«Казань-Сіті» у річпорту: чи перетвориться елеватор у «Врата Сходу»?

12.12.2015

Волзький фасад Казані після відселення промзони архітектори КГАСУ пропонують заповнити хмарочосами, східним базаром і причалами для яхт

Замість непривабливих промбаза і бараків в Ново-Татарській слободі може розміститися новий діловий центр Казані, в якому будуть працювати близько 70 тис. Чоловік. З такою пропозицією президента РТ Рустама Мінніханова під час його прогулянки по історичній частині Казані познайомив Олександр Дембич - завкафедрою містобудування КГАСУ. Він розповів «БІЗНЕС Online», де могли б з'явитися висотки а-ля «Москва-Сіті» і де створити новий транспортний вузол.

ЯК ЗРОБИТИ З НОВО-татарського СЛОБОДИ АЛЬТЕРНАТИВНИЙ ЦЕНТР Казані

Проект розвитку Ново-Татарській слободи, підготовлений науково-проектним центром «Інтерра» під керівництвом завідувача кафедри містобудування КГАСУ Олександра Дембич, президенту Татарстану Рустама Мінніханова показали в кінці листопада під час його традиційного обходу історичній частині Казані. Тоді прес-служба президента повідомляла, що Мінніханов назвав питання «давно назрілим» і дав вказівку керівництву міста зустрітися з власниками земельних ділянок, обговорити з ними розвиток території і спільно з КГАСУ опрацювати проект планування слободи. Про те, як пропонується розвивати цю найціннішу, але, по суті, згаслу територію, газеті «БІЗНЕС Online» розповів сам Дембич.

Вперше своє бачення розвитку приволзької території фахівці КГАСУ представили ще років 13 тому на прохання хутряної фабрики «Меліта», яку тоді очолював Олексій Пахомов (керував їй з 1992 по 2002 рік), нині гендиректор асоціації підприємств і підприємців РТ, екс-сенатор від РТ. На той момент компанії належали дві відокремлені один від одного території, Пахомов вважає правильним одну з них пристосувати під будь-яку суспільну функцію, згадує Дембич. У КГАСУ були розроблені ескізи території, що отримала назву «Суспільно-діловий центр Позові-Таш». Так, нагадаємо, називається розташована поруч мечеть - перекладається як «стародавній камінь». І хоча мова йшла лише про фрагмент Ново-Татарській слободи навколо «Меліта», перший президент РТ Мінтімер Шаймієв проект схвалив і доручив керівництву міста розвивати територію в представленому напрямку. Однак в 2003 році влада переключилися на першорядні території - наближалося святкування тисячоліття Казані, треба було приводити в порядок те, що під боком. Частина території «Меліта» була продана підприємцям, які розмістили на ній аквапарк. Ескізи поклали в стіл.

Ескізи поклали в стіл

Ескіз території «Суспільно-діловий центр Позові-Таш»
(натисніть, щоб збільшити)

Знову про Ново-Татарській слободі згадали з розвитком Свіяжского мультимодального логістичного центру (СМЛЦ), перший етап якого був завершений на початку грудня. У СМЛЦ пропонується перенести вантажний порт, а також непривабливі промбази і склади підприємств, розташовані сьогодні вздовж вулиці Хутровиків. Таким чином буде вивільнена значна частина приволзької території. Підприємці залишаться власниками землі, але зможуть побудувати на ній те, що буде вписуватися в концепцію оновленої слободи, і сформувати волзький фасад Казані.

Питання реконструкції територій Казані поруч з Волгою обговорювалося і на конференції московського урбаністичного форуму, що проходив у столиці РТ в липні. тоді на інтернет-конференції в редакції «БІЗНЕС Online» глава виконкому форуму, ректор московської школи управління «Сколково» Андрій Шаронов багато говорив про те, що Казані необхідний другий міський центр - якраз в районі Ново-Татарській слободи. «У вас є Волга, але життя городян в переважній більшості ніяк з нею безпосередньо не пов'язана», - поскаржився Шаронов. За його словами, завдання - наблизити річку до городян, щоб вони перестали «тусуватися, будучи затиснутими в кам'яному мішку», і вийшли на Приволзький простір. Будівництво розвиненої системи набережних з багатою інфраструктурою, на думку московського гостя, навіть здатне змінити місце розташування фактичного центру міста. У випадку з Казанню він цілком може зміститися в нинішню портово-промислову зону на березі Волги.

З ВОЛГИ ВІДКРИЮТЬСЯ «БРАМА СХОДУ»

Сказано зроблено. Вже опрацьовуються деталі проекту. Його розробники виділили три точки розвитку, здатні залучити на територію Ново-Татарській слободи і бізнес, і населення, і туристів, - це ісламський фінансовий центр, східний базар і багатофункціональний комплекс «Врата Сходу».

Ісламський фінансовий центр (ІФЦ) пропонується розмістити в бухті вантажного порту на вулиці Хутровиків. «Москва-Сіті» замислювався, нагадаємо, перш за все як міжнародний фінансовий центр. Але якщо московський фінцентр орієнтований на залучення західного капіталу, то казанський цілком міг би повернутися обличчям до Сходу. Тим більше що в епоху санкцій це більш актуально. ІФЦ вдає із себе комплекс будівель - під офіси, готель, виставкову діяльність та ін.

Інший «маяк» «Казань-Сіті» - східний базар. Ця будівля у відповідному стилі з великими внутрішніми дворами для вуличної торгівлі пропонується побудувати недалеко від вулиці Портовій. «Нам часто доводиться чути від туристів питання:« А де у вас східний базар? »Вони хочуть побачити щось таке, що є в Самарканді, Бухарі. Але у нас нічого подібного немає, хоча Казань завжди була потужним перевалочним пунктом східної торгівлі, в XV - XVI століттях під Кремлем проводилася знаменита ярмарок (де крім татар і росіян торгували купці з країн Середньої Азії та Кавказу) », - розповідає Дембич. Він згадує, що в кінці 1970 - 1980-х років Казань планувала відтворити цей ярмарок, але втіленим в життя проект так і не став, а бажання створити базар залишилося. «Ми хотіли, щоб на східному базарі торгували виробами місцевих народних промислів, шкіряним взуттям, сувенірами, щоб були продовольчий базар, кафе, ресторани з національною кухнею. Цілий комплекс, який став би привабливий для туристів », - каже архітектор. На користь східного базару зіграє і розташований поруч річковий порт, куди влітку щодня в пошуках східного своєрідності Казані прибувають подорожують по Волзі туристи.

У планах фахівців - перетворення північній коси, яка разом з південної формує водні ворота в Казань, обрамляючи нині бухту вантажного порту. Зараз на північній косі розташований елеватор, будівля якого, за словами Дембич, не представляє великої історичної або архітектурної цінності, проте замість знесення його можна було б перепрофілювати в третій «маяк» - багатофункціональний комплекс з офісами, готелями, розважальними об'єктами. Такий підхід обходиться дорожче, ніж знесення і будівництво з нуля, але додасть території своєрідності, зробить її «справжньою», вписаною по можливості в сформовану забудову. Тим більше що перепрофілювати промислові об'єкти під офіси, виставкові зали і навіть житло - це модний тренд. Московський центр сучасного мистецтва «Винзавод» розташований саме що в історичній будівлі, де раніше розливали вино.

Колишній елеватор з новими прибудовами пропонується звернути фасадом до Волги, що має символізувати ворота - з води комплекс буде видно здалеку і виглядати дуже ефектно. Назва відповідна - «Врата Сходу». У підстави коси пропонується розмістити торгово-виставковий комплекс, а між ним і «Брамою Сходу» розбити парк з атракціонами. Набережна коси підійде для базування маломірних суден - яхт, катамаранів. «Ми хотіли б, щоб люди прагнули провести тут час, відпочити. Свого часу в Нью-Йорку було знамените місце на березі океану, Коні-Айленд, куди все їздили розважатися. Інший аналог - Бомбей - видається мисом в Індійський океан, і в 90-ті роки там побудували величезну 20-метрову арку «Ворота в Індію», правда, що виконує чисто декоративну функцію », - розповідає Дембич.

ХМАРОЧОСИ «КАЗАНЬ-СІТІ»

Як ще пропонується перетворити Ново-Татарську слободу? В районі вулиці Портовій знаходиться напівпокинутий стадіон «Водник», який, за задумом проектувальників, стане центром спортивного парку з новими тенісними, футбольно-волейбольними майданчиками, хокейної коробкою.

Крім іншого, Дембич і його команда пропонують створити в слободі діловий центр, умовно назвавши його «Казань-Сіті». Він міг би складатися з висотних будівель: віддаленість від Кремля дозволяє це зробити, а види з Волги - так просто і вимагають. За словами Дембич, поруч на залізничній станції Вахітова розробниками нового генплану Казані пропонується побудувати транспортний вузол (таких в місті буде небагато - від трьох до п'яти). Тут проходить залізнична гілка з виходом на аеропорт, крім того, територія перетинається з Великим транспортним кільцем Казані і «чіпляє» Мале транспортне кільце. Словом, такий транспортний вузол буде зручний для бізнесу. Чому б не сформувати ділової кластер неподалік від транспортного вузла?

Новий діловий центр в районі Ново-Татарській слободи проглядався ще в процесі розробки генплану Казані, прийнятого в 2007 році
(натисніть, щоб збільшити)

Дембич зазначає, що новий діловий центр в районі Ново-Татарській слободи проглядався ще в процесі розробки генплану Казані, прийнятого в 2007 році. Вже тоді було ясно, що центральна частина міста починає занадто активно насичуватися адміністративно-офісними функціями. Останнє ж обстеження, проведене в 2014 році, показало, що в центрі зараз 170 тис. Робочих місць. "Це не нормально. По суті, там зайнята третина всіх трудових кадрів Казані, а все клерки на машинах - звідси і пробки, - каже завкафедрою містобудування КГАСУ. - Вигідно створювати новий діловий центр, щоб відтягнути туди ці робочі місця ». За його розрахунками, Ново-Татарська слобода, в цілому не тільки «Казань-Сіті», зможе увібрати в себе 50 - 70 тис. Робочих місць. Посиливши норми парковки в центрі і, навпаки, послабивши їх в слободі, можна проконтролювати переїзд підприємців, а може, і частини чиновників зі старого центру міста до нового.

Втім, було б злочином, створюючи нове, знищити старе. Сьогодні в слободі розташовані три мечеті - «Позові-Таш», Рожева і Смоленська (остання в законсервованому стані ). Кожна - зі своєю, привабливою для городян і туристів, історією. Є й інші цікаві об'єкти, багато з яких не інвентаризовані і не досліджені. «Ось стоїть колишня пожежна каланча. Сьогодні вона занедбана, але при цьому сама по собі цікава як об'єкт. Такі будівлі потрібно спробувати зберегти », - розповідає Дембич.

Що далі? Як пояснила вчора газеті «БІЗНЕС Online» головний архітектор міста Тетяна Прокоф'єва, Дембич була проведена велика попередня робота. «Це концепція, яка прекрасно показує вартість ресурсу цієї території», - сказала вона.

Тепер же за дорученням президента РТ починається розробка майстер-плану цієї території. «Будуть працювати малайзійські проектувальники, яких ми знаємо по діяльності на« Смарт Сіті », - розповіла Прокоф'єва. Нагадаємо, майстер-план «розумного міста» розробляв консорціум у складі AJM Planning & Urban Design Group, Straits Consulting Engineers, Amanah Capital Group Limited на чолі з головним архітектором проекту Норлізой Хашим. Незабаром почнуться перші семінари, на яких представники проектувальника будуть зустрічатися з фахівцями різних сфер, щоб зібрати думки, побажання. Потім малайзійці і підготують концепцію розвитку цієї території. Після представлення майстер-плану почнеться розробка проектів планувань на окремі частини території (ними будуть займатися місцеві проектувальники) і різних архітектурних проектів (для яких будуть проводитися конкурси). Але все це, звичайно ж, після звільнення Ново-Татарській слободи від непривабливих складів.

«Нам часто доводиться чути від туристів питання:« А де у вас східний базар?
Чому б не сформувати ділової кластер неподалік від транспортного вузла?
Що далі?

Новости