Казахстан-Киргизія: ветеринарний контроль і вільна торгівля

«Газовий» суперечка Росії і Білорусії, що став завдяки ЗМІ головною подією недавнього Міжурядової ради ЄАЕС в Бішкеку, затулив собою інші обговорювалися на засіданні питання. До них, зокрема, відноситься проблема ветеринарного контролю на казахстансько-киргизькому кордоні, що затьмарює участь Киргизії в ЄАЕС з моменту її вступу до лав об'єднання.

Прем'єр-міністр Казахстану Бакитжан ​​Сагінтаев на засіданні Межправсовета ЄАЕС приділив Киргизії особливу увагу. За його словами, Астана підтримує зусилля щодо приєднання Киргизії до об'єднання, про що свідчать підписані в грудні минулого року документи про надання Бішкеку необхідної для оснащення лабораторій фінансової допомоги. Крім того, Казахстан пішов на дострокове підписання угоди про надання уніфікованого залізничного тарифу для транзиту киргизьких товарів в Росію, яке вступило в силу в січні і дозволить киргизьким підприємствам заощадити до 60 млн. Дол. Взимку цього року Казахстан також розширив перелік дозволених до ввезення киргизьких товарів, перелік яких помітно збільшився.

Бішкек налаштований далеко не так оптимістично. 6 березня міністр економіки республіки Арзибек Кожошев заявив, що Киргизія може не встигнути оснастити відповідно до вимог ЄАЕС санітарно-карантинні пункти пропуску «Достук», «Кизил-Бель», «Торугарт», «Иркештам», «Кара-Суу», а також пункти на території аеропортів «Манас» і «Ош». "Під час приїзду президента Росії Володимира Путіна (28 лютого ц.р. - Ред.) було підписано додаткову угоду щодо пролонгації угоди з надання допомоги, - повідомив він. - Були деякі пункти з боку Росії щодо надання грошей. Зараз бар'єри усунені, і гроші надійдуть найближчим часом. Але ми все одно до терміну можемо не встигнути оснастити, тому ми буде піднімати питання щодо пролонгації періоду по оснащенню ». Крім того, всі країни союзу, за словами А. Кожошева, скасували ветеринарний контроль з Киргизією, крім Казахстану, який, незважаючи на позитивні висновки експертів ЄЕК, відмовляється це зробити.

Невирішеність проблеми з допуском киргизької сільгосппродукції на ринки ЄАЕС стала причиною демаршу президента Киргизії Алмазбека Атамбаєва на грудневому саміті глав держав ЄАЕС в Санкт-Петербурзі, коли він спочатку відмовився підписувати новий Митний кодекс ЄАЕС, але потім, після обіцянки Росії та Казахстану надати для оснащення лабораторій необхідну допомога, все ж його підписав. Втім, добитися прийняття кодексу тоді все одно не вдалося через позиції президента Білорусії А. Лукашенко, який, вступивши в «газову суперечку» з Росією, не тільки не прибув на саміт, але і відмовився надіслати туди кого-небудь замість себе. Проте країни - члени ЄАЕС, як заявив на засіданні Межправсовета Б. Сагінтаев, сподіваються, що новий ТК все ж таки буде підписаний всіма учасниками об'єднання і вступить в силу до кінця цього року.

Нагадаємо, що для повноцінної участі в діяльності ЄАЕС Киргизія зобов'язалася оснастити сучасним обладнанням свої лабораторії, які повинні сертифікувати вироблене в країні продовольство для його вільної поставки на ринки ЄАЕС. Однак зробити це Бішкек через відсутність необхідних коштів не встиг, чим і скористався Казахстан, відмовляючись прибрати з кордону ветеринарний та фітосанітарний контроль і викликаючи невдоволення з боку Киргизії. 26 грудня минулого року її віце-прем'єр Олег Панкратов на прес-конференції заявив, що всі учасники ЄАЕС, за винятком Казахстану, погодилися зняти ветеринарний контроль на кордоні з республікою. Раніше в Киргизію приїжджали фахівці Євразійської економічної комісії, які перевіряли систему ветеринарного контролю і визнали її задовільною. Казахстанські ж чиновники від цього кроку утрималися, пославшись на необхідність узгодження з керівництвом.

Астана довгий час відмовлялася скасовувати для Киргизії і фітосанітарний контроль (перешкоджає проникненню в країну карантинних та інших небезпечних збудників хвороб рослин, бур'янів, шкідників і т.п.), мотивуючи свої дії невідповідністю киргизької продукції вимогам ЄАЕС. За даними казахстанських ЗМІ, киргизька скотарі економили на вакцинах від ящуру, в зв'язку з чим в республіці періодично виникали випадки локального зараження, а фермери використовували в рослинництві токсичні китайські пестициди. До того ж киргизька сільгосппродукція була набагато конкурентоздатною казахстанської за ціною, так як вартість робочої сили тут на порядок нижче. Особливо характерною така ситуація була для молочної продукції та деяких видів овочів.

Влітку минулого року Казахстан затримав на кордоні кілька партій киргизької сільгосппродукції. Причому огляд і перевірка деяких з них були здійснені з порушенням навіть казахстанських нормативно-правових актів. У відповідь 4 серпня 2016 р Мінсільгосп Киргизстану звинуватив сусідів у порушенні рішення Вищої Євразійської економічної ради «Про скасування санітарно-карантинного, ветеринарно-санітарного та карантинного фітосанітарного контролю (нагляду) на киргизько-казахстанській ділянці державного кордону» від 8 травня 2015 року, а також «Положення про порядок здійснення карантинного фітосанітарного контролю на митній території ЄАЕС» від 18 червня 2010 року. У заяві Мінсільгоспу підкреслювалося, що фітосанітарний нагляд здійснювався і в відношенні тих вантажів, які слідували в інші країни ЄАЕС через Казахстан.

У зв'язку з діями Астани Бішкек звернувся в ЄЕК, яка визнала дії Казахстану неправомірними. 7 жовтня минулого року міністр з економіки і фінансової політики ЄЕК Тимур Сулейменов, виступаючи на прес-конференції в Бішкеку, заявив, що фітосанітарний контроль в рамках ЄАЕС застосовуватися не може і повинен бути скасований. «Це рішення або через 10 днів, або через 30 днів вступає в силу, - зазначив Т. Сулейменов. - Казахстан, виходячи з норм договору, повинен буде реалізувати це рішення на практиці шляхом, якщо необхідно, внесення змін до закону, або у відповідній правозастосовчій практиці. Тепер будемо дивитися, як воно буде виконуватися ».

27 жовтня 2016 року Державна інспекція з ветеринарної та фітосанітарної безпеки Киргизстану повідомила, що отримала офіційне повідомлення від казахстанського Мінсільгоспу про скасування фітосанітарного контролю на кордоні. Причому рішення про скасування цього разу дійсно було реалізовано в повній мірі.

Що стосується ветеринарного контролю, то проблема досі не вирішена. 23 січня директор Держінспекції з ветеринарної та фітосанітарної безпеки КР Калисбек Жумаканов на прес-конференції заявив, що раніше експерти ЄЕК пред'являли претензії в зв'язку з неналежним рівнем підготовленості ветлабораторій і впровадженням електронної системи перевірки ветеринарних сертифікатів. «Дана програма розроблена і буде інтегрована 1 березня в відповідно до програм країн ЄАЕС, - зазначив він. - Більше інспекцій ЄЕК не буде, оскільки всі партнери Євразійського альянсу, крім Казахстану, визнали нашу систему, як що відповідає всім вимогам ». Разом з тим К. Жумаканов повідомив, що протягом цього року відомство планує побудувати чотири і реабілітувати ще 13 ветеринарних лабораторій, після чого, можливо, Казахстан ще раз перевірить їх на відповідність вимогам ЄАЕС.

І Бішкек, і Астана в офіційних заявах наполягають на повному усуненні всіх існуючих вилучень і обмежень. «Наше головне завдання - це максимальне усунення торговельних бар'єрів усередині ЄАЕС, яке спрямоване на збільшення обсягів взаємної торгівлі та реальне поліпшення економічної ситуації в країнах союзу», - заявив 6 березня цього року віце-прем'єр-міністр Киргизії О. Панкратов. Аналогічну заяву в ході свого виступу на засіданні Межправсовета ЄАЕС 7 березня зробив і прем'єр-міністр Казахстану Б. Сагінтаев.

Але при цьому не береться до уваги питання про контроль кордонів і боротьби з нелегальним ввезенням продукції, проблеми з яким є і в азіатській, і в європейській частині ЄАЕС. Не випадково казахстанський прем'єр згадав про ризики реекспорту китайської продукції через територію Киргизії, обсяг транзитних автомобільних перевезень якій в 2016 р виріс в 9,5 рази. У зв'язку з цим союзним державам варто було б подумати про введення системи загального митного адміністрування і контролю, яка дала б змогу нівелювати такі ризики.

Новости