Кількість випитого залежить від келиха

Любителі дієт і правильного харчування знають, що розмір і форма посуду мають певний вплив на те, скільки людина з'їдає за раз. Наприклад, якщо є з маленької тарілки, то голод відступить швидше, ніж якщо вибрати велику об'ємну миску. Про це в серпні 2011 року розповіла команда вчених з Лабораторії вивчення їжі і торгових марок при Корнельському університеті ( Food and Brand Lab, Cornell University ).

Провідний автор цієї роботи Брайан Вансинк ( Brian Wansink ), Що займається вивченням психології споживання, в 2013 році досліджував фактори впливу на кількість випитого алкоголю. Це питання має велике значення, оскільки навіть невелика "зайва" порція спиртного може призвести до значного сп'яніння і неприємних наслідків, серед яких не тільки головний біль, але і зайві кілограми.

Вансинк і його команда провели лабораторний експеримент за участю добровольців. Кожного попросили налити вино в келих. Завдання, здавалося б, тривіальна, але в деяких випадках випробовувані наливали собі по дві або три порції замість однієї.

Завдання, здавалося б, тривіальна, але в деяких випадках випробовувані наливали собі по дві або три порції замість однієї

На першому етапі експерименту учасники наливали вино в широкий келих. як повідомляється в прес-релізі , В цьому випадку в середньому кількість зайвого налитого (в порівнянні зі стандартною порцією) становило 12% відсотків.

"Це можна пояснити тим, що людина психологічно більше концентрується на вимірі кількості по вертикалі, ніж по горизонталі", - пояснює співавтор дослідження Лора Смарандеску ( Laura Smarandescu ), Маркетолог з університету Айови.

На наступному етапі добровольців попросили розлити біле і червоне вино в прозорий і матовий келихи. Як з'ясувалося, в прозорий келих людина наливає в середньому на 9% більше білого вина, ніж червоного. Тому колір келихів і напоїв також впливають на те, скільки ви вип'єте.

Дослідники помітили, що найбільше вина учасники експерименту наливали, коли тримали фужери на вазі, ніж коли попередньо ставили їх на стіл.

Похибка на перший погляд здається невеликою, але якщо не зупинятися на одному келиху, то за один прийом їжі можна випити вдвічі або втричі більше, ніж треба.

"Якщо ви хочете зберегти тверезість розуму, візьміть вузький келих і поставте його на стіл, перш ніж наливати вино. І тоді ви вип'єте на 9-12% менше", - рекомендує Вансинк. (Як бути з тим, що вузький келих підходить далеко не для всіх вин, вчені не пояснили.)

На фінальному етапі експерименту вчені запитали добровольців, чому, на їх погляд, в одних випадках вони наливали менше вина, а в інших - більше. Інтуїтивні відповіді випробовуваних виявилися здебільшого вірними.

"Цікаво те, що вже будучи повідомленою про правила споживання алкоголю, добровольці робили ті ж самі помилки, що вказує на те, що вони не думають про ці правила, коли наливають напій в келих", - говорить співавтор дослідження Дуг Уокер ( Doug Walker ).

Про результати свого дослідження Вансинк і його команда написали в статті , Опублікованій в журналі Substance Use & Misuse.

Також по темі:
Поява "пивного живота" пов'язали з вживанням міцніших напоїв
Чим вище вартість вина, тим смачніше воно здається, запевняють вчені
Чудодійних ліків від похмілля не існує
Вчені довели, що алкоголь продовжує життя
Червоне вино як ліки

Новости