компанія в центрі Олімпійських ігор 2014 не може відбуватися без відома й схвалення президента країни. Інша справа, як це може відбуватися?

Якщо ви бачили недавно викладений в інтернеті ролик, коли йде по місту Пахомов, і до нього звертається блогер з питанням. Пахомов тут же кличе людину в формі (як з'ясовується пізніше, це не поліцейський, а ряджений козак) і дає йому вказівку "розібратися". Щось подібне могло статися в разі з високою "дахом" Пахомова. У якийсь момент не зрозуміло, з якого приводу переповнилася чаша терпіння і було сказано: "Наведіть порядок".

К.у .: - Сам Ткачов позбувся посади голови Мінсільгоспу. Він до цих пір нікуди не призначений? Зберіг він якісь позиції в Краснодарському краї, за якими це може вдарити? Наприклад, за його бізнесу.

М.П .: - Ми знаємо, що Ткачов зайнятий дуже серйозним агропромисловим бізнесом, пов'язаним не стільки з Сочі, скільки з сільськогосподарськими районами Краснодарського краю. Він один з найбільших, якщо не найбільший, агропромисловці в країні. Його робота на посаді міністра сільського господарства була пов'язана з його бізнесом. Я не думаю, що зараз він знемагає від неробства і чекає сигналу, щоб знову піти в чиновники.

Позиції Ткачова досить сильні, наскільки по ньому може вдарити можливе затримання або вже масштабні чистки в Сочі, мені здається, сказати важко. Думаю, що тут знову-таки прямого зв'язку немає. Ткачов пішов з Краснодарського краю як офіційний керівник досить давно для того, щоб можна було говорити про ослаблення його позицій через те, що хтось із його висуванців минулих років опиняється під ударом.

У той же час звинувачення, які зараз висуваються затриманим чиновникам, головним чином пов'язані з землею, яка в Сочі "золота". І зрозуміло, що різного роду махінації у всіх містах такого роду відбуваються всюди. Масштаби що відбувається роблять цю подію політичним, а не просто епізодом з наведенням ладу в якійсь вузькій сфері.

Я сумніваюся, що всі скандали і конфлікти, які були пов'язані із землевідведенням в період підготовки Олімпіади, мали пряме відношення до агробізнесу Ткачова. Все це робилося в обстановці "надзвичайностей", закони спеціально приймалися на федеральному рівні, щоб полегшити вилучення земель (у грудні 2007 року був прийнятий федеральний закон, зокрема, передбачав порядок вилучення та надання земельних ділянок та об'єктів нерухомості; в серпні 2010 року в закон були внесені зміни , Згідно з якими такі рішення приймаються адміністрацією Краснодарського краю. - Прим. "Кавказького вузла").

Після проведення Владивостоцького саміту АТЕС (проходив 2-9 вересня 2012 року на острові Російський. - Прим. "Кавказького вузла") почалися розгляди і посадки ряду федеральних чиновників у зв'язку з порушеннями при підготовці до заходу.

У червні 2015 року колишній заступник міністра регіонального розвитку Росії Роман Панов засуджений до 6,5 року позбавлення волі у справі про розкрадання при підготовці до саміту АТЕС. Глава ФКУ "Далекосхідна дирекція Мінрегіонрозвитку Росії" Олег Букалов отримав термін 5,5 року, директор ТОВ "ГК Контроль" Роман Барбашов - 4,6 року, бухгалтер однієї з фігурують у справі фірм Олексій Кудрявцев - 2 роки і 8 місяців ув'язнення, повідомляв РБК .

Зрозуміло, що Олімпійські ігри за масштабами на порядок перевищували Владивостоцький саміт. Інша справа, що безпосередньо пов'язати те, що відбувалося до 2014 року, з тим, що відбувається сьогодні, досить складно, багато пройшло часу. У тому комплексі управлінських рішень, які пов'язані з землею і землевідведенням, з цінами, за якими всі ці землі вилучалися і надавалися, не бути порушень не могло.

В принципі, в Краснодарському краї з радянських часів так було. Адже були і тоді кампанії - "Медуновское справа" (серія кримінальних справ про корупцію і зловживання в Сочі на початку 1980-х років. - Прим. "Кавказького вузла"), наприклад. Це і золота сочинська земля, і дуже впливові своїми зв'язками на столичному рівні чиновники. Однак нинішня ситуація, а саме масовий десант в 2018 році в Сочі федеральних силовиків і затримання десятків чиновників, унікальна для останніх російських років, навіть незважаючи на те, що силовий тиск на місцевих і регіональних чиновників посилюється.

Питання: чому саме сьогодні наслідком такого роду порушень, в загальному, майже повсякденних, стала така масштабна кампанія? Моя думка: хтось просто клацнув пальцями і сказав: "Навести порядок". І все, що трималося підспудно, інформація, яка довгі роки збиралася і не використовувалася, стала початком цієї масштабної кампанії. Можливо, кампанія пов'язана з тим, що "продірявився дах". Ми пам'ятаємо, що подібна масштабна кампанія, але інакше влаштована, проходила в зв'язку із затриманням голови Комі В'ячеслава Гайзера і групи вищих чинів його адміністрації. Тоді виявилося, що є порушення, що відбулися п'ять років тому і раніше.

30 вересня 2015 року В'ячеслав Гайзер був відсторонений від посади глави Республіки Комі указом президента Росії - в зв'язку з втратою довіри. У "справі Гайзера" проходять 19 чиновників, в тому числі колишній заступник голови Комі Олексій Чернов, колишній глава Держради республіки Ігор Ковзель, колишній член Ради федерації Володимир Торлопов. Чиновники обвинувачуються в створенні злочинного співтовариства, отриманні хабарів, шахрайстві і легалізації майна, отриманого злочинним шляхом, повідомляв ТАСС.

Коли починається потужна кампанія, то відчуття таке, що була до якогось часу гребля: накопичувалися інформація, факти, кількість чиновників, яких можна звинуватити в порушеннях. І то тому, що накопичилося занадто багато всього, греблю прориває, то тому, що зовнішні "підпірки", які не давали ходу накопичується обвинувальним матеріалами, з якихось причин ослабли і пішли.

Масові масштабні зачистки відбуваються по-різному. Іноді чиновника, який, припустимо, багато років займався майновими відносинами і землевідведенням в Сочі, звинувачують в конкретному порушенні. Іноді це стає початком масштабного розслідування, і потім в обвинувачення додаються інші епізоди. Буває, що береться з багатьох тільки один епізод, тому що по ньому у слідства є незаперечні докази, а за всіма іншими зробити це складно.

Наприклад, як в історії представника організованої злочинності Чикаго Аль Капоне, якого посадили за ухилення від сплати податків, хоча всі знали, що він - гангстер, але інкримінувати щось інше було складно. Але є ще і політичні табу, коли "виривають з грядки" одного чиновника і його карають, то зрозуміло, що треба обрубувати зв'язку. Важко уявити, що в колективі чесних і порядних чиновників завівся шахрай, який порушує правила. І щоб це не було масштабним скандалом, який ми бачимо сьогодні в Сочі, якісь епізоди не ставляться в провину цьому чиновнику, тому що по ланцюжку вони потягнуть [розслідування] далі.

К.у .: - За три роки правління Кондратьєва своїх крісел позбулися голови 22 муніципалітетів Кубані - від Кущівка до Краснодара, але Пахомов залишається на своєму посту. В рамках зміни призначених при Ткачова чиновників чому Кондратьєв все ще не відправив у відставку Пахомова?

М.П .: - Сочі - це особливе місто і на особливих правах. Є Краснодар, крайова адміністрація, і є Сочі - федеральний по іміджу місто, літня столиця країни, а також столиця Олімпійських ігор. Складно просто взяти і замінити мера такого важливого, яке знаходить в центрі всіх елітних зв'язків міста. Можна згадати приклад Новоросійська, який є великим господарським центром без "навісу", який є у Сочі, але і там проста зміна мера неможлива. Тим більше, коли мер тривалий час сидить на одному місці і обростає зв'язками серед силовиків.

Це означає, що мер Сочі міг допускати порушення при видачі земельних ділянок. Отримання земельних ділянок в Сочі домагаються найважливіші і відомі в країні люди. Отримуючи від Пахомова дозволу, вони перетворюються в його покровителів. Так що я б не розглядав Пахомова чи іншого іншого мера Сочі як фігуру, вбудовану в вертикаль губернаторської влади в Краснодарському краї.

Йдеться про великий і налагодженому механізмі, який має багато зовнішніх зв'язків і, відповідно, ступенів захисту. Тут питання не просто в збагаченні корумпованих сочинських чиновників, надання послуг чиновникам або впливовим людям на федеральному рівні. Такі дії посилюють політичний капітал і захищають чиновника від гніву вищестоящого начальника або слідчих органів. Тобто це великий і складно організований організм, де, змінюючи мерів, ви нічого не змінюєте по суті. І тому треба міняти, розмотувати весь цей клубок, що, власне, сьогодні і відбувається. Зробити це відразу, звичайно, неможливо. По-перше, обов'язково потрібно високе політичне рішення. По-друге, це ретельна підготовка і масштабна кампанія, подібна італійської операції "Чисті руки" (поліцейські операції і судові процеси в Італії 1992-1993 років, спрямовані проти впливу мафії в правоохоронних органах і політиці. - Прим. "Кавказького вузла").

Що стосується переходу Анатолія Пахомова з поста мера Сочі на більш високу посаду або в інше місто без будь-яких наслідків - це не виключено. Можна припустити, що, будучи не в змозі скористатися зв'язками, щоб запобігти відбувається зараз [чистку], Пахомов має досить багато зв'язків, щоб не опинитися самому під публічним розслідуванням.

К.у .: - Чи можна розцінювати те, що ряд заступників Пахомова арештовані, як конфлікт Пахомова і Кондратьєва, в рамках якого губернатор послаблює позиції мера Сочі, якого поки не може звільнити?

М.П .: - Масштаби що відбувається виключають версію про те, що це внутрішні розборки крайової адміністрації проти зарвався мера. Це федерального масштабу кампанія, і, природно, тут залучені федеральні гравці. Інша справа, по який бік барикад виявляється сам губернатор Краснодарського краю Веніамін Кондратьєв у всій цій історії.

Але розглядати його як ініціатора арештів було б дивно. Важко уявити, що за такої масштабної силовою акцією може стояти один Веніамін Кондратьєв. Але він сам - ставленик федеральних силовиків. І, звичайно, знаходиться по одну сторону барикад з ними.

К.у .: - Все чиновники, до яких проявляє інтерес наслідок в Сочі, - люди Пахомова? Або в Сочі зважаючи на його особливого статусу "літньої столиці Росії" кілька негласних центрів влади, і кримінальні справи порушують проти людей з інших кланів?

М.П .: - Те, що відбувається в Сочі, стосується за своїми масштабами кримінальних і напівкримінальних структур теж. Тим більше ті сфери, в рамках яких пред'являються звинувачення, - будівництво, виділення земельних ділянок, міські служби - традиційно найбільше пов'язані з кримінальними структурами. І вже зрозуміло, що прямі звинувачення, за епізодами пред'являються чиновникам, стосуються Рубена Татуляна і його брата. У цьому сенсі це спроба радикальної зачистки тих, кого називали негласними господарями. Це спроба змінити систему і правила гри, зламати механізм зрослого кримінального управління і кримінального бізнесу.

К.у .: - Раніше ви заявили, що кримінальне переслідування глав регіонів і їх наближених - один з ключових інструментів, які Москва використовує для контролю над регіональними елітами. У Сочі відбувається щось подібне або сочинські "зачистки" - виняток?

М.П .: - Це поки абсолютний прецедент. Поки такого роду масштабних зачисток ми не бачили і поки те, що відбувається в Сочі, в один ряд ставити не можна. Єдиний аналог, який приходить в голову, це Дагестан. Це спроба радикальної зміни моделі всього механізму, а не прогнилих елементів.

Ситуація з арештами чиновників і кадровими чистками, що почалися в Дагестані в січні, відстежується "Кавказьким вузлом" на тематичній сторінці " Кадрові зачистки в Дагестані ".

К.у .: - Арешти і кримінальні справи в Сочі - це антикорупційна кампанія або загострилася боротьба за владу? Зачистка чиновників в Сочі порівнянна з зачисткою в Дагестані, де у силовиків і слідства прокинувся інтерес до представників кланів, які раніше були при владі?

Н.П: - У Дагестані модель немного Інша. Там БУВ призначення новий начальник (глава Дагестану Володимир Васильєв. - Прим. "Кавказького вузла"), почалися пертурбації, які рік вже як йдуть і, мабуть, довго ще будуть йти. Як в Дагестані, так і в Сочі виникає питання: наскільки реально не просто поміняти одних людей на інших, а змінити всю управлінську систему. З одного боку, в Сочі це зробити простіше, тому що там етнічний фактор хоча і присутній в кримінальному вимірі, але система усталеного кланового керівництва і контролю над окремими сферами господарства є в меншій мірі. Поки ми бачимо лише демонтаж, але не бачимо, що замість цього вибудовується, що виникає.

Якщо це вдасться, то станеться дуже серйозна зміна, бо Сочі - не рядовий місто, і масштаб проблем тут не рядовий, а унікальний, винятковий. Це той випадок, коли федеральна влада намагається розкрити гнійник і вилікувати ситуацію. Якщо це спроба радикального зміни всієї системи управління, спроба довести, що навіть в таких місцях як Сочі (де система мала і має колосальні ресурси, зв'язку, можливості) ситуацію можна радикально поміняти, то це буде серйозним сигналом в плані вирішення проблеми в країні.

Можна знайти й інше пояснення [відбувається]: кланові війни, боротьба за ресурси. Тоді просто одна система корумпована зміниться на іншу, з новими людьми.

К.у .: - У федеральній і крайової влади можуть бути претензії до мерії у зв'язку з показниками соціально-економічного розвитку Сочі, в зв'язку з підсумками виборів, або в цьому плані Сочі нічим не виділяється?

М.П .: - Мені здається, що в Сочі, як в цілому ряді інших міст, збудовано те, що називають "політичною машиною". Коли зв'язок влади на рівні мера з кримінальним бізнесом настільки сильна, що є можливість проводити вибори як в Чикаго 1930-х років: мер отримує високий відсоток голосів і поміняти його в еволюційному порядку дуже складно. В цьому випадку федеральний центр може здійснювати зусилля, які ми бачимо сьогодні. До Сочі залучено пильну увагу. Але я не чув, щоб Пахомову і його адміністрації пред'являлися будь-які звинувачення в нанесенні великого економічного збитку державі. [Озвучені] звичайні порушення містобудівного та природоохоронного законодавства, які можна зустріти в будь-який інший міський адміністрації. [Але не факт], що на цьому вся справа закінчиться.

К.у .: - Останні на сьогоднішній день стихійні лиха - потоп в жовтні, який супроводжувався руйнуванням мостів, транспортною блокадою ряду територій, перерваним залізничним сполученням - федеральний центр ставить в провину мерії?

М.П .: - Весняну хвилю чисток і арештів пояснити стихійними лихами складно. Що стосується осінніх проблем, то можливо припустити, що вони в якійсь мірі переповнили чашу терпіння, і тоді було вказівку розібратися з тим, що в місті відбувається.

У Сочі, а також в Туапсинському і Апшеронському районах Кубані після злив 24 жовтня була введена надзвичайна ситуація. Там виявилися підтопленими житлові будинки 5300 жителів в 29 населених пунктах.

К.у .: - Під час серпневого зливи в Сочі загинула дитина . Загибель людей під час стихійних лих федеральний центр зазвичай вважає наслідком помилковою містобудівної політики або природною катастрофою? Чи можуть цю конкретну трагедію та інші містобудівні проблеми поставити в провину Пахомову, якщо за нього візьмуться правоохоронці?

М.П .: - Такого роду розслідування, як правило обмежуються виявленням винного в самому низу, але ніколи не ведуть до узагальнюючих висновків. Згадайте, наприклад, Кущівка. Є речі, які самі по собі не є причиною зняття великого чиновника, але завжди є додаткова крапля, яка може змінити баланс радикально завдяки накопичувальному ефекту і стати причиною всіляких звинувачень.

Що стосується Олімпіади, я бачу дуже багато елементів "потьомкінського села" в зв'язку з цим. Коли в жертву миттєвим цілям були принесені довготривалі інтереси розвитку територій і збереження природи. Поки у нас суспільство не буде мати можливість жорсткого контролю влади, нічого не вийде. Щоб врятувати Сочі від екологічної катастрофи, треба змістити політичний і економічний центр в інші регіони, як це було в СРСР, де уряд мав літні резиденції не тільки в Сочі.

К.у .: - У чому відмінності екологічної ситуації в Сочі та інших містах краю? Чи пов'язані чистки сочинських чиновників з гнітючою екологічною ситуацією, наприклад, з тим, що резиденції чиновників є сусідами з переповненими полігонами ТПВ, а резиденція Путіна знаходиться в необеспеченном каналізацією Бочаровому струмку, де стічні води потрапляють в море?

М.П .: - Екологічна ситуація в Великому Сочі дуже складна, а в умовах різкого зростання міста в зв'язку з Олімпіадою істотно погіршилася. Ще в період підготовки до 2014 року екологи били на сполох, але тоді їх сприймали мало не як "п'яту колону", що перешкоджає реалізації найважливіше державне завдання. Порушень самих різних норм і правил при будівництві і житла, і спортивних, і інфраструктурних об'єктів повно. І, мабуть, на багато з них закривала очі влада федеральна, а на якісь - місцева. Одним треба було рапортувати про завершення робіт з підготовки Олімпіади в найкоротші терміни, інші думали про свою вигоду.

Розмовляла Світлана Кравченко

Гучні кримінальні справи - удар по самому Пахомову?
Чи означає це, що Пахомову теж "треба приготуватися"?
Пахомов був призначений при Ткачова, чи можна назвати Пахомова людиною Ткачова, його креатурою?
Чи є зараз у Пахомова підтримка на федеральному рівні, навіть після опали Ткачова і після арешту ряду віце-мерів Сочі?
Інша справа, як це може відбуватися?
Він до цих пір нікуди не призначений?
Зберіг він якісь позиції в Краснодарському краї, за якими це може вдарити?
Питання: чому саме сьогодні наслідком такого роду порушень, в загальному, майже повсякденних, стала така масштабна кампанія?
В рамках зміни призначених при Ткачова чиновників чому Кондратьєв все ще не відправив у відставку Пахомова?
Чи можна розцінювати те, що ряд заступників Пахомова арештовані, як конфлікт Пахомова і Кондратьєва, в рамках якого губернатор послаблює позиції мера Сочі, якого поки не може звільнити?

Новости