Кейс: SWOT-аналіз мобільної комерції

Увага, тільки для любителів подумати Увага, тільки для любителів подумати. Під заголовком «Маленький гігант великого торгівлі» портал Research & Trends опублікував статтю про мобільної комерції або m-Commerce. Дана галузь ще не структурована, не має чітких меж, але показує значні темпи зростання. Автори використовували матеріали звіту компанії Data Insight «Маленький екран захоплює великий світ» (опублікований в кінці жовтня 2011 року), але на їх основі збудували SWOT-аналіз. Ось що вийшло:

Research & Trends

У даній табличці я використовував найменування груп факторів так, як наведено у авторів. Однак поряд поставив більш звичні для мене позначення: «S» - Strengths (Сила); «W» - Weaknesses (Слабкість); «O» - Opportunities (Можливості); «T» - Threats (Загрози).

Отримане перерахування факторів, звичайно, представляє інтерес, особливо з урахуванням обґрунтувань, наведених у статті, але ще більший інтерес буде представляти розширений SWOT аналіз, що включає зіставлення внутрішніх і зовнішніх чинників (SO, ST, WO, WT - стратегії). Зіставляючи внутрішні зовнішні чинники, ми повинні відповісти на питання:

SO - Як за рахунок сильних сторін учасники галузі можуть використовувати наявні можливості (сприятливі фактори зовнішнього середовища)? Які дії треба зробити, що б сприятливі фактори зовнішнього середовища зроблять сильні сторони галузі ще сильніше?

ST - Яким чином, використовуючи сильні сторони, учасники галузі можуть протистояти загрозам (несприятливих факторів зовнішнього середовища)? Які дії треба зробити, що б загрози не позбавили галузь сильних сторін?

WO - Як за рахунок сприятливих факторів зовнішнього середовища учасники галузі можуть поліпшити свої характеристики (усунути недоліки)? Що треба зробити, що б слабкі сторони не завадили скористатися наявними сприятливими факторами зовнішнього середовища?

WT - Що треба робити, щоб слабкі сторони не завадили належним чином протистояти загрозам? Що треба робити, щоб слабкі сторони не збільшилися під впливом погроз?

Завдання до кейсу: Провести зіставлення факторів і намітити дії, які повинні (можуть) прийняти учасники галузі для подальшого розвитку мобільної комерції. Число заходів в цьому переліку може бути будь-яким, але, як бачите, не менше чотирьох. До речі, наведені в таблиці фактори, виділені авторами порталу Research & Trends . Це авторитетні люди, але і авторитетів можна критикувати і доповнювати.

Допоможемо усім світом мобільної комерції, підготуємо SWOT-аналіз, нам самим користь буде. Ну а тим, хто безпосередньо пов'язаний з e-Commerce і m-Commerce сам бог велів ці займатися.

Які дії треба зробити, що б сприятливі фактори зовнішнього середовища зроблять сильні сторони галузі ще сильніше?
Які дії треба зробити, що б загрози не позбавили галузь сильних сторін?
Що треба зробити, що б слабкі сторони не завадили скористатися наявними сприятливими факторами зовнішнього середовища?
Що треба робити, щоб слабкі сторони не збільшилися під впливом погроз?

Новости