Казахстан: В Астані відбувся саміт ЄврАзЕС. Прийнято близько 20 документів (фото)

5 липня в столиці Казахстану Астані відбувся саміт Міждержавної ради ЄврАзЕС (Євразійського економічного співтовариства).

Саміт ЄврАзЕС-2010
Саміт ЄврАзЕС-2010. фото прес-служби президента Росії

як повідомляє РІА Новини , В засіданні беруть участь президенти Росії Дмитро Медведєв, Вірменії - Серж Саргсян, Білорусі - Олександр Лукашенко, Таджикистану - Емомалі Рахмон, Киргизстану - Роза Отунбаєва і, звичайно, Казахстану - Нурсултан Назарбаєв. Нагадаємо, що Узбекистан призупинив своє членство в ЄврАзЕС в листопаді 2008 року.

За підсумками саміту прийнято близько 20 документів. Серед них - спільна заява про запуск Митного союзу з 1 липня 2010 року. Як заявив Дмитро Медведєв на прес-конференції за підсумками саміту, Митний кодекс у відносинах між трьома країнами «вступить в силу 6 липня, а для Росії і Казахстану - з 1 липня».

Договір про Митний кодекс Митного союзу (ТК ТЗ) був підписаний в Мінську 27 листопада 2009 року. Формально ТС Росії, Білорусії і Казахстану почав діяти з 1 січня 2010 року, проте де-факто говорити про повноцінний союзі і єдиної митної території трьох країн можна вже після вступу в силу загального Митного кодексу. Казахстан і Росія ратифікували Митний кодекс, з ратифікацією ж білоруською стороною цього документа довго була неясність, проте 3 липня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Мінськ ратифікував Митний кодекс.

На сьогоднішньому саміті були прийняті документи, що стосуються ходу виконання Плану дій з формування Єдиного економічного простору між Білоруссю, Казахстаном і Росією, реалізації спільних заходів держав-членів ЄврАзЕС з подолання наслідків світової фінансової кризи. Затверджено звіти про виконання бюджету Євразійського економічного співтовариства за 2009 рік, розглянуто бюджет організації на 2011 рік, бюджетне послання Міждержавної Ради ЄврАзЕС «Про бюджетну політику на 2011 рік».

Саміт ЄврАзЕС-2010
Саміт ЄврАзЕС-2010. фото прес-служби президента Росії

За підсумками засідання Вищого органу Митного союзу прийнято рішення про хід реалізації другого етапу формування Митного союзу в рамках ЄврАзЕС, про міжнародні договори Митного союзу в сфері співробітництва у кримінальних та адміністративних справах, про експортний контроль держав-членів Митного союзу, про структуру секретаріату Комісії Митного союзу на 2011 рік, про кошторис витрат цієї комісії, про облік міжнародних зобов'язань держав-членів Митного союзу в рамках ЄврАзЕС при прийнятті рішень органами митниць ного союзу. Сторони також затвердили спільну заяву в зв'язку з 10-річчям заснування Євразійського економічного співтовариства.

Емомалі Рахмон і Роза Отунбаєва повідомили про плани приєднання Киргизстану і Таджикистану до ТЗ. Зокрема, Р.Отунбаєва заявила, що «в Киргизстані створена комісія, яка вивчає всі умови нашого майбутнього входження в Митний союз. Ми сповнені рішучості вступити в Митний союз », - цитує киргизького президента прес-служба тимчасового уряду цієї республіки.

Крім того, Рахмон і Отунбаєва відзначили важливість початку фінансування конкретних проектів з антикризового фонду ЄврАзЕС. Е. Рахмон підкреслив, що для Таджикистану це рішення було особливо важливим у зв'язку з тим, що навесні цього року економічна ситуація в республіці погіршилася внаслідок що сталися стихійних лих, які завдали значної шкоди економіці, передає Казінформ .

Саміт ЄврАзЕС-2010
Саміт ЄврАзЕС-2010. фото прес-служби президента Росії

В рамках саміту було проведено ряд двосторонніх зустрічей між президентами п'яти країн. Зокрема, прес-служба тимчасового уряду Киргизстану повідомляє про зустрічі Рози Отунбаєвої з колегами з Росії, Казахстану, Таджикистану і Вірменії, які привітали її з успішним проведенням референдуму і побажали народу Киргизстану миру і процвітання.

Дмитро Медведєв висловив упевненість в тому, що підсумок всенародного голосування «дозволить швидше стабілізувати ситуацію, швидше просуватися вперед у вирішенні завдань, які стоять перед Киргизькою Республікою», і запевнив, що в цьому відношенні Киргизстан завжди може розраховувати на допомогу і підтримку Росії.

Р.Отунбаєва подякувала Д.Медведєва за підтримку, яку Росія надавала з самого початку роботи нової влади, а також за розуміння і підтримку народу Киргизстану в ці важкі дні, коли на півдні країни спалахнули заворушення . «Ми завжди відчували плече Росії в ці дні, спасибі за підтримку і розуміння», - сказала Р.Отунбаєва.

Саміт ЄврАзЕС-2010
Саміт ЄврАзЕС-2010. Роза Отунбаєва і Дмитро Медведєв. фото прес-служби президента Росії

Вона розповіла Д.Медведєва про заходи з відновлення міст Ош і Джалал-Абад і проблеми у вирішенні даного питання. Відзначила, що в зоні конфлікту зберігається відносна стабільність, однак ситуація залишається складною, що вимагає великих зусиль для повної стабілізації.

Р.Отунбаєва «висловила окрему вдячність рішучої і мужню позицію керівництва Узбекистану і особисто президента Іслама Карімова, продемонстровану в ці трагічні для народу Киргизстану дні» і «далі підкреслила, що найголовніше завдання - сприяти примиренню сторін, створення умов для нормальної життєдіяльності мешканців регіону, в тому числі - забезпечення постраждалих житлом до настання холодів », говориться в прес-релізі тимчасового уряду.

Президент Д.Медведєв підтримав цю позицію, і наголосив на важливості примирення сторін конфлікту. «Важливо донести до всіх громадян Киргизстану, незалежно від етнічної, конфесійної приналежності, що всі вони користуються повагою з боку держави і перебувають під захистом закону», - сказав він і запевнив, що Росія готова надати будь-яку необхідну допомогу в даному напрямку.

По завершенні саміту Дмитро Медведєв зустрівся і з Нурсултаном Назарбаєвим. як передає ІТАР-ТАСС , За підсумками зустрічі в їх присутності було підписано три документи: Спільна заява держкорпорації «Росатом» і Національної атомної компанії «Казатомпром», Меморандум про інтеграцію і співпрацю в галузі використання атомної енергії в мирних цілях, а також Кредитну угоду з метою фінансування будівництва третього енергоблоку Екібастузської ГРЕС-2.

Саміт ЄврАзЕС-2010
Саміт ЄврАзЕС-2010. Дмитро Медведєв і Нурсултан Назарбаєв. фото прес-служби президента Росії

Крім того, Медведєв привітав Назарбаєва з майбутнім ювілеєм і днем ​​народження Астани і підніс йому телефільм з циклу «Формула влади», створений до 70-річчя президента Казахстану, повідомляє Голос Росії . Медведєв зазначив, що в Росії Назарбаєва «дуже цінують і люблять», а сьогоднішня зустріч носить символічне значення, так як проходить в дні святкування річниці перенесення столиці Казахстану з Алма-Ати в Астану і напередодні 70-річчя глави республіки.

День народження Назарбаєва відзначатиметься завтра, як і десятиліття ЄврАзЕС. Про це на прес-конференції за підсумками саміту нагадав президент Білорусії Олександр Лукашенко. «ЄврАзЕСу менше, ніж мені», - зауважив на це Назарбаєв. «Ну, не переживай, ти не виглядаєш гірше, ніж ЄврАзЕС», - відповів Лукашенко і додав: «Нурсултан був мотором всіх наших відносин в ЄврАзЕС, це не для лестощів».

Наступна зустріч Міждержавної ради ЄврАзЕС запланована на середину грудня 2010 року в Москві.

Новости